11 Numara: Alperen Doğan


TFF’deki futbolcu bilgi kartında; uyruk TC, doğum yeri Küçükçekmece yazmasaydı, kendisini Faslı sanabilirdik. Zira ten rengi ve fiziği dışında; topla olan müthiş iletişimi ve de mevkisi itibariyle Kuzey Afrikalı oyuncuları fazlasıyla andırıyor Alperen… Aslında Beşiktaş’ın sağ kanadı yine renk olarak, siyahîlik eksikliğini gideren bir oyuncuyla daha tanışmıştı; fotoğrafta kadraja giren Alperen’in bugünkü hocası Erkan Avseren.  Kendisi sınırlı yetenekli bir oyuncu olmasına rağmen, Sergen’li, Aykut’lu İstanbulspor’a trivela golü atmışlığı vardır ancak o zamanlar bu jargona yabancı olmamız nedeniyle pek akıllarda kalmamıştır.

Beşiktaş’ın geçen sezonki A2 takımında bulunan yetenekli oyuncuların hemen hepsi, bir daha dönmemek üzere A Takım’a yükseldi; Erkut Şentürk de Eskişehir yolunu tuttu. Hal böyle olunca maçlarda kilidi açma sorumluğu geride Muhammed Raşit, Ümit Karaal bekleri ve orta sahadaki Mertcan Demirer’e; ön tarafta ise büyük ölçüde takımın 11 numarası Alperen Doğan’a düşüyor.

1995 doğumlu Alperen, tam da forma numarasına uygun formatta bir oyuncu. Zira eskiden mevkiler direkt olarak forma numaralarıyla adlandırılırdı. 11 numara, tıpkı Alperen ve benzerleri gibi; top sürme özelliği olan, rahat adam eksiltebilen kanat oyuncularına verilirdi. Nobre’den ziyade Metin Tekin gibilerine mesela…

‘Topu kontrolünden çıkarmadan dripling yapma’ tanımını Gökhan Töre için kullanmıştım; aynı şey Alperen için de geçerli. Rakibinin her iki tarafından da sıyrılabiliyor rahatlıkla ve sonrasında iyi sonuçlandırıyor. Ajax’ın düzenlediği U17 turnuvasında, yanlış hatırlamıyorsam Manchester United’a atmış olduğu bir gol vardı; topa vuruş hâkimiyetinin de çok iyi olduğunu gösterir cinsten…

Yaşına göre oldukça fizikli ve bu sanki doğuştan gelen bir şey. Ancak bugünlerde ona avantaj sağlayan o vücut, ileride dikkat etmediği takdirde “ağırlaştırıcı ekten” olarak geri dönebilir. Bir zamanlar Aydın Karabulut’un yaşadığı kaosu yaşatabilir; aksi halde ise yine bugünkü Aydın Karabulut gibi onu sahada farklı kılan etkenlerden biri olabilir… Alperen'in potansiyeli kuşku götürmez ancak her genç oyuncuda olduğu gibi, üst düzeye geçiş dönemini nasıl geçireceği çok önemli.

1 yorum:

tannhauser dedi ki...

abi erkan nereden çıktı şimdi ya, ben onu 90'lar anılarımın derinlerine gömmüş, tüm albümlerinden çıkarmıştım.