Nasıl Bir Film: Land of Mine (2015)


1945 yılında artık II. Dünya Savaşı sona ermiştir ama hala bir yerlerde ölümler devam etmektedir. Üstelik çoğunluğunu çocukların yaşadığı ölümler… Danimarka’nın kıyılarında Almanlar tarafından yerleştirilmiş olan 2 milyona yakın mayını çıkarmak için Alman esirler gönderilir. Çoğunlukla çocukların oluşturduğu bu grupların eve dönmeleri için tek şansları vardır: Görevlendirildikleri bölgeyi tamamen mayınlardan arındırmak.

Danimarka’nın Oscar adaylığına sunduğu Land of Mine, II. Dünya Savaşı’na farkı bir açıdan bakıyor. Genellikle Almanların yaşattığı zulümleri konu alan türde bu kez savaş sonrasında Alman çocukların yaşadıklarına tanık oluyoruz. İzlerken savaşlardan bir kez daha nefret ettiren, ciddi bir etki bırakan dram olmuş. Kesinlikle kaçırılmaması gereken bir yapım.

Aşağıdaki metin spoiler içerir, filmi izledikten sonra bekleriz!

Film aslında dram olduğu kadar gerilimdi de benim için. Çocukların eğitim aldıkları ilk sahneden sonuna kadar, “patlama lan patlama!” stresiyle izliyorsun filmi. Ernst’in elinde mayın patlayan kardeşi Werner’i arama sahnesi baya fenaydı, izlediğim en dramatik sahnelerden biri olabilir. Orada çocuğun oyunculuğuna da hayran kaldım. Boşuna adı Ernst değil... Danimarkalı astsubayın oyunculuğu da filmi yukarı çeken bir etken olmuş elbette. "Acısam mı, nefret etmeye devam mı etsem" ikilemi sonuna kadar sürüyor. Arabadaki mayınların patlayıp timin neredeyse tamamı yok olana kadar sürüyor hatta... Filmin sonunda kurtulan dört Alman çocuğun sınıra doğru koşması sahnesinde ben bile rahatladım. 

2 yorum:

nathan dedi ki...

Filmi seyreden ve beğenen biri olarak güzel yorumlama olmuş diyorum.

Seyretmediyseniz ve bu tür savaş-dram filmlerini seviyorsanız gerçek bir hikayeyi anlatan 1990 yapımı "Europa Europa" filmini izlemenizi şiddetle öneririm.

http://www.imdb.com/title/tt0099776/

Cartalete dedi ki...

Teşekkürler, hemen listeye aldım filmi.