Off the Ball’u Yaşından Büyük: Moise Kean


Geçtiğimiz sezonu –çok uzun bir zamandır olduğu gibi- şampiyon olarak kapatan Juvetus, ligin son haftasında Bologna deplasmanındaydı. İddiasız çıkılan maç, henüz 17 yaşında olan Moise Kean için çok daha büyük anlamlar taşıyordu. Çünkü 10 yaşından beridir formasını giydiği kulüpte en büyük hayalini gerçekleştirmiş ve son dakikalarda Juventus’un galibiyet golünü atmıştı. Zaten her hangi bir puan hedefi kalmayan son hafta maçlarını güzel yapan şey tam da bu değil midir? Genç bir oyuncunun adını ilk kez duyurma şansını yakalaması…

Bu sezona girilirken Kean, maç tecrübesini artırması amacıyla Verona’ya kiralandı. Aslında bu da onun için büyük bir adımdı çünkü Serie A gibi bir ligde, üstelik de forvet pozisyonunda oynarken henüz 17 yaşında direkt oynamak, çok kolay rastlanır şey değildi. Bugüne kadar ilk 11 formasını elden bırakmadı. Belki kondisyonu 90 dakika boyunca oynamasına izin vermiyor ve 60’lı dakikalarda oyundan alınıyor ama bir sonraki maç yine takımının en etkili hücum silahı olarak sahaya çıkıyor. Fiorentina deplasmanında ise yeni başladığı kariyerinin en önemli maçını yaşadı. Takımı 4-1 gibi inanılmaz bir skora imza atarken 2 gol atmayı başardı.

Aslında oyundan erken alınmasının bir diğer önemli nedeni, sadece ceza sahasında görülmeyen, sahanın tüm alanını kullanan bir forvet oluşu. Takımı topun arkasına geçtiğin de o da takım savunmasına katkı yapmak amacıyla geri koşularını neredeyse eksiksiz yapıyor. Hızlı hücumlarda ise topu rakip yarı alana taşıma adına önemli bir misyon ediniyor. Ancak onu Kean yapan asıl ayırt edici özelliği topsuz koşuları… “Off the ball” denilen özellik, ona doğuştan verilmiş. Sezgileri çok açık ve topun düşeceği yeri harika seziyor. Zaten fırsat yakaladığında havadan ve yerden topu içeriye atacak yetenekleri var. Fiorentina deplasmanında top Verona’nın ayağında çok az kaldı ama o azıcık sürede harika kontra ataklar görüldü. Onlardan ikisini sonuca yansıtan Moise Kean oldu.


Moise Kean, her ne kadar fırsatçı golcü gibi görünse de daha önce kendisinden bahsettiğimiz bir başka potansiyel forvet Patrick Cutrone’den önü daha açık gözüküyor. Çünkü ceza sahasında değil, dışında da etkili. Top taşıyabilmesi, etrafına servisi, sırtı dönük oyunu… Elbette yaşı henüz fazla genç, taso koleksiyonu yapması gerekirken (ki bu iş moda olduğunda dünyada bile yoktu) Serie A’da forvet oynuyor. Haliyle yeteneklerini tam olarak sergileyemiyor. Kuvvet kazandıkça bu, diğer tüm özelliklerine olumlu yansıyacaktır.

Karşımızda çok ciddi bir komple forvet adayı var. Madem Fildişi Sahilli bir ailenin oğlu, o zaman onun rol modeli olarak Didier Drogba’yı gösterebiliriz. Belki ondan 6 santim daha kısa ama hava toplarındaki etkisi de andırıyor. Drogba da 10 yaşındayken Fransa’da futbol eğitimleri almaya başlamış ve bu ona avantaj sağlamıştı. Kean’in de doğma büyüme İtalyan oluşu, futbol eğitimini tamamen bu kültürden alması ve daha şimdiden maç temposunu kazanması, çok daha hızlı şekilde gelişim kaydetmesini sağlayacaktır.

Hiç yorum yok: