Yeni Sistem ve Gençler

Sezonun ilk Beşiktaş yazısına hoş geldik… Transferlerde gelen-giden durumu belirsizken, kampa katılacak olan gençlerin açıklanması; onları odak noktası haline getirdi. Gelecek günlerde, hazırlık maçlarıyla iyice netleşecek yeni sistem için (4-1-3-2) ayrıca, detaylı bir yazı yazarız elbet. Şimdilik bu sistemi kısaca açıklayalım.

Ülkemizde Gerets’in Galatasaray’ıyla  bir örneğini görmüştük. Avrupa’da da Werder Bremen, Diego ve Mesut’u aynı anda sahaya sürerken, bu sistemi yeğlemiş; UEFA Kupası’nda Shaktar’la Kadıköy’de final oynamışlardı.   4’lü standart, önünde oynayacak oyuncu ise tam bir Makelele model “süpürücü” olmalı. Galatasaray’ın Saidou’su gibi. Sol orta saha da genelde 10 numara özelliğine sahip olan, içe kat edebilecek oyunculardan seçiliyor bu sistemde veya o oyuncu sol ayaklıysa, sağda da oynayabiliyor. Ters tarafta ise tam aksine, dikine hücum yapmayı yeğleyen safkan bir kanat oyuncusu; yap-bozu tamamlıyor.

3’lünün ortasındaki oyuncu klasik 10 numara ya da trequartista (10 numara özellikli forvet). Öndeki ikili birisi daha hareketli (ikinci forvet), diğeri stoperleri kucağına çekmekle yükümlü fizikli bir oyuncudan oluşan çift forvet. 4-4-2’den çok farklı bir sistem değil esasında. Tek belirgin farkı; orta sahadaki oyuncuların biri defansif, biri forvet arkası olmak üzere net şekilde görev ayrımı yaşamış olması. Ve elbette çok hücumcu bir sistem… Bu sistemle alan savunması imkansız, sürekli karşı alanda pres yapmak gerekiyor.
Umut Kaya, Mertcan Tuna, Atınç Nukan, Furkan Şeker, Emre Özkan, Mertcan Demirer, Hasan Türk, Ümit Karaal, Kadir Arı, Caner Turp, Muhammed Demirci, Mertcan Aktaş ve Erkan Kaş. Kampla gidecek oyuncular bunlar. Bu isimleri, mevcut sistemde oynayabilecekleri bölgelere 5 üzerinden değer vererek serpiştirdim.

Umut Kaya ve Mertcan Tuna zaten kaleciler. Diğer her oyuncu hakkında ayrıca profil yazıları blogda mevcut. Bazılarının üstünden iki sene geçmiş gerçi, bu boşluk zamanda daha güncelleştirebilirim. (Erkan Kaş, Furkan gibi.) Kampa bol bol solbekin gitmesi, İsmail'den boşalacak yerde para harcamak yerine "üretmek" yolunun seçileceğine işaret. Caner Turp, bu konuda en ideal isim.

Mertcan Aktaş oldukça sürpriz oldu, kendisi U18’den direkt A Takım’a geçiş yaptı. Harun Burak Bilgin (kendisi BJK TV için alt yapı maçlarını anlatan spikerdir) Aktaş’ın, Wesley Sneijder model bir oyuncu olduğunu söyler. Sonradan resmi sitedeki bazı u18 maç özetlerine baktım; hakikaten şimdiki Sneijder değil de, Ajax’daki Sneijder’i andırıyor. Hasan Türk, kamptaki gençler arasında A Takım'a en yatkın oyuncuların başını çekmesine rağmen; 4-1-3-2'de tam olarak oturacağı bir bölgenin olmayışı ilginç... Onun "beşbeşlik" pozisyonu; 3'lü orta sahanın solu veya ikili orta sahanın hücuma yönelik tarafı olurdu.

Erkut Şentürk ve Ali İhsan Şahin, “en potansiyel ilk 5” arasına girecek oyunculardı. Erkut Eskişehir’e gitti, Ali İhsan’ın da başka bir takıma profesyonel sözleşme yapması muhtemel. Sebeplerini bilemiyorum… Sezer Özmen de sol stoper bolluğuna takılmış gözüküyor.

Kampa isim yazdırmak çok önemli değil, asıl mesele hangilerinin gelecek planında olup, olmaması. Onu zamanla göreceğiz, gördükçe değerlendireceğiz…

20 yorum:

Bjk_KnightS dedi ki...

forvet arkasına burak koyularak orası daha güçlü hale gelebilir çünkü demirci şu anda ilk 11'de oynamak için güçsüz. Anlamadığım alınacak mevki açıklamalarında forvet hiç geçmiyor. Bu takımda kalması tek mantıklı forvet şu anda pektemek gibi duruyor. 2li forvet olduğuna göre toplam 4 forvet olmalı ve 3 forvet gerekiyor bu düzende. Eğer mehmet akyüz'den de yararlanacaksa 2 kalır. Yani en az 2 forvet lazım. orta saha istiyormuş aybaba 1 tane. Neyse kadro yapayım 1 tane de ben.

cenk
(umut)

hilbert berat egemen caner
(tanju) (Atınç) (ersan) (emre)

necip
(furkan)

Veli burak oğuzhan
(h.türk) (demirci) (?)

???? m.pektemek
(akyüz) ?????

tearkan dedi ki...

benim hic aklima yatmiyor tdnin daha takimin sagina soluna bakmadan sistem su olacak demesi. gecen sene carlos'un gelir gelmez 4-3-3 oynicaz panpa demesi gibi. onun da cilesini cok cekmistik ki bu sistem eldeki oyunculari da dusununce daha cok bas agritir. defans dortlusunun onunda oynayacak 1 yok takimda. ernst hem yas, hem stil olarak olmaz. necip bu sezgi ve mudahale bilgisiyle mac basina 9-10 faul 3-4 sari kart ortalamasi tutturur. on tarafta takimda kalmasi kesin tek forvet pektemekken cift forvet nasil olacak merak ediyorum. bremen orneginde diego mami desek, ozil eskisehirden katilir artik bizim maclara. yeri gelmisken, uzuldum erkutun gidisine. baska yere gitse kariyeri acisindan da uzulurdum; ama ersun yanal'in elinde daha cok elden kacana uzulurum gibi geliyor.

eskiden olsa genclerin oynama ihtimali bile icinde bulundugumuz durumu bastiran bir heyecan olurdu; ama yonetimin yapilanma soylemleri ile yaptiklari arasi dengesizlik benim icin umut kirici. bekleyelim gorelim.

pascal dedi ki...

özlemişiz Beşiktaş yazısı okumayı, sağolasın abi.

yanlış hatırlamıyorsam Furkan'ı Schuster sol bek denemişti.ama Denizlispor onu hep sağ tarafta oynattı, üstteki arkadaş da Necip'in alternatifi yapmış.nedir bu adam yeni bir Ekrem Dağ mı?ha sahi Ekrem Dağ noldu, neden hiç adı geçmiyor, babam böyle pasta yapmayı nerden öğrendi? şimdilik bu kadar. saygılar

planck dedi ki...

Eyvallah abi, istek üzerine yazı yazmış gibi oldun galiba :)

Takım yine savunma yapan 5li ve hucüm eden 5li diye ikiye ayrılcak gibi görünüyor bu 4-1-3-2 nanesi yüzünden ki hiç haz etmediğim bir durumdur. Ama aynı zamanda oyuncuları parlatabilecek de bir sistem. Önümüzdeki en az 2 sezonda başarı beklentimiz zaten olmayacak, bari çocuklar parlasınlar da belki ruslara almanlara oyuncu vermeye başlarız ufaktan diye geçiriyorum içimden. 4 sene içinde 4 tane genç oyuncuyu avrupaya göndersek artık çocuklar 18ine geldiklerinde ilk tercihleri Beşiktaş olur, Erkut gibi yapmazlar.

Erkut için Tamer Kıran şöyle bir açıklama yapmış: http://tinyurl.com/erkuts.

Cartalete dedi ki...

Tamer Kıran'ın açıklamaları gösteriyor ki; Erkut'un ailesi ve menajerleri hem daha iyi para kazanma imkanı hem de Yanal'ın vaatleriyle çocuğun aklını çelmiş.
Ali Eren olayına döndü bu iş. 8 kere veda ediyordu, sonra kampa katılıyordu falan.

borasahin dedi ki...

Rakamlarin uzerinde durmamak lazim ama ayaginin tozuyla 4.1.3.2 oynayacagim demek bence sacmalik.

Her zaman soylendigi gibi onemli olan felsefe, oyun anlayisi. Gerisi bu plana/amaca mac mac hizmet edecek seyler. Tabii bunlardan bazilari digerlerine gore daha sabit. Mesela defans duzeni. 2'li mi, 3'lu mu, beklerin yapisi,savunma cizgisinin nereye kurulacagi. Bunlar daha temel konular.

Mesela Sivok-Egemen ikilisi ile savunmayi orta sahaya bence cikaramazsiniz. Oyuncular da cikmak istemez. Egemen orta saha cizgisinin 20-30 metre gerisinden ileriye gitmek istemiyor bence. Yataylamasina cizdikleri hat civarina kadar geliyor.

Bence hocanin elindeki malzemeye de bakarak daha temel konularda karar vermesi gerekiyor. Yeni kurulan bir takim oldugu icin cok fazla esnek olmadan birkac tane plan belirlemeli. Onlar uzerinden yurumeli. Takim oturdukca temel oyun plani cercevesinde esneklik/optimizasyon yapilir.

Bjk_KnightS dedi ki...

kadir ari ile ilgili yazını okudum tekrar. Eğer kendini geliştirebilirse pektemek'in yanına iyi uyum sağlayabilir zamanla.

Cartalete dedi ki...

Bence de henüz kadro mühendisliği yapmadan, hazırlık maçı oynamadan; direkt "şunu oynatacağım" derseniz; peşinen sistem uyumsuz olan birçok oyuncuyu taca atarsınız.

Kadroda küçülmeye gidilirken elde kullanabilecek yapının yok sayılması demektir bu ayrıca.

Ama yine de ben bir görüp, öyle değerlendireceğim.

planck dedi ki...

Yahu gelir gelmez ben X-Y-D-E oynayıcam demek zaten ben başka birşey oynatmayı bilmiyorum ki abicim ama çaktırma demektir. B planının olmaması demektir. Ki biz bunu diğer hocalarla da çok yaşadık. Aynı yanlışları tekrar tekrar yapan Şusterin de olayı buydu mesela, çok güzel bir sistem üstünden gitmesine rağmen ufak detayları bile değiştiremeyince tökezledi gitti. Bu konuda baba hoca lucedir, az biraz da denizli olabilir.

Bjk_KnightS dedi ki...

Şunu da gözden kaçırmamak lazım. Samet aybaba'nın o konuşmasında 4-1-3-2 oynatırsın tarzı gelen soruya heralde falan tarzı bir acıklama yapıyor. Yani bu genel olarak hep o şekilde oynayacam demek değil. Ama samet aybaba'nın takımları genelde ofansif oynayan ilerde basan takımlar oluyor.

anilton dedi ki...

Abi 4-1-3-2'nin klasik 4-4-2'den tek farkı kanatlarda oyanayan oyuncuların safkan çizgi oyuncusu olmamaları ve içe katedip pas trafiğine katılabilecek yetenekte olmaları.O 3'lünün ortasındaki oyuncu içinde tam bir "trequartista" diyemeyiz.Sadece klasik 4-4-2'nin orta ikilisinin aksine birisi orta saha çizgisini geçmeyen tam bir önlibero oynayacak diğeri biraz daha önde.

Yanılmıyorsam hoca bir yerde geçen senenin G.Saray'ından çok farklı bir sistem olmayacak diye bir şey söyledi.Gerets'in değilde geçen sezonun G.Saray'ı üzerinden gidersek taşları daha sağlıklı koyabiliriz yerine.

Engin ve Emre kanatları.Klasik çizgi oyuncusu değiller.Sıfıra inip orta kesme gibi dertleri yok.Sürekli içeriye girerek pas trafiğine katkıda bulunuyorlar.Melo-Selçuk.İşte bu rada bir fark var.Melo'nun orta alanı geçmemesi Selçuk'un biraz daha önde oynaması gibi olacak bizim sistem kuvvetle muhtemel.İrlanda ve İtalya maçlarındaki Hırvatistan'ın birebir aynısını bekliyorum.Hiç çıkmayan Vukojevic hücuma dönük orta alan Modric.Kanatlarda klasik kanat olmayan hatta forvet arkası menşeli iki oyuncu(Perisic,Rakitic).

Bu bağlamda Hasan Türk daha dengeli oluşu,pas yeteneğinin daha iyi oluşu sayesinde 4-3-3'ün solunda Erkan'dan bir adım önde sanki.Keza "Selçuk İnan,Modric" mevkisi içinde gençler içinde en uygunu gibi duruyor.

Cartalete dedi ki...

Hırvatistan'ın alternatiflerinden biridir zaten 4-1-3-2, en çok da 2008 elemelerinde kullanmışlardı. Petric - Eduardo ikilisi önde; Srna - Modric Kranjcar arkalarında falan.

Bu sene de İtalya'ya karşı öyle oynadılar sanki.

Ama işte Modric, Selçuk gibi isimler fark yaratıyor. Onlar varken rakamsal değerler anlamsız kalıyor; çünkü hem forvet arkası hem de bir orta saha onlar. Takıma bütünlük kazandırabiliyorlar.

Fernandes'in de gideceğini varsayarsak bizde tam olarak öyle bir oyuncunun varlığından söz edemeyiz. Yine en makulu Muhammed. :)

Zaten önemli olan sahadaki dizilişten öte oyun mantığı ve oyuncu seçimleri olacak.

Hasan Türk zaten 4-3-3'ün orta solunda en ideal isim. Ama Erkan da 4-1-3-2'nin solunda, G.Saray'da Riera'nın yapamadığını ortaya koyabilir.

Tabi dediğin gibi her bölgede orta sahaya katkısı olacak oyuncu seçimleri yapılırsa farklı tabi. Ama onun da adı 4-3-1-2 oluyor zaten, klasik İtalyan sistemi.

planck dedi ki...

Mamiden önce o bölgeye Oğuzhan daha uygun değil mi? Hoş kimsenin çocuğu 90 dk izlemişliği yok ama CVsi tam oranın adamı olduğu yönünde. Bir de Alves'i geri satmaya çalışacakmışız, en azından bu sene de denesek sanki birşeyler yapabilecek gibiydi.

Cartalete dedi ki...

Sahi, Oğuzhan'ı unuttum. :)

Muhammed - Oğuzhan - Hasan (Erkan)

İlginç olurdu.

Alves'i zarar etmeden veriyorsak geri, düşünmeyelim bence.

pascal dedi ki...

ismini andığım 2 gün yaşamıyor tövbe estağfurullah.Ekrem Dağ'ı şutlamışlar alacaklarına karşılık

orkhon dedi ki...

Olcan Şahan hakkında bilgisi olan var mı? Almanya kökenli 10 numara sanırım.

planck dedi ki...

Sol açık ve sol bek de oynayabiliyormuş ama devamlılığı yok diyorlar. Tuncay Ş. ve Hilbert karışımı gibiymiş. GS ile adı geçtiği zaman borgesin bir yazısı olmuştu, ordan okunabilir.

Cartalete dedi ki...

Olcay da Veli gibi, farklı bölgelerde beklenmedik katkılar sağlayabilecek bir adam sanki.

İzlediğim kadarıyla Diamanti edası vardı. Hani her topu zorlayan, koşan adamların biraz da topla iyi ilişkilerde bulunanı. 4-1-3-2'nin 3'lüsünde, her bölgede oynayabilir. Hatta Veli gibi ortasahanın içlerinde de kullanılır.

Solbek de oynayabiliyorsa, ne güzel. :)

Feridun Bitir dedi ki...

Olcay iyi yada kotu, sorun yillik 1 milyon garanti para almasi bence. Hem para yok diyorlar hemde boyle cok para veriyorlar, sonra da Egemen den indirim talep ediyorlar. Bence cok pahali bir transfer. En kotu 400bin garanti gerisi mac basi olmaliydi, ozellikle boyle bir ortamda.

Cartalete dedi ki...

Ben de tam o konuda yazıp, yeni bir başlık atmıştım.