Yine, Yeni Türkiye

Evet, Abdullah Avcı’lı milli takım ikinci hazırlık maçına çıktı dün akşam. Aslında arada geçen zamanı düşünürsek, ilk hazırlık maçı da diyebiliriz buna… Çünkü Avcı, takımına ne oynatmak istediğini, hangi oyuncuların üzerinde duracağını; belirgin çizgilerle bu beş maçlık periyotta belli edecektir. İlk bakışta takım yapısına “farklı” diyebileceğimiz özellikler söz konusuydu; mesela önde baskılı alan savunması çok yeni bir şeydi…

Böyle bir felsefeyle Nuri Şahin gibi oyuncular daha efektif kılınır, tıpkı bu maçta olduğu gibi. Hiddink dönemindeki ‘derinde alan savunmasıyla’; Avrupa’nın “pasör orta sahalar” bazında en değerli isimlerinden biri resmen Aurelio gibi, süpürücü olarak kullanılmaya başlanmıştı. Gürcistan karşısındaki oyun felsefesiyle; hem rakip ceza sahasına daha yakın olur, hem de ani presle kazanılan toplarda ölümcül pas yeteneğini ‘sık kullanılanlar’a ekler...
Aynı şeyler sağiçteki Hamit için de geçerlidir aslında. Tek ideal mevkisiyle sahadaydı: 4-3-3’ün sağ orta sahası (sağiçi). Bugün attığı gol kendi adına bir ilk olabilir; zira genelde topa giden değil, topu ayağına bekleyen bir oyuncudur. Bu eksikliğiyle hiçbir zaman ideal bir 4-3-3 kanadı olamadı bana göre. Zaten arşivlere bakıldığında; Türkiye ile başarılı maçlarını ya 4-4-2’nin kanadında ya da 4-3-3 sağiçinde oynarken çıkardığını görebiliriz. Yine bu eksiklik sebebiyle; kendisi için ideal bölge olsa da, futbol doğruları adına ideal bir orta sahada değil aslında… Selçuk – Topal – Nuri; MFÖ gibi tartışılmaz bir üçlü olabilir ileride.

Maçın yıldızı şüphesiz ki Sercan Sararer’di. Onun gibi topla akan yetenekli oyunculardan vardır bolca. Ancak; o atak girişimlerini dengeli ve “doğru karar vererek” iyi sonlandıranı nadirdir. Sercan, o nadir kısımda yer alıyor gibiydi. Ve bunu devamlılık haline getirmesi, sürekli maçın içinde olması; bir diğer artıları… Bundesliga 2’de yaptığı istatistikler tesadüf değilmiş.

Gökhan Töre için ise tam tersi bir durum söz konusu. Yetenek bazında Sercan’dan farkı yok, belki daha bile iyidir. Ancak 9 adamı da çalımlasa; sonuca iyi bağlar diye hissedemiyorsun… Skoru değiştirme adına değil, gösteri adına yeteneklerini kullananlardan. Böyle kalırsa; ancak ‘b planı oyuncusu’ olur… Daha az yetenekli ol gerekirse ama çok doğru karar ver!
Günü bir asistle noktalayan Mustafa Pektemek ise; biraz hatları birbirine yakın olan eli yüzü düzgün bir takım içersinde, değerini daha fazla belli etti maçta. Ama sonuç olarak, her iki kenar oyuncusu sadece “kanat adamı” potansiyeline sahip olduğundan; orta sahalardan yardım gelmedikçe genelde yalnız kaldı. Örneğin sağ forvette Burak olursa, onun da performansı artardı. Acaba Burak ve Pektemek merkez forvette birbirlerinin alternatifi mi olarak görülüyor? İyi bir ikili olabilirler oysaki…

Maçtaki tek olumsuz deneme; Serdar Kurtuluş’un sağbeke yazılmış olmasıydı. Hoş, pek alternatif de yok o bölgede ama sonuçta bu çokça denenmiş ve tam olarak olmamış bir şey… İyi orta yapıyor diye üzerine yapışan bu “sağ beksin!” ısrarı yüzünden, çok değerli bir defansif orta saha olacakken kariyeri sekteye uğratıldı.

İnsanlık dışı bir refleksle çok önemli bir topu çıkarak Cenk, insani olarak pozisyon sonrası sersemledi ve oyundan çıktı… Egemen hala top oynayamaya devam ediyor… Hazırlık maçı da olsa; kazanmak güzeldi. Zira söz konusu milli takım sıralaması olunca, hazırlık maçları bile kayda değer şekilde (rakibin sıralamasına göre) iş görüyor puanlamada… Mesela Portekiz’i kazara yenersek; normal bir resmi maç galibiyetine nazaran çok daha iyi puan yazılır. Akıllara durgunluk veren ‘Norveç’in 1. torbada olma’ mevzusu da, onların dostluk maçlarındaki başarılı performansıyla ortaya çıktı nitekim…

Bu akşam 21:00'de Türkiye A2 takımının maçı var; pek çok Beşiktaşlı var kadroda. Erkan Kaş da kampa katıldı, muhtemelen bu maçta oynar, Eurosport2 verir maçı büyük ihtimalle...

15 yorum:

Bjk_KnightS dedi ki...

ah ah. twit'te dediğim gibi biz daha milli takımda oynayan 4 oyuncumuzu oynatamıyoruz ilk 11'de. sen diyorsin ki birde burak kaplan olsa... adamın milli takıma gitmesi için a2 harici arada oynaması lazım (5 maçtan fazla :D). ama biz onu bile yapmadık bu sene 55 mac oynarken. ama milli takımdan emre cıktı yaa. milli takım icin gunesli gunler yakındır. selcuk inanın yedek oldugu bir milli takımımız var. ama arda'yı madrid'de oldugu gibi kanat degil de orta saha oynatsak daha güzel olmaz mı? töre'de bizim q7'nin türk hali gibi. calımla calımla. eee sonra birsey yok... sercan muhtemelen almanya'dan gelmez ama gelse burak sercan pektemek 3lüsü güzel olur sanki... tabii birde van gaal lazım :D

Cartalete dedi ki...

Burak Yılmaz yahu o bahsettiğim, Kaplan değil. :)

Zaten Arda oyuna girdikten sonra orta sahada oynadı galiba. Sistem 4-3-1-2'ye döndüğünde, güzel forvet arkası olur ondan.

E1453 dedi ki...

Bana göre Gökhan Töre yetenek olarak Sercandan bariz üstün.Fakat dedigin gibi Sercan daha dogru kararlar verip, Ronaldo gibi kaleye daha direk oynayip gole ve skora yönelik daha etkili oynamasi onu suan icin takim adina daha faydali kiliyor. Yalniz Gökhan icinde pek ümitsiz olmaya gerek yok aslinda. Sezon boyunca kendini bu yönde gelistirmeye calisti. Zaten Almanlarinda oyununda en cok elestirdigi nokta bazen ayaginda topu cok tutup sac bas yoldurmasi. Lakin baktigimiz zaman bu sezon gol atamasada, ilk sezonu icin iyi derecede assist sayisi var. Bu konuda biraz Messiye benziyor. Sag kanatdan iceriye girip, sol ayagi ile araya güzel paslar cikarabiliyor. Tabi ki bu topla cok oynayip biraz egoist futbol stilini tamamen degistirecegini sanmiyorum.Robbende oldugu gibi oda kariyeri boyunca bu sekilde devam eder diye düsünüyorum, ama kaleye ve gole biraz daha ciddi sekilde odaklanirsa,ki bunu yapabilecegini düsünüyorum, ozaman Milli Takimin degismezleri arasinda olup, Avrupada büyük kulüplerinde gözbebegi haline gelebilir.
Enes

Cartalete dedi ki...

Evet, şayet şut gücünü arttırırsa; ideal bir kanat olmaz ama direkt skora katkı veren çok farklı bir oyuncu olabilir. Ama o da genelde b planı için geçerli olur işte. Robben iyi benzetme...

Robben'i Euro 2004'de hatırlıyorum; o kadar bireysel oynamıyordu sanki. Schuster'li Real Madrid'de ona fazlasıyla ofansif insiyatif verildi, ayarları bozuldu bir müddet sonra. :)

Cartalete dedi ki...

Bu arada bu akşam A2 milli takımın Toulon Festivali'nde 2. maçı var. Erkan da oynar bu kez, Ferhat Kiraz'ın bölgesinde.

Sakarya'dan Berat'la birlikte Salih Dursun'u da alsaymışız keşke, çok beğendim ilk maçta.

ceyhun dedi ki...

ismail çok kötüydü yalnız. ne olacak bu çocuğun hali, topa vurmadan ya da hamle yapmadan önce toptan uzaklaşma hareketinden vazgeçmeli artık. topu kontrol edip geri adım atıyor, rakip alanı daraltınca da topu ayağına dolaştırıyor. özgüveni yerindeyken bu pozisyonlardan kurtardığı oluyor ama genelde tam tersi şekilde sonuşlanıyor bu olay. onun yaşındaki futbolcular eğer yetenekliyse dünya çapında yıldız olabiliyorken bizde olay tam tersi. önümüzdeki sene bjk'deki son şansı bana kalırsa. umudum büyüktü, umarım yüzümü kara çıkarmaz.

rivaldo dedi ki...

Sercanı şu an Türkiye ye getirmek çok zor herhalde.Ama milli takımda Arda nın tersinde oynayacak oyuncu için çok uygun.

Salih çok dinamik bir oyuncu, defansif ortasaha olarak cezasahasına sürekli koşu yapması önemli bir artı.Zaten gol sayısıda hiç fena değil.Ben Emre Güralıda oldukça beğendim.Maç arası az olduğundan bugün diğer oyuncularda şans bulur herhalde.

Bu arada yine Konyanın son ümit milli kadrosundaki stoperi Selim Ay la ilgileniyormuşuz.Stoper rotasyonu için bu kadar oyuncu alınması ilginç.Herhalde Altınsay panelde de söylediği gibi A2 yi ciddi anlamda hazır oyunculardan kurulu bir takım yapmak istiyor.

http://kanalsport.dk/ Akşam 19.00 da Danimar-Türkiye u19 maçı canı yayınlanacakmış bu linkten.Şu an için Avrupanın u19 seviyesinde ki en önemli yeteneği kabul edilen Victor Fischer var rakipte.Bizde de Hasan,Salih, Okay falan :).Güzel maç olabilir.

Cartalete dedi ki...

Fischer'a geçen seneki u17 turnuvasında hayran kalmıştık zaten; seneye üst düzeyde adını duyurur.

Twitterda Tim Caple (İngiliz spiker; Eurosports, ESPN'de falan görev yapıyormuş) da Güral'ı beğenmdiğini yazmış. Diğer beğendiği adamlar: Aykut Demir, Haktan Odabaşı ve Ali Kuçik. :) Gerçekten Ali'yi maçta ben de beğendim. Sağ forvette faydalı işler yaptı.

10 numara Emre Güral da, bazen tercih hataları yapsa da net kalite olduğunu gösterdi.

Ilyas dedi ki...

Milli Takim eski sablona dönmezse, yani ezbere oyuncu oynatilmazsa ben Ümitliyim sahsen. Ilk yari cok güzel bir görüntü cizdi takim, insallah Cenk o formayi baska birisine kaptirmaz, özgüveni icin önemli olabilir bu konu...
Bazi kisiler Mustafa Pektemek'in degerini bilmiyor sanirim, Avrupa'da oynasa 10 milyon € altinda alamazsiniz, bunu söylerken sizi degil, genelde Spikerleri kast ediyorum. Ne bileyim, siradan bir futbolcuymus gibi konustu Ömer Üründül.
Umarim Abdullah Avci oynatir, gerci problem cikmaz, kendisini heyecanlandirdigini dile getirmisti.

Bende senin gibi bir Burak-Mustafa ikilisini görmek isterdim acikcasi, Sercan ve Gökhan Stil olarak birbirlerine benzedikleri icin bir tane yeter herhalde.

Gökhan konusuna gelirsek, ben kendisinden cok ümitliyim, bunun da ana nedeni kendisini Chelsea zamaninda karakter olarak cok gelistirmesi, onun istegi kendisini gelistirmesi, yani dogru Hoca altinda cok büyük isler cikarabilir.

Size söyle bir anektod anlatayim, gecenler Burak Kaplan'i ve Gökhan Törey'i (ikisi cocukluk arkadasidir)Köln'de bir Mekan'da görüntülemisler. Burak nasil Istanbul'un nasil tadini cikardigini, Kari Kiza ve Gece hayatinda ne kadar para harcadigini anlatirken Gökhan mütevaziligi ve sessisligi ile öne cikmis, sonradan masaya yemek getirmisler, Burak yemege dalarken, Gökhan yimeyip benim kendi yemek planim var demis.

Önemli olan'da bu detaylar zaten, insan nasil futboluna konsantre oluyor, kendisine nasil dikkat ediyor ve na kadar gelistirmek istiyor, yoksa Burak Kaplan'da cok yetenekli bir futbolcu aslinda ama kiymetini bilmiyor malesef.

Unutmadan, Arda masallah kendisini cok gelistirmis, cok daha fit gözüküyor, yemin ederim bir ara Usain Bolt mu kosuyor orda diye düsündüm, cok hizli olmus...

emireri dedi ki...

sakarya'da salih berat'a göre çok daha oturaklı bir oyuncu.. canla başla mücadele eder.. egemen'i andıran bir stili var..

bu sezona stoperde başladı, sezon boyunca defansif orta saha ve forvet pozisyonlarında dahi denendi.. forvette fena top saklamadı ama forvet değil yani nihayetinde :)

stoper orjinli bir futbolcu ve berat'a oranla kesinlikle alınması gerekli bir yetenek.. sezer, atınç, salih ve berat ile gelecek 15 yıl boyunca stoper sıkıntısı çekmeyiz. ama bu adamlara tigana gibi bir eğitmen şart!

Cartalete dedi ki...

Yine çok beğendim Salih Dursun'u. Stoperliği, zamanında müdahalelerde belli oluyor zaten. Ama asıl güzelliği dinamik oyunu. Bir pozisyonda önemli bir atağı kesti, takımı kontraya kaldırdı; o top döndü, tekrar o hücumu da kesti...

Emre Güral da iyi çocuk gerçekten, o çıktı kaleye gidemedik.

Feridun Bitir dedi ki...

Gencler falan iyi de bize bunlari oynatacak hoca lazim. Taraftar da öyle arka arkaya 3 yenilgiden sonra olsun takim daha genc, zamanla daha iyi oluruz diyecek gibi durmuyor.

Ziya Dogan hakkinda ne dusünüyorsun? Besiktas'taki altyapi hareketi onunla baslamis, hoca olarak gelse is yapar mi?

Cartalete dedi ki...

Ben belki Şifo dışında, pek yerli hoca istemem açıkçası. Çünkü kadro zaten düşük profilli olacak. Gelecek isim oyun anlayışıyla o takımı yükseltecek kapasitede biri olmalı bana göre. Rangnick iyi olurdu mesela. Ben Sinisa Mihajlıvic'i de isterdim ama Sırbistan'ın başına geçti.

ceyhun dedi ki...

yerli olarak benim de gönlümden geçen adam mehmet özdilek. oynattığı takımların sahada bir duruşu, futbol anlayışı var ve bunu seyirciye net bir şekilde belli ediyorlar. beşiktaş'ta görmek istediğim pas futbolunun asgarisini antalya'da elinden geldiğince uygulamaya çalışıyor. bir de isviçre maçında rakip oyuncuya tekme atmayaydı iyiydi ama tüm kariyeri centilmenlikle özdeşleşmiş birisi olarak bu konuda ikinci bir şansı kesinlikle hakediyor.
yerlilerde favori şifo plase rıza bence:)

Bjk_KnightS dedi ki...

bende hikmet karaman'ı beğenirim. ama tabii ziya doğan'ın da eski performansını düşününce olmaz diyemem. ama her zaman ki dediğim gibi van gaal foreverrr