Toraman Ortaya Geçince

Veli’nin ara pasını “David Villa” dokunuşuyla bitiren Holosko, tabelada Beşiktaş’a eşitliği sağlıyordu. Ancak o eşitlik, zaten 6 dakika önce gelmişti aslında… Escude’nin oyuna girişi ve Toraman’ın orta sahaya çekilmesiyle birlikte. Çünkü Escude’yle Beşiktaş hem o çizgi savunmayı daha başarılı icra ediyor, hem de kısalan o takım mesafesine “orta saha Toraman’ı” ekleyerek, dönen topları daha sık alıyordu.

“Sinan oyunu istediğimiz gibi tutamadı, aslında 17. dakikada çıkarmayı düşündüm.” Bu sözler, Samet Aybaba’ya ait. Aslında haklılık payı vardı hocanın, zira Sinan sahiden de o kopuk takıma zaman kazandıracak topları tutamamıştı. Ama büyük resim “Sinan’ın çıkmasıyla” değil, “Toraman’ın orta sahaya geçmesiyle” değişti. Eğer Samet Hoca bugünü “Sinan’ın çıkmasına” yorarsa, sadece “bugünü” kurtarmış olacaktır…

Kısalan takım mesafesi, orta sahada konan direnç ve geri kaçmayan bir savunmayla önde baskı; Beşiktaş’a tekrar yeni bir ivme kazandıracak faktörler, bunlardır. Böylelikle Beşiktaş kapacağı ters toplarla, hızlıca rakip kaleye inebilir, olası karşı atakları “tazelenmiş hücumlara” çevirebilir… Hiç de öyle Almeida veya genç yaverine top şişirmeye gerek duymadan…


Öyle bir takım yapısında, bugün sadece nefes alışıyla bile fark yaratan Niang da daha etkili kullanılacaktır. Niang Usta, ister orta sahada yakın olsun, ister kaleye… Dengeli ve mümkün mertebe yerden hücum ettikten sonra onunla buluşan toplar, en uygun adrese gidecektir zira. Bunun için, bugün Hilbert’in yaptığı gibi “usta, bir pas çek!” diyerek koşu atan oyuncuların olması, yeterli olacaktır. Tabi balta gibi inen tekmelerin izin verdiği ölçüde…

Elazığspor 1 - 3 Beşiktaş


9.Şubat.2013 FourFourTwo.com.tr

42 yorum:

Bukan dedi ki...

Kısa ve öz 3 hafta önce gelse niang liderdik sezon başında gelse lig bitmeden şampiyonluğu ilan ederdik.Fotosunu koyduğun pozisyonda Niang faul almasını bildi aynı pozisyonda Almeida Es es maçında faul kazandıramayıp kaptırdığı top gol oldu. İnönüdeki Galatasaray maçı Fernandesin veremediği pas Elazığ maçında Niangın verdiği pas.Gaziantep maçı Holosko'nun kaçırdığı; Bursa maçı Olcay'ın kaçırdığı aynı pozisyonun daha zor olanı Niang Fener trabzon maçında atmıştı. En büyük eksiğim faul kazandıran topu ayağında tutan bir oyuncu idi Samet Aybaba saçmalamazsa düzeni bozmaz ise lig sonuna kadar gideriz ama yine tercihlerinde hata yaparsa ilk üç bile zor herşey hocanın elinde

Basar dedi ki...

Samet Hoca bu maç formdaydı! Hayalimizdeki Gs maçı kadrosu sahadaydı. Toraman'ın defansta oynamadığı, orta sahaya direnç kattığı her maç, Beşiktaş maçı kazanmaya yakın taraftır...

planck dedi ki...

Tahtaya yazılcak ilk oyuncu ve yeri artık toraman ve defans önüdür. Defansa gerekirse Atınçı koyarsın, toramanı yerinden oynatmazsın. Tabi orda toraman effect yapabilecek 24-25 yaşlarında birini şimdiden aramaya başlamak lazım, gerekirse yabancı da olur ferno satılır oraya adam alınır. Bu kadro ve oyun şablonu başka türlüsünü kaldıramıyor, ferno sahada olsa da işe yaramıyor zira.

Sinan bugün hakkaten kötüydü, ilk yarıdaki görüntünün en büyük nedeniydi zira top tutmayı saklamayı geçtim tek paslarının çoğu rakibe gitti ve atak olarak bize geri döndü. Duvar pası yapıp kaçmak isteyen oyuncular da tam atağa başlayacakken oyundan düştüler. Kimse kızmadı çocuğa ama tabi takım da düştü böyle olunca, başka oyuncuların normalde yapmayacakları pas hataları da gelmeye başladı. Benim aklıma ilk veliyi çıkartacağı gelmişti hocanın ama o sanırım en iyisini yaptı.

ps: abi fft'ye yazdığını buraya da kopyalasan nasıl olur? arada orayı da takip etmeme rağmen böyle zorunlu olarak oraya yönlendirilmekten pek hoşlaşmadım ben açıkcası..

Cartalete dedi ki...

Öyle yapalım.

Benim de aklıma geldi ama yayınlanmış yazıyı vermek gibi olmasın diye öyle düşündüm. Ama buradaki okuyucuya dayatma hissini verecekse, yazıyı aynen burada da yayınlamak en iyisi. Maç yazıları gelenek oldu, öyle bir ayrıcalığı olsun :)

Övünç Şentürk dedi ki...

Çok yanıltıcı bir maç.

Bundan sonraki süreçte hiç bir takım bu kadar top yapmamıza izin vermeyecektir.

Ayrıca savunma yine evlere şenlikti ama karşımızda ligin en az gol atan 2. takımı var.

Bu arada Dentinho transferinin lüzumsuzluğu özellikle Niang'ın alınacağı belliyse çok net ortaya çıktı bugün.Ha değil de Niang piyangodan çıktıysa bambaşka mevzu zaten.

Samet Aybaba'nın maçların tekrarını izlediğini veya izlettirdiğine bile inanmıyorum ben.Bir takım 20 maç üst üste aynı yerleşim hatalarını yapmaz.Rakibi karşılayamıyoruz yahu.

Match study 'de daha çıkmamış ama 2.yarı başladığından beri ortalama maç başı 390 pas yapan Elazığ'ın pas sayısını çok merak ediyorum.

Cartalete dedi ki...

Özellikle Holosko'nun golde, Veli pası verirken Elazığ savunmasının dizilişi rezaletti. Daha önce de Kayserispor kullanmıştı bu handikabı. Ama o hamle öncesinde, o savunmayı zorlayacak girişimlerde dahi bulunamıyordu Beşiktaş.
Bazı maçlar elbet daha zor olur ama formül budur yani.

bacon1903 dedi ki...

Elazığ benim gözümde ligin en kötü top oynayan 3 takımdan biri akhisar(belediye maçında küçük dilimi yuttum ama belediyede bir terslik var bir takım 2 haftada bu kadar düşüş yaayamaz!!!)Gaziantep(Küme düşme hattındaki bir takım en etkili silahı ibricici nasıl beleşe kasımpaşaya verir zaten iyi değillerdi şimdi felaketler bence!!)Açıkçası elazığı çok rahat geçeceğimizi düşünüyordum hayal kırıklığı bir performans daha benim için hele ilk yarı!!!!Escude benim sezon başında banko oyuncumdu.Lakin gösterdiği peformans felakettir.Ben bu maçtaki performansına göre karar veremem ama zorunluktan haftayada oynayacak!!!Fernandes hala hazır değil insaf be hoca 2 ay oldu ne sakatlıkmış!!!!Oğuzhan biraz daha iyiydi.Olcay bildiğimiz gibi!!Ben bu mcgregor takıntısını anlayamıyorum.Kalede kaleci yokmuş hissi veriyor bana!!!İskoçya milli kalecisiymiş 2.5 milyon euroluk teklif gelmiş!!!!!İnşallah yüzümü kara çıkartır!!!G.Süzen ofansif açıdan en iyi defansif açıdan en kötü maçını oynadı.Veli savruk ama 2.maç kurtaran asistini yaptı.Holosko bildiğimiz holosko vereceğinin maksimumunu veriyor yürekten oynuyor!!!Niang 3.golde harika bir ara pası verdi birde sanki topu tutup takımı rakibin sahasında tutabilecek gibi ama hemen boş hayallerede kapılmamak lazım!!!Muhammed varken ne diye dentinho alınır!!!3.golümüz net ofsayt.İlk golümüzde 46.04 kronometre bende böyle gol yesek kafayı yerim ama hakeme değil defansa kızarım.Elazığ maçı çevirmezdi bana kalırsa 3.gol olmasaydıda.Bu kesinlikle elazığ kaynaklı!!!

bacon1903 dedi ki...

Yazılarınızı zevkle okuyorum her hafta maç önü maç sonu gerçekten çok iyisiniz ve fakat elazığ o kadar fecaat durumdaki holosko ve olcayla 2 net pozisyon bulmuştuk gol öncesinde.Araya atılan 2 toptada sinan ve holosko kafamda olmayan saçlarımı yolmama sebep olacak şekilde zamanlama hatasıyla net olmadan pozisyonları heba ettiler.Benim sizden ricam şu fernandes ve necip bilmecesine bir açıklama getirecek bir yazı yazmanız.Benim hayalimdeki bjk orta sahası necip-oğuzhan-fernandes-olcay(muhammed yakın gelecekte)kerim frei(holosko kesinlikle bjkta kalmalıdır orası ayrı)Anlayamadığım konu bu orta sahanın defansif açıdan zaafiyet göstermesi!!!Necip hala pozisyon bilgisi bakımından eksik???Fernandes bjk'a ön libero olarak gelen bir adam nasıl olurda yanından yürüuü geçerek giden bir adama gölge markajı yapar oğuzhanın bile ondan daha iyi savunma yapıyor olması nbeni şaşırtıyor!!Olcay ve özellikle holosko açık savunmasını bence yapıyor.Sizce bu orta sahamız mı,savunmamız mı,yoksa kalecimiz mi sorunumuz???(Rüştüden sonra mcgregor beni sinir ediyor!!!Kim ne derse desin kalede rüştü bana güven veriyordu sık sık sakatlansada!!!)

ihsan dedi ki...

Bu takım en çok gol attıktan sonraki anda güzel oluyor. Sahadakiler sahada, kulübedekiler kulübede kenetleniyor. Gol atan, asisti yapana koşuyor falan. Diyeceğim o ki çok gol atalım, çokca "takım" olalım :)
-Elazığ'ı niye bu kadar hafife alıyoruz anlamadım ? Trabzon ve Fener'den puan almış, GS'yi son anda kendi beceriksizliğinden elinden kaçırmış bir takım bu sene.
-3.golde ofsaytı Elazığ'ın en sağdaki oyuncusu (sanırım adem alkaşi)bozuyor.

Unknown dedi ki...

Elazığ bence de özellikle defansif açıdan çok kötüydü. İlk yarıda bizde çok kötüydük ama o halimizle bile fırsatlar buluyorduk. Samet hoca, hatalı ilk 11'i değiştirdikten sonra toparlanmamız maçı kazanmak için yeterli oldu. Takımın toparlanması için umutlarım olması nedeniyle bu galibiyete sevindim. Doğru dizilimle potansiyelimizi de dönem dönem tekrar gösterdik. Rakipten bende İhsan'ın söylediği maçlardan ötürü çekiniyordum ama bugünkü defans yerleşimleri hayret vericiydi. Ben total performanstan çok özgüvenin tekrar kazanılabileceğini düşündüğümden günü olumlu kapattığımızı düşünüyorum. Son gol bence de ofsayt değil.

Samet hoca'nın artık Toraman'ı defansa çekme hastalığından sıyrılması gerekiyor, belki onuncu kez söylüyoruz. Bugün, Toraman-Veli-Fernandes-Oğuzhan birlikteliği daha efektif görüntüler sağlamamızı getirdi. Toraman-Necip-Fernandes-Oğuzhan ile Almeida yokluğunda daha da iyisinin çıkabileceğini düşünüyorum umarım önümüzdeki maçlarda Veli ile de olsa bu dörtlüde ısrarcı oluruz. Böylece Almeida yokluğu için bir çözüm üretmiş olabiliriz.

Escude oynadığı süreçte hiç sırıtmadı. Önümüzdeki hafta ilk 11'de olması iyi olacaktır. Biraz meseleye girerse oyun bilgisiyle defansımıza artı katkı alabileceğimiz bir oyuncu. Fernandes, Elazığ'ın dağınıklığı ile fena olmayan bir 2.yarı oynadı. İlk yarıdan esintiler sundu, golde moral olacaktır. Haftaya daha da iyi göreceğimizi düşünüyorum. Holosko biraz savruktu ama gol vuruşu, özgüvenli halinin neler yapabileceğini gösterdi. Niang, çok kısa sürede katkı verebileceğini gösterdi. Fiziksel durumu güçlendiğinde hücumda top tutma açısından da, skor açısından da katkısı olur.

BJK4EVER dedi ki...

Hocanin haftalardir dile getirdigimiz formasyonu bulmasi icin 1 oyuncunun cok kotu performans gosterip zorla cikmasi gerekmis demek ki. Mac sonrasi aciklamalari umut verici, bu formasyonla devam eder insallah. Toraman orta sahada olsun, Fernandes-Oguzhan-Olcay uclusu ayni anda sahada olsun bu takim kimseye eyvallah demez.

cemekici dedi ki...

@bacon1903

yorumlarını severek okuyorum ancak her cümle sonunda "???" ya da "!!!" koyduğunda okumakta oldukça zorlanıyorum. hangi duygularla yazdığını anlamaya çalışıyorum. biraz daha dikkatli olur musun rica etsem?

şu maçla birlikte iyice artan bir merakım var. veli'yi deli gibi koşturmasak da olcay gibi kullansak daha mı verimli olur acaba? çocuk koşmaktan heba alıyor, ve işin kötü tarafı kötü oynuyormuş gibi gözüküyor.

bir de, gökhan süzen'i iyi ki almışız diyorum. oldukça verimliydi dün. ismail gibi oynadı, benim için yeterli ismail gibi oynaması.

son olarak, 1998 yılından beri bilinçli takip ettiğim beşiktaş'ta sanıyorum en sevdiğim futbolcu sivok'tur. pascal, ilhan ruhuna sahip ama onlara göre daha profesyonel. iyi ki varsın sivok.

gundelikci dedi ki...

2. yarının başından bu yana oluşan karamsar tabloyu kıran bir maç oldu. şampiyonluk laflarının ayyuka çıkmadığı döneme fernandes'in söylediği gibi iyi veya kötü takım olmaya dönülen maç oldu bana göre.

bir de taraftar bazında ben de dahil futbolu o kadar da bilmediğimizi gösterdi sanki samet aybaba. tek hareketi, geçen hafta yapılan ersan değişikliğiyle bende tarifi çok zor yaralara yol açan hoca, bu hafta herkesin sahada holosko yerine önde görmek istediği sinan'ı oyundan erken alarak maçı çevirdi. sinan'ı önde oynatmasa da bir çok eleştiri alacaktı ama genel doğrunun her zaman doğru olmadığını bilerek bence ciddi manada risk alıp, olumlu puanlar kazandı kendi adına.
dediğim gibi ben kendi adıma sadece ersan hamlesi için samet aybaba'yı kara listeye aldım ama ordan çıkmasını büyük bir umutla bekliyorum. bir de çoğu şey gerçekten bizim gördüğümüz gibi değil, dün ersan'ın hocayla sarılması, oyundan çıkan sinan'ı hocanın kucaklaması. basının önüne atıyor dediğimiz oyuncularla ilgili yönetim sıkıntısının ciddi bir boyutu olmadığını gösteriyor bence. nasıl ki mourinho'nun ki bir tarzsa(hocayı mourinho ile karşılaştırmıyorum) bu da bir tarz, yüzüne söylemediğimi burda söylemem demişti güntekin onay'a. belki de eleştiriyi baştan ben yapayım dürüst bir şekilde, ben söyledikten sonra basının baskısı etkilemez diye düşünüyor. şimdiye kadar da etkili olduğu söylenebilir bence, bir çok oyuncunun kariyerinin zirve yaptığı bir dönem oluyor denebilir sanırım, beğenmediğimiz veli 6. asistini yapmış dün.

beagle dedi ki...

Çoğu arkadaşın doğru belirttiği gibi Elazığ tek santrafor Holosko'ya bile izin verecek kadar zayıftı. Benim eklemek istediğim vahim konu o ligin Aksihar ve Mersin ile en zayıf üçlüsünden Elazığ'dan 3-4 oyuncunun rahatlıkla Beşiktaş 11'inde oynayabilecek olmasıydı (Sane başta).

Maç kritiklerinde Güntekin Onay'ın Sivok için söylediği ağır değil, sert savunmacı, "ligin en iyi stoperi" tanımlamalarını duyunca bu galibiyetin bize 10 maç daha kaybettirdiğine inandım. Escude daha yumuşak dedi!!! Bizim taraftarın kafası, yorumcular dahil sonsuz karışmış. Escude rakip santrafor sırtına temas ile oynuyor ve bu açıdan Sivok'dan çok daha sert bir tarzı var. Sivok'un kart getiren boşa çift dalmaları sert savunmacılık değil zaaftır.

Milli maç dahil Sivok bence de iyi oynuyor ama bu en tepe kapasitesi bizim için çok yetersiz. Sivok geldiğinden beri bize gol atmayan GS ve FB forveti yok. Ne sert ne hızlı ne de teknik. Sözleşme sonu futbolcunun turnusol kağıdıdır. Bıraktık ve kimse almadı. Geri alıp bu derece övmek bizim "plansız, güne göre değişen" futbol düşünüş ve idaremizdendir. Normal bir sezonda Şampiyonluk adayı olmamız, arka ikili değişmeden imkansız gibi görünüyor.

Bir önemli konu daha atlandı. Veli yokken Necip tek başına orta sahayı kapayıp, takım sertliğini bir nebze sağlıyordu. Veli tek kaldığında 17. dakikada yardım gerekti...Necip, Veli'den kat kat üstündür ve kendisine yapılan eleştiri dozunu haketmiyor.

Niang transferi ve Oğuzhan'ın Fernandez varlığında 11'e girişinin zaten bize belli oranda güç kattığı kesindi. Ama kurtuluşu Holosko forvet, merkezde Toraman-Veli ikilisi ile bulduğunu zanneden teknik direktörümüzün kapanan ilk takım karşısında kimi suçlayacağını merak etmeye şimdiden başladım. Bir sonraki kötü giden maç sonu açıklamasında en genç olan Oğuzhan'a giydireceği konusunda bahisleri açıyorum.

Cartalete dedi ki...

Benim de korkum ve bu maçtan geriye en yanıltıcı olacak etken "Holosko merkezde de olur" düşüncesidir.
Savunmada iyi yerleşen takımlara karşı merkezdeki değil tekrar kenardaki Holosko'ya ihtiyaç olacak.

Dün akşam asıl kritik nokta; Toraman'ın orta sahaya geçmesi ve Escude'yle savunmayı daha önde taşıyan bir takım olmamızla, Elazığ'a zaman tanımadan kapılan toplardı. Zaten savunmadaki dağınık yerleşimleri arasında elbet sızan birileri olacaktı.

yeronda dedi ki...

Tekrara düşmemek adına maçı performanslar üzerinden değerlendirmek istiyorum bende.sivok yanında ersan yada escude olduğunda tandem çok daha rahat pozisyon alıyor,öne çıkıyor,sahayı daraltıp oyuna pozitif olarak daha iyi etkiyor.takım geri gömülmeyerek ileride rakibi daha çok hataya zorluyor,sahadaki her oyuncu yeteneklerini ortaya koyma fırsatını daha çok buluyor.ayrıca rakibi 70 metre kovalamak zorunda kalmayarak performansını ekonomik olarak maça daha rahat yayıyor.bu durumun faydaları saymakla bitmez (:
hep birlikte konuştuk burada.olcay holosko çok yetenekli oyuncular değil ama takım adına en iyisini yapmaya çalışan,aramaktan vazgeçmeyen,emeğini sahaya koyan oyuncular.bu tür oyuncuları parayla bulmak zor.samet hocanın daha önce dediği gibi "beşiktaşın istediği değil beşiktaşı isteyen,düşüşte değil çıkış arayan oyuncular grubu bu iki oyuncu.her maçta birinin adını daha yüksek sesle söylüyor oluşumuz raslantı değil.geen hafta olcayın attığı türkiyede kimsenin yapmadığı güzellikte ceza sahası dışı gol vuruşu dün holoskonun yaptığı nefis aşırtma gibi.aramaktan asla vazgeçmiyor,maçı asla bırakmıyorlar.çok spektaküler değiller,çok çok yetenekli de değiller.birebirde adam geçemezler belki ama futbol bunları yapmayı çok ta gerektirmiyor.birlikte oynayabilmek ve basit oynamak elzem.bu iki ofans adamı da şatafatsız basit oyunları ile galatasaraya amrabat fenerbahçeye krasiç transferleri üzerine düşündürtmeye devam ediyor.rakamlar ortada.
veli konusunda hepimiz olumsuz görüşler ilettik.yanına pas atamamasını eleştirdik.koşu kalitesi yüksek sözüne güldük.adam bu genç adam bizi utandırmaya niyetli gibi.olumlu bir ortasaha düzeninde nasıl işe yarayabileceğini dün gösterdi.asistinden daha önemli olan ikinci yarı bir pozisyonda hücum yönümüz açısından sağ kenardan yapılan bir ortaya olcayın orada bitmesini beklerken velinin topa kafayla vurup gole yaklaşması idi bence.sahada sert,yıldırıcı bir pres ve koşu özelliğine sahip veli aynı zamanda pozisyon bilgisi yüksek önemli bir ofansif tamamlayıcı olduğunu da gösterdi.sahada herşeyini verdiğini hepimiz görüyoruz zaten.sanırım hepimiz ona biraz daha saygılı olmalıyız.en başta da ben.

usta niang betimlemesini beğendim doğrusu.gerçekten usta olduğunu oynadığı kısa sürede gösterdi.böyle ahlaklı,doğru oynayabilen futbolcuları neden 30 yaş öncesi bulamayız anlamak zor.takıma adapte olmakta hiç zorlanmadığı da gözlemledik.asist öncesi pası da ayrıca güzeldi.tabii top saklama konsunda ustalığı takımı ileride çok çok rahatlatacak etkenlerden.hepimizin aklından geçen soru sanırım şu "dentinho gerçekten gerekli miydi"

golden sonra hep birlikte verilen reaksiyonlar kulübenin buna katılışı...özlemişiz.hem kazanmayı hemde takımdaşlığı.

nkonrat dedi ki...

Ben onu adam ederim dediği Batuhan şu anda takımda değil. Ernst’i aratmayacak dediği Hasan Türk artık yedek bile olamıyor. Kendi isteğiyle alınan 18 yaşındaki Sinan günah keçisi oldu. Genç futbolcuları kazanmakta usta olduğu farz edilen Samet Aybaba, tam bir genç futbolcu öğütme makinesine dönüştü. Şampiyonluğa odaklanan bir takımda genç futbolcu kazanmanın kolay olmadığını ne zaman anlayacak, her kötü gidişte suçlayacak bir kurban aramaktan ne zaman vazgeçecek? Beagle gibi ben de sıranın Oğuzhan’a gelmesinden korkuyorum. Zaten ondan sonra da geriye yıllardır umutla beklediğimiz Muhammed kalıyor. Sırf Samet Aybaba zevahiri kurtaracak diye, istikbal vaat eden tüm gençlerimiz heba mı olacak?

Ulas dedi ki...

Sivok’un ulkedeki en iyi defans olup olmadigi tartisilir ama en degerlisi oldugu kesin.
Dogru sartlar olustugunda savunma önü tek orta saha kurtarsa da ideal duzende 2li orta sahaya gecmemiz gerek diye dusunuyorum. Ozellikle I.Toraman olmadiginda Oguzhan’in biraz daha geride, Veli veya Necip’in yaninda pozisyon almasi, takim savunmasi acisindan daha dengeli bir takim yaratabilir.
Son iki maci seyahat sebebiyle izleyememistim. Yorumlardaki tek teselli noktasi G.Suzendi. Ama dun izledigim Gokhan benim adima hayal kirikligi. Cok adam kacirdi, mudahaleleri de iyi bir defans oyuncusu olduguna isaret degildi. Gokhan yerine Ekrem Eksioglu, Ismail iyilesene kadar 2009 Yusuf etkisi yapabilirdi sol bekte. Belki erken bir yorum ama bence yanlis secim.

tannhauser dedi ki...

spikerlerden dolayı çileden çıkan bir ben mi varım? bu hafta konsantre olup maç izleyemedim.

turkkant dedi ki...

- Bence net ortaya çıktı. Defansif zaafiyet gösteren ikinci sııf takımları yeniyoruz, ama daha derli toplu takımlara karşı sıkıntı var. Fener maçı ligdeki yerimizi belli eder. Ben bu maçın sonucuna göre seneyi 2. ya da 3. bitireceğimizi tahmin ediyorum.

- Sinan'ın performansına üzüldüm. Geçen hafta, sonuçlandıramasa da hep arayan bir oyuncu vardı. Bu hafta sanki çabuk ürkekleşti ve özgüvensiz oynadı. Bir forvette olmazsa olmaz şey özgüven.

- Niang transferi kısa vadede biraz yardımcı olur. Ama dişli bir takıma önde bu fizikle Niangla başlarsak mevcut defans meselesi ne olur? Görünen Oğuzhan'ın feda edilip çift ön liberolu daha muhafazakar sistemlere dönüleceği. Bir Fener maçında Veli-Necip görürsek hiç şaşırmam. Aslında Beşiktaş'ın ideal futbol oynayabilmesi için 12 adam lazım(!)

- G. Süzen için henüz alışma devresi, ama bir bek için çabuk değil. Faydalı olur ama Beşiktaş'ın ilk 11 oyuncusu mu? Ondan pek emin değilim.

Erdal dedi ki...

Beşiktaş'ın maçlarına neden Melih'lerin Gümüşbıçak olanını veriyorlar, bilen var mı? Hep aynı hep aynı. Ordu maçında televizyonun sesini kısmıştım sinirden. Yine aynı kişi anlatıyordu.

Mc Gregor'un daha ilk dakikalarda üzerine gelen şutu tek hamlede kontrol edememesiyle birlikte yine saldırıya geçtiler. Nasıl bir takıntıları var Mc Gregor'a anlamıyorum. Sanki onları kesti kaleden :)

Sonrasında her maç yaptıkları gibi Beşiktaş savunmasıyla ilgili istihza dolu ifadeler, basit espriler.

Sonrasını bilmiyorum, çünkü sesi kıstım artık. Ligtv keşke spiker sesini deaktive etme tuşu da eklese kumandaya.

Beşiktaş'la ilgili bu kadar kolay negatif yorum yapılabilmesinin nedenleri nelerdir acaba? Dedikleri şeyler neticede yorum, doğruluk payı da vardır belki ama önemli olan standardı tutturmak değil mi? Aynı kişilerin anlattığı Fb, Gs maçlarını da izliyorum, maçı anlatıyorlar sadece, kahve muhabbeti düzeyinde eleştiriler yok bu maçlarda.

Yalnız Ordu'da da Elazığ'da da maçı kazanıp daha fazla abuk subuk konuşmalarına müsaade etmedi ya takım, ne kadar mutlu oldum anlatamam.

BJK4EVER dedi ki...

Oguzhan hicbir sekilde feda edilmemeli. Orta sahada hakimiyet istiyorsan Oguzhan 7 numaraya gecer, Holosko forvete kayar dunku gibi, ama bu bile mantikli degil bana gore. Niye rakiplerimizden bu kadar korkuyoruz anlamiyorum, mubarek FB/GS ile degil de Barcelona ile oynayacagiz sanki. Cik sen kendi topunu oyna, onlar sana onlem alsin. Sen lig 2.sisin, ligin en cok gol atan takimisin, rakibin Mersin, Sivas gibi takimlara karsi sahada ustunluk kuramiyor, sen kalkip rakibe onlem alma adina formatini degistirmeyi dusunuyorsun. FB macinda yine solbek Escude, sag acik Hilbert vs gibi bir tavsan cikarsa o maci da kaybederiz kafan, buraya yaziyorum.

Unknown dedi ki...

Övünc : " Samet Aybaba'nın maçların tekrarını izlediğini veya izlettirdiğine bile inanmıyorum ben.Bir takım 20 maç üst üste aynı yerleşim hatalarını yapmaz "

Öyle zaten.Aylar gecmesine ragmen düzelme yok . Bazen iyi savunma yapildi ama genel anlamda yapilmadi.

Takim dogru pozisyon almiyor buda hocanin hatasi. Yani takimda "yok ben kosmam" diyen yok ki. En kreativ dedigmiz Oguzhan ve Fernandes takim arkadaslarindan cok kosiyor.
Yani mesela söyle Bayern gibi 3:57'de (http://www.youtube.com/watch?v=LbjA-qBvTtM) basliyan bütün pas yolari kapatan sadece bir tane acip karsi oyuncuyu oraya oynamasini zorliyan ve ondan sonra orda pres yapip topu alan akili oyniyan bir takim beklemiyorum .
Bunlari zaman ile yaparsin ama en basit seyleri bilene yapamiyor takim.

Zonal Marking Galatasaray maci sonrasi analizinde söyle birsey yazmis :

"With two unfamiliar full-backs, Besiktas were always going to be weak in wide positions...
Akgun moving too narrow....
Melo, spread the play nicely from flank to flank"

Simdi Ahmet Ilhanin atigi gole bakin.
Akgün yine cok ice dogru kacmis mi Zonal Marking dedigi gibi ? Evet.
Birol Melo gibi rahat birsekilde oyuncu sagdan sola cevirmis mi ? Evet.
Bir hafta sonra takim nasil benzeyen bir hata daha yapar? Hoca uyarmazsa , hatalari göstermese yapar.

Burda söylendigi gibi Escude-Sinan degisikligi sonra okadar büyük alanlar vermedik.
Ofansiv anlamda iyi mac cikardi oyuncular.
Fernandesin , Oguzhanin ve Olcayin akici bir sekilde arka arkaya kendini arkaya birakarak oyunu kurmakda yardim etmesi hosuma giti. Veli ve Fernandesin mac icerinde pozisyon degistirmesi de güzeldi. Fernandes sola dogru kaydi ara sira ve orda Veli ile pozisyon degistirdiler bir kac kere. Holoskonun golünde Veli soldan veriyor topu bir kac saniye önce Fernandes soldaydi Veli ortadaydi.

@Cartalete eger zaman bulursan ve kendinde begeniyorsun tabiki, Olcay hakkinda birseyler yazabilirsen sevinirim.

Cartalete dedi ki...

Üzülmez de çok yapıyordu o "fazla içeride pozisyon alma" işini. 8'lik Liverpool maçında 4'ü falan öyle gelmişti.

Yazı önerisi, olabilir evet. Bir parantez lazım ona sanki.

box2boxMC dedi ki...

SA artık Toraman'dan vazgeçmez ortasahada diyecem ama daha öncede tam önliberoya çekmişken tekrar defansa çekmişti. Birde Toraman'ın önümüzdeki hafta cezalı olması can sıkıcı oldu iyice.

Niang ve Escude'nin takıma girmesi bi yandan iyi ama bi yandan da yabancı kontenjanı sıkıntısı doğurabilir. Sene sonu Hilbert'i gönderecekleri çok olasıyken sağ bek için takım içi alternatifleri denemeye başlasa SA iyi olur bence. Bi arkadaş devamlı Necip ve sağ bek pozisyonundan bahsediyor ki banada mantıklı gelmeye başladı.

Artık çok belli, Necip'ten ön libero olmaz. Sağ açık için fazla düz, ideal bi sağ bek olabilir.

Bi de Hasan Türk vardı o nooldu acaba?

helldoradotcom dedi ki...

Bu mactan yapabilecegim nacizane cikarim Toraman-Necip duo'sunun birbirilerini yedeklemesi gerktigidir. Form durumuna gore ikisinden biri ortasahada oynarlar.. Tum yorumlarda Dentinho'nun aliniz sebebi sorgulanmis, bence kenar hucumcularin (Holosko veya Olcay'in)yedeklenmesi istendi bu hareketle. Kendisini cok fazla yere birakmasi disinda bir ozelligini gorememisken sakatlanmasi kendisi adina buyuk sansizlik oldu. yorumlarda soylendigi kadar cok da kotu bir adam olmadigini dusunuyorum bu arada. Oguzhan-Fernandes-Veli-Toraman/Necip 4'lusu bozulmadigi ve defansta da Sivok-Escude surekli oynatilmaya baslandigi noktada cok daha dengeli bir takim olacagimizi dusunuyorum. Solda Gokhan sagda Hilbert disinda hic alternatifimiz olmadigi asikar. Mc Gregor konusunda ise dusuncem genelden biraz farkli zira Cenk kusura bakmasin ama o kadar hatali goller yiyor ki yabanci kontenjaninin yarisini kalede harcasak yeridir. Sinan Bolat gelir de iyi perform ederse Mc Gregor'dan vaz gecebilirim elbet.

Övünç Şentürk dedi ki...

Baktım Veli'ye Gattuso'nun gençliği filan demişler , ya ben bu elemana çok fazla sinir olduğum için en ufak pas hatasından , pres ve zamanlama hatasından , abuk yerlerde yaptığı lüzumsuz ötesi faullerden aşırı nem kapıyorum ya da insanların skora endeksli bakış açısı analizi kuvvetli adamlara bile sıçramış . Güntekin Onay gibi bir adam bile böyle konuşuyorsa bende sorun olabilir sanırım ya.

Bu arada baktım Elazığ spor 380 pas yapmış yani normal ortalamasını tutturmuş.Yani tam olarak söylemek istediğime hizmet etmiyor ama Gs'a karşı 153 , Fb'ye karşı 238 pas yapabilmiş Elazığ.Bize karşı 380.

Ilyas dedi ki...

biraz alakasiz olacak ama yinede sorayim.

Bugün A2 takimimizin GS'a karsi ikinci yarisini izledim. Genclerimiz maci 1:0'dan 3:1 yaptilar, yani ayni abileri gibi :)
Muhammed Demirci iki klas golle macin yildiziydi ( http://www.sporxtv.com/futbol/superlig/besiktas/muhammet-demirci-derbide-fark-yarattiSXTVQ42910SXQ ).Bence ondan sonra en göze carpan oyuncu Muhammed Himmet Ertürk'dü. Ikinci golde süper bir calim atip müthis bir orta yapti.
Kendisini taniyan veya takip eden varmi acaba aramizda ? Resmi siteye göre defansta oynuyor ama bugün sag acik olarak oynadi. Hakikaten cok hosuma gitti. Pozisyon bilgisi cogu arkadasina nazaran cok daha iyi (Not: A2 takimi tipki A takimi gibi nasil defans yapacagini bilmiyor. Gümbür Cemaat ataga cikiyorlar cogunlukla). Acaba bugünkü perfomansi normal mi yoksa genellikle daha mi kötü?
Herzaman böyle oynuyorsa en gec iki seneye A Takimda oynar bence. Takip etmenizi tavsiye ederim.

Cartalete dedi ki...

Ben pek Gattuso'luk olay göremedim Veli'de. Asist de fazla abartıldı, Kayseri maçındakiyle eş değer değil yani.

Şu çok koşan orta sahalara tav olunma durumu yeni bir şey değil zaten. Bir ara da Koray Avcı vardı, cengaver. Her topa atlar, pozisyonunu boşaltırdı. Ama sorsan o da Gattuso'ydu.

Cartalete dedi ki...

O 2 numara normalde sağ bekti evet. Tekniği ve dengeli ortaları göze çarptı. Ama baya kuvvetlenmesi lazım.

beagle dedi ki...

Box2box o Necip sağa diyen benim :)

Biri de bu hafta 12 adamla çıkmamız lazım ki yerleşim otursun dedi. İşte haftalar geçtikçe bir ortak görüş oluşuyor.

Bu sene de gençlere olan muamele ile ayrı bir başarısızlık türüne dönüştüğünden sene başında tartıştığımız eksileri bıraktık bir sürü yeni sorunu konuştuk. Yeni oyuncu kazandırma ve sistem o kadar kötü oldu ki Fernandez,Sivok Almeida üçlüsüne dört elle sarıldık. En iyi yabancılarımız top kapmayan stoper, gol yollarında vuruş ve son pasta zayıf 10 numara, kaleci görünce titreyen santrafordan oluşuyor. Bugün Onur Kıvrak'ı, Alper Potuk'u hatta Gökhan Gönül'ü bize verseler bu 3 yabancı ile işler yolunda gider mi?

Sevgili Ulaş, lütfen geçen sezon 25-26. haftaki Fener maçında. Yobo'nun attığı golde Sivok'u bir izler misin? Videolig'den kolayca bulunuyor. Sonra tekrar konuşuruz.

Takke düştü, kel göründü. Bir Niang mucizesi gerçekleşmezse 3-4 haftaya ligi kaparız. Geriye kalan 10 maç hala potansiyeli olan oyuncuları kadroya yerleştirip, gelecek senenin doğrularını aramak için bir şanstır. Ne mi öneriyorum? Umut olmayanları bir kadrodan düşüp kötü birkaç maçı göze alıp gençleri kullanmayı...

Mc-Necip,Sivok,Ersan(Escude),Gökhan- Muhammed, Oğuzhan,Toraman, Olcay - Fernandez (Holosko)-Niang
4-4-1-1 ana kadrosunu Hasan Türk, Furkan Yaman, M.H. Ertürk ve döndüğünde Pektemek ile zenginleştirip kullanmayı. Furkan veya Pektemek Katılımı ile 4-4-2 dönüşlerinde de Erkan Kaş'ı solda görmek olabilir. Fernandez Olcayın yerine solda, Holosko SS de olabilir.

Veli, Hilbert, U.Boral gibi umutsuz arkadaşların rotasyon dışı olmaları bize genç arkadaşları kazandıracaktır..



Unknown dedi ki...


www.youtube.com/watch?v=UZ9jYQwixq8

Muhammed vs Galatasaray.

Nefis oynamis oyunu baya üstüne cekmis.. Artik ciddi sekilde zaman almasi lagzim. Yeni sözlesme icin neyi bekliyorsa artik yönetim..Erkut olayinda gibi sonuclanmasinda.

Unknown dedi ki...

ligtv spikerleri olayına bende kesinlikle katılıyorum, bu sezon birkaç maçı webtvnin sesini kapatıp alttan youtubedan eski maçlardaki tezahurat fantezisiyle şenlendirdim evi.. varsın rakip oyuncuların isimlerini bilmeyim, hiç değilse salak saçma yorumlarını dinlemedim embesillerin...

Basar dedi ki...

Puan farkının bu seviyelerde olması, liderlik iddiamızın olmaması çok olumlu. Umarım hep bu düzeyde gideriz.

'Bu maçı alırsak lideriz', 'bu hafta lideriz' gibi ihtimaller, hem bizi, hem tribünleri hem de oyuncuları çok fazla geriyor. Bu duyguya alışkın olmayan hocayı ise hepimizden fazla perişan ediyor!

Herşey teknik taktik değil, işe birde psikolojik yönünden bakmak gerekir. 3-5 puan farkla gitmek bu yıl için idealdir.

Basar dedi ki...

Yumuşak yorum yaptım diye sene sonunda Samet Hoca'nın gönderilmesini istemiyorum gibi bir yorum yapılmasın.

Kendisi yememiş içmemiş, sağ olsun geçen hafta tüm bloglarda yazılan eleştirilere (Fernandes, Oğuzhan, sağlık ekibi, kondüsyonerler, vb.) uzun uzadıya cevap vermişti. İlk önce, hocam sabaha kadar cevap versen ben tatmin olmadım yorumumu yapayım.

1)Dentinho transferi, menejer ilişkisi hala kafamda soru işareti...
2) Sağlık ekibi ve kondüsyonerler hala kafamda soru işareti.
Bu konu ile ilgili kim bu kondüsyonerler konusunu okumanızı tavsiye ederim.
http://www.kartalhaber.com/haber/13070568/iste-vizyon-iste-hamza.html
3) Eş dost akraba ilişkileri, burada da bitmemiş gibi gözüküyor... Şu yazı da okumaya değer
http://www.kartalhaber.com/haber/13070568/iste-vizyon-iste-hamza.html

Doğrudur yanlıştır, 3 konuda teknik taktik, genç oyuncu, takımın gelişimi, geleceğin oluşturulması vb. konu başlıklarından sapıyor. Malesef 3 konu başlığının da işaret ettiği ortak nokta ilişkiler.

Başımıza bir önceki dönem ne geldiyse, anlam veremediğimiz grift ilişkilerden geldi. Şu an ufak çaplı gereksiz ilişkiler var gibi gözüküyor. Bu da, artık FEDA düşüncesi altında VEDA etmemiz gereken bir davranış.

Yönetimden en azından bu konuda birşeyler bekliyorum. Şu ahbap çavuş menajer ilişkilerinden kurtarın lütfen kulübü.

İstersek kalan 13 maçta 13 galibiyet alıp şampiyon olalım, başımızdaki hocaya da sene sonunda teşekkür etmemiz gerektiğini düşünüyorum.

planck dedi ki...

İlişkiler diyince Gekas'a talip olmuşuz ara transfer döneminde. aybaba mesut bakkalı aramış, bakkal da gekas sakat abi yaramaz diyince aybaba aldırtmamış. niang geldi tamam eyvallah ama oyuncu seçim sürecindeki profesyonellik yerlerde.

Cartalete dedi ki...

İşin doğrusunu sizle söyleyeyim bildiğim kadarıyla.
Menajerlik ilişkilerinin olduğunu sanmıyorum, evvela bu yönetim altında artık öyle şeyler olmaz. Ama transfer konusunda hala çok amatörüz. İnşallah düzeltilir, ben de gönüllü saflarında takılacağım gibi görünüyor bir müddet...

Jig§aW dedi ki...

abi yanlış anlamadım değil mi? alınacak oyuncular hakkında bilgi vereceksin yani :D

borasahin dedi ki...


Elazig macinin 40 dakikasi yetti. Gokhan Suzen tam bir fiyasko transfer. Ayni Yildirim Demiroren'in ilk donem transferlerine benziyor. Tafyun'u al, M. Dogan'i al, bi' Ali Gunes varmis, o da gelsin, ... mantigiyla yapilmis. Solbek olarak Ugur Boral'dan iyi degil, Emre Ozkan'dan ne artisi var, cozemedim. Aman onde de oynuyormus falan filan, o bolgelerin has adami mi? Degil, IBB'de bile dogru duzgun oynamiyordu, sanirsin 18 yasinda genc yetenek, ne bileyim Antalya'nin 3. kalecisi genc Rustu, ne yapacagiz boyle oyuncuyu? Kadro dar deniyor, ben dar olduguna katilmiyorum, 7 tane daha Gokhan Suzen olsa kadron cok mu genisleyecek, bence aksine yonetmesi cok daha zor olacak. Papatya fali gibi Ali mi oynasin Veli mi oynasin diye hesaba gireceksin. Matematikten bihaber olundugu cok bariz ortada...

Aybaba'nin taktik bilgisinin zaten yetersiz oldugu biliniyordu, acaba kadro muhendisligi/insasi konusunda ne yapacak diye merak ediyordum, son gunlerde yapilan hareketlerle o konuda da cok basarisiz oldugu ortada. Bence yaptigi en iyi transfer hic istemedigi McGregor, hic degilse bedava geldi, UK'de talipleri var, 2 milyona satarsin, ironiye bak :)

Bir de Veli icin yapilan elestirilere katilmiyorum. Veli'nin arkasi desteklendigindeki destroyer rolunu Necip'in simdiye kadar oynadigi rollerden daha etkin buluyorum. Necip-Veli orta sahada konuslandiginda se maalesef cok yetersiz kaliyorlar. Yan yana diziliyorlar, birbirlerinin dilinden de hic anlamadan kisir dongude devam edip duruyorlar.

Neyse biraz umutsuz oldu ama :)

Cartalete dedi ki...

Yok yahu "bunu alalım ne diyorsun?" diye sormayacaklar tabi. :) İzleme komitesine oyuncu önericem gibi sadece, ki o da yeni bir şey değildi. Sonuçta iş yukarıda bitiyor, ama bir şey yapmış olmanın verdiği rahatlık olacak.

Övünç Şentürk dedi ki...

Abi sen sadece futbolcu değil birkaç fizyoterapist de öner bence.

NFL'den gidip alsınlar parası neyse.Çok katı kurallar koysunlar , oyuncuların kiloları , yağ oranları ile ilgili. Sakatlıktan sonra göbek bağlayıp gelen adam olmasın.En ufak temasta yerlerde sürünen ön liberolar , stoperler olmasın.

Emre'ye bak ya , adam 3 ay Atletico Madrid ile antrenman yapıp geldi fizik kalitesi ligin 3 gömlek üstünde.Böyle birşey olmamalı ama bu zaten bizim Avrupa'da başarısızlığımızın temel nedeni .

Cartalete dedi ki...

Artık ben "puan kaybı" meselesini geçtim de mevcut teknik ekiple büyük resimi değiştirme adına zaman kaybediyoruz. Asıl kilit nokta o...

Kabul etmek gerekir ki hoca da ekibi de transferde bakış açısı da zayıf.

Bu konuda çözüm önerileriniz nedir peki?