Eski Futbol Yıldızları Bugün Ne Kadar Ederdi?



Artık futbol piyasasında 40 milyon Euro'luk bonservis bedeli için bile "ucuza kapanmış" diyebiliyoruz. Nitekim Milan’ın Bonucci transferi öyle bir şeydi. Çünkü rakamlar o kadar yüksek yerlere çıktı ki, iyi futbolculara sahip bir kulüp, biraz naz yaparsa kasasında anında 100 milyon Euro'ları görebiliyor. Kylian Mbappé için 180 milyon Euro, Neymar için 222 milyon Euro’ların konuşulduğu günümüzde, dünya futboluna damga vurmuş büyük yıldızların değeri acaba ne kadar olurdu diye sormadan edemiyor insan… Mesela Mbappe 180 ise "gerçek" Ronaldo ne kadar ederdi? Sol bek Benjamin Mendy 56 milyonsa, tarihin en iyi sol beki Roberto Carlos'un değeri bugün ne olurdu? İşte bu sorulara cevap aradık.

1. Ronaldo: 350 milyon € 
Kylian Mbappé gerçekten heyecan verici bir yetenek ve günümüz transfer piyasasında 180 milyon Euro onun için abartı durmuyor. Peki, tıpkı onun gibi topla aniden patlama yapabilen ve fizik, son vuruş olarak çok daha fazla santrfor özellikleri taşıyan gerçek Ronaldo bugün sahalarda olsa ne değer biçilirdi? Hele de sakatlık öncesi zamanlarında… Muhtemelen kulübü onu asla bırakmak istemezdi. Belki 350 milyon Euro biraz düşündürürdü.

2. Zinedine Zidane: 300 milyon € 
Günümüzde onunla kıyaslayacağımız bir maestro yok dünya futbolunda. Çünkü bu adam her şeydi… Orta sahada yaptıklarıyla bir takımın tamamen ahengini değiştirebilirdi. Top kontrolleri, dönüşleri, frikikleri, orta sahadan aldığı topla kat etmeleri… Görsel anlamda da büyük bir zevkti onu izlemek. Zamanında zaten transfer rekoru kırarak Real Madrid'e geçiş yapmıştı. Ama bugün olsa o değeri 75 milyon değil en az bir 300 milyon Euro olurdu…

3. Roberto Baggio: 250 milyon € 
Dripling, şut ve 10 numara özellikleriyle bugünün futbolunda hücum hattının her yerinde oynayabilirdi Roberto Baggio. Forvet arkası, ikinci forvet ya da Neymar gibi soldaki delici forvet rolüne bürünebilirdi. Bu bağlamda Neymar’ın 222 milyon Euro'luk değeriyle kıyaslayabiliriz onu. Gerçi Neymar'ın serbest kalma bedeli 222 milyon diye değeri de o. Yoksa Paris Saint Germain 300 milyon Euro’yu da gözden çıkarır gibi görünüyor… Roberto Baggio’nun imajını da hesaba katarsak, günümüzde en kötü ihtimalle 250 milyon Euro civarında bir değerinin olacağını öngörebiliriz.

4. Rivaldo: 220 milyon € 
Luis Figo 2000 yılında Ballon d’Or’u evine götürürken, oğlu ona şöyle demişti: "Baba, aslında Rivaldo ödülü senden daha çok hak ediyordu." İşte Rivaldo böyle futbolcuydu! Mesafe tanımaksızın çektiği şutları, elbette frikik ustalığı en çok dikkat çeken özellikleriydi. Ama o da her şeyiyle başlı başına bir takımın ahengini değiştirebilecek isimlerdendi. Barcelona’yı tek başına az sırtlamamıştı… Bugünkü değeri kesinlikle 220 milyondan aşağıda değil.

5. Gabriel Batistuta: 180 milyon € 
Aslında günümüzde de özellikle forvet konusunda '90'lara döndük. Artık klasik golcüler yeniden transfer rekorlarını zorlamaya başladı. Gonzalo Higuain’in 29 yaşına gelmişken Juventus’a 94 milyon Euro karşılığında gitmesi bunun en iyi örneği. Peki, Dünya Kupası'nda balkabağına dönüşen Gonzalo Higuain'i değil de size gerçek gol makinesi Gabriel Batistuta’yı versek? Onun değeri ne olurdu? Kesinlikle en az 180 milyon, yoksa az mı söyledik?

6. Patrick Vieira: 160 milyon € 
Dünya futbolunda defansif orta saha kavramını değiştiren adam. Eğer güçlü bir defansif orta sahaysan, fizik gücün, kondisyonun çok iyiyse, üstelik boyun da 1.90’ın üzerindeyse ve hatta ayak hakimiyetin de bu özelliklerine tezat bir şekilde gayet iyiyse Patrick Vieira oluyorsun. Yani benzersiz bir defansif orta saha! Paul Pogba ona benziyor diye 120 milyon Euro etti. O zaman Patrick Vieira’nın bizzat kendisi için 180 milyondan aşağısı kurtarmaz.

7. Alan Shearer 150 milyon € 
Alan Shearer de Blackburn Rovers’tan Newcastle United’a geçerken dünya transfer rekorunu kırmıştı. Golün her türlüsünü atabilen adamlardandı. Kale ezberindeydi ve bir şekilde açı ne olursa olsun ağları bulmayı başarıyordu. İngiliz futbolcuların gereğinden fazla pahalı olması ve Premier Lig takımlarının bugünkü finansal gücü düşünülürse, Alan Shearer’ın güncel değeri en az 150 milyon Euro olurdu diyoruz.

8. Roberto Carlos: 120 milyon € 
Benjamin Mendy, 56 milyon Euro karşılığında Manchester City’e transfer olarak tarihin en pahalı savunmacısı oldu. Gerçekten de fizik gücüyle, tekniğiyle şu sıralar dünya futbolunun en çok dikkat çeken sol beki. Ama Roberto Carlos söz konusuysa bir dönemin değil tüm zamanların sol bekinden bahsediyor oluyoruz. Yani şu sıralar böyle bir oyuncuya sahip olmak için Mendy’ye ödenen paranın en az iki katı gerekli gibi.

4 yorum:

Basar dedi ki...

Cartalete hoş geldin! Yazılarını özlemişiz.

Bence listeye Figo, Van Basten ve tabi ki Maradona da eklenebilir.

Cartalete dedi ki...

Hoşbulduk!! :)

Evet özellikle van Bastel olurmuş. 90'lar ve golcü denince Batistuta'dan sonrasına gözüm karardı sanırım.

Batistuta35 dedi ki...

Batistuta az olmuş :D Golün her türlüsünü her mesafeden atardı, vay beee!

Cartalete dedi ki...

Oo Batigol :)) 180 milyon vermişiz zaten ya, yeter bence. Yalnız bu adamın hiç adam akıllı büyük forma görmemesi çok acayip.