Kâğıt ve Saha Üstünde: Dentinho


Hayalimdeki Beşiktaş görüntüsünde şu var; 1.1 miyona bir oyuncu kiralayıp 9 milyon Euro’luk satın alma bedeli koyduran değil de 1 milyona aldığı bir oyuncuyu “bunu ileride 9 milyona satarım!” diyebilen bir kulüp… Zor bir şey de değil zira. 9’a gitmesin, 5’e gitsin, 3’e gitsin, hatta elde patlasın… Ama bir prensibi olsun Beşiktaş’ın transfer de o prensip de bu olsun istiyorum. Neyse, zamanla diyelim…

Bu bakımdan, Dentinho transferine kağıt üzerindeki değerlerle çok ısınamadım. Ancak bir de saha üstü gerçekleri var… İlk bakışta Beşiktaş oyun formatına “farklı” düşecek tipte bir adam gibi gözüküyor ki kilit nokta da tam da odur. Beşiktaş’ın, savunma arkasına hücum koşuları atan kenar forvetleri vardı ama içeriye güçlü kat edecek bir winger’ı yoktu… O yüzden A planını işlemediğinde, B planının tuşu sökük kalıyordu. Dentinho, o boşluğu doldurabilir…

Çok takip ettiğim bir oyuncu olduğu söylenemez ancak ne yaptığı, neler yapabileceği az çok belli oluyor. Corinthians alt yapısını severim Bobo’dan ötürü, Luce de boş adamı çekmez takımına… Onun elinde hem o sert lige uygun fizikte, hem de Dentinho yeteneğinde birçok kenar forvet mevcuttu; ıskarta kalışı bu yüzden olabilir. 

İdeal sistemde ilk 14 oyuncusu olur gibi gözüküyor, hem kontenjandan hem de Olcay ve Holosko’nun formlarından ötürü… İlerleyen dakikalarda eğer halen bir gol gerekiyorsa kanat olarak, iş kontraya dönmüşse ileri uç olarak sahaya atılabilir. Topla kat etmede oldukça iyi bir oyuncu gibi… Ayrıca ikinci forvet bölgesinde de oynayabiliyor oluşu avantaj. Orta sahada yaratıcılık eksikliği çekildiği dönemde, Almeida’nın arkasında dolanan bir trequartista görevi görebilir. Böyle bakınca; stil ve pozisyon çeşitliliği açısından Robinho’yu andırıyor…

Bir zamanlar Football Manager'da, sol forvet için özellikleri belirleyip arama yaptığında direkt çıkan adamlardan biriydi. Bunu da demeden geçemeyeceğim... Ne olup, olamayacağını artık zamanla göreceğiz. Hayırlısı olsun.

19 yorum:

oguzk dedi ki...

Rakamlar konusunda haklısın 9 milyona almak gerçekten bizlik değil.Fakat opsiyon olarak 3-4 falan olsaydı da bu işte bir iş var derdim bu denli bir adamı luce bu fiyata bırakıyorsa ümidini kesmiştir derdim.Şimdilik İyi yönünden bakmayı tercih ediyorum opsiyon hakkında

Maxim Tsigalko dedi ki...

Açıkçası ben de çok bilgi sahibi değilim Dentinho hakkında. Şu aşamada göstereceği performans hakkında yorum yapmak zor. O nedenle transferin şekli daha önemli bizim için.

Ben de Beşiktaş'tan Porto, Lyon, Dortmund, Shakhtar gibi aldığı genç yetenekleri parlatıp Avrupa kulüplerine satmasını bekliyorum. Ancak bunu kısa sürede sağlamak pek mümkün değil bence. Bu takımların geniş scout ağları var ve oturmuş bir sistemleri var. Ayrıca Latin Amerika'dan eskisi gibi ucuza yetenekli futbolcu almak eskisi kadar kolay değil.

Bu şartlarda Dentinho transferi, bir devre arası transfer olarak iyi bir transferdir. Şuanda menajerlerin önerdiği bir sürü isimli ancak yaşı geçmiş ve maliyeti yüksek futbolcu vardır eminim. Bizim alışkın olduğumuz da buydu zaten yıllarca. Şimdi ise nispeten gelecek daha doğru transferler yapılıyor.

ceyhun dedi ki...

fernandes'in opsiyonu da yüksekti ama satın alma aşamasında tekrar pazarlık yapabilme imkanı olduğundan 2 küsür milyon euro'ya gelmişti. dentinho transferinde de bu mümkün bence. bjk 9 milyon euro vermeyecektir kendisine. olmadı 1,5 sene kiralık oynatır ki bu da 1.75 milyon euro'luk kiralama bedeli ediyor. bence çok uygun. oyuncunun aldığı para da yüksek değil.

tek mesele takımın havasını bozmaması. olcay ve holosko gibi rakibinin peşini bırakmayan oyuncuların yerini alıp eli belinde gezerse o zaman ciddi sıkıntı çıkar. umarım takımın bu mücadeleci havası onu da etkisi altına alır.

fernandes, oğuzhan, biraz almeida ve dentinho'nun kuracağı üçgenlerin geçemeyeceği savunma yok onu da söyleyeyim:)

tabi beşiktaş'ın meselesi daha çok savunma idi. bu sorun fernandes ve oğuzhan'ın takım savunmasına katkısı arttırılarak çözülebilir. diğer bir seçenekse topu daha çok ayağında tutmak. beşiktaş çok az maçta topla oynama oranını üst seviyelere çıkardı. fernandes'in dönüşü buna katkı sağlar, dentinho da 11'de yer bulursa olumlu olacaktır.

ne olursa olsun kendisini kanıtlamak zorunda olan potansiyelli bir oyuncuyu ucuza kiralamak doğru bir yatırım gibi görünüyor. şimdilik görüntü bu, bakalım performansı nasıl olacak.

Cartalete dedi ki...

Yalnız şu var, Fernandes o yarım sezonluk dönemde tam damga vuramamıştı. Elzem değildi yani Beşiktaş için onu almak. Bugünkü Fernandes değildi.

Şimdi Dentinho'nun 1.5 sene içinde damga vurmasını bekleyeceğiz ki o durumda Shaktar da pek ucuza vermez gibi. Tabi 9 olmaz da 2'den de yukarı olur.

Ama ben prensipten bahsediyorum daha çok. Beşiktaş hala bu durumda kiralık oyuncuya 1.1 milyon verebiliyorsa, bunu bonservise çevirmeli. Dünyada oyuncu çok yani, bulursun. Hem bonsevisiyle aldığın adamın aidiyet duygusu, odaklanması daha fazla olur diye düşünüyorum.

ceyhun dedi ki...

uygun fiyatla oyuncu alıp, parlatıp satmak ve borçları azaltmak doğru bir yöntem, katılmamak mümkün değil.

ama ucuza oyuncu alıp onun iyi performansı sayesinde şampiyonlar ligine katılıp ciddi getiri sağlamak da doğru bir yöntem. hatta şampiyon olmak da var. yok iyi performans göstermezse en fazla olcay'ın maliyetine denk düşüyor fiyatı(biraz daha fazla tabi). beğenmezsen yarım sezon sonunda gönderebilirsin de. pek mantıksız gelmiyor bana. örnek belli zaten, bobo..

Ekrem35 dedi ki...

bu arada sevgili mustafa sonunda ömer şişmanoğlu ve musa nizam ile ilgili görüşmelerin yapıldığını da duyduk. sanırım senin en çok beğeneceğin ve destekliyeceğin hamlelerden biri olur bu eğer başarılı sonuçlanırsa.

Basar dedi ki...

Bende Cartalete gibi eğer alabileceksek aynı paralara bir oyuncu alıp sonra 3-5-10 ne ediyorsa satabilmeyi tercih ederim. Yani Bobo'da yapamadığımızı yapabilmeyi isterim. Onun da maliyeti bundan fazla değildi sanırım.

Aklımda kalan 3 kiralık oyuncu var, üçüde bir şekilde iz bıraktı. Ferdinand, Giunti ve Fernandes. Umarım Dentinho bu üçü gibi bir performans sergiler.

Şu durumda Erkan'ı mutlaka oynayacağı bir takıma kiralık vermemiz gerekir. Solda; Olcay, Dentinho ve İsmail iyileşince Gökhan Süzen gibi bir yığılma oldu.

Ayrıca geçen sene Fatih Terim'in Emre Çolak'ı kullandığı gibi bizde Muhammet'i sağ-sol açıkta kullanamaz mıydık? Gördüğüm kadarı ile o da süre alamayacak. Bence Muhammet'i de kiralık vermeyi düşünebiliriz. Zira benchte oturarak pişen bir oyuncu tanımıyorum. Bu arkadaşları da vereceksek 1. lige kiralamak gelişimleri açısından çok faydalı olacaktır.

Son olarak, Almeida'nın yükselen grafiği ile birlikte seneye satışı çok muhtemel hale geldi. Olası satış hem Almeida'nın kişisel kariyer hedefine hem de Beşiktaş'ın menfaatine olur gibi gözüküyor. Dentinho yerine o bölgeye bir takviye yapsaydık daha iyi olmaz mıydı diye de sorguluyorum. (orta sahaya defansif yönü yüksek bir futbolcudan sonra)

Cartalete dedi ki...

Ömer haberine sevindim. 400'e almışlardı, takasla, biraz da parayla bırakırlar herhalde.

Unknown dedi ki...

Aslında Mehmet Akyuz ve Escude bonservısı ıle Erkan ve Hasanda sezon sonuna kadar kıralık 1 mılyonda para verılıp antalyadan Ömer ve Musa Nizam ikilisi alınsa cok guzel olur bıde Veli ve Mehmet Akgun'u bonservisi ile Muhammedıde kıralık verıp yanınada 2-3 mılyon euro koyup Alper Potuk ve Veysel Sarıyı alsak cok saglam bı kadromuz olur dusuncesındeyım ama eses vermez o adamları kendılerınde tutarlar sonrada dısıplın sorunları cıkartır bu ıkısı o zamanda ellerınde patlar eses yonetımı alper ve veyselı gelecek sezonda ınatla ellerınde tutarsa bu ıkısınınde sonu Ozan Ipek gıbı olur gıbıme gelıyor

gundelikci dedi ki...

ömer şişmanoğlu'nun bonservisi kayseri'de sanırım şu an. uzun süreli kiralama+ satış opsiyonu antalya'da, yani 2 takımı birden ikna etmek gerekiyor ki, birisi kayseri. Bir ara adem büyük haberi de çıkmıştı, kenardan gelip, katkı yapacak yerliler teoride çok güzel fikir ama istediğimiz kadar feda senesinde olalım beşiktaş adı karıştığı zaman rakamlar uçuyor. erciyesspor'un sol bekine 3 m€ istediği gibi her kulüp dilediği fiyatı ister ama olan hem oyunculara hem de memlekette futbola oluyor. örneğin burda da bahsi geçen serdar kurtuluş'un 2-3 m€ fiyattan aşağı gelem şansı yok gibi, bunlar da yetmezmiş gibi yabancı sınırı artmaya devam ediyor.
dentinho konusunda ise, tarzı biraz zamanında schuster'in istediği pırpır forvet tarzına uyuyor, ceza sahası içinde de topla buluşup gol yapabiliyor. tabi burada brezilya liginin sertliği ve bizim ligin karşılaştırması çıkacak ortaya, fizik ne kadar anlam teşkil ediyor göreceğiz. aslında bir de fiziğin tanımlanırken içinde tam olarak ne olduğu da önemli, öreğin batuhan'ın yanında almeida bile ufak kalıyor ama adam yere sağlam basamıyor. her ne kadar batuhan'a almeida üzerinden laf atsam da almeida da tüm diğer yararlı özelliklerine rağmen stoper hamlesiyle çok rahat bozuluyor. o yüzden sahadaki etkisine bir bakalım derim, samet aybaba en çok eleştiri aldığı olcay transferiyle, bizden bu konuda sabır bekleme hakkını kazandı diye düşünüyorum.

porto ve diğer kulüplerin ekonomik modelleri gerçekten güzel ama birincisi çok uzun yılların yatırımı bu yapılar. ikincisi, ben her ne kadar sene sonunda almeida+ fernandes'in satılacağını düşünsem de, yeni yönetimin belirlediği model bu değil gibi. yapılan açıklamalar da belirli bir istikrarın tutturulduğu yönünde, serdar bilgili dönemindeki beşiktaş'ında futbolcular üzerinden bir geliri söz konusu değildi(carew hariç diyelim). fakat kulüp mali açıdan çok başarılıydı.
eğer ki dentinho transferi tutarsa belirtilen rakamlar üzerinden uçuk pazarlıklar olacağına ben de inanmıyorum ama bu yönetimin kulüp kasasını sarsmadan adamı alabileceğini tahmin ediyorum.

neverlong dedi ki...

Transfer planlamasında en az bu durum kadar canımı sıkan bir başka olay da defansta yaşanıyor. 4 tane genç milli oyuncudan Sezer, Berat ve Furkan gönderildi, Atınç ise kadro-dışı kaldı. Toraman ve Ersan'ın sakatlığı durumunda şu an yerli-defans sorunu gündemde. Genç oyuncuları elden çıkarırken de, transfer yaparken olduğu gibi, mantıklı ve dikkatli davranılması gerekiyor.

Basar dedi ki...

Aşağıdakileri okuyunca bana Musa'nın olma olasılığı daha fazla geldi.

Antalyaspor Kulübü Başkanı Hasan Akıncıoğlu, futbolcuları Musa Nizam ve Ömer Şişmanoğlu için Beşiktaş Kulübü ile görüştüklerini açıkladı.

Akıncıoğlu, HABER1903'e yaptığı açıklamada;

Beşiktaş Kulübü'nün Musa Nizam ve Ömer Şişmanoğlu ile ilgilendiğini dile getiren Akıncıoğlu; "Şu anda yurt dışındayım. Musa Nizam'a bir çok kulüp talip olmuş durumda. Beşiktaş Kulübü de bunlardan bir tanesi. Yurt dışından yarın döneceğim ve Beşiktaş Kulübü ile bir görüşme gerçekleştireceğiz. Ömer Şişmanoğlu'nun da satın alma opsiyonu ile bizde bulunmaktadır. Dolayısıyla onunla ilgili tasarrufumuz şu anda söz konusu değil. Beşiktaş Kulübü'nün de Ömer ile ilgili girişimleri var ama kadromuzda tutmak istiyoruz." diyerek sözlerini tamamladı.

Bjk_KnightS dedi ki...

Shaktar'ın son maclarını inceledim. Dentinho bu macların hepsinde oynamıs.
http://shakhtar.com/en/matches/events/?id=2867 … http://shakhtar.com/en/matches/events/?id=2868 … http://shakhtar.com/en/matches/events/?id=2869 … gelmeden önce 4 günde 3 maç yapmış. Her ne kadar hazırlık maçı olsa da bu az çok maç temposuna hazır olduğunu gösterir. Willian-alex teixeria-douglas costa olan takımda yedek kalması da çok normal.Ayrıca tekrar transfer yapmıslar o mevkiye. Yani oynayamaması onun kalitesinden değil ama orada ki oyuncuların cok kaliteli oldugundan diye düşünüyorum. 1.5 sene kiralık oynar. Yüksek bir performans gösterirse bonservisi alınır. 1.5 sene icinde atacagı gollerle bizi ligde ilk 2 ve samp liginde grup asamasına kadar bile tasısa akıllıca transfer olur. Sizin dediğiniz gibi o fiyatlara iyi bir soutingle oyuncu alınabilirdi. Ama onun tutmama riskine baglı seneye 10 yabancı sınırı gelince bosuna 1 yabancı kontenjanını harcamıs olursun. Scouting gelisinceye boyle yabancılar gorelim en azından. Bundan sonra scouting'e önem verseler ve o sekilde transfer yapsalar buradaki herkesin bu tarz transferlerden daha mutlu olacagı kesin. Ama onun icin biraz zaman tanıyalım. En azından yaz döneminde hala bu şekilde transferler olursa hep beraber tekrar sayarız söveriz :D

helldoradotcom dedi ki...

kiralik transfer yontemine hic karsi degilim. tek dezavantaj dediginiz gibi motivasyon eksikligi olabilir. Onu da kendisi bilir motive olamazsa seneye tercih edilmez. 9 milyon rakami da afaki konmus bir degerdir bence. Bizimkiler bir oynasin bakalim sonra dusunuruz derken, shaktar'lilar da ulan patlama yaparsa da ucuza gitmemis olur mantigiyla bu rakami belirlemistir. neresinden bakarsan mantikli bir transfer. 1mio euro da bu sevideki takimlar icin sampiyonluk primi kadar neredeyse. 30 gol atarsa da 9 mio verilir abi :)) adam daha ergen yasinda zira! atamaz da dert olursa da satma derdin olmaz pesinen!

planck dedi ki...

Ocak ayında min. 1 yıllık kiralanınca yazın yapılacak tranfer planlamasını etkilemiş olayacak mı arkadaşlar? Adam çok gelecek vaadeden bir adam olsaydı bile bu şekilde kiralamak mantıklı değil bence.

Övünç Şentürk dedi ki...

ömer şişmanoğlu'nu serbest bırakmıştı kayseri.bedavaya aldı antalya onu.

1 m €kiralama parası çok gibi geldi bana. o para bir şekilde takas için antalya'ya verilebilirdi zira ben dentinho'nun musa+ömer'den daha fazla katkı sağlayacağına pek inanmıyorum.

ayriyetten herkes shaktar'ın 9'dan aşşağı bırakabileceğini filan söylemiş ama o da çok çok düşük bir ihtimal.şaktar'ın son yıllarda en fazla zarar ettiği futbolcudan 1.5 m € civarı zarar ettiğini gördüm ben.bu adamı 5'ten aşşağı vereceklerini sanmıyorum.o parayı bizim verebileceğimizi de sanmıyorum ki verebiliyorsak bile o şekilde kullanmak makul değil.

inşalla beni yanıltır da keyifle izleriz.

Bjk_KnightS dedi ki...

sen onu 1.5 yıl olarak düşün ve seneye olan yapılanmada muhtemelen kullanılacak. Sezon sonunda yapılanma da kendisine verilen rolü iyi yaparsa o zaman bonservisi için pazarlıklar başlar. Eğer hedef şamp olmasa dediğiniz doğru. Bonservisi ile birini alır ya tutarsa dersin ama hedefi yüksek tuttuğun zaman yüksek oynaman gerekir. Feda yılına göre yüksek oynama da bu bedellerle anlaşılabilir bence. sahada ne vereceğini görecez. Gs maçında 1 gol atsa zaten hakkında ki tüm negatif düşünceler kalkar. Olcay için sene başında söylenen lafları çok iyi hatırlıyorum. Ya da holosko için 3 yıl daha elimizde kaldı tarzı laflar vardı :D

oguzk dedi ki...

Ömer'i bırakmayacaktır Antalya hatta Musa'yı da bırakmak istemiyordur fakat "yıl sonu sözleşmem bitecek yea" uyarısı var Musa'nın. Sanırım biraz da para kazanmak için satacaktır Antalya 750-1 milyon'a falan. Ömer için umutlu değilim Şifo'nun kulube kozu zaten kendisi ve bırakması zor gibi görünüyor.Ha ikisi birden gelir toplam 2'ye falan o zaman farklı

tannhauser dedi ki...

ömer kayseri'nin değil de antep'in oyuncusu olsaydı, bizde de eski başkan dursaydı, 5 mio yuro'ya bize satarlardı. fakat kayseri'nin oyuncusu olduğu için kayseri fener'le bizi çarpıştırıp 7 mio'ya filan fener'e satar. damla ironi yok.

şu anda alınan oyuncular bazında değil ama transfer yapma şekli bazında en mantıklı yöneticiler bizde. yaz ortasından beri kime gitsek gs de öyle ya da böyle o oyuncularla ilgilendi ya da ilgilendikleri haberini çıkararak huzur bozdu. anadolu kulüplerine kimse kızmasın, istanbullu yöneticiler birbirimizle yarış edeceğiz diye milyon euro milyon euro fiyat artırıyorlar. para nasıl olsa cepten çıkmıyor. şike sürecindeki telefon görüşmelerinden de aşağı yukarı türkiye'de nasıl transfer yapıldığını öğrendik (abi trt2'de maçı var. bi izle şu cengaveri kurbanın olayım). fener, beşiktaş, gs alper'le, menaeriyle ilgilenmesinler bakalım. eses de menajeri de bir an önce elden çıkarmak için ellerinden geleni yapacaklar. tabi bu kulüplerin yapısı gereği böyle şeyin olma ihtimali yok da. iş kalıyor özkaynağa. sen buradan takımın standart oyuncularını çıkarabiliyorsan, standart üstü oyuncuları çıkaracak parayı da çatır çatır verirsin. ancak ortalama oyuncuları dahi dışarıdan alıyorsan ekonomine yama yetiştiremiyorsun. gelen oyuncuyla bağ kurmak da zorlaşıyor taraftar açısından. bir dışarıdan gelmiş olsaydı, geçen sene göndermişti taraftar. gerçi serdar kurtuluş gönderilirken, ses çıkaran da olmamıştı. şimdi bakıyorum 2-3 milyon euro telaffuz ediyoruz burada.

bir de şu kiralık olursa motive olamaz mevzuuna katılmıyorum. motive olamayan adam kiralık da motive olamaz tapuluyken de motive olamaz. hele bir oynasın görelim bakalım. içinden bebe mi çıkacak, bobo mu çıkacak.