İbrahim "Medel" Toraman

Görünen köydü, istatistiksel bir de gerçek oldu; İbrahim Toraman orta sahaya geçince, hem o “farklılaşıyordu” hem de Beşiktaş…
2004’ün Ağustos’unda Real Madrid efsanesi Vicente Del Bosque, ilk kez bir resmi maçta İspanya dışından bir takımı sahaya sürüyordu. Ama kendi bildiği ve bizlere “yabancı gelen” bazı doğrularıyla… O takım Beşiktaş’tı, ama çok farklıydı. Formasından tutun da oyun şekline kadar; “başka bir Beşiktaş” izliyorduk sanki…

En şaşırtıcı farklılık, iki oyuncunun mevkileri oluyordu. Pancu santrfor gelmişti, bir zaman sonra orta sahaya geçmişti. Çok yönlüydü, jokerdi, iyiydi, güzeldi de; onu “sol kanatta” oynatmak da neyin nesiydi?
Ve İbrahim Toraman… Stoper olmasına rağmen ümit milli takımın en golcü oyuncularından biriydi; Gaziantepspor’da yaptıklarıyla, çok geçmeden üç büyükleri peşine takıyordu. Bir stoper transferine heyecan duymak nadir bir olaydı, ama Beşiktaşlılar onu siyah-beyazlı formayla görünce fazlasıyla heyecan ve mutluluk duyuyordu. Ama yine aynı maçta, geleceğin yıldız stoperi gözüyle bakılan İbrahim Toraman, orta sahada oynuyordu!

Hayatım Futbol 72. Sayısından: Zamorano'dan, Medel'e: İbrahim Toraman

Anlaşılacağı üzere, konu Toraman'ın orta sahadaki farkı. İstatistikler de bunu desteklemekte...

Ayrıca Kerem Akbaş'tan Beşiktaş'ın ekonomisiyle, dibe vurmanın başlıca sebebiyle alakalı değerli bir yazı;
Beşiktaş'ın 1 Puanı Kaç Para


9 yorum:

gökhan dedi ki...

toraman'ın orta sahaya geçmesiyle takımın daha derli toplu oynaması ve yenilen gol sayısının ciddi bir şekilde azalması, kadro mühendisliği konusunda nasıl saçmalandığının ispatı değil mi aslında?

ben de dahil olmak üzere bir çok insan farklı platformlarda orta saha sıkıntısını defalarca dile getirdi. o bölgeyi kapatacak, oyun bilgisi yüksek, kelepir bir futbolcu ile şimdikinden 8-10 gol daha az yerdik ki bu da liderlik demekti. en basitinden birkaç hafta önce, gs selçuk-melo ile oynarken biz veli-necip ile oynadık. sonra niye 10 kişi kalmış gs'ye baskı kuramadın? e nasıl kuracaksın bu merkezle? oğuzhan ve fernandes çok değerli, belki de bu ligin üstünde ama merkezde o kadar sıkıntılıyız ki sürekli gol yiyoruz. bu kadar çok gol yememiz defans oyuncularının kalitesizliğine ya da devşirme beklere bağlanıyor ama asıl sorun bence hep orta sahadaydı. çok da üst düzey olmayan toraman'la dahi bu kadar fark oluşuyorsa, o bölgeye almanya, italya ya da fransa'dan alınacak bir futbolcunun neler yapacağını, takımın çehresini nasıl değiştireceğini düşünemiyorum bile. her açıdan falso olan dentinho transferi yerine bunu niye düşünmediler, aklım almıyor. transfer dedikodusu bile çıkmadı ya hu. demek ki hiç görmediler şu eksikliği.

fener de iyice gaza gelecek şimdi. hem hayalini kurduğumuz geleceğin takımı meselesi yapılan hamlelerle hayal oldu, hem de muhtemelen ilk 2. kısaca boşa giden 1 yıl daha.

rivaldo dedi ki...

Aslında devre arasında transfer önceliğinin o bölgeye verilmeliydi.Toraman nispeten idare ettiği halde takımda ciddi bir fark oluşuyor.Biraz daha dinamik bir oyuncuyla çok daha derli toplu bir takıma dönüşebilirdik.Toraman da bir çok bölgenin alternatifi olmaya devam ederdi.Şu anda en azından kadroda en fazla verim verdiği mevkiyi bulmuş durumda.
Yalnız dikkatimi çekti, hem Fenerbahçe maçında hem de Trabzon maçında Necip oyuna girdikten sonra Toraman yerine Necip ve Veli nispeten daha geride kaldı, Necip ve Veli'nin yapması gereken yardımcı ortasaha görevini ise toraman üstlendi.Takım hücumdayken rakip cezasahası tarafında sıkça topla buluştu.Birçok atakta da yanlış tercih yaptığını düşünüyorum.İbrahim Toramanın hücumda sorumluluk almaya çalışmak yerine hücumun sürekliliğini saplamak adına daha geride kalması bence daha önemli.

cemekici dedi ki...

Mustafa(Abi) Selamlar,

aklıma düştü, senin kulüp içerisinde tanıdıkların vardı. Acaba bilgin var mıdır ya da edinebilir misin Muhammed'in sözleşmesine dair. Sezon sonunda bitiyor olarak gözüküyor TFF'de aksi yönde de bir kaynak/bilgi bulamadım.

Cartalete dedi ki...

Bilemiyorum ama öyle elden kaçırma gibi bir fiyaskoya imza atmazlar herhalde.

oguzk dedi ki...

Elden kaçacağını sanmıyorum Bence Samet Aybaba Muhammed'in nasılsa beni bırakmazlar öyle ya da böyle imzalarız psikolojisini kırmak istiyor.Biraz baskı altında oynasın Muhammed ama kesinlikle bırakılacağını düşünmüyorum.
Bu hafta Kasımpaşa'yı nedense 3-0 gibi rahat geçeceğimizi düşünüyorum Oğuzhan'ın Niang'la daha bir uyumlu oynamasını umut ediyorum.Geçen maç Niang el kol hareketleriyle Almeida'yı aratmamıştı ama kesinlikle haklıydı.

box2boxMC dedi ki...

Toraman'ı defans önünde tek ön libero olarak oynatacaklarsa bence önümüzdeki sene içinde Toraman ideal 11 adamı olur. Gereksiz yere yabancı hakkını orda kullanmaya gerek yok. Yurt içinden pozisyon almasını bilen bi ön libero daha buldun mu iki kişi kotarır o bölgeyi.

Amma son iki maçta oynattığı gibi Toraman'ı ortasaha ikilisinden biri olarak oynatacaksa o olmaz işte. Oraya acil bir yabancı şart.
Fernandes,Oğuzhan, Necip, Veli ve Toraman'ın olduğu orta saha bölgesinede transfer yapmak ne kadar doğru. En az bi tanesini gözden çıkarmak gerekli ya da Necip'i sağ beke devşirip rahatlatmak lazım o bölgeyi.

Hocam klüpten varsa bağlantılar şu Necip'in sağ bek olayını da bi çıtlatsana :))

Unknown dedi ki...

Bende Toraman'ın doğrudan kesici-süpürücü önlibero ihtiyacını karşılayabileceğini düşünmeye başladım. Kaleden yabancı tasarrufu gerçekleştirilecekse bir yabancı stoper daha alıp Sivok'la güvenilir bir tandem yaratmak mümkün olabilir. Ancak, burada ihtiyacı belirleyen takımın genel stilinin istediği defans kurgusu olacaktır. Yoksa, Ersan'da üst seviyeye aday. Örneğin, son halini bilmemekle birlikte Gamberini gibi tecrübeli bir savunmacı Sivok'la etki yaratacak bir ikili olabilir. Önlerinde Toraman'la takım savunmasında da yol katedilir.

Övünç Şentürk dedi ki...

Bu arada dünkü maçtan anlayabildiğim kadarıyla Toraman tespitin hoca nezdinde doğru değil gibi görünüyor zira hoca sadece kesicilik dğeil aynı zamanda bildiğin Gerrard'lık bekliyor Toraman'dan.

Hücuma girmeler , 40-50 metrelik ters top denemeleri.

Çapa değil Toraman bildiğin iki yönlü orta saha oyuncusu olması bekleniyor.

Ben de tribündeydim benim algım bu yönde oldu bilmem sen ne dersin ?

Cartalete dedi ki...

Evet onu ben de farkettim. İkili orta sahadan biri olarak oynuyor. Bildiğin Melo görevi. Hatta çoğu zaman savunmadan o topu alıp, oyun kurmaya çalışıyor falan.

İlk Kasımpaşa maçında düzen çok daha iyiydi. 4-1-4-1 şeklini çok belirgin şekilde alıyordu takım.