Maç Öncesi: Beşiktaş – Atletico Madrid

İlk maç öncesi Carlos, Atletico Madrid’e bir sürprizi olduğunu beyan etmişti… Arda ve Diego’nun yokluğunda, hücum akışlarını Juanfran ve Salvio’nun olduğu sağ kanattan yön verecekleri aşikarken; onların karşısına, amatör kümeler dâhil olmak üzere “en kötü savunma yapan kanat” sıralamasında ilk 5’e girmesi muhtemel Quaresma ve hamle, pozisyon alma gibi konularda ideal bir bek olmayan Veli ikilisi koymuştu Carlos. Ki Veli yerine, o ortamda Evra da solbek oynasa; durum çok değişmezdi aslında. Kutudan böyle bir hedâye çıktı Atletico’ya, onlar da şaşkınlıklarını gizleyemeyerek 7-8 pozisyona girip, 3’ünü gol yaptılar ilk yarıda…Antrenmanları takip eden muhabirlere göre, Carlos yine bir sürpriz peşinde; ancak bu kez daha makul bir şey çıkacak sanki ortaya… Ernst’in yokluğunda ortasaha 4’lüye dönecek ve hücumda Almeida – Pektemek ikilisi olacak gibi görünüyor. Zaten Beşiktaş bu maçta önde baskı yapmak zorunda ve önde basan bir takım için, topsuz oyun dizilişi genelde 4-4-2 şeklini alır. Bu durum ortadayken, topla oyunda da 4-4-2’yi hakkını verecek oyuncularla çıkmak gayet mantıklıdır…

Quaresma’ya sorsak, en uygun olduğu sistem 4-4-2’dir, hatta birçoklarına göre de öyledir. Lakin, futbolun gerçekleri Quaresma’sız bir 4-4-2’nin daha ideal olacağına işaret eder… Çünkü bu sisteme sahip bir takım, topsuz oyunda etkili bir pres yapmak zorundadır. Bunun için de, topu geri kazanmada daha başarılı olan Veli; daha ideal bir 4-4-2 kanadıdır aslında... O nedenle, Quaresma’ya çıkacak affın bu maça yetişmemesi olumlu. Hem taktiksel hem de diğer oyuncuların daha bir maça odaklanması babında… Ama ilerleyen haftalarda af çıkması doğaldır, “küfür-kafir savuran adam nasıl bu formayı giyer???” diyemem. Çünkü bu mali tabloda, eldeki adamların hiç birini çöpe çevirme lüksümüz yok. Oynasın, play-off’da bakarsın iki asist yapar, Euro 2012’e gider de ufaktan piyasası oluşur…

Simao, oyun disiplini manasında hiçbir zaman Quaresma olmadı. Düşen temposundan dolayı onun da pek faydalı olduğu söylenemez ama takım savunmasında kendi bölgesini “kırık diş” gibi açık bırakmaz en azından. Arada bir önüne düşen topları da iyi şutluyor; yarın akşam da öyle bir açı yakalayabilir, hatta belki frikik… Kısacası, yarın gol imkanı sağlayacak her seçeneği zorlamak gerekir.

Geçen gün Liverpool – Everton maçını izlerken, Kelly’nin bindirmelerini gördükçe Hilbert’i hatırladım. Zincirleme olarak bu maça mutlaka yetiştirilmesi gerektiğini… Çift kalede yer alamasa da takımla çalışmalara başlamış, bir umut oynarsa; çok şeyi değiştirir. Çünkü gün geçtikçe Toraman için "en azından savunmacı bek" tezi de çürümekte. Çünkü taktiksel zeka açısından zayıf olan bir oyuncu, istediği kadar cengaver olsun; savunmanın her bölgesinde yarardan çok zarar getirir, getiriyor... Velhasıl, yarın çok bir beklentim olmamakla birlikte umutsuz değilim. Bir önceki son 16 turunda Slavia Prag maçını hatırlatmak gerekirse; 45 dakika adamlar nefes aldırmamış, sonradan Pancu’nun bombasıyla maç birden 4’e gitmişti. Yine bir anlık gaz, turu getirecek skoru sağlar; olmaz diye bir şey yok… Tabi Adrian falan gelir, 2003’de Claudio Lopez’in yaptığını yapıp, daha 2. dakikada hem bütün bu maç önü yazısını anlamsızlaştırır hem de tribünlerin gırtlak yırtma hevesini alabilir… Futbolun bilinmezliği bunu da işaret eder, onu da; bakacağız artık...

Bu arada biraz önce Fikren Orman’ın seçim vaatlerini dinledim ve umutlandım. Çünkü söylediklerinde vaat yoktu aslında… “Yabancıların hepsini gönderip, daha iyisini alacağız! 5 senede 3 şampiyonluk + 40 kilo Türkiye Kupası hedefimizdir.” gibi gazımsı ifadeler yoktu, gerçekler vardı. Şampiyonluk sözü falan veremeyeceğini; anlık transferlere karşı olacağını, alt yapı ağırlıklı ve geleceği olan, izlenmiş oyunculara yöneleceğini; kısa vadede şahsi olarak koyacakları parayla çözüme ulaşsalar da, uzun vadede Beşiktaş’ın kendi parasıyla işletilecek bir yapıya dönüşünü sağlayacaklarını söyledi mesela… Sanki 15 yıl yaşlanmış, parayı vurmuş ve başkan adayı olmuşum da; ben konuşuyordum. O derece ruh ikizim buldum kendisini. Umarım seçilir de, söyledikleri icraata geçirir. Zamanla bu konuyu ayrıca konuşuruz. İyi maçlar.

22 yorum:

enorton dedi ki...

Az önce Carlos'un basın toplantısını izledim. Kendisini ilk kez böyle gördüm. Acayip hırs yapmış, hatta biraz da sinirlenmiş. Bunun sahadaki yansıması iyi mi olur kötü mü bilemiyorum. Bizim sıkıntımız gol atamamak, bu maçta da en az 2 gol atmamız lazım bu yüzden pek umutlu değilim. 31 yaşındayım Beşiktaş'ın daha hiç mucize gerçekleştirdiğini görmedim. 3-0 ın rövanşında 3-1 kazandığımız Rosenborg maçı mucizeye en çok yaklaştığımız anlardan birisiydi.

Bana göre Carlos yine 4-3-3 den vazgeçmez. en azından maça başlarken. Bence takım aşağıdaki dizilişle maça başlayacak.

Ekrem- Sivok- Egemen- İsmail

Fernandes- Toraman(Orelyo) - Necip

Simao Almeida (Edu) Veli

enorton dedi ki...

Ben olsam maça şu 11 le başlarım.

Toraman sivok Egemen İsmail

Fernandes Necip

Simao Pektemek Veli

Almeida (Edu)

Valla işimiz çok zor. 3-1 den maç çevirmek hiç de kolay değil. Bu akşam Chealse turu atlarsa biz de atlarız :) Ne alakaysa...

Gökhan dedi ki...

benim de aklımdan bu 11 geçiyor, ama simao'yu 10 numara gibi oynatıp 4-3-1-2 gibi dizilerek.

bir de toraman veya aurelio'yu da önlibero oynatabilir; yanlış hatırlamıyorsam dmc olarak ernst'in olmadığı maçlarda ya aurelio ya toraman oynuyordu banko.

alper dedi ki...

Pek umutlanmak istemiyordum bu maç için ama serde Beşiktaşlılık olunca en zor şartlarda dahi umutlanmamak olmaz.80 dakikada bulacağımız gol ile 1-0 öne geçmek bile yeterince umut verici olacak iken savunmadan asla taviz vermeden kontrollü hücumlar ile gol aramak ana düstürumuz olmalı.Beşiktaşımızın kadro yapısı itibariyle sene başından beri 4-4-2 oynamayı hayal eden biri olsam da ve elimde şuan formda bir Kaka olmasada ve bende bir Ancelotti olmasamda bu maç için 4-3-1-2 tercihini uygun görüyorum.İleride Almeida-Pektemek hemen arkalarında Fernandes.Defans önünde ki üçlü tercihim ise Orelyo-Veli-Necip olurdu.Ve bu kadroya çok güvenirdim.Neden Fernandesi takım olarak öne atamadığımızı atmadığımızıda bir türlü anlayamıyorum.Ama benim az çok tanıdığım Carlos 4-3-3 oynayacak.Fernandes-Toraman-Necip orta üçlüsünün önünde Veli-Simao-Almeida oynayacaktır.
Ama ne olursa olsun(yazar lopez golünü hatırlatmış ama) benim için acı olan Muzzi golü yemeyelim lütfen.

Umarım bugün taraftarın Ümreniye de yaptığı meşale ve sevgi şovu yarın sahada tur olarak anlam kazanamsa bile ruh,yürek ve mücadele olarak değerlenir.

Mayor dedi ki...

Fikret Orman'i pek tanimazdim biraz arastirinca seninde yazdigin gibi dusunceleri olan vizyonu olan bir adamla karsilastim.
Bir kac sene oncesinden oldugunu tahmin ettigim bir roportajini buldum.http://emlakkulisi.com/fikret_orman_istanbul_da_rezidans_projeleri_yapacak_-53517.html
Bu yazidada bugun bahsettigin dusunceleri belirtmis, secim oncesi taraftarin nabzina gore serbet verme meselesi zannetmistim ama saniyorum yanilmisim.

Bjk_KnightS dedi ki...

yaaa bende onun gelmesini istiyorum ama yalcın karadeniz secilir zannediyorum. cunku demirörende gizliden gizliye onu destekliyor gibi. off off

tannhauser dedi ki...

böylesi maçlar, bizim gibi içgüdüsel olarak heyecan belli bir seviyeyi aştığında duygularla hareket etmeye meyilli memleketler için tekniğin, taktiğin aklın rafa kalktığı maçlardır. üstün alman teknolojisinden de mahrum kalacağımız için ya büyük bir zafer ya da büyük bir hezimet olur. ortası olmaz. yani iyi oynadık da berabere kaldık gibi bir durum beklemiyorum.

"beşiktaş'ın olduğu her yerde acaba vardır" cümlesini bir kez olsun pozitif yönüyle ele alalım yahu. çantada keklik dediğimiz turlarda hüsranı çok yaşadık. tek tek hatırlatmaya gerek yok. cartalete'nin yazısındaki lazio hatırlatması bile yeterince acı. "epic fail" denilen hadise, nadiren başa geldiği için epic'tir esasında. ama biz beşiktaşlılar bunu çokça yaşamışızdır. bir kez de tersi olsun ne var.

umarım burada bir dahaki buluşmamızda buraya damlayan herkes mutlu olur.

@cartelete: şimdi söyleyeceğim doğru olacak mı bilmiyorum. ben öyle spiritüel bir adam değilim ama rahmetli babana bir armağan olsun bu tur inşallah.

enorton dedi ki...

Chealse tur atladı sıra bizde...

Cartalete dedi ki...

Bazı haberler var kadro ile alakalı. Ekrem'in bek olma mevzu var ki, çok mantıksız değil. Şayet kaleden uzak savunma yapılacaksa daha iyi seçim, geriden pas yapma ortalaması daha olumlu Toraman'a göre.
Ama Toraman'ın Necip'İn yerine ortada oynama durumu var ki, ikili ortasaha için Toraman fazla radikal bir hamle olur...

Bu arada, ne kadar doğru bilemem de; At. Madrid'in kaldığı otelde davula abanıp, uyutmayan Beşiktaşlılar varmış. :)

tannhauser,
Eyvallah... Babam iyi bir Beşiktaşlı olsa da, daha çok ben sevineyim diye hep kazanmamızı isterdi. Bu kez her zamankinden daha fazla ihtiyacım var açıkçası.

tearkan dedi ki...

aurelio oynayabilecek durumdaysa aurelio-veli-ferdi önlerinde de pektemek-almeida-simao şeklinde 4-3-3 de çıkabilir beşiktaş. fena da olmaz aslında. şahsi fikrim, alternatifsizliği nedeniyle hilbert'i bi kenara bırakırsak, sakatlığı süresince en çok aradığı adam aurelio oldu beşiktaş'ın. temposu eskisi gibi olmasa da mevcut kadroda geriden top çıkartabilen, defans önünü kontrol edebilen bi aurelio belli etmese de çok işine yarıyordu beşiktaş'ın. defanstan top çıkartmakta zorlanan beşiktaş'ta ferdi sık sık geri gelmek zorunda kalıyor maç içinde. ayağında top tutmayı biraz fazla sevdiğinden de iyi; fakat geç yapıyor top çıkarma işini. diğer bir deyişle takımın oyunu ön alana taşıması gecikiyor. aynı zamanda ferdi'nin bu geri gelişleri sık sık baskı yemesine, yorulmasına ve sinirlenmesine yol açıyor. bu doğrultuda ön alandaki etkinliği de azalıyor maalesef. necip hücuma katkı işini falan bir kenara bıraktım, aurelio'nun verdiği bu katkıyı verebilse yeter de artar benim gözümde.

yok konuşulduğu gibi 4-4-2 oynayacaksak necip oynasın. daha dinamik bi ortasaha olması ve yazıda da belirtildiği üzere önde baskı yapabilmesi bakımından.

başkanlık meselesine gelince, yalçın karadeniz'in divan başkanlığından istifa etmeden adaylığını açıklaması nedeniyle şikayet edileceği konuşuluyordu bugün. gerçi şu ortamda kimi kime şikayet edeceksin orası da meçhul.

fikret orman'nın konuşmasını değerlendirmek içinse bence henüz erken. insanların duymak istediklerini söyledi ilk etapta. biraz yuvarlak konuştu diğer bir deyişle. altınsay soruldu: katılmasa da aktif olacaktır dedi, 103 milyon soruldu: bence bağışlar demirören; ama bağışlamazsa da seçim sonrası değerlendiririz bunu dedi. yuvarladı öteledi biraz soruları. tabi dediğim gibi henüz erken. hem övmek, hem yermek için. hele bi listeleri kesinleşsin, projelerini sunsunlar da ondan sonra yaparız değerlendirmeyi. bu arada bugün twitterde bir bjk tv çalışanı listeler kesinleştikten sonra başkan adaylarının projelerini, hedeflerini anlatmak için beraber bjk tv'de bir programa katılmalarının planlandığını söyledi. umarım gerçekleşir.

son olarak, ertem şener'in, yer değiştirsek; ben başkan adayı olsam, siz sunucu olsanız bana ne sorardınız? yani şu aşamada beşiktaş başkanından ne beklenmeli? sorusu ise kendisinden beklenmeyecek kadar güzeldi bence. takdir edeyim tekrardan.

ihsan dedi ki...

Turu geçer miyiz bilemiyorum. Bakarsın 2-0 yapar son dakikalarda bir gol bile yiyebiliriz. Mevzu Beşiktaş, malumdur herşey. Ama benim içimde bir birliktelik havası, bir sinerji var. Sanki tribünler Liverpool maçı gibi olacak gibime geliyor. Ki ben şu ana kadar " bu maça sadece bağıracak, takımını destekleyecek taraftar gelsin" çağrısına ilk defa şahit oldum. Takımda o yönde hareket ediyor. Carlos, benden iddialı konuştu mesela :)

Başkanlık için bu adaylar içinden tek seçenek Fikret Orman. Ama İbrahim Altınsay olmadan sadece çöküşü bir nebze yavaşlatabilirim. Bu toprakların en iyi spor yöneticilerinden biridir Altınsay. O birinci şart. Güntekin Onay, Metin Tekin gibi akil adamlarda göz ardı edilmese ne güzel olur. Birde Cartalete tabii :)

forma-aşkı dedi ki...

Bu sene hiç bir maç için bu kadar hırslandığımı sanmıyorum.Sırf şu Quaresma için Ernst'i,Carvalhal'i yok sayan Beşiktaşlı olmasından utandığım kişiler için kazanalım istiyorum.

İşin taktik-teknik kısmına girmeyi istemiyorum,kazanalım istiyorum Uefa'da tur atlamak için değil,galibiyete en ihtiyacımız an olduğu için kazanalım istiyoum.Evet belki Carvalhal taktik olarak belli bir seviyede değil ama Schuster'den,Del Bosque'den kötüdür diyecek bir adam görmedim.En azından takımı bu zor günlerde sahiplendi.Bilmem kaç yıllık birinci lig'de hangi takım -hafta içi ligler oynanırken- mücadele etmiş.Galatasaray'lı yorumcuları okuyorum,biz ligde de şampiyon olduk Uefa Kupasını'da aldık gibi söylemler var.Arkadaş sen 2 haftada bir avrupa maçı oynuyordun,bu sene ile nasıl bir tutabilirsin.Bu yoğun maç temposunda Bebe'siz,Ersan'sız bir sezon geçirdik.En az 10 maç Quaresma'da,İsmail'den,Hilbert'den Aurelio'dan yararlanamadın.Oluşturduğun takım patlamaya hazır volkan gibi,kafasına esen basıyo tekmeyi derbilerde Fernandes yoktu.Kazanamadık fakat içeride oynadığımız Galatasaray maçını otursun herkes izlesin,hatta kazandığımız da dahil son 10 yılda bütün galatasaray maçlarını izlesin.kazanamıyoruz fakat deplasmanda derbilerde kötü oynamadık,yine saydığım bu eksiklerin hepsi vardı.sadece trabzon maçında rezalettik.-büyük maçlarda-

Tayfur bey Querasma affedilsin demiş,kusura bakmasında o adam senin gibi futbolcunun arkasından ne idüğü belirsiz menajerlere sallayacak,yüzüne gelince gülecek bir karakterde değil.

Sonuç olarak ben 1 sene daha Carvalhal ile devam edilsin tarafındayım.Gönlümden geçen kadro ise Kalede Cenk,
Ekrem,hazırsa Hilbert,Egemen,Sivok,İsmail.Ortada Aurelio,Fernandes.Sağ tarafta Simao,solda Veli.İleride Edu ve Pektemek.Eğer Aurelio hazır eğilse bu sistemde Necip,o görevi yapamaz.o zaman sistem değişmeli.

Ne olursa olsun geçin şu turu,çok klasik olacak ama Beşiktaş MÜCADELE'dir..

Cartalete dedi ki...

Carlos'un basın toplantısını görmemiştim, izledim az önce. İlk kez bu kadar iddialı gördüm ve kendi de inanıyordu söylediklerine, ses tonundan anlaşıldığı üzere.

Dünkü meşale baskını da güzeldi, belki de Carlos'a gazı bu destek enjekte etmiştir. Hadi bakalım, saldır Beşiktaş!

forma-aşkı dedi ki...

http://www.youtube.com/watch?v=WlpPqIvtlXA&feature=related

Pamukk dedi ki...

hilbert yok sanırım

aqualung dedi ki...

Kac gundur aklimda yine ilk macini 3-1 kaybettigimiz valencia macinin rovansi var. Nedense bu maci onla ozdeslestirdim kafamda.o maca cok iyi baslamistik bi golumuz verilmemisti sonra bi tane de serdar atmisti sanirim. Sonra yenen gol ve her sey tepetaklak... Insallah bu sefer her sey farkli olur.

rivaldo dedi ki...

Rüştü-Ekrem-Sivok-Egemen-İsmail-Veli-Fernandes-Toraman-Simao-Almeida-Edu

Hakan Gündoğarın verdiği 11 çıkmaz umarım.Hem Edu hem de Almeida pres yapsalarda top kazanma ihtimali yüksek oyuncular değil.Mustafa daha bir dinamiz katar, üstelik hızlı çıkışlarda da etkili olabilirdi.Toramanı ortasahaya koyma sebebi önceki maç o bölgeden kanatara çok rahat top atmaları olabilir.Ama hem Ekrem hem Toraman aynı anda oynarsa gol yeme ihtimalimiz birkaç kat artıyor.

Aykut Özman dedi ki...

yaşanılanlar, istekler, heyecanlar, umutlar, kadro seçimleri, hepsi bir yana bugün Beşiktaşım geçecek bu turu. bir başka şeyi düşünmeden, ne olur ne biter bilemeden böyle olacak, başka alternatif yok, sevgiler, selamlar, keyifli maçlar..

alper dedi ki...

Cartalete

Dünkü meşale baskını izlediğim kadarıyla basın toplantısındna sonraydı.Eğer o gazı alıpta konuşma yapsaydı neler derdi bilemiyorum.Sanırım içine F.Terim kaçmıştı.

enorton dedi ki...

Fatih Terim az gelir, Fatih Sultan Mehmet kaçmıştı içine... Meşale olayı toplantı bittikten sonra oldu. Bugün olası bir yenilgiden sonra bence hoca istifa edebilir. Sanırım Q7 konusunda kendisine çok baskı var. Zaten zihnen ve fiziken de çok yoruldu adam. Ömründe görmediği çalışma temposunu görmüştür burada.

Kalede Rüştü seçimi dışında beklediğim 11 çıktı. Necip'in sakatlığı devam ediyor olabilir. Taktik, teknik bir yere kadar. Sahaya sonuçta 11 futbolcu çıkacak ve ellerinden geleni yapmaları lazım. İşleri hiç kolay değil. Allah şu Beşiktaşlıların yüzünü güldürsün diyorum.

BJK4EVER dedi ki...

Bu takimin 4-4-2 oynamasini gerektigini sene basindan beri soyluyorum zaten. Ki siz hala Edu veya Pektemek uzak forvet olur, 4-3-3 vs iyi diyordunuz.
Bu takim 4-4-2'ye gecmedigi surece adam gibi futbol oynamasi imkansiz. Ha, sene sonunda 5 iyi futbolcu alinir ilk 11'e o zaman belki, ama bu kadro yapisiyla zor. Ki zaten Turkiye liginde ceza alanina en az 3 adam sokamiyorsan sampiyon olamazsin. Biz daha 2. adami sokamiyoruz, hala 4-3-3 uzerinden konusuyoruz.

Bjk_KnightS dedi ki...

quaresma affedilmis. boyle sacma is mi olur. bu kadar kısa ceza mı olur. cok mu akıllandı sanki. neyse ins akıllanmıstır. yk da secimden cekilde. bakalım fikret orman neler yapacak. ins bize bir umut ışığı yakar...