Maç Öncesi: İBB – Beşiktaş

5 beraberlik, 3 mağlubiyet ve biri son dakikalarda Gökhan Zan’ın golüyle gelmiş ve hepsi İnönü’de alınmış olmak üzere 2 galibiyet… Beşiktaş’ın İBB karşısındaki geçmiş performansı böyledir. Sadece bir kez hem oyun olarak hem de skor olarak üstünlük sağlanmıştı. Mustafa Denizli’nin ender gelişen doğru 11’lerinden birinde; Necip henüz daha toy olmasına rağmen Ernst’in yokluğunda Fink'in yamacında görev almış ve gayet geniş bir alana enerji getirmişti. Bununla birlikte Tello kenar forvettiki yerini Holosko'ya bırakarak, merkeze çekiliyor; savunma da öne çıkarak orta sahada set baskı uygulanıyor, her zaman İBB’nin Beşiktaş’a yaptığı presin bu kez tersi oluyordu. Hatta 2. golü atan Holosko’nun önüne düşen top, orta sahaya kadar gelerek basan Ferrari’nin ayağından çıkıyordu.

İBB, geçen sezonun kadrosunu korudu ve mevcut sistemlerini en azından aynı şekilde devamını sağlayacak bir hoca ile anlaştı: Carlos Carvalhal. Portekiz’in milli kalecilerinden Eduardo ve Bursaspor’lu Turgay Bahadır gibi önemli de transferler yapıldı. Gelecekte Turgay’ın 4-3-3 sisteminde sağa yerleşeceğini ve İBB’nin Turgay – Webo – Doka gibi her şeyi yapan, gayet leziz bir üçlüye sahip olacağını tahmin ediyorum.  Ancak Carvalhal bu maçta, tıpkı geçen sezonun bir döneminde Beşiktaş’ta uyguladığı gibi “testudo” taktiğiyle sahada olacağını; bir orta saha daha arttırarak, hücumu cezalı Doka yerine oynayacak Visca ve Webo’nun patlamalarına bırakacağını düşünüyorum.

Beşiktaş’ın da buna aynı şekilde karşılık vermesi gerekiyor. Takım ısındıktan sonra mutlaka Oğuzhan ve Fernandes birlikte sahada olacaktır. Ancak böyle maçlarda Oğuzhan’ı ilk 11 değil de, ilk 14’de görmek daha faydalı olabilir. Öncelikle ayakta kalmak lazımdır çünkü… Oyunun başında bilhassa orta sahada, rakibin baskısına aynı şekilde karşılık verip; 60 sonrası kalite farkıyla denge bozma yolu seçilmelidir. Orta sahada “denge” denince de, hemen Necip ve Veli gelir akla söz konusu Beşiktaş olunca.

Avusturyalılar, Veli’yi en son kanat oyuncusu olarak hatırlıyordu. Ancak Beşiktaş onlara son derece iyi işlenmiş bir orta saha kazandırdı. Türkiye ile oynanan hazırlık maçında Veli, orta sahada çok önemli bir denge unsuruydu. Hem preste, hem alan savunmasında hem de hücumda gayet etkili oldu. İnönü’de çok daha kolaylarını yakalayıp, pas-şut tuşlarını karıştırarak kaçırdığı pozisyonlardan sadece birini buldu ve çok temiz bitirdi. Bu da demek oluyor ki Veli, teknik olarak iki sene önce Toraman’ın solundan geçip, Beşiktaş kalesinin uzak direk dibine plaseleyen Veli’dir hala… Aslında “kazmalık” değil, baskı altına kalma sorunu var.

Zaten Samet Hoca da, orta sahada Fernandes’in savunma taraflı partneri olarak Veli’yi seçmiş gözüküyordu. Yarın da öyle olması muhtemeldir… Necip, geçen sene hemen hemen tüm başarılı performanslarını borçlu olduğu pozisyonda sahne alabilir: %40 sağ açık, %40 orta saha, %20 sağ forvet olmak üzere bir karışım… Topu ilk alan o olduğu zaman tehlikeli olabiliyor orta sahada. Ancak sağda olunca işi daha basite indirgeniyor; ayrıca öndeki ani preslerle yakaladığı toplarda, hücuma ciddi katkılar verebiliyor. İBB maçında da böyle şeyler gereklidir daha çok…
Son üç sezonda 114 maçın, çoğunluğu cezadan ötürü olmak üzere sadece 6’sını kaçıran McGregor, Beşiktaş’a transfer olduğunu hemen belli etti. Kasığın sakatlanabilen bir şey olduğunu buraya imza atarak öğrenmiş oldu. Cenk dileriz bu maçtan itibaren geçen sezonki performansını unutturup, Beşiktaşlıyı iyileştirir. Aksi halde fikstür öyle ki; hem sezonu hem de Cenk’in kariyerini tehlikeye atabilir.

Hilbert – Sivok – Escude – Uğur (dönünce İsmail) – Tahta… Beşiktaş’ın savunmasında değişmez elementleri. Buradaki her hangi bir oynama (Kaptan Toraman’a yer açma gibi) tüm dengeleri bozabilir. Sezon başından beri belirttiğimiz gibi, Toraman’ın sağlıklı olarak oynayabileceği tek bölge 4-1-3-2’in süpürücü noktasındaki 1’idir… Çevre ve adam kontrolü olmayıp, topun olduğu yere odaklanan bir oyuncudan ideal stoper olmayacağı gibi ideal bir sağbek de olamaz. 

Hilbert’li bir savunma dörtlüsünde, bir diğer bek oyuncusunu gerekirse başını alıp gidebilir. Çünkü solbek kadrajını Escude doldururken, Hilbert de sağ stoper bölgesine kayarak orada bir boşluk olmamasını sağlayabilir. O nedenle Hilbert, hem kendisinin geriden destek verdiği ataklarda daha etkili olabilmesi gibi, bu “denge” özelliğiyle diğer bekin oyuna çokça girmesini sağlayarak da çok değerli hücum katkıları verebilir.

Geçiş dönemlerinde bireysel performanslar çok önemlidir. Mesela 100. Yılın geçiş döneminde; Sergenler, İlhanlar sakatken ortaya Daniel Pancu çıkmıştı. Bu sezonun Pancusu da her anlamda Olcay Şahan olabilir. Bu maçta da, yine forvet ikilisinin yamacında dolaşıp, gol pozisyonları yakalayacaktır mutlaka. Yakalayınca da; bir Veli ya da Ekrem Dağ olmuyor gördüğümüz kadarıyla, sonuca da bağlayabiliyor... 

Artık gerisi maç sonrası… İyi bayramlar.

Hayatım Futbol Dergisi'nde yayınlanan sezon öncesi Beşiktaş görünümü;

9 yorum:

Gökhan dedi ki...

toraman'ın bir şekilde 11'de olacağını tahmin etmekle birlikte (bence sağ bek oynatıp hilbert'i sağ öne çeker), gökhan zan'ın ibb'ye golü 90+5 değil 85'te gelmiş olmalıydı.

m.akyüz'le birlikte beş forvet olduğu için çift forvet oynamamız daha mantıklı ama, olur da tek forvet oynarsak ortasaha nasıl olmalı sence?

schuster'in kafasında olan 4-1-4-1 bu sefer daha mantıklı olur bence tek santrafor oynarsak.

hilbert-sivok-escude-uğur
toraman
olcay-fernandes-oğuzhan-veli
pektemek(almeida)

hani anca böyle olur gibi tek santrafor oynamaya kalkarsak.

Cartalete dedi ki...

O maçta nasıl bir stres çektiysem tribünde, sanki son saniyede gol gelmiş gibi hatırladım. :) 85'deymiş gol evet.

Bence bu sezonki takımın farklılık yaratacağı konulardan biri çift forvet ve hücumda kalabalık çoğalma konuları olacak. O yüzden bence, üst üste kötü sonuçlar gelmediği takdirde çift forvetle devam edileceğini düşünüyorum. Çünkü dediğim gibi, market sepetine epeyce forvet doldurduk sezona girerken. Demek ki planda bu var.

planck dedi ki...

Hilberti sağ önde görürsek ilk yarıyı seyretmeye gerek kalmıycak gibi geliyor bana. Oyunculardan önce Aybaba'nın tercihleri üzerinde olucak benim gözüm. Her maç deneme tahtası mı yapıcak, denizlinin tavşanlarını arıyacak mıyız, ilk 8 haftalık periyotta neler olucak görücez. Ben uzun süre sonra heyecanlı değilim açıkcası, ama dediğim gibi bu oyunculardan ziyade aybaba kaynaklı. Aslında en son böyle heyecansız olduğum zaman Luce zamanıydı, sonra şampiyon olduk :) Hadi bakalım..

ELpiR dedi ki...

Ligtvde geçen muhtemel 11de M.akgün-toraman-escude-uğur savunma dörtlüsü önünde hilberti sağ açık olarak yazmışlardı umarım hoca hilberti kanat olarak değerlendirmek istemez :)

tannhauser dedi ki...

bu maç benim için sezonun başına değil de zamanın durmasına işaret ediyor. bu hafta kayınpederimi kaybettim. "beşiktaşlı olmazsa kızımı vermem" diyen bir insandı. farklı şehirlerde yaşadığımız için beraber izlediğimiz beşiktaş maçlarının sayısı da çok fazla değil. 8-10 kadar ve bunların neredeyse tamamı ibb maçı. hatta iki kez statta izleme şansımız oldu, onlar dahi ibb maçına denk geldi. şimdi ölümünden bir hafta sonra, iki yıl önce seyrettiğimiz otele gidip izleyeceğim maçı. bunun üzerine daha fazla akıl yürütmek de istemiyorum.

tüm beşiktaşlılara güzel bir sezon diliyorum. ne olursa olsun, kim gelirse, kim giderse beşiktaş bizim beşiktaşımız.

Cartalete dedi ki...

Çok üzüldüm sevgili tannhauser, başın sağolsun. Yarın, bayramda mezarlık ziyareti de yapan saflara yeni katılacak biri olarak, seni gayet iyi anlayabiliyorum.
Fazla etkisi olmayacak biliyorum ama dilerim Beşiktaş, beraber maç izlediğiniz yerde kazanır ve beraber sevinirsiniz.

Bjk_KnightS dedi ki...

Çok geçmiş olsun. Allah onları rahat eylesin. Bende gecen sene belediye macını bayramda köyde dedem babam enistemle izlemiştim. 2-0 ondeyken fenerli enistem sevinmeyin bosuna bu mac gider demisti. Ya bırak eniste demistim. 4-2 yenilmiştik. Bu sefer yine aynı kadro ile koyde izleyecez. Bakalım ne olacak.

Maça gelirsek ben mustafa'nın verdigi 11de tek fark olacagı düsüncesindeyim. O da necip ya da veli yerine orta sahada toraman olacak. Maca temkinli baslayacaz. dk 60 gibi de veli veya necip'ten sahada olanla oguzhan degisikliği olacak. Carvalhal'den ise tek korkum yan toplar. Yoksa klasik kontra takımını sivok ve escude'nin pozisyon bilgisi ile pozisyon başlamadan durdurabiliriz. Ve en çok beklenen Fernandes istekli oynar inş.

Batistuta35 dedi ki...

Escudenin yerine toraman necipin yerine de hasan ilk 11 gözüküyor. Escude tercihi dışında güzel 11. Hasanı çok merak ediyorum

Cartalete dedi ki...

Bu Toraman topun sahibi galiba, onsuz maç olmuyor. Akıl alır iş değil. Adam Escude'yi kesti.

Hasan Türk'ün 11'de oluşu bile sakinleştiremedi beni.