Cazorla’nın Şapkası

Arsenal, yıllar sonra her hattıyla gayet lezzetli bir takım yakalamışa benziyor. Lezzetli diyorum, çünkü maçlarından sonra yeterince futbola doyduğumu hissediyor, “ziyade olsun!” diyerek koltuğumdan kalkıyorum. Sahada doğru bir oyun oluyor evvela… Herkes yapması gereken şeyi yapıyor; koşması gereken yere koşuyor; takım sürekli bir bütün halinde kalıyor...  Bu kadarı bile benim için yeterince keyifli bir şeyken; Cazorla’nın büyük futbolu da pastanın üstündeki çikolata parçacığına dönüşüyor.

Premier League’in Ginola’dan sonra gördüğü belki de en iyi “çift ayaklı” oyuncusu olmasının dışında, topu her aldığında tahmin edilemez işler çıkartması; insana her seferinde Olağan Şüpheli’nin final sahnesini yaşatıyor… ‘Şimdi topu kanada açacak’ diyorsun; çok zor bir açıdan, takımının “Gunners!” lakabına yakışır bir şut çıkarıyor…  Ve top, gol olmak için değil de ‘yıkmak için’ gidiyor o kaleye sanki…  

Birkaç dakika sonra bu kez daha elverişli pozisyonda görüyor çerçeveyi, haliyle yine şut atacak diye bekliyorsun. Ama bu kez de pazar kalabalığı arasına nefis bir derin pas bırakıyor… Şapkasından çıkan senaryo; bizi ve haliyle rakip savunmayı ters köşeye düşürecek şekilde oluyor her zaman. İşte bu yüzden ondan hiç sıkılmıyor, bir sonraki maçını beklemeye koyuluyorsun. Şu sıralar ben öyle yapıyorum mesela…

3 yorum:

Ilyas dedi ki...

Abi senden Arsenal yazisi beni son derece mutlu etti. Inanamazsin.

Hic beklemezdim ama Arsene Wenger'in planlari yavas yavas islemeye basliyor. Maya tutuyor gibi. Van Persie ve Song'un gidisinden sonra gecen seneki ayni hezimete ugrayacgimizi sanmistim ama yanilmisim.
Özellikle Song'un gidisi hic belli olmuyor. Tam tersi takim Arteta'nin önderliginde daha disiplinli ve daha az gol yiyiyor, Steve Bould'un da etkisi olabilir tabiki bunda. Özellikle Arteta'nin defansif ortasahada bukadar etkili olacagina hic inanmazdim, cok akilli bir futbolcu hakikaten, öncelikle bir hamle yaptiginda ayakta kalmaya bakiyor. Song mesela genellikle kayarak müdahale ederdi, bu daha fantastik gözükebilir, ama en dogrusu Arteta gibi ayakta kalmak. Özellikle su Video'da iyi belli oluyor https://www.youtube.com/watch?v=qaPNZz8wfC0 , bu Video'dan önce Arteta'yi cok normal futbolcu olarak görüyordum, yani iyi ama cok iyi degil mesela, ama bu Video'dan sonra özellikle dikkat ettim ve hakikaten cok ama cok özel bir futbolcuymus. Insan bazi seylerin farkinda olmayinca ve fazla dikkat etmeyince iste böyle yanilabiliyor. Hatta bence Barcelona Song yerine Arteta'yi almis olsaymis daha büyük is yapmis olurmus.
Ayni sey mesela bende Veli'dede olmustu. Gecen sezon mesela cok kizardim kendisine, Besiktas'in futbolcusu degil derdim ama 2. haftada hususi Derbiyi izlemek icin Almanyadan geldim ve statta izledim, ve oradada Veli'nin ne kadar hakkini yedigimin farkina varmistim, insan bazen herseyi TV'den göremiyor iste, Kamera etrafinda olanlarda cok önemli. Gerci Veli biraz form düsüklügü yasiyor.

Cazorla'ya gelirsek, Arsenal onu nasil böyle sessiz sedasiz aldi anlayamadim valla. Böyle futbolcu biraz zor bulursun, özellikle cift ayakli olmasi kendisini cok özel kiliyor. Nazar degmesin ama bence Arsenal ve Premier League'de cok büyük isler yapacak insallah. Benim aslinda anlamadigim, "cift ayakli" olmak bu devirde niye daha hala cok nadir görülebilen birsey olmasi, yani sut olmasada en azindan bir plase, düzgün pas atabilmeli bir profesyonel oyuncu bence. Bunun eksikligini özellikle Besiktas'ta cok görüyoruz, bilhassa Veli'de cok vahim bir durum bence. Top'u hep sagina cekmeye bakiyor, böylelikle orta sahadaki pas trafigi cok yavasliyor, buda senin bir önceki yazida yazdigin gibi "Takım önde baskı yapıyordu yapmasına ama topu aldığında ne yapacağını bilmiyor, hemen geri veriyordu" gibi bir duruma itiyor Besiktas'i. Hani topu kazandigimizda hizli bir sekilde sag sola dagitabilsek, cok daha baska olur bence olaylar. Tabiiki problem sadece bununla bitmiyor, o pasi gerektirecek kosular'da eksik bizde ama en azindan bir baslangic olur, bence.
Tabiiki Arsenal'da oyuncu kalitesi cok daha baska. Diaby olsun, Arteta olsun oyunu istedikleri zaman cok hizlandirabiliyorlar. Yakinda birde Wilshere gelecek. Frimpong'da iyi bir alternatif. Ramsey'de fena sayilmaz aslinda. Yani yakinda Arsenal orta sahasi tadindan yenilmez.

Forvet hattina gelecek olursak, Podolski'nin Arsenal'e bu kadar iyi ayak uyduracagini hic beklmezdim. Bir oyun sistemi ve filozofisi bu kadar önemliymis demekki, cünkü Podolski Almanyada hic hosuma gitmezdi, kendisini hep "overrated" olarak görürdüm, hatta Arsene Wenger bunu niye ister acaba diyordum, ama dedigim gibi cok iyi ayak uydurmus.
Gervinho'da cok kaliteli bir futbolcu ama bence son vuruslari hic iyi degil, bazen sac bas yolduruyor, Winger olarak cok iyi ama forvet olarak yetersiz, orada Walcott denense cok daha iyi olacak bence. Hem suratli hemde Gervinho'yaya nazaran sun vuruslari cok daha iyi.
Giroud bence Van Persie etkisi yaratacak, bir iki sezona tutulamaz bence.

kusura bakma biraz uzattim ama Arsenal yazisi gördügümde gaza geldim biraz.

Cartalete dedi ki...

Ne kusuru yahu. Bu hep söyleniyor nedense, ama ben uzun bir yorumdan sonra ancak keyif alırım; keza senin yorumundan da büyük keyif aldım. Eline sağlık.

Arteta'nın yaptığı savunmaya işaret etmen önemli. Aslında savunma yapmak çoğunlukla zeka işidir. Kleberson da öyle bir oyuncuydu mesela; "yere yatmıyor bu adam!" diye eleştiri yiyordu sürekli ama onun top kazanması için yere yatmasına gerek yoktu.

Örneğin; rakibin pas atacağı yeri tahmin edip, o yolu tıkardı ve top ayağına gelmiş olurdu zaten. Çok lazım olmadıkça kayarak müdahale yapmazdı, yapsa da o mutlaka tackle'la sonuçlanırdı. Alex'in önünden bir top alışı vardı mesela; belki hatırlayan çıkar... Ama öte yandan uçan sineğe yatarak müdahale yapan Koray Avcı olunca göze batıyordu adam.

Arteta aynı zamanda şuan Avrupa liglerinde olumlu pas oranı en yüksek olan oyuncuymuş. Bunda Arsenal'in değişken, yardımlaşmacı oyunu da önemli tabi; ama Arteta'nın oyun zekası başlıca faktör.

Giroud'u ben de beğenirim, oyunun çok fazla içinde. Van Persie daha bir klasik golcüye çalmaya başladı. Giroud bu tarz takımlarda belki gol adedi uçuk olmaz daha daha fazla fark yaratır. Walcott'a asisti çok iyiydi mesela.


Devil dedi ki...

Cazorla+Arteta>Cesc+Nasri+Song çok net ve açık. Ve eminim bu çok daha büyük işler başaracak ilerleyen zamanlarda