Maç Öncesi: At. Madrid – Beşiktaş

Trabzonspor maçı itibariyle Süper Lig için ayırdığımız vaktin sonuna geldik diyebiliriz. Ki, aslında sahadaki birçok Beşiktaşlı oyuncu, fişi Galatasaray maçı sonrası çekmiş gibiydi. Belki puan farkının çok açılmamasıyla kaydıyla, play-off’larda ikincilik hedefi konabilir ancak. O nedenle Atletico Madrid eşleşmesi için “sezonun maçları” tanımlamasını yapabiliriz. Ama tuhaf bir durum var… Aslında kolay iş değil, 100. yıldan bu yana ilk kez bu kadar yukarıya tırmandı Beşiktaş fakat camiada yaşananlar, bu durumdan almamız gereken tadı epey ekşitiyor.

Beşiktaş, klasik “sağı – solu belli olmaz” tavrını Avrupa’da gösterebiliyor. O nedenle Trabzonspor karşısındaki, “gel 7-1’in rövanşını al” şeklindeki futbolunu ölçü almamak lazım. Yine de; Beşiktaş’ın At. Madrid karşısında bir sürpriz yapabilmesi için, bana göre öncelikle Carvalhal’in 11 seçiminde ve saha dizilişinde o sürprizi başlatması gerekiyor. İlk Braga maçında farklı bir şey vardı mesela: Santraforsuz oyun… Ancak hemen rövanşında, rakip önde bastığı zaman ileride top tutulamazsa, aynı taktiğin patlama olasılığının yüksek olduğu ortaya çıktı. O nedenle bu planı yeniden denemek, karikatürdeki gibi trajikomik bir duruma düşmek demek olabilir…İleride top tutabilecek iki adet hücumcu mevcuttur: Edu ve Pektemek. Bu işi fiziki avantajıyla Edu daha iyi yapabilir ancak onun da şut dışında gol atma şansı düşük. Hani, pek tilki golcü değil; pozisyon kovalamaz, aralara pek koşu yapmaz. Yoksa “şut atmadan gol at bilader” gibi psikopatımsı bir beklentide değilim. Golcülük tanımlamasına daha iyi uyan Pektemek ise, sırtı dönük oyunu tek başına yaptığında belli bir süreden sonra güçten düşebiliyor. O yüzden çözüm, ikisine birden sahada rol vermek olurdu bana göre…

Her şeye rağmen bu maçta Quaresma oynar, kesilmez. Adamın 3 asist, 1 gol yapacağı tutar; hani “olmaz öyle şey” diyemiyorsun. Ancak şunu diyebiliyoruz: Şayet kanatlarda oynarsa hem etkinliği daha çok düşer hem de rakip bekler için oldukça boş bir arazi bırakılır. Kaldı ki, At. Madrid’in en iyi olduğu konu budur. Juanfran beke çekildiğinden beri başka bir adam oldu. Rakip ceza sahasının sağ tarafında, bildiğiniz kamp kuruyor… Hele ki, Diego’nun olmadığı bir maçta, mutlaka kenar hücumlara çok daha fazla ağırlık vereceklerdir. O yüzden kanatlarda görev alacakların, topsuz oyunda çok ciddi savunma yapması gerekecek…

Edu ve Pektemek, bu işi Quaresma ve Simao’dan daha layıkıyla yapabilir; ki toplu oyunda da yapacakları hücum koşularıyla daha fazla tehdit olurlar. Quaresma da, bu sene performans olarak dikkat çektiği bölgeye yani; serbest forvet rolünü üstlenir. 1-1 berabere biten Porto maçına benzer bir şablon aslında; o gün forvet arkasında Nihat vardı, hemen hemen aynı rolü üstleniyordu.Savunma ve ortasahada fazla seçenek yok zaten. Son günlerde verilen fazla pozisyonların sebebi her ne kadar öndeki oyuncuların geri koşmamalarına bağlansa da (haklı olarak); aslında daha büyük nedeni savunma çizgisinin çok derine çekilmesiydi. İkinci Braga maçında da sorun buydu… Öndeki oyuncuların koşu mesafesini uzatmamak için, bu maçta savunmayı biraz önde çıkarmak ve takımca yakın durmak gerekiyor. Aksi halde, İnönü’deki rövanşa sadece “bitmesin dertler…” demek için gideriz; bu çok net. Çünkü At. Madrid, gömülü savunma etrafında dolanıp, bir şekilde Adrian ya da Falcao’yu bulmayı çok iyi beceriyor. Diego yokken bu iş biraz zorlaşacak, ama yine de kaleden uzak durmak iyidir…

Egemen, İsmail ve Veli’nin durumları net değilmiş aslında. Üçü de çok kritik ve alternatifsiz oyuncular. Umarım oynayacak seviyeye gelirler, sonrasında da Carlos daha kadroyu gördüğümüzde zihin olarak mağlup olacağımız bir 11’i sahaya sürmez. Hadi hayırlısı, iyi maçlar.

14 yorum:

enorton dedi ki...

İsmail oynayamıyor malesef, sol bekte Veli oyanacakmış. Onun dışında senin verdiğin 11 de Edu yerine Simao oynuyor. Veli yerine Ekrem sol bek olsa Veliyi ortasahada kullansak daha iyi olurdu sanki. Necip de sonra dan oyuna girerdi. Ya da Veli Simao yerine 11 de olurdu, rakip ataklarda ortasahayı dörtlerdi. İlerde Pektemek arkasında serbest adam Q7 daha mantıklıydı sanki. Sağ bek Toraman ve sol bek Veli şuan için en zayıf halkalar olarak gözüküyor.

Bu arada bir önce postun yorumlarında BJK Tv konusu geçmiş. Digiturkplay ile ayda 1 Tl ye BJK TV izlenebiliyor net üzerinden, üstelik son 10 saat i de izleyebiliyoruz, yani geri alabiliyoruz.

Cartalete dedi ki...

Aslında Veli beke, Necip ortasahaya durumu çok şeyi değiştirmez. Veli'nin bek performansından memnunum ben.

Ancak Simao gerçekten çok yalan top oynuyor. Senede bir şut atar, ayda bir cezasahasına koşu yapar. Bakalım...

Digiturkplay olayı iyiymiş, 1 mbitle takılmadan izlenir mi acaba?

box2boxMC dedi ki...

veli bence de bekte oynamalı hatta biraz daha üzerine düşürsek bi roberto hilbert performansı alabiliriz veli den sol bekte.

şu bek olayıda ne kadar önemliymiş yanlız, biz yıllarca sadece top kesen ya da 50-60 metreden orta yapan yurdum beklerine alıştığımız için oyun için ne kadar etkili olduklarını gözardı etmişiz yıllarca.

En az 1 bekin çok iyi olacak, FB-Gökhan Gönül, GS-Eboue, BJK-Hilbert, diğer beklerde dengeleyici olacak. Bu yukarıda saydığım adamlar yokken 3 büyüklerin ne hallere düştüğünü hatırlayın. Her iki bekte iyi olduğunda da bambaşka oynuyor takım. İsmail'in iyi olduğu dönemde takım fena oyunuyordu.

Bu seneki transferle bence defansın göbeğindeki sorunu bir nebze çözdük, sanırım önümüzdeki sene 1. öncelik bekler olacak...

enorton dedi ki...

1 mbitle ben takılmadan izliyorum. Daha dün aldım dünden beri bir sorun yok ama ilerde yoğunluk olursa bilemem tabiki. Ulusal kanallar harici BJKTV, GStv, iztv, turkmax fiyata dahil yani hepsi için ayda 1 tl. Bence gayet uygun. Bir de 5 TL lik paket var. Bunda da Premier ligi maçları ve Beko basketbol ligi maçları dahil.

oguzk dedi ki...

Bu yazıdan çok yazı yazmanı özlemişim yine hoşgeldin :)

Pamukk dedi ki...

adrian yok galiba ya yanlış mı biliyorum?

Cartalete dedi ki...

A.Lopez, Salvio, Arda, Diego yok diye biliyorum ben.

SkyIsTheLimit dedi ki...

Enorton Avrupadanda olur mu ? Bir link atarsan sevinirim .

Atleticoda Tiago onlar icin büyük eksik olucak suan takimdaki en iyi ve formda orta saha oyunculari .

Bjk_KnightS dedi ki...

gömülerek oynamak bu mac icin cok riskli cidden. falcao ceza sahası icinde markaj falan dinlemez. onun icin cok sokmamak lazım cea sahasına. carvalhal simone'yi sasırtacaz demis. ne kastetti acaba. edu pektemek baslamak her ne kadar mantıklı gelse de yine de konu edu olunca soru isaretleri oluyor kafamda. ama en azından simao'dan iyi olur. tabii simao kendime ispat etmem lazım tekrar taraftarlaa demezse...

enorton dedi ki...

@SkyIsTheLimit

Link bu:
http://www.digiturkplay.com.tr/

Ama sanırım yurtdışı için geçerli değil. Yurtdışı için bu link var. Fiyatlara bakamıyorum türkiyeden girilmiyor.

www.digiturkwebtv.com/

Ryu dedi ki...

Ben Beşiktaşımın kötü gidişatını futbolcuların paralarının ödenmeyişinden ve kulubün içindeki kaos ortamından kaynaklandığını düşünüyorum.Yerli futbolcular bir nebze idare edebiliyor ama yabancı oyuncular paralarını alamadığı zaman mücadele ruhunu kaybediyorlar.Böyle maçlar yabancı oyuncuların piyasalarını arttırmaları için önemli maçlar.Bu yüzden Portekizli'lerin bu maçta performanslarını arttıracağını düşünüyorum.Bir yandan da 2. bir Liverpool faciası olmasın diye dua ediyorum.

forma-aşkı dedi ki...

Bu A.Lopez olayı işleri karıştırdı sanırım.Ben de çok sevindim Adrian Lopez oynamıyor diye ama oynamayan Antonio Lopez maalesef.Adrian Lopez şu anda Avrupa'da en beğendiğim forvetlerden biri,hatta abartıyor diyebilirsiniz ama Falcao'dan daha çok beğeniyorum.Oynamasaydı iyi olurdu.

Maç için yorum yazmayacağım kazanalım da nasıl olursa olsun.-Bu bir totemdir- 3-4 kere bu blogda işe yaradığı görülmüştür:)

Cartalete dedi ki...

Antonio yok evet. Bir kaç sene evvel olsa, o da önemli eksiklikti ama artık Felipe Luis var orada.

Adrian'ı ben de çok beğenirim. Özellikle Real Madrid'e attığı gol, modern forvet tanımı gibiydi. Atağı sürükleyişi, son vuruşu vs.
http://www.youtube.com/watch?v=sNUocUR8vMs

neverlong dedi ki...

BJK TV'de altyapı ve A2 maçları veriliyor mu acaba?