Eski “Yeni Fabregas”: Oğuzhan Özyakup

AZ Alkmaar alt yapısından yetişip, “buradan ancak Barça, Arsenal’e giderim” diyerek iki yıl da olsa hayallerine kavuşmuş, şampiyonluklar yaşadığı genç takımda kendisine “Fabregas” benzetmesi yapılmış Oğuzhan Özyakup; dün itibariyle resmen Beşiktaş’ın oyuncusu oldu. Beşiktaş, krizi fırsata çevirmek istediği yolda; tescilli potansiyel bir orta saha oyuncusunu alarak, bir nebze karamsarlık bulutlarını dağıttı diyebiliriz.

Oğuzhan klasik bir 10 numaraydı önceleri, Arsenal’e geçtikten sonra yine kendi tabiriyle “orada var olmak için” topsuz oyununu da geliştirmek zorundaydı ve geliştirdi de… Topsuz oyun; sadece ‘top rakibe geçtiğinde savunma pozisyonunu almak’ demek değildir. Aynı zamanda top kendi takımındayken de; boş bölgelere koşarak pas opsiyonu oluşturmak, top gelmeden önce bir sonraki hamleyi düşünmek gibi durumları da gerektirir. Fabregas olmanın yolu buradan geçmektedir nitekim…
Arsenal A Takımı’na çok fazla yükselemediğinden dolayı; bir maç içinde çok fazla göremedik kendisini. Ama hem izlediğimiz videolardan, hem de hakkında yazılmış İngiliz kaynaklı bilgilere bakacak olursak; 2 yıl boyunca Oğuzhan, bu yolda çok geliştirmiş kendisini… 10 numaradan, modern bir merkez orta saha oyuncusuna devşirilmiş durumda. Böylece harika top kontrolü yeteneğini ve isabetli uzun-kısa paslarını; sahanın genelinde de kullanabiliyor. Bu da kendisine “bir takıma itici güç olma” gibi bir lider oyuncu vasfı sağlıyor.

Geçtiğimiz sezonlarda Beşiktaş orta sahasında şu görüntüyü çok gördük; biri top ister ve alır (genellikle Fernandes). Ancak pas verecek arkadaşını bulamaz, pres yapan iki oyuncunun arasından geçtikten sonra ancak kendi takımından bazı oyuncuları görebilir… Fernandes, bunu yapabiliyordu sıklıkla. Ama o topu Fernandes haricinde bir oyuncu alırsa, argo-futbol tabiriyle: “patlıyordu”…

İyi bir takım, bireysel adam eksiltmeyi neredeyse hiç kullanmadan da pozisyona girebilmelidir. Tıpkı dünkü Rusya gibi… Bu da takım halinde her oyuncunun “hareketli” oynamasıyla, topu alabileceği en uygun yere koşu yapmasıyla gerçekleşir. Bilhassa orta sahada bu durum çok önemlidir…

Beşiktaş, bu futbol tarzını direkt olarak vatanından öğrenmiş bir oyuncuya sahip oldu diyebiliriz. Üstelik kendi çapında herhangi bir yerli oyuncunun en az 5 katı daha az bir fiyatla: 500 bin Euro… Nitekim o model, hatta ne AZ ne de Arsenal alt yapısı görmüş bir oyuncu olan Alper Potuk’a 5 milyon isteniyordu. Hatta yine o tarzda, daha yeni yeni ortaya çıkan Salih Uçan’a da 1.5 milyon…

Diyeceksiniz ki “bu kadar iyi adamsa Arsenal neden bıraktı?”… Arsenal’in, ne bizim gibi kontenjan sıkıntısı var ne de potansiyel yakalamada bir eksikliği… Oğuzhan’ın, Arsenal standartlarına göre oynama yaşı gelmişti. Hem A Takım bazında önü çok tıkalı olduğundan, hem de yine alt yapıda kendisine benzer birkaç oyuncuya daha sahip olunduğundan (Dortmund’dan aldıkları Eisfeld mesela…) Oğuzhan’ı tutmak istememiş olabilirler. Ama Arsenal’in alt yapı takipçilerinden birçok insan, Oğuzhan’ın gidişine çatlak ses çıkartmış durumda; onu da söyleyelim…

9 yorum:

Ilyas dedi ki...

Güzel yazi olmus, heyecanla bekliyordum bunu :)
Ben Besiktas yaninda ayni sekile bir Arsenal taraftariyimdir. Gecen sezon bütün maclarini izlemisimdir, ayni sekilde bir iki Reserve macinida izleme firsati bulmustum.
Ben acikcasi transfer dedikodusunu ilk duydugumda cok sasirmistim, cünkü Oguzhan gecen sezon Reserve takiminin en cok göze batan, en iyisi ve en hazir futbolcusuydu. Iki tane Carling Cup maci oynamasti, ve oynadigi ilk macta girdikten bir kac dakika sonra Benayoun'a bir assist yapmisti.

Yani normal sartlar altinda seneye 100% A-takiminda olacakti, Oguzhan bir Aaron Ramsey'den kötü degil mesela.
Arsene Wenger hakikaten Oguzhan cok begenirdi. Asil satilma nedeni Arsenal'in eskisi gibi seneye genc oyunculara sans verememesi olmasi, biliyorsunuz Manchester United, Manchester City ve Chelsea gelecek sezon icin cok büyük paralar harciyor, Arsenal'in kupa sansi olmasi icin onlarda ister istemez para harcamalari gerekiyor, aksi takdirde ellerindeki oyunculari tutamiyacaklar. Gelecek Sezon Arsenal icin cok önemli, ya tam ya hic, büyük takim olduklarini göstermeleri gerekiyor.
Oguzhan'in satilmasi sadece bu yüzdendir...

delSolar dedi ki...

Dün rusya maci yazini okuduktan sonra bir oguzhan degerlendirmesi bekledigimizi yazacaktim uyumus kalmisim. Bu güzel degerlendirme icin tesekkürler. Kagit üzerinde cok iyi bir transfer, isallah bu gencleri oynatacak bir hoca buluruz. Oguzhan'i hic izlemedim, önce türk milli takimini secmesi sonrada Türkiye'ye gelmesi acaba kariyerindeki beklenen patlamayi yapamayacak mi acaba sorusunu akla getiriyor. Fiyatta cok uygun, hep böyle oyuncular alacaksak krizden hic cikmayalim bence:)

Cartalete dedi ki...

Ilyas,

Evet, "a takımda önü tıkalı" derken biraz da ondan bahsettim. Arsenal artık sadece alta değil, dışarıya da bakan bir kulüp oldu. 8-2'lik maç onları buna itti sanırım biraz. :)

delSolar,

Oğuzhan transferini yazısız bırakır mıyım? :) Böyle durumlarda elbet yazı düşer, sadece sakin kafayla yazabileceğim anı bekliyorum.

Hem iyi ki dünkü Rusya maçını yazmışız, bugün Oğuzhan'la alakalı bağlantı kurduk. :)

Celal Abbas dedi ki...

istatistikler Genç oyuncuların gelişimini sağlayamadığımızı söylüyor. Oyuncu ne kadar potansiyelli olursa olsun kendi kendine evrilemediği sürece biz oyunculara bişiler katamıyoruz.

footballminor dedi ki...

oğuzhan özyakup'u alper ve salihle karşılaştırmanın ne kadar doğru olduğu tartışılır.eylül ayında 20 yaşını dolduracak olan futbolcunun profesyonel kariyerinde toplamda 2 lig kupası maçında son 3-5 dakika forma giydiğini biliyoruz.takımlar alper ve salihe para verirken en azından oynadıkları oyunu formlarını bilerek veriyorlar.fakat oğuzhan şu an yetenekli görünse de ne olacağını kestirmemiz oldukça zor.umarım vakit kaybetmeden patlamasını yapar.

planck dedi ki...

Arsenal altyapısından çıkıpda Samet'in eline düşerse hakikaten yazık olur çocuğa..

Basar dedi ki...

Sevgili Mustafa,

Sürekli oluşturduğumuz bir havuzdan bahsediyoruz ama benim okuduğum Oğuzhan ve Gençlerbirliğinden Mehmet hariç bir transferimiz yok. Ki Mehmet genç havuzu için oldukça yaşlı. Buca'dan bahsi geçen adamları almadık diye biliyorum.

Senin ilgi ve takip alanında başka bir gelişme var mı?

Teşekkürler

Not: geçen hafta da yazdım. Haziranın ortasında hala daha bir hoca ile anlaşılmamış olması beni inanılmaz kaygılandırıyor!

Cartalete dedi ki...

Hayır yok. Ama tahminim, yabancı oyuncu hareketi için önce eldekilerin tasfiyesi bekleniyor.

har 15 dedi ki...

Arsenal maçları öncesi bir Oğuzhan özyakup değerlendirmesi fena olmaz. Beşiktaş daki gelişimini nasıl buluyorsunuz? Arsenal için hırs yapmış mıdır?