Javi Martinez’in Türkçesi: Alpaslan Öztürk


Geçtiğimiz aylarda İnönü’de bir U20 maçı oynanmıştı. Paslaşılarak kullanılan kornerde, bir çocuk topu sağına çekiyor ve uzak direkdibinden o iç ağların muhteşem sesini çıkarıyordu. Matias Delgado’dan bu yana, o statta böyle gollere aç kalmıştı zira. Ancak o gol, Alpaslan için oldukça ekstra bir hareketti. Zaten defansif orta saha bölgesini, pozisyon alışıyla, enerjisiyle ve yaşına göre oldukça güçlü fiziğiyle parsellemesi; onu sahada farklı kılmaya yetiyordu.
Aslında daha çok sağ bek olarak bilinen bir oyuncu Alpaslan, fakat Feyyaz hoca onu milli takımda defansif orta saha hatta stoper olarak kullanmakta. İngiltere ve Belçika alt yapısından edindiği taktik savunma bilgisi ve fiziğiyle her iki mevkiinin de hakkını veriyor; stoper neyse de “defansif orta saha” bölgesinde kefilimdir. Hatta arttırıyorum, bana göre Javi Martinez’in Türkçe karşılığıdır…

Belki biraz hız eksiği var, ama ağır bir oyuncu değil. Zira bahsi geçen golde sağına çektiği topa hemen ivmelenmesi, çevik olduğunu gösteriyor. Aynı maçta, Portekiz’in uçurtma kıvamındaki kanat oyuncusunun topu yanından atıp “geçemeyişi” vardı… Alpaslan, belki hız olarak ona yetişemeyecekti falan bir iki omuz dokunuşuyla onun da dengesini dağıttı ve faulsüz şekilde atağı başlamadan bitirdi.

Trabzonspor’un ilgilendiği konuşulmakta… Bana göre Beşiktaş’ın da Alpaslan’a çok ihtiyacı var, hele de “stoper görünümlü orta saha” konusunda böyle bir ismi yabancı kontenjanını harcayarak bile bulmak güçken…

Turnuvada oynaması halinde değerini üçe dörde katlayacağı aşikar...


11 yorum:

Unknown dedi ki...

Ben pek tanımıyorum ama anlattıkların hemen alınması gerektiği izlenimi uyandırdı. Mental altyapısının Türkiye'deki savunma oyuncularından iyi olacağından eminim.

Defansif orta saha olarak Özgür İleri hakkındaki fikirlerinizi de merak ediyorum. Ben bu sene oyununu çok olgunlaşmış görüyorum. Pozisyon bilgisi, Veli, Necip gibi defansif kullandığımız eldeki oyuncuların çok üzerinde. Necip'le karakter farkı nedeniyle birebir karşılaştırılamaz ancak Fernandes-Oğuzhan gibi bir ikilinin arkasında bizdeki oyunculardan çok daha iyi gideceği fikrindeyim. Gönlüm Kiev'de de gözden düşen Vukojevic gibi tecrübeli bir yabancıyla bölgeyi kapatmakta olsa da kontenjan elvermiyorsa Özgür orta sahaya kalite katar.

Cartalete dedi ki...

Özgür'ü ben de Galatasaray maçında çok beğenmiştim, sonra pek izleyemedim. O orta saha savunma arasındaki boşluğu nefis dolduruyordu hakkaten.

Ancak Alpaslan'ın çok daha fazla artıları var, topla çıkış, pas oyunu anlamında... Beşiktaş'ın yeni planlamasında eli o kadar çok rahatlatır ki..

Övünç Şentürk dedi ki...

Özgür İleri büyük oranda ilgini Alper'e dönük olduğu ortamda bildiğin steal olur.

Gerçi gençlerin orta sahasının böyle bir özelliği var çok adam parlatıyor.

Soner'den de ben bir Selçuk etkisi bekliyordum ama iyi bir sınav vermedi Trabzon'da.

Alpaslan'ın Trabzon ile anlaştığını haberi baya eski ama kongre muhabbeti varken gerçekten iş bitirebileceklerini sanmıyorum zira 5-6 aday var orada bizdeki durumun aksine.

Bir de Holmen ile protokol yapılmış diye haber çıktı ama ne derece doğru bilemiyorum.

planck dedi ki...

Alper'e 8 vermek mi Alpaslan'a 1.5 vermek mi?

assortique dedi ki...

Ya hu ne güzel anlatiyorsunuz burda böyle gençleri. Seviniyoruz, ilgi duyuyoruz, Heyecanlaniyoruz hakikaten. Lakin biImkiler gidip Wederson'u, Veysel Sarı'yı vs.leri alınca hakikaten hayattan nefret eder oluyoruz. Gerçi bu yazdıklarım ergen yorumlarına benzedi ama gerçek bu!

gundelikci dedi ki...

trt de holmen haberini geçmişken, iyice yüreğim darlandı. tamam her genç iyi performans verecek, iyi genci de biz alacağız diye bir kaide yok da holmen nedir yahu? 30 yaşında, kontenjan zaten düşüyor, kaldı ki ön libero değil. oğuzhan'ı mı yedeğe çekiyoruz, fernandes'i satıp yerine holmen'i mi alıyoruz? tam Aybaba transferi.

neverlong dedi ki...

Aradığımız Martinez'i çok daha yakında bulabiliriz. Tabi Bilbao model Martinez'i kastediyorum. Necip'in hala net bir pozisyonunun belli olmamasından burada bahsetmiştin yanılmıyorsam. Stopere yerleşmiş bir Necip ciddi anlamda fark yaratmaz mı? Orada parlaması için gereken her özelliğe sahip gibi görünüyor.

beagle dedi ki...

Gene belirsizlik içinde transfer sezonu başladı. Eğer bu gece ntvspor'da geçen haberler doğru ise gelecek sezonu da unutalım.

Sevgili yöneticiler
lütfen vasat adam almayın!!! Bu sizin yaptığınız "kıt kaynak"ların kötü kullanımıdır. Kadroda tutulacak oyuncu sayısı, maçlarda yer verilebilecek oyuncu sayısı/süresi ve bütçe kıt kaynaklarınızdır. Hatta başarılı takımı oturtmak için gereken zaman da.

Gelelim adı geçenlere özellikle Vederson ve Veysel Sarı'ya. Genç takım kadrolarınızda Ümit ve Koray diye iki solbek adayınız var. A takımda ise Emre özkan satın alınan tüm adamlardan öne çıktı. Elinizde uğur,gökhan ve ismail varken vederson alınır mı? Bir solbek pozisyonu için kaç vasat adam tutacaksınız el insaf.

Veysel Sarı, 180 lik vasat savunmacı, vasat orta saha. Elinizdeki Necip tahminen Veyseli 1 e 1 de yerden kaldırmaz.
Mertcan Aktaş sağlam döndü diyelim kendi 3-4 yıllık kontratı ve bonservisi ile 6-8 milyon euro civarında harcayağınız veysel bu takımda neyi düzeltir?

Holmen bir 33 öncesi Aurelio veya iyi döneminde Ernst midir? Bu takımdan 2 milyona sattığımız Karhan'ın yarısı kalitesinde midir? Emin değilim. Beşiktaş'ın net keskin yönü olan oyunculara ihtiyacı var. Holmen Veli'nin yerine iyi bir alternatiftir ancak zaten bu kontenjan iyi bir sistemde olmamalıdır. 178 boy ancak ofansif adamlar veya kanatta kabul edeceğimiz bir rakamdır. Holmen'le bir Avrupa maçına çıktığımızda rakip takımdaki 5-6 190lık adamı kime tutturacağımızı gene şaşırırız. Büyük hedefleri olan takımlarda defansif orta sahalar 5-10 santim daha uzun olmalılar. Holmen oğuzhan, fernandez, muhammed gibi adamların alternatifi olarak alınacak diyen olursa, o iyi bir curling izleyicisi olabilir.

Bu transferler yerine mesela

- Lucio veya benzeri kariyerli stoper aldık (max yıllık 2 milyon)
- Necipi sağa devşirdik, Hilbert, M. Himmet Ertürk beraber çekiştiler,
- Veyseli stopere çıkardık, Ersan ile çekiştiler,

- Bütçenin çoğunu Fransız, İngiliz, İtalyan veya Alman eğitimli defansif ama biraz top yapan bir orta sahaya yatırdık

- Fernandezi likite çevirdik (gelsin 5-6 milyon Euro) Oğuzhanı ana kadroya koyduk, yardımcı yetenekli topçular olarak Mertcan Aktaş ve Muhammed Demirci'yi göreve aldık. Hatta Tayfun aydoğanı ufaktan tartmaya başladık)

- Forvet mi lazım? Tut Almeida'yı, yanına Pektemek ve Furkanı koy. Fizik mücadele için Sinana vücut çalıştır. Hatta recep,safa,batuhan'ı(bilgiç) dene. Mesela istatistikleri çok çarpıcı olmayan Safa çağlar çok kişiyi şaşırtabilir. Utanmayın bunlar sizin topçularınız oynatabilirsiniz!

Sivok, Escude, Holosko, Dentinho gibi olmasalar daha hayırlı arkadaşlardan boşalacak bütçe ile de 1-2 tane yüksek koşu ve fizik güçlü adam alınabilir. Hatta yeni Amokachimizi afrikadan falan bulabiliriz. Yeterki gereksiz adamları kadroya doldurmayın. Demirören bu takımı vasat adamlar alarak batırdı...

Unknown dedi ki...

Çıkan transfer haberleri gerçekten de iç karartıcı. Vederson fizik kalitesi çok düşmüş bir adam, Emre Özkan'da ısrar daha iyidir. Holmen belki iyi ve pas kalitesi de olan bir önlibero ve Oğuzhan ile ön üçlü kalitesi yüksek olmak kaydıyla iş yapabilir. Bedava olması maliyetini düşürür. Yine de yabancı alıyorsak daha potansiyelli tercihlere yönelmek lazım. Holmen önlibero gibi düşünülüyorsa hayal kırıklığı olur. Bu tarz bir oyuncu değil, üstte de belirttiğim Özgür çok daha iyidir bu mevki için hem de yerli. Sırf kel orta saha diye Ernst çağrışımı yapıyor herhalde. Defansif görevleri üstlenecek yabancı olarak ise planlı bir çalışmayla 10'dan fazla oyuncuya yönelmek mümkün. Vukojevic çok iyi olacağı gibi, İskandinav istersek Danimarkalı William Kvist, Niki Zimling gibi Bundesliga oyuncuları çok daha iyiler. Vergilerin arttığı Fransa liginden ortalama N'..., M'... ya da Diarralar da iş görürler. Veysel Sarı'nın da kimin neyini görüp beğendiğini anlamış değilim.

Daha kötüsü bu transferler daha çok Aybaba tarzı. Yeniden kurgu olacaksa bu isimlere yönelecek bir hoca olmayacaktır. Haberler gerçekse en korkutucu yönü bu.

gundelikci dedi ki...

böyle durumlarda az biraz severken ayrılalım dediğim Aybaba'dan nefret etmemek için kendimi zor tutuyorum, hadi bu sene para yoktu, bu sene takım güzel vadelerle yüksek bütçeli trasnferler dahi yapabilir gibi görünüyoru ama açıklanan isme bak vederson, holmen. bu adamlar bir takıma ne yapar, hali hazırda oynadığı oyunu hangi seviyeye çıkartır, cevap vereyim hiçbir seviyeye çıkartmaz. vasat olan oyun, vasat kalır, etraflarını safi kaliteyle de doldursan bu saatten sonra gelişmeyecekleri için de ölü yatırımlardır. sol bekte ikame oyuncusu emre özkan artık bu belli, seneye bir şekilde kazanmaya çalışacağın gencecik ismail dönüyor ve ben ismail'in hücum yönünü gerçekten hiçbir sol beke, var olan potansiyeli sebebiyle, değişmem. emre özkan ciddi manada kirli bir oyuna kurban gidiyor gibi, sözleşmesinin son senesi diye biliyorum, rahatlıkla bir asansör takıma gidebilir ama hak ettiği bu muydu?, aybaba'nın vicdanı ne kadar karanlıkmış bunu gösterir. ben elimizdeki vasat yabancıları napacağız diye düşünürken aybaba yeni vasat yabancılar ve son kontratını yapacak yerli vasatlar doluşturmayı amaçlıyor takıma, takımın adını da elazığspor yapalım sportif direktör de bülent uygun olsun eksiğimiz kalmasın.

Övünç Şentürk dedi ki...

Abi Holmen neden bu kadar beğenilmedi anlamadım ben.İBB'nin mevcut pozisyonuyla ilgili sanırım.

Sadece pasaport sebebiyle 8-9 m €'ların döndüğü Alper Potuk'la arasında ben çok fark görmüyorum.Hatta bitiricilik konusunda Alper'den iyi Holmen.Tek handikapı pasaport dediğim gibi.Mevcut orta sahada Fernandes'in kötü olduğu , sakat olduğu günlerde hiç bir opsiyonumuz yokken neden değerlendirilmesin ki ? Uyum sağlamış benzer bir adamın Beşiktaş'a maliyetine bakın abi . 1.2 m €'ya Selçuk oynatılıyor FB'de.Bence gerektiğinde gayet ilk 11 adamı olabilecek aynı zamanda kulübeye çok büyük genişlik katabilecek bir adam.Hele ki sağ bek ve kalenin büyük ihtimalle yerliye döneceği bir ortamda.

İsmail'e güvenip sezonu açmak da biraz saçma olur.Mustafa gibi dönebileceğini bilmiyoruz.Ben artık Uğur Boral ve Gökhan Süzen'i takımda görmek istemiyorum.Ligde 2 farklı takımla şampiyonluk yaşamış , Fernandes kadar olmasa da duran toplarda çok etkili olan bir Wederson'da kulübe için gayet iyi bence.Bizim en büyük sorunumuz zaten ilk 11'in bile 2-3 noktası zayıfken kulübe neredeyse boş abi.Gökhan Süzen mi olsun kulübede Vederson mu ?

He 4'er 5'er verip Drogba'lar , Sneijder'ler getirebileceksek eywallah ama bugün en iyi scouting'le 1.2m € paraya ben Holmen'den çok daha iyi bir oyuncu alabileceğimizi sanmıyorum.

Neyse sonuç itibariyle sadece kulübe derinliği için bile hepsine eywallah derim ben.

Beşiktaş o yapılanma trenini kaçırdı artık.Bu saatten sonra yarışın içinde kalmak istiyorsa , Avrupa'da oynayacağı bu sezonda en az 24 kişilik bir kadroya ihtiyacı var.

Üstüste 2 Feda sezonunu bu kulüp kaldırmaz ...