Veli'siz ama Oğuzhan'lı

Veli Kavlak'ın olmadığı bir gün de akla ilk gelen isim Necip Uysal'dır elbette. Ama bugün Slaven Bilic'ten Oğuzhan seçimi gelebilecek gibi gözüküyor. Çünkü Beşiktaş, bu sene planını yaparken topu rakibe değil, kendisine yazıyor. Zaten Oğuzhan, bir forvet arkasından çok merkez orta sahadır. Bugünlerde nitelik olarak ikili orta sahasında hiç "defansif tarafı güçlü" oyuncu kullanmayan Arsenal de onu merkez orta saha için eğitmiş, gelecekte bugünkü Wilshere - Ramsey'in olduğu yere düşünmüştü...

Zaten Veli Kavlak'ın o riboundları, ani top kazanımları defansif hareketten çok birer hücum aksiyonuydu. Elde öyle bir silah varken kullanıp, Atiba Hutchinson'ı hücuma kırılan orta saha rolünde oynatmak mantıklı. Ama bu halde Atiba standart görevine, Oğuzhan'sa son Antep maçında olduğu gibi "asist öncesi pasların adamı" rolüne bürünebilir. Belki her zamanki kadar ön plana çıkmayabilir ama gelişen hücumların daha çok "mutfak" görevini üstlenir.
 Oğuzhan bir Veli, Necip kadar ikili mücadelede üstün çıkacak tipte bir oyuncu değil. Ama işin savunma tarafında "doğru pozisyon almayı" gayet beceriyor. Gaziantep maçında orta sahada top kazanma sayısı 10... Bunların çoğu pas arası şeklinde, kendini heba etmeden, rakibin topu nereye atacağı sezilerek kazanılan toplardı.

Beşiktaş'ta bir de artık Ramon Motta gerçeği var... Olcay'in içe koşularıyla, önünde bolca koşu atacak alan bulabilir Ramon. Ancak o koşuları görebilecek bir ayak olmadıkça, hiçbir anlamı kalmaz. Oğuzhan, Beşiktaş orta sahasında "kendini boşa çıkarna oyuncuları" görme potansiyeli en yüksek oyuncu. Hatta bazen kendini boşa çıkardığının farkında olmayan oyuncuları da görebiliyor (Erciyesspor 4. gol, Almeida)... Sonuç olarak Beşiktaş'ın Veli'nin yokluğunda yapacağı Oğuzhan seçimi, belki biraz risk gözükse de aslında stratejik ve psikolojik olarak takımı önde oynamaya teşvik edebilir.

***

Ramon Motta demişken, Önder Özen'in bir dönemler "1'e alıp, 2'ye satılacak sol bek" projesine çok yakın bir isim vardı: Ali Adnan... Şu sıralar, herkesin baktığı sıralar kendisini "görüp, alan" Rizespor'un formasını giymekte ve çılgınca işler yapmakta...

Futbol Burada'dan: "Gareth Bale Bir Zamanlar Ali Adnan'dı"


3 yorum:

nuri mu dedi ki...

olcay milli maçlarda hücum anlamında çok savruk ve etkisiz göründü. inşallah bugün iyi işler çıkartır..

Övünç Şentürk dedi ki...

walla keyiften ne yazacağımı bilemedim.

Beşiktaş muazzam oynuyor.İkinci yarının ilk 15 dakikası umutlarını kırıp maçı bitirmek lazım.

Yani Beluşi olmadan BJK'nın orta sahada at koşturacağını tahmin etmek zor değildi de ben bu kadar beklemiyordum.

beagle dedi ki...

Aynı takımda hem çilek hem de keçiboynuzu tadı olması tek sorunumuz kaldı. Bu Olcay, Almeida, Fernandez hatta bugün Töre de dahil hücumcu gruba sahaya korkuluklar koyup 10 atak hakkı versen 5 tane zor atarlar.

Ancak işini çok iyi yapmış birilerine haklarını teslim etmek gerekiyor. Başta Önder Özen geliyor. Müthiş yetenekler ve bütçeler olmadan biraz mantık ile Beşiktaş'ın potansiyelinin ilk 3 olacağını çok güzel şekilde gösterdi. Kaleci antrenörü ve Tolga hamlelerinin getirdiği güven takıma ilk moment değişimini vermişti. Vasat olduğunu bile bile Serdarı oraya koymak da şu aşama için iyi sonuç verdi. Bedava motta ile savunma çizgimizin bütünü "vasat" oldu. Yani takım iyi oynarsa, bugünkü gibi pozisyon vermeyebiliriz. Stratejide kötü bir durumda ilk yapılacağı yaptı, dış faktörler yolunda giderse, kazanmak için ihtimalimizi "vasat" hale getirdi.

En büyük bravo Biliç'in Atiba alımı ve kullanımına. 4-4-2 severler için hemen hiçbir yere uygun olmayan, hatta 5 li orta sahada hayalimizdeki hiçbir oyuncu tipi olmayan bu adam eksikleri göze batmadan, mental yetenekleri ile takımın en çok performans veren oyuncusu oldu. Rakibin presini kıran, maçları elimizde tutan adam şu anda Atiba.

Çilek tadı oğuzhan lı orta saha ile tekniğimizin artması ve top elimizde kaldıkça takımın "bloklar arası mesafesi"nin düşmesi :) Oğuzhan bence takımdaki en önemli orta saha oyuncusu. vasata yakın devamlılık üzerine süpere yakın pas oyunu, vasat üstü bilekler.
Taraftar yıllardır biliyordu, Beşiktaş önce oynar rakip onu oynatmamayı düşünmeli diye. Neyseki Önder Bey ve Biliç Hoca bu mantığın çok yakınındalar.

GS maçında sağlam bir oyunla ezilmeden beraberlik almak bile çok iyi olacaktır. Galibiyetin tadını düşünemiyorum. Kötü sonuçlar ise bir sürü olan eksiklerimizi ve her an başa bela olabilecek Sezeri gündeme getirebilir.