Arnold Peralta

Dün Olimpiyat Oyunları’nda futbol açılışı oldu Fas – Honduras maçı ile. Aslında çok fazla tempo olmasa da izlemesi zevkliydi. Çok farklı karakterde oyuncular karşı karşıya geldi, belki de ulusal takım maçlarının en çekici hale getiren şey budur: tek ortak noktaları nefes almak olan oyuncuları aynı sahaya getirmek…

Fas’la klasik bir Kuzey Afrika takımı izledik; hücum oyuncularının teknikleri kusursuz, özellikle de maçta ufak bir resital sunsan Labyad. Topla arasında mıknatıs-demir ilişkisi oluşuyor sanki dripling yaparken. Sene başında onu bedavaya yürüten Sporting Lizbon, çok yakın zamanda kendisini 20 milyon Euro’ya çevirebilir.
Ne var ki aynı kalite, Fas savunmasında pek görülmüyordu. Kendilerinden teknik olarak daha düşük seviyede olmasına rağmen, takım oyunu dengesini sağlamış Honduras ise aradaki açığı böyle kapatıyor hatta maçın belli bölümlerinde daha ağır basıyordu. Espinoza, Martinez, Bengtson gibi takım bütünlüğü içersinde etkili olan oyunculara sahiplerdi.

En dikkat çekici oyuncuları ise sağbeklerindeki Arnold Peralta. Çok başarılı hücumculara karşı oynamasına rağmen maç boyunca ayakta kaldı. Sadece savunmada değil, karşı yarı sahada da sık sık gösterdi kendini; taç çizgisi kenarına kendisine özel bir raylı sistem döşemiş gibiydi. Honduras’ın ikinci golünde penaltı oluşumunu sağlayan pası atarak tabelaya da etki yaptı. Klasik dört akciğerli ama ayağı sadece koşmaya yarayan oyunculardan değil, yeteri derece de tekniğe de sahip görünüyordu.

Kendisi 22 yaşında ve hala Honduras’ın Vida isimli bir kulübünde top koşturmaktaymış. Haritada o takımın yerini bulup da, muhtemelen yol parasından daha düşük bir bonservisle Peralta’yı kapacak adam, oldukça akıllılık eder gibi gözüküyor.

11 yorum:

Shibby dedi ki...

Türk takımları neden böyle oyuncuları farketmez anlamıyorum. Hadi Beşiktaş'a gelmesi fakat başka bir Türk takımına gelsin. Sence Scouting ne zaman gelişecek bu ülkede? Avrupa ülkeleri başka bir yöntem bulduğu zaman mı? :)

Cartalete dedi ki...

İşte bu yüzden Türkiye ligi gelir düzeyinde neredeyse ilk 5'e girecekken, başarı sıralamasında ve bilanço olayın yerlerde. :)

borasahin dedi ki...

Hilbert out, Peralta in ;)

borasahin dedi ki...

Konu disi ama giden / kalan genc oyunculara iliskin bir yorum yapmak istiyorum...

Escude, Ersan, Atinc ve Sezer dort tane sol ayakli stoper. Hadi Escude sagda da oynayabiliyor. Bu 3 yerli isim icinde sol ayakli olmasina ragmen sagda en iyi performansi verebilecek hatta belki oynayabilecek tek isim Atinc. Sezer ve Ersan daha kesici tarzda adamlar. Atinc pozisyon bilgisiyle oynayamaya calisiyor. Atinc'i biraz Rio Ferdinand'a benzetiyorum ama performansini gelistirmezse CamAdam Gokhan Zan da olabilir. Iyi pozisyon alamayan ama ayni zamanda yeterince agresif de degil. Turkiye'de kesici tipli stoper bulmak cok zor degil. O yuzden Ersan'in Sezer'in onunde oldugunu dusunuyorsaniz Atinc'a yatirim yapmak daha mantikli. Dolayisiyla Sezer'in gitmesi bence en dogrusu. Iyi bir teklif gelirse bonservisi ile verilebilir. Bence Super Lig'de oynayabilecek bir kalitesi var, tamamen kendisine bagli. Hatta Besiktas bu oyuncunun satisi konusunda ozel bir sozlesme imzalayabilir, oncelik hakki bizde kalmak, belli bir bedel odemek vs. kaydiyla... Nihayetinde bonservisine 500K Euro veren bir takim cikarsa iyi, bence su an zor... Kiralik da gidebilir.

Furkan Seker'in bence Besiktas'ta oynayabilecegi ana pozisyon savunmanin onu / on libero. Toraman kadar fiziksel olarak onde degil, ama sezgileri bence daha guclu. Su anda futbolda da bunun ne kadar onemli oldugunu goruyoruz. Aklini ve fizigini dogru kullanabilen futbolda is yapiyor. Furkan'dan sagbek olmaz, ancak birkac mac idare eder. Stoper pozisyonunda Besiktas seviyesinde gorunmuyor. Aybaba'nin ona savunma onunde sans vermemesi bence yanlis oldu. Bu pozisyonda ne yapabilecegini gormeden Furkan'i bonservisi ile vermek bana pek dogru gelmiyor.

Ridvan'dan mevcut fiziki ve oyun yapisiyla bence sagbek olmaz. Cizgi karakterli sag on oyuncusu olur. Klasik 4-4-2'nin sag kanadi gibi. Kadroya bakiyorum Erkan Kas ve Ugur Boral sol tarafta benzer tipte oyuncular. Sag tarafda boyle bir oyuncu bulamiyorum. Olcay Sahan klasik kanat oyuncusu degil gibime geldi. Kadir Ari da oyle. Belki de oyunu sol kulvardan kurmak istiyor. Bir de disiplinsizlikleri vardi yanilmiyorsam. Sanirim kadroda yer bulamadilar.

Emre Ozkan Caner Turp'a tercih edilmis gorunuyor. Solbek pozisyonunda Ismail'e benzer tarzda daha cabuk ve on tarafi zorlayan genc Umit Karaal var. Potansiyelli ama gidecegi yeri fiziki kalitesi ve defansif futbol aklini ne kadar gelistirdigi belirleyecek. Dolayisiyla yedek olarak Hakan Balta tarzi stoper-bek kavramina yakin birini tutmak manaliydi. Emre Ozkan tercih edilmis. Ikisini de cok tanimiyorum ama sanki Caner Turp gozume daha uygun gorunmustu.

Berat'i tanimiyorum. O yuzden birsey diyemeyecegim.

Berat, Sezer ve Atinc gidince geriye stoper olarak Sivok, Escude, Toraman, Ersan kaliyor. 5. stoper olarak sanirim Emre Ozkan dusunuluyor. Atinc takimda kalip A2'de devam edebilir ama profesyonel futbol oynamasi kendisi acisindan ozellikle uygun bir takim ve hoca bulunursa kesinlikle daha faydali olur. Fizik olarak bu sezon mutlaka bir level atlamasi lazim. Ondan sonra kadroda dusunulebilecek seviyeye gelir. Bence kendisi acisindan en kritik sezon. Besiktas kadrosunda elimine edebilecegi oyuncular var.

Netice itibariyle Furkan'in savunma onunde gosterecegi soru isaretli performansi disarida birakirsak bu oyuncularin bonservisi ile verilmesi cok buyuk kayiplar yaratmaz diye dusunuyorum; cunku bir ust seviyeye cikmalari kendilerinin olaya ne kadar ciddi yaklastigi, ne kadar profesyonel ve kararli olduklari ile ilgili. Bu karakterde bir oyuncu varsa, onunla ozel bir anlasma yapma yoluna gidilebilir.

Cartalete dedi ki...

Aynı şekilde düşünüyorum. Karar açıklanmadan önce de benim beklentim hemen hemen bu şekildeydi. Kalite + hazırlık açısından en uygun olanlar takımda kaldı sanki.

BJK4EVER dedi ki...

Vallahi benim aklim almiyor. A takimla iyi-kotu mac tecrubesi olan Burak Kaplan ve Tanju Kayhan'in kiralik gitmesi bence cok sacma. Ilk hafta Ugur Boral sakatlandi, GS macina hangi solbek ile cikacaksin? Stoperden bozma Ersan'la mi, yoksa Umit Karaal'la mi? Sagbek desen ayni sey gecerli. Emre Ozkan kalsin, normal ama Tanju da mutlaka kalmali. Ayrica Burak Kaplan da iyi seyler gosterdi, Mertcan'lar yerine o da kalmaliydi.

Berat'i ilk 4'te hoca dusunmeyebilir, 5. stoper icin de profili yuksek diyebilir Atinc'i tercih edebilir, ama 600.000 TL karsiliginda transfer edileli henuz 1 ay olmus A2 milli takiminda oynayan oyuncuyu aninda 1 aylik kamptaki performansa gore gondermek ne demek? Kirala bari be kardesim? Sacma sapan seyler yapiliyor bence arkadas....

Cartalete dedi ki...

Tanju'nun kiralanmasını ben de anlamadım. Burak'ı anlayabiliyorum ama Tanju gerekli olabilirdi. Ama o da Berat da, bonservisiyle değil kiralık verilecek herhalde.

borasahin dedi ki...

Koybasi gelene kadar solbekte bence iki isim dusunuluyor: Ugur Boral ve Emre Ozkan. Bence macina gore secim yapmak mantikli olur. Mesela zorlu maclarda Emre Ozkan ve Ugur Boral onlu arkali oynayabilir, Istanbul'da kazanman gereken maclarda Ugur Boral solbek olabilir. Onunde de Erkan Kas olur mesela. Koybasi sezonun ikinci yarisinda takima katilana kadar Emre Ozkan'in performansi bence kendi acisindan belirleyici olur.

Tanju Kayhan hem sagbek hem de solbek oynayabiliyor ama anladigim kadariyla sagbekte Hilbert'in alternatifi olarak Toraman dusunuluyor. Solbek icin de Emre Ozkan ve Ugur Boral var, ustune ligin ikinci yarisinda Koybasi da gelecek. Anladigim kadariyla bek icin 5. oyuncuya gerek yok diye dusunduler.

Emre Ozkan mi Tanju Kayhan mi derseniz ikisini de yeterince tanimadigim icin birsey diyemeyecegim. Tanju iki kanatta oynuyor ama Emre'nin de stoper oynama ozelligi var sanirim. Eger Emre Ozkan'a guveniyorsaniz bence Tanju'nun kiralik gitmesi cok sorun edilecek bir konu degil.

Burak Kaplan icin de cok olumlu dusunmuyorum. Takimi Fernandes gibi hicbir kaliba sigmayan bir oyuncu icin optimize etmeye calisinca Burak Kaplan'a yer bulmak cok guc oluyor. Tamam iyi oyuncu ama Besiktas'in o luksu kaldirabilecek (teknik manada) bir durumu oldugunu sanmiyorum. Bir de ustune Muhammed var. Burak'i tutsan Muhammet'e kadroda nasil yer bulacaksin? Bir elde 10 tane karpuz tutmanin bir anlami yok.

Soyle bir risk alinmis durumda: Takimi Fernandes'i yuceltecek sekilde organize edip, onumuzdeki sene veya sonrasinda Fernandes'i en yuksek parayi veren, tercihen *Turkiye disinda* bir takima satmak. Avrupa kupalarinda olunmamasi bence bu durumu bayagi baltaladi. Eger HasanT ve Oguzhan Fernandes'in yerini doldurabilecek kalibrede oyuncularsa Fernandes onumuzdeki sene satilabilir. Hic dusunmesem ve olmasini istemesem de ekonomik sartlar zorlarsa Turkiye ici de olabilir.

Mertcan'larla Burak'in bir alakasi yok bence. Mertcan Demirer zaten kiralik gidecek, bilmiyorum ama bence Besiktas'da sans bulmasi biraz zor. Digeri de zaten 94'lu, A2'de takilacak. Bence stil olarak hepsinden daha degerli ama capi tartisilir.

Uğur B. dedi ki...

Caner Turp kalmalydı bence, Emre Özkan biraz ağır sanki sol bek için. Birde Berat'a daha fazla şans verilebilirdi. Sağ bek olarak da alternatifimiz kim bilmiyorum. Ben bu kararları olumlu bulmadım ama karar Samet hocanın. Hayırlısı..

borasahin dedi ki...

Bence bunlar ufak nuanslar. Sonucta cok buyuk bir yetenegin gozden kacma sansi cok dusuk.

Benim en buyuk cekince koydugum nokta Furkan Seker'in savunma onu pozisyonu. Onun disinda cok buyuk bir farkin olmasini beklemiyorum.

Bana da sanki Caner Turp Emre Ozkan'in onundeymis gibi geldi ama hocanin kararina da saygi duymak lazim.

Sagbekin simdilik 1. numarali alternatifi Hilbert, yedegi de Toraman.

Bir de bu sezon Av. Kupasi yok. Sadece iki kulvar var, o kadar genis bir kadro tutmaya gerek yok. Bence hocanin takimda 5. bir bek bulundurmama kararinda kesinlikle bu da etkili olmustur. Gecen sezon Tanju'nun Istanbul'daki Braga macinda rakip karsisinda dustugu durumlari da gorduk. Madem hoca Emre Ozkan tercihini yapmis, o zaman ona saygi duymak lazim. Tanju kendini baska bir kulupte kanitlamali, sonra da gelip kadroya girmeli.

Cartalete dedi ki...

İşte o sağbek yedeği beni şüpheye itiyor, yoksa sola itirazım yok. Ancak 3-2'lik Galatasaray maçında Elmander'in golüyle sonuçlanan pozisyonda; bağıra bağıra auta giden topu cepheye doğru çevirmişti Toraman bek oynarken, baskı sürmüştü.
O gün bugün, bek de olsa savunmada hiç görmek istemem kendisini; belki süpürücü orta saha...

Aslında A Planında sağbek yabancıyken, alternatif olarak yine yabancı ama daha genç ve kelepir oyuncuyla Hilbert yedeklenebilirdi; bahsi geçen Peralta gibi mesela. Böylece olası Hilbert'e teklif sonucunda, "kimi alalım" diye düşünmeden para kazanma yolu da seçilebilirdi, çünkü kadroda alternatifi hazırdır. Scout sisteminin ve planlı kadronun getirisi böyle işte; o yüzden Portogiller her yıl min 50 milyon Euroluk adam satarken takım kalitesini düşürmüyor.