Havyarı Elle Yemek

Olcay Şahan; izlediğim kadarıyla her yere koşan, her topu zorlayan, farklı pozisyonlarda oynayabilen “emekçi” oyunculardan ve hatta biraz da teknik olanından. Şu sıralar İtalya’da “zuladaki joker” rolünü üstlenen Diamanti’yi andırıyor sanki… Söz konusu 4-1-3-2’nin üçlüsünde, sağ-sol ya da merkez fark etmeksizin iyi bir alternatif olabilir. Bardağın dolu tarafında yani işin saha kısmında “iyi transfer” denebilir.

Lakin yeni yönetimden benim beklentim: Sadece “saha içinde” değil, “bütçe planlaması içinde” de iyi transferler yapabilmesidir. Yoksa bugünlerde “yürü A2’ye!” denilen oyuncuların birçoğu kağıt üstünde zaten iyi transferlerdi. Ama işin bütçe kısmındaki yüzü pek öyle değildi…
Olcay’ın sözleşmesindeki “1 milyon Euro garanti para” ibaresi, aslında Beşiktaş’ta pek bir şeyin değişmediğine işaret ediyor. Bu durum; Beşiktaş’ın maaş planlamasını çöpe atabilir. “Tamamlayıcı” bir oyuncuya bu ücreti verirsen, bir takımı “değiştirici” yapıda ve geçmişine bakıldığında daha uluslar arası bilinirliğe sahip olan Fernandes’e “gel şu 2 milyonu düşürelim” diyemezsin. Hatta maaş indirimine gitmeyip, ayrılma kararı alanları haklı çıkarırsın. İndirime giden Ersan’a ise, muhtemelen şu sıralar açılan “sen kerizsin bilader, kusura bakma” telefonlarına maruz bırakırsın.

Sene sonunda bakıldığında; Olcay belki de Fernandes’e göre daha faydalı olacaktır. Bu bir olasılık… Ama 50 bine oynayan herhangi bir A2 oyuncusu da, Olcay’a nazaran daha faydalı olabilir; bu da bir olasılık… Profesyonel şirketler, olasılıklara göre sözleşme yapmaz. Söz konusu kişinin o anki durumu, kariyeri neyse; odur… Ve maalesef bu bağlamda bir çelişki yaşanmıştır.

Dediğim gibi; bu sene benim gerekli kadro tavsiyesi ve gelecek kadronun bilhassa bütçe bazında iyi planlanması dışında bir beklentim yok. Ama bu konuda da bir şeyin değişmediğini görmek, canımı sıkıyor. Bir yandan FEDA’lar, indirime gitmiyor diye yol vermeler, Egemen’i 50 maç oynayarak çok para aldı diye linç etmeler; bir yandan bu sözleşme… Cem Yılmaz’ın “Ben küçükken o kadar fakirdik ki, havyarı elle yiyorduk. Valla…” esprisindeki “ironi-komedya” durumu içersindeyiz. Hakkımızda hayırlısı.

25 yorum:

menderes mete dedi ki...

Olcay Şahan belki çok iyi oyuncudur ki sanmıyorum olsa bile bizden önceki yıllarda ne yapmışki 1 milyon euro ödenecek.Birilerinin çıkıp hesap soracaz derken hesaplık işler yapması hiç hoş değil.
Ayrıca elinde bulunan iyi oyuncuları böyle tu kaka gösterip a2 ile tehdit etmekde salakça bir yol,adamda kapı gibi sözleşme var...

Uğur B. dedi ki...

Baba Ernst hakkında ne diyorsun? Gidiyor galiba, keşke gitmese, ona takıpsikolojisi açısından da ihtiyacımız var bence.

Cartalete dedi ki...

Aslında Ernst'le yeni sözleşme yapılırken, bu miktarların ileride sorun çıkarabileceğini konuşmuştuk bu sayfalarda. (Bihassa Bora Şahin ile)

Eğer kararlı bir maaş reformları yapılacaksa; Ernst'in gidişine karşı çıkamam. Ama Olcay'ın sözleşmesi gösteriyor ki, maaş düşürme hamleleri bir bakıma göstermeklik... O nedenle, Ernst neden gidiyor? diyene bir cevabım olamıyor.

Galatasaray diyorlar Ernst için. Yeterince kalp kırıcı olur sanırım; ki G.Saray sisteminin de ihtiyacı olan bir adam.

e.t. dedi ki...

olcay bizim için ne kadar gerekli bir oyuncuydu benim asıl aklımı kurcalayan soru bu.

fernandes, necip, veli, oğuzhan, burak, ernst.. veysel - alper deniyor daha ve hatta fernandes'e yabancı bir yada iki yabancı ortasaha daha diye haberler de var.

ben çıkamadım bu işin içinden.

Fly like an eagle dedi ki...

Sevgili Mustafa, kızma darılma ama elini taşın altına sokmuş ve hatta resmen tek basına bırakılmış daha da ötesi hergün çeşitli spekülatif ( kabası basenden uydurma haberlerle) üzerine gelinen bir başkan ve yönetim kurulu üyelerine yardımcı olsak?? Fikrine saygılım ama ota.. ..ka herşeye burun kıvıran, hemen gazlanan taraftarladan mı oldun sende ? Ne kadar biliyorsunuz bu işleri yahu?? herkes başkan herkes teknik adam herkes.. Biraz sussanız?? En azından bir süreliğine iğneleyici yorumlar yerine yapıcı şeyler yazsan?? Zaten son 8 senede biliyorsun özelikle de gençlerin her an gaza gelecek şekilde taraftar genleriyle oynandı.. Seni de takip edenlerinkielrle de sen oynasan işimiz var sevgili Mustafa.. Haksız mıyım?

Ilyas dedi ki...

Ben Olcay'a karsi degilim aslinda. Özellikle Duisburg zamaninda cok begendigim bir futbolcu idi, ama verlien Maas cok yüksek maalesef, su arada her oyuncuya bir iki kurus indirime gitsin diye yalvarirken, yeni gelen ve ilk 11 oynamayacak bir futbolcuya 1 mio € vermek cok yanlis. Keske Fikret Ormani görsem'de söylesem bunlari...

Ernst konusuna geleceksek, ben kendisini uzun zamandir begenmiyorum. Sampiyonluk senemizdeki o dinamizmi yok cünkü, az kosuyor ve ofansif anlamda iyi isler yapmiyor. Yani bence teknik olarak bize yarari olmaz, ama hakikaten takim genclenekse, Ernst gibi süper profesyoneller kalmasi lazim. Adam tecrübeli ve lider olabilir bir kisiligi var. Bence yönetim bu konulari iyi bir sekilde tartmasi gerekiyor.

Cartalete dedi ki...

Fly like an eagle,

Ben yeni yönetim göreve başlarken iki adet manifesto yazısı yazdım; hepsinin içeriğinde gelecek planlamasını ne olursa olsun sukunet içersinde karşılamamız gerektiği ibaresi vardı.

Ancak yeni yönetimden "eski" ve 8 yıldır tanıdık olduğumuz hamleler gelince, bunun ne anlamı kalıyor?

Bu durum elini taşın altına sokmak değil, üstüne basıp daha da toprağa gömmektir. Bizim yeni yönetimden beklentimiz "değişimden" başka bir şey değildir.

Ve zaten birçok konuda destek veriliyor; yönetimin asıl ihtiyacı olan şey yapıcı eleştiridir. Ben de eksik gördüğüm yerlerde bir şeyler yazma ihtiyacı duyuyorum. Yazsamsam, bu blogun bir anlamı kalmaz.

Kızdım ve de darıldım, çünkü yorumunuz çok saygısız. Eğer karşıt bir fikriniz varsa, sunarsınız. "Sus!" demekle hiçbir noktaya ulaşamayız. Ki artık sus demeseniz de bir anlamı yok...

planck dedi ki...

Doğruya doğru bravo denirken yanlışa yanlış denilmeyecek mi fly like an eagle? Bu adama 1M€ bağlanırken "bu işleri ne kadar bilmek" gerekir ki? Adamın içinden Kaka çıkacak değil ya. Böylesi kritik bir dönemde ne düşünülerek yapıldığı belli olmayan, birine başka diğerine başka davranışlar sergileyen ve 2. başkanı olur olmadık herşey hakkında konuşurken bunlara bir açıklama getirmeyen bir yönetim kurulunu eleştirebilir. Kimsenin kötü bir niyeti yok en niyahetinde.

Fly like an eagle dedi ki...

Sevgili Mustafa ve ardından planck.. Eğer 100bin üye projesi adam gibi işlerse direk çıkıp bu cümleleri genel kurullarda edin zaten. Ben eleştirilerde en başta yer alıcam şüpheniz olmasın. Ancak özellikle de basına ve kasten çıkarılan haberlere baktıgımızda hemen ateşe gaa dökmek yerine ateşin yanmasını beklemek daha itidalli olmaz mı?? Bunu zaten dediğim gibi basının beşiktaş karşıtı satın alnmış kalemleri her gün yapmakta.. Eleştirim biraz sabırla gelişmelere baksak, hemen zıplamasak ergenler gibi idi. Oradaki "susun" hadisesini estafurullah asla kişisel olarak algılama.. Zaten kast ettiğimi anladıgını düşünmüştüm ama kişisel algılamışsın ki ben de buna darıldım.. Yoksa ben seni abartısız hergün takip eden biriyim. Oradaki kavramın özüne neden yogunlaşmadın ki? Belirtmek istediğim gayet netti: saygı duydugum ve değerli bir arkadasım kardeşim olarak senin muhtelif forum, grup, durum, twit, face, blog her neyse gazlı atarlı ergenlerden farklı olarak hemen yönetime sallamandı tuhafıma giden. Kimse kimseye asla sus diyemez ve dememelidir zaten. Asla ve aksine karakterim fikirlerine saygı duydugum bir kardeşime böyle senin darılmanı gerektirecek bir bir duruma müsaede etmez. Sanıyorum anlaşılamadım. Kalbini kırdıysam özür dilerim..

Arda Kayadibi dedi ki...

Yazınıza birebir katılıyorum, eline sağlık. Müzminsakat Blog'dan takipteyiz :)

yilmaz dedi ki...

%100 katılıyorum. 1 milyon alacaksa bu adam hiç indirim için futbolcuların kalplerini kırmaya lüzum yoktu. HAklı durumda iken q7'ye, fernandes'e almeida'ya boynumuzu büktürdü bu transfer. Hiçbirşeyin değişmediğini, "yarışmacı olacağız" düsturunu gösteren bir transfer bu.

Yönetim diğer konularda ümit veriyor, çabaları hepimizin takdirini kazanıyor ama transfer ve teknik adam seçimlerinde ve izlenen yollarda, yd'den geri kalmadıklarını gösteriyorlar. umarım böyle devam etmez.

Kalabalık olan bir mevkideki bir oyuncuya bu kadar para vereceklerine Hawkins'in istediğini verselerdi keşke. Hiç değilse hakedene bir vefa göstermiş olurduk.

Bjk_KnightS dedi ki...

Bende ilk gorunce haberi direk twit'te de yazmıstım cok verilmiş diye ama farklı acılardan düsünmek lazım biraz. Samet aybaba'nın acıklamalarına uyan bir transfer. Ve bu transfer için Gs'nin calısmalrını da biliyoruz. Bu transfer Gs'nin elinen oyuncuyu kapabilmek için ve Aybaba'nın özel istek yaptıgı için yapılmış olabilir. Bu hala cok para verilmiş dusuncemi degistirmiyor ama yine de biraz da pzitif bakalım derim...

Cartalete dedi ki...

Mesele transfer edilen oyuncu değil ki. İsterse amatör kümeden 25 yaşında adam gelmiş olsun "bu da kim?" diye hayıflanmam. Fabio Grosso da amatördü ne var yani, derim.

Mesele tutarsızlık. Bu tutarsızlığı bugün konuşmak gerek. Yoksa sezon içinde sadece performansını değerlendireceğiz Olcay'ın. "1 milyon Euro alıyorsun, attığın ortaya bak!" diyecek çıkacaktır, ama ben ve eminim ki bu blogu takip eden hiç bir arkadaşın edeceği laf, öyle olmayacaktır.

Ama buna zemin hazırlandı maalesef, çocuk 1-0 mağlup başladı. Tutarlı olmak, o kadar zor şey olmasa gerek. Sen "benim maaş bütçek bu, ortalamam bu" diye bir yol çiziyorsan; taviz vermeyeceksin.

pascal dedi ki...

bugün bolunun yerel gazetelerinde bolusporun erkan kaş'la anlaştığı yazıyor.kampa gitmeyecek miydi bu çocuk?

Cartalete dedi ki...

Öyle yazıyordu kamp listesinde ama Olcay transferiyle vazgeçmiş, tekrar kiralamak vermek istemiş olabilirler.

Ulas dedi ki...

Bugunku gelismeler, ilk idman, S.Aybaba'nin aciklamalari; bircok sey netlesiyor aslinda..
Kaleci, stoper (Sivok kalacak gibi) ve santrafor dendi aciklamada. Ernstten sonra bir de onlibero alinir muhtemelen. O da takasla yerli (Veysel) olabilir. Fernandes icin istenen bonservis verilmeyecek herhalde. Bence kalmasi olumlu olacak. Quaresma, Simao, Egemen, Holosko, cok sevsek de Ernst, yuksek ucretliler basariyla temizlenecek gibi gozukuyor. Geriye de bir tek Almeida kaliyor. Napalim o da Fernandes'i yalniz birakmamis olsun :)

delSolar dedi ki...

Galatasaray transferden coktan vazgecmisti, hatta kuntz` un zehir zemberek aciklamalari vardi gs icin. Her oyuncundan indirim talep ederken sen gidip boyle bir oyuncuya 1milyon euro garanti para veririsen bu feda olayi hikaye oluyor bir nevi. Hic olmazsa 400bin garanti gerisi mac basi verilmeliydi. Sacma sapan, pahali ve beni acayip sinirlendiren bir transfer. Hani altyapiya deger vereceklerdi?? Kampa 2 oyuncu goturup goz boyayacaklar. Ayrica q7 yi gondermek istiyorsan bile a2 gondermek ne mantiksiz bir olaydir. 8milyon bonservis verdigin adami bedavaya yollayaksin, hic mi ticaret bilmiyor bunlar?

delSolar dedi ki...

birde euro ile neden sozlesme yaparsin ey yonetim?? Buyuk bir yildiz falan alirsin anlarim da ama olcay gibi bir adama neden euro verirsin? Adam gelmem dese ne olur yani?

planck dedi ki...

Egemen'i 1.4M€'ya serbest bıraktılarsa hakikaten bu yönetim bu işleri hiç bilmiyor demektir... 3.5 istesen yine verir fener, bu yerli piyasasında çok daha fazla bile eder.

ceyhun dedi ki...

malesef sadece youtube'dan izlediklerim doğrultusuyla bu yorumu yapıyorum; olcay şahan gayet iş yapacak bir oyuncu diye düşünüyorum. Nasıl ki veli kapalı kutuyken birden takımın beklenmedik bir açığını kapayan bir oyuncu olduysa olcay da öyle olacak hissi uyandırıyor bende ve aybaba da bu yüzden bu ücretin verilmesine rağmen ısrar etti transferinde bence. ileride basan bir takım yaratma adına ileri 3lü ortasahanın içinde olcay, belki veli ve fernandes ile rakip takım kendi sahasından çıkmakta gerçekten zor durumda bırakılacaktır. Tabi bu üçlünün biri kanat özellikli olması düşünüldüğünden kadro daha farklı çıkabilir, bunlar ileride düşünülecektir. Almeida ve mustafa ile bu yapı daha da kuvvetli olacak. Keşke almeida topla daha iyi olan bir oyuncu olsaydı beşiktaşın çehresi çok daha farklı olabilirdi.
Neyse, olcay yeni kadronun as elemanlarından olacak bence, fiyatı da bununla ilişkili. Fakat paranı hepsi garanti para ise o garip kaçar gerçekten.

delSolar dedi ki...

yine ayni yanlis, simdi de ugur boral alinmis. Bu adam 2-3 yildir ortalikta yok, agir sakatlik gecirmis ama yonetim gidip 750bin euro garanti+mac basi+ yemek karsiligi anlasiyor, bu adam samsunda kac para aliyordu? Niye bu kadar cok para veriyoruz? Ver 400+mac basi ,gelmezse kendi bilir. Sanki onu isteyen bir cok takim var da yarisiyoruz. Genclestirmede yalan oldu galiba

Batistuta35 dedi ki...

Bu yazıyı yazarken ve şu anki duyguların düşünceleirna rasındaki fark nedir acaba, Gerçekten çok merak ediyorum abi :)

Cartalete dedi ki...

Bir fark yok :)

Olcay özelinde bir şey değildi bu, planlamada tutarsızlıkt. Para yüzünden Egemen'in gittiği yerde, ne vereceği kestirelemeyen bir oyuncuya 1 milyon garanti verilmesi saçma gelmişti.

Batistuta35 dedi ki...

Yok asıl demek istediğim şu 2 sezondur o 1 m ye hayıflanıp hayıflanmadığın:)

Cartalete dedi ki...

Yok, pek hayıflanmadım