Çok Tehlikeli Takımsın Rusya!

Bu akşam; turnuvanın hem ilk 10’a girebilecek bir golünü, hem de muhtemel favorilerden birini yakaladık sanırım. Bahsi geçen gol belli; Roman Pavlychenko önündeki adamları bir güzel süpürür ve çerçeveyi görür… O çerçevenin görüş açısına girdiği vakit neler yapabildiğini, bilhassa Rubin’e attığı frikik golüyle daha bir anlamıştık.
En az gol kadar, bahsi geçen favori takım da belli aslında. “Tabi ki Çek Cumhuriyeti!” demeyi isterdim, efsanevi şekilde futbola dönen Tomas Rosicky’nin hatırına… Ancak iki gün içersinde Aurelio’yu vatandaşlığa geçirmezlerse (zira defans – orta saha arası ‘buradan ara pası atınız!’ diye bağırıyor) grupta sonuncu olmaları an meselesi. Yine iyi oyuncular var elde; mesela bugün harika bir asist yapan, istikrarın sözlük karşılığı (Bordeaux’da son iki sezon 38’de 38 maç oynamış) Plasil gibi… Hem atletikliği hem de ayağına hâkimiyetiyle dikkat çeken “kavruk sağbek” Gebre Selassie gibi… Nefis hücum aksiyonları yapabilen genç orta sahaları Pilar gibi…  Ve tabi ki Rosicky gibi… Ancak geçmişteki kadar güzel bir takım mayası tutturulamıyor nedense.

Rusya; tamamen skordan bağımsız olarak bu maçta turnuvanın favorisi olduğunu ortaya koymuştur. Şöyle bir özellikleri var: Oyun geride kabul edilsin, edilmesin; maçın temposu düşük olsun, olmasın; mutlaka “gole hep yakın” olabiliyorlar. Çünkü takım halinde çok çabuk hücuma çıkıp, çok çabuk çoğalıyorlar. Ve sanki daha önce sözleşmiş gibi koşuyorlar… Kimse kimsenin yolunu tıkamıyor, topu alan oyuncu rahatlıkla pas verebileceği bir arkadaşını bulabiliyor... Böylece rakip kale etrafını çok kolay sarmalıyorlar. Bu özellikleri, onları “en tehlikeli takım türü” kategorisine sokuyor. 
Dzagoev, bu oyun planında en değerli oyuncudur şüphesiz. Ancak her ne kadar bugün kaçırdığı gollerle alay konusu olsa da Kerzhakov, bir o kadar önemlidir aslında. Takımın hareketliliğine daha fazla uyum sağlıyor Pavlychenko’ya göre. Orta sahaya daha fazla yaklaşıyor, çoğu atağın başlangıç noktasıydı bugün mesela… Goller bugün kaçar, yarın girer. Önemli olan sisteme olan uyumluluktur… Rusya’nın belli ki turnuva boyunca daha çok uzun olan yolunda, yine ilk tercih olmalıdır bana göre. Pavlychenko, yine B Planı’ndaki artı güç olarak kenarda dursun…

Grubun 1, 2’si şimdiden belli gibi: Rusya – Polonya. Yarın şu 'Ölüm Grubu'nu izleyelim bakalım, kim hayatta kalacak, kim katilin olduğu bodruma inecek; göreceğiz...

Euro 2012 A Grubu
Rusya 4 - 1 Çek Cumhuriyeti

Hiç yorum yok: