Hasan Katalan

Bugün hükmen yenilmemek için sahaya çıkmış bir Beşiktaş vardı açıkçası. Bir iki oyuncu dışında ‘ne gerek vardı şimdi bu maça’ havası hakimdi genel olarak. O nedenle hem bireysel performans, hem de takım adına bu maçta yaşananlar pek emare sayılmasa da; bazı oyuncuların gelişimini seyretmek güzeldi, bilhassa ikinci yarıda…


Mesela sahada ‘dostum Hasan Türk demişsin ama bu Katalan çıktı’ durumu vardı bugün. Kendisi bu seviye bana yeter demediği taktirde, çok büyük orta saha olacaktır bana göre. 2010’dan beridir yolunu gözlediğim adamın sahada fark yaratmaya başladığını görmek, harika… Bu yaşında bile rahatlıkla topu emanet edebileceğin bir düzeyde. Alıyor, yüzünü rakip kaleye dönüyor, pasını atıyor ve tekrar hareketleniyor. Uzun şut ve uzun pasları da çok çok iyi… Kesinlikle gençler arasındaki en potansiyeli oyuncu.
Diğeri de Mertcan Aktaş… Sırasıyla Necip, Hasan Türk şeklinde giden ‘dileniş direnişim’; onunla süreceğe benzer. Bir önceki yazıda sebepleri sıraladım, tekrara gerek yok sanırım. Bugün oyuna girdikten sonra futbolcu kumaşı olduğunu belgeledi. Hele de son dakikalarda Mehmet Akyüz tek başına çizgide boğuşurken, ceza sahasına attığı bir depar var ki… Sonuç olarak elbette top ona ulaştırılamadı ama benim için önemli bir detaydı.

Mehmet Akyüz, vasat bir oyuncu olduğunu bilerek oynasa daha faydalı olur. Hani topla pek zorlamadan, ekstra şut atmadan… Basit oynayıp, koşu temposuyla savunma katkısı yapıp, ters kanat akınlarında içeriye destek vererek; alternatif bir kenar forvet olabilir mesela Holosko’nun arkasında. Ama kendini Lavezzi sanarak oynaması epey can sıkıcı.

Keza Mehmet Akgün de, tamam bugün sakatlıktan çıktı, ters bir mevkideydi ama; genel olarak savunmada çabuk bir oyuncu oluşu dışında pek özelliği yok gibi. Her zaman savunduğum bir şey vardır; kadroyu vasat yerli transferlerle şişireceğine, alt yapına yönel. Oradaki deneme-yanılma bedava en azından. İşte arada böyle Mertcan’ı, Hasan Türk’ü yakalarsan; tadından yenmez. 

Yakalayamasan da dışarıya veriyorsun zaten 3-5 kazanıp. Aksi halde o 3-5’ler senin kasandan çıkıyor ve gemiyi batıran küçük delikler haline geliyor… Zaten bir takımın kalitesini yabancı oyuncular belirler. Onun dışında Tümer, İlhan, Pektemek falan yakalıyor ve alabiliyorsan al; aksi halde gözler özkaynakta olmalı… 

Mesela beğenilmeyen Erkan Kaş; bugünlerde verdiği ‘son kararlar’ pozisyon öncesi yaptıkları artıları götüren bir eksi oluyor. Ama onun gibi rahat adam eksilten, çizgiye inebilen yerli kanat oyuncusunu almak 3 milyondan başlıyor Süper Lig’de… Yetenekli ama bilinçsiz oyuncuları düzeltmek çok zor olmasa gerek. Eğitimle kazanılmayacak şeye sahipler ne de olsa… B Planı için bu haliyle de en uygun oyuncu; oysa bugün Mehmetleri, günün anlam ve önemine dair Niğde’ye hediye olarak bıraksak; sezonun geri kalanında pek aranmazlardı herhalde.
Bugün karşıda amatör bir takım olmasına rağmen sahanın en hantalı Batuhan’dı. Fizik olarak düzelmesi daha epey bir zaman alacağa benzer. Ersan Gülüm’ün ise gol atmasına çok sevindim. Bugün topla 30 metre çıkışları vardı, az biraz flash-back yaşattı… Kendine güvenini tekrar geri kazanır, eski halini biraz hatırlarsa; sol stoper ve de gerekirse sol bek için ideal seçimlerden biri haline gelir tekrardan.

Pazubandı koluna takan Necip’le birlikte maçı en çok ciddiye alan adam Hilbert’ti. Zaten kendi kalesine attığı gol de; maça olan motivasyonunu belgeliyordu aslında. Son dakikada yine ribauntla aldığı topu kaleye kadar götürdü, bunu alışkanlık haline getirecek gibi gözüküyor… Mehmet Akyüz’ün maçtaki tek olumlu hareketi olan; düdük sonrası dibine girdiği topun çaprazdan çatala gitmesi, bir başka enteresan ayrıntıydı…

15 yorum:

Ekrem35 dedi ki...

biraz erken davranıp yorum göndermiş oldum. buraya kopyalıyorum yorumu sorun olmaz umarım.

niğde maçıyla ilgili yorumumu bu posta yazıyorum. hazır mertcan da süre almışken maçta kusura bakmasazsın artık ;)

madem mertcan postundayız onunla başlayayım: tekniği çok iyi bu belli ancak paslarda sanki biraz sıkıntılı geldi bana ama buna zemin de etken olmuş olabilir.

hasan türk, pas kalitesi çok çok iyi. keza oyun görüşü de. boşlukları görüp topu doğru yere atmasını biliyor. ancak hasan'nın da top kapmada eksiği var gibi geldi bana. bir de geriye fazla yaslanıyor gibi gördüm bu maçta. onun dışında şut kalitesini sene başındaki hazırlık maçlarının birinde attığı şutla belli etmişti bu maçta da tekrar gösterdi bence.

erkan kaş, birebirde yine iyi gözükti adam eksiltme konusunda başarılıydı. antep maçında olduğu gibi soldan ceza sahasına girp bir şut çekti yine cılız bir şuttu. şut kalitesini arttırması daha iyi bri seviyeye çıkarıcaktır onu.

mehmet akyüz, batuhan, mehmet akgün'ü ise beğenmedim. batuhan hergün geriye doğru gidiyor sanki. karabük maçındaki 45dk bir yanılsama mıydı diye düşünmeye başladım.

cenk, ersan, necip ve hilbert maçı ciddiye alan oyunuclarımızdı.

son olarak benim için maçın en güzel anı necip'i kaptanlık pazubandıyla görmek ve top-saha seçimindeki heyecanına ortak olmaktı. gözlerindeki heyecan çok belliydi. bu benim için maçın en güzel karesiydi. çok uzattığım için kusura bakmayın epey yazmışım :)

Ekrem35 dedi ki...

mustafa, bugün oyuna giren koray adanaspor'a 2009'da bonservisi ile verilen koray mı?

Cartalete dedi ki...

Yok hayır. Koray Yıldız 95 doğumlu bir oyuncu, Mertcan gibi A2'nin de altından yükseldi buraya.

Ekrem35 dedi ki...

samet hoca'nın seçimi mi yani? senn izlemişliğin var mı? yeri gelmişken adana'ya giden koray şanlı ne durumda diye sorsam? senin koray'la ilgili yazını okuduğumda epey ümitlenmiştim ancak sonra dana falan derken unuttuk gitti.

Cartalete dedi ki...

Bu Koray'ı çok bilmiyorum, hoca hazırlık maçlarında da oynatmış onu. Eski Koray hala Adanaspor'da sanırsam. Onun tarzı, o düzeyde fark edilmez diye düşünüyorum. 'Beyler sağlam duruyoruz, uzun vurup çıkıyoruz' modeldeki bir lige pek uygun değil.

Ekrem35 dedi ki...

evet o zamanki yazında da yerden ayağa çıkan bir oyuncu olduğunu belirtmiştin yine koray'ın. neyse bilgi için teşekkür ederim.

Ilyas dedi ki...

ben bugünkü macta Kadir'i biraz zayif gördüm acikcasi ama zemin'de büyük rol oynadi bunda.
Ne bileyim söyle güzel bir zemin tutmasi fazla zor olmamali bence. Sonucta haftada bir kere mac yapiliyor üstünde. Mesela mactan önce söyle güzel bir sularsin, cok daha güzel olur. Bizim attigimiz goldede defans oyuncusu zeminin azizligine ugradi mesela.

Orhan Gülle bize attigi golden sonra gündem oldu, millet böyle futbolcuyu nasil biraktilar diyor ama bence gerekmez, bizim Hasan Türk'ümüz var. Nazar degmez insallah. Hani Batuhan mactan sonra Orhan 100 kere cekse anca bir tanesi o ölü noktaya gider dedi ya, bence Hasan'da o top 100 kere'den en az 15-20'sinde o ölü noktaya gider. Abartmiyorumdur insallah, ama A2 takiminda cok kez öyle goller atti.
Bence bu sezon daha yeterince forma sansi bulacaktir ve Veli'de alternatifsiz kalmiyacaktir bu takimda. Antep macinin ikinci yarsinda mesela Veli baya yorulmustu.

Mertcan Aktas hakikaten kalite kokuyor, topa dokunusunda bile farkettiriyor kendini.

Necip'e nazar degmez insallah ama kendisinde cok büyük gelisme görüyorum. Bugün resmen Xabi Alonso'ya bagladi isi. Uzun Toplari müthisti, birde Fernandes'den vücudunu kullanmayi ögrenmis, eskiden cok dengesiz girerdi mücadelelere. Topu cok iyi sakliyor mesela Fernandes gibi. Bir tek kisa paslarda zorlaniyor biraz, ya cok kisa kaliyor ya da cok güclü veriyor bazen. O isi'de cözerse önü acik gibi.

Erkan Kas'a karsi ne takintilari var bazi kisilerin anlayamiyorum. bence bizim takimda ve cogu takimda bire bir gecebilen cok fazla oyuncu yok. Topu iyi sürer, süratli, fizik olarak saglam. Bence Türkiyede liginde bu tip futbolcuyu zor bulursun, hele hele Anadolu takiminda dahada zor bulursun.
En önemlisi korkmuyor, bunu attigi calimlardan belli ediyor zaten, cok seri bir sekilde calim atiyor. Bence bir iki sene sonra kanatlarin vazgecilmezi olur.

Ersan Gülüm yine yavas yavas form tutuyor gibi. Hersey iyide, adam bir türlü dogru düzgün türkce konusmasini ögrenemedi, bence bazen demek istemedigi kelimeler kullaniyor. Ne bileyim 'gencler sanslarini iyi kullanamadi' gibilerinden. Bence Ersan'a kalmadi bunu demek, hani Kaptan filan da degil. Umarim gencler fazla takilmaz bu laflara. Takim olarak kötü oynarsan, zaten kendini gösteremezsin.

Altyapidan genellikle iyi orta saha cikiyor, keske bir de söyle saglam bir Sag bek ciksa. Bence o mevki bizim basimizi daha cok agritacak.

Atakanus dedi ki...

Genclerimizi vizyona cikardin icin tesekkurler Cartalete! Bilmek istersin diye bazi genc oyuncularimizin akibetini arastirdim:

Rıdvan Şimşek - kadro dışı
Ali Kuçik - Göztepe'de
Emre Özkan - kadro dışı
Sezer Özmen - Rize'de
Cumali Bişi- Rize'de
Furkan Şeker - Göztepe'de
Caner Turp - Aydın 1923 Spor'da kiralık
Volkan Ekici - Göztepe'de
Samet Bülbül - Ş.Urfaspor'da kiralık
Eyüp Can Durmuşoğlu - Orhangazispor'da
Tevfik Doğukan Pala - İstanbulspor'da
Ali İhsan Şahin - İskenderun 1967 Spor'da kiralık
Oğuz Ceylan - K.Maraş Belediyespor'da
M.Erkut Şentürk - Eskişehirspor'da
Atınç Nukan - kadro dışı
Semih Beyaz - Hatayspor'da
Abdurrahman Emir Alagöz - Anadolu Üsküdarspor'da
Umut Kaya - Denizlispor'da kiralık
Rasim Mutlu - Silivrispor'da
Erkam Reşmen - G.Antep BB'da kiralık

Atakanus dedi ki...

Burada da A2 takimimizin en son kadrosu var. Duyulmamis yeni isimler de var.
1. MELİKHAN KASIM KILIÇARSLAN
2. MUHAMMED HİMMET ERTÜRK
3. ÜMİT KARAAL
4. ÖMER ARSLAN
5. VEYSEL GÖKCAN
6. ÖMER FARUK ÖZGEN
7. FURKAN İYDE
8. SAFA ÇAĞLAR
9. RECEP AKKEMİK
10. MERTCAN DEMİRER
11. ALPEREN DOĞAN
Yedekler
12. BURAK MAZAK
13. VELİ ÇETİN
14. DOĞANCAN TOPAL
15. ERİM YÜKSEL
16. BURAK ŞEKER
17. RECEP DOĞUKAN ÇETİN
18. MESUT YILDIZ

Tyler2Durden1 dedi ki...

maci internetten göz ucuyla seyredebildim nigde bb den böyle bir performans beklemiyordum acikcasi heyecanli bir mac oldu
A2 seviyesinden de asagidan gelen kadir ve mertcan cok potansiyelli oyuncular olduklarini gösterdiler keske istanbul yakinlarinda mücadeleci bir pilot takimimiz olsa kadir in sürekli oynamasi gerektigini düsünüyorum
erkanin 2 senelik rize tecrübesinin neler kattigini bugün cok net gördük sanirim
soyadlari birbirlerine benzeyen mehmet lerin antreman performanslari cok iyi olacak ki forma sansi bulabiliyorlar yoksa saha icinde bugüne kadar gördüklerim bjk seviyesinin cok uzaginda birde altyapi oyuncusu olmadiklarinda hic tahammulum olmuyor bu tip oyunculara
akyüz ün bu kadar sans bulmasina sasiriyorum dogrusu gecen seneki hazirlik maclarindan beri hic tutumadigim bir oyuncu
atakanin yazdigi listedeki kadro disilari anlamakta güclük cekiyorum ne kadar dogru bulmasamda emreyi anladik peki atinc kime ne yapti acaba merak icindeyim
üstte korayin adi gecmis aklima kenan özer geliyor ayni takimdan cok sevdigim bir oyuncuydu en son antalyada oynarken görmüstüm onun akibetini bilen varmi acaba

Ekrem35 dedi ki...

konuyla alaksız ama arkadaşlar perşembe günü samet hoca saat 9da %100 futbolun konuğu olacakmış. belki haberi olmayan vardır diye yazmak istedim.

trt'deki programda sorulan gereksiz soruların srulmayacağını ümit ediyorum. gerçi rıdvan yerine metin tekin'i görmeyi isterdim ya neyse artık.

mustafa dedi ki...

İlyas Kardeşim Sağ Bek Konusunda Muhammet Ertürk beklenen adam olabilir son A2 maçında oldukça tuttum ben , Kademeleri , müdahaleleri yerinde kritik toplar kestii , süratli , isabetli orta yapıyor . Maç sonunu açıkta tamamladı . Bence böyle devam ederse sivrilir yakında

Atakanus dedi ki...

Muhammet Ertürk Kadir Ari'nin hemserisi, Nazilli Pamukspor'da oynamis.

Atakanus dedi ki...

Cok umut besledigimiz Huseyin Cankurt Atasoy amator bir sekilde Goztepe'ye transfer olmus.

Cartalete dedi ki...

Geçen gün Beşiktaş A'ye karşı oynadı zaten Cankurt.Potansiyel bir stoperdi.

Orada önünü daha açık görmüş olsa gerek, zira Beşiktaş'ın kolay kolay stoperde alt yapı oyuncusu aramadığı bir gerçek.