İsyan

Afişine bakıldığında çakma Matrix havası verse de izlenildiği zaman oldukça özgün bir kara bilim-kurgu filmiyle karşılaşacağınız Equilibrium, Türkiye’de bu isimle yayınlanması uygun görülmüştü: İsyan. Yıllarca Jaws’ı “Denizin Dişleri” adıyla izlemiş bir nesil olarak çok da yadırgamamakla birlikte, aslında mantıklıydı da. Halen izlememiş olanlar için çok fazla spoiler vermeden geçelim. Film, insanların duygularını geri kazanmak için verdiği savaşı konu almakta. Ve evet, aslında her savaş ufak bir isyanla başlardı.
Beşiktaş’ta Pascal Nouma’nın kısa zamanda efsaneler arasına girmesinin altında, çok belirgin bir neden saklıydı. Keza yine çok kısa zaman oynamış olmasına rağmen Daniel Pancu’nun da halen birçoklarınca “en iyi yabancıydı” diye anılmasında da… Taraftarlar, özellikle de Beşiktaşlı taraftarlar sahada ısıran oyuncuları görmekten haz alırlar. İşler kötü gittiğinde sahada isyan çıkararak, “bu iş böyle gitmez” diyebilecek adamları… Son Trabzonspor maçında, Beşiktaş’ın ruhen en büyük eksikliği buydu. Takım mağluptu, karşı taraf yoruluncaya dek pek kaleye de yaklaşılamıyordu. Ama sahadaki takım, bundan pek rahatsız değilmiş gibi hareket ediyordu. Şu sıralar Beşiktaş’a transferi kesinleşen Jermaine Jones, o görüntüyü kabullenmez. Ve galiba Beşiktaş’ta dolduracağı en büyük eksiklik, o isyankârlığı olacak.

Fabian Ernst transferinin 2014 güncellemesi

Beşiktaş’ta “son şampiyonluk” denince akla devre arasında yaptığı iki kritik transfer gelir: Fabian Ernst ve Yusuf Şimşek. O günlerde Jermaine Jones’a sahip olmanın verdiği rahatlıkla Schalke’nin Beşiktaş’a sattığı Ernst, en başta savaşçı yapısıyla takımına etki etmişti. Onunla Beşiktaş daha ısıran, top rakipteyken daha sert şekilde reaksiyon gösteren takıma dönüşmüştü.
Bugünlerde Beşiktaş orta sahasında, özellikle de Atiba’nın zaruri sebeplerle sağ, sol beke çekilmesiyle “topu geri kazanamama” sorunu mevcut. Takım önde baskı yapmaya kalksa, dönen topları enerjisiyle alacak bir orta saha yapısına sahip değil. Jermaine Jones, ikili orta saha oynuyorken bile dinamizmiyle koca bir alanı dolduran bir oyuncu. Hücuma destekleri de oldukça sık… Buna en çok, geçtiğimiz sezon Arena’daki Galatasaray maçında şahit olmuştuk. Attığı golde de onca efora rağmen yaptığı net vuruştan öte, kokuyu alıp çok uzaklardan o koşuyu atmış olması daha değerliydi.

Sen de Yusuf Şimşek ol bari Fernandes!

 Jermaine Jones’la Beşiktaş’ın her anlamda yeni bir Ernst’e sahip olacağı aşikâr. Slaven Bilic’in onunla birlikte nasıl bir takım resmi çizeceğini bilemiyoruz. Muhtemelen Atiba kalıcı olarak sağ bekte kalacak, belki küçük bir sistem değişikliğine de gidilebilir. Mevcut sistem değişmeyecek olursa, Oğuzhan “daha rahat ediyorum” dediği forvet arkası bölgesine geçebilir. Ancak, her ne kadar 10 numaranın mevki olarak daha özel bir adı olsa da Oğuzhan gibilerinin merkez orta sahada daha fazla “büyük oyuncu” olma şansı doğar. Oğuzhan pekala forvet arkası da oynayabilir, hatta sadece Almeida’nın bir golü daha sayılmasın diye oynanan Trömsö maçındaki gol girişimini sıklaştıracak olursa, fazla fazla oynar. Ama bu onu tembelleştirebilir. Onun merkeze yakın oynaması hem kendisi hem de Beşiktaş’ı daha parıltılı kılacaktır.


Beşiktaş’ın çoğu maçta sadece Gökhan Töre’nin delici tarafına bağımlı kalıyor. Sol taraftaki Olcay Şahan, kapalı savunmaya hücum ettiği zaman topla birlikteyken fark yaratamıyor; ancak topsuz koşularıyla aralara sızdığı an, kontrol şut veya tek vuruşlarıyla tabelaya baya baya etki ediyor. Aslında onun yapısı, Beşiktaş’ın sisteminde “Almeida arkası” pozisyonuna daha yakın. Keza oyun için asistlerinin birçoğunu topu sola yakın aldığında yapan, formu ne olursa olsun hiç kaybetmeyeceği bir “çalım” özelliği olan Fernandes ise pekâlâ sol çizgide pazartesinden itibaren Yusuf Şimşek’lik yapabilir.

Transferde bozulan sessizlik, Kasımpaşa maçının kesinleşen tekrarı vesaire... Beşiktaş’ın tekrardan yarışa dâhil olması için yeterli nedeni, Jones’la birlikte çeşitli sistemleri deneme imkânı ve en önemlisi, GORA’da Ahmet hocanın haykırışı gibi, daha fazla isyanı var. Ama eldeki lego parçalarından doğru kuleyi inşa etmek gerek tabi...
 

5 yorum:

Basar dedi ki...

İyi transfer. Biraz daha genç versiyonunu getirebilseydik muhteşem olurdu. Uzun süre eleştiri getirdikten sonra bu transfer beni mutlu etti. En dandiği olsun ama İngiltere'den, Almanya'dan oyuncu alalım. Latinlerden (Portekiz dahil) bi fiil uzak duralım.

Ben Fernandes'den Yusuf yaratma fikrine katılmıyorum. Bu saatten sonra Fernandes'den bize yar olacağına inanmıyorum. Kağıt üstünde her zaman konuştuğumuz ve layık gördüğümüz bir pozisyon fakat oyuncunun da bunu istemesi lazım. Şu an ne saha içi tavırları ne de gece hayatı, senin bu fikrini desteklemiyor.

Ben orta sahayı Veli-Jones-Oğuzhan olarak hayal ediyorum. Oğuzhan-Olcay ve hatta Gökhan dönerek oynasınlar. Hatta Holosko yedekte bile olabilir.

Not: Jones tekrar edilen Kasımpaşa maçında oynayacak mı? 2004 yılında tekrar edilen Fenerbahçe - Çaykur Rize maçında yeni transfer Nobre golünü yazmıştı da... oradan esinlendi :)

planck dedi ki...

Abi Equilibrium harika filmdi ama izlediğimi bile unutmuşum, harbiden öyle bir film vardı ne güzeldi lan dedim içimden, eyvallah hatırlattığın için.

Bence Atiba/Jones/Oğuzhan üçlüsünü beraber ortasahada görmek lazım, harika top dağıtımı olur, set hucümlarda bi kanada olmadı diğer kanada giden sıkıntı verici sahneleri çok daha az görür, ayrıca kontraya da çok daha iyi çıkarız gibi geliyor bana. Atiba sağa geçerse takım daha dengeli olur belki ama ortasahaya ağırlık vermek bana daha mantıklı geliyor.

Köfteci dedi ki...

Yerinde transfer. Beşiktaş'ın en büyük eksikliğinin olduğu mevki idi. Bence ne tandem ne de hücüma dönük orta saha transferi bu kadar gerekli değildi. Haftalar ilerledikçe takıma kattıkları net bir şekilde görülecektir.(Jones tipinde ve kalitesinde herhangi bir defansif orta sahanın katkısından bahsediyorum, zira oyuncu profili açısından gayet memnuniyet verici bir transfer)

Unknown dedi ki...

Çaykur rize harıl harıl oyuncu bakıyor. Holoskoya karşılık satın alma opsiyonlu koray altınayı kiralamak istesek bence kesin kabul ederler. Hatta sezer öztürk de dahil

sadrazam dedi ki...

iyidir, kötüdür bilemem ama takımın isyan gücünü artırmak için transfer yapılması da bize özgü olsa gerek.