Dünya Kupası 2018 Kadrolarına Bakış


Blogumun ilk cümlesidir, "Dünya Kupası 1994'de henüz 11 yaşımdayken gecenin 3'ündeki maça alarm kurunca anladım. Galiba Zeki Demirkubuz'un Kader'indeki Bekir benim, Uğur da futbol...."

Belki de futbolsever olduğunu anlamam bir Dünya Kupası'yla başladığı içindir: Bu turnuva gerçekten dünyanın en güzel şeyi. Onu özel kılan çok şey var. Ne olursa olsun, Şampiyonlar Ligi'nin adı daha büyük olmaya başlasa da futbolcular için en büyük hayal hala Dünya Kupası'dır. Bunu atılan gollerde yaşanan sevinçlerde bile gözlemleyebilirsiniz. Öte yandan Suudi Arabistan'la Meksika'nın bir futbol maçında karşı karşıya getirmeyi başaran, dünyanın iki alakasız coğrafi bölgesindeki oyuncuların futbol kültürlerini aynı sahaya taşıyan bir organizasyondur bu. Ve elbette dört senede bir yapılması da onu özel kılıyor. Zaten normal bir insan hayatında 15 kez falan görülebiliyor. Kıymetini bilelim.

Bu Dünya Kupası'nın benim için en büyük farkı; yazarlık ve scouting tarafında futbolu profesyonel bir iş sebebiyle de takip etmem ve normalde sadece dergi yazılarında tanık olabileceğim birçok "no name" oyuncuları bizzat daha önceden izlemiş olmam. O yüzden şöyle hem benim, hem de sizin elinizin altında kalacak bir kadrolar toparlaması yapayım. Kadro görselleri wikipedia'dan, kısa yorumlar da benden...

Not: Dünya Kupası'yla alakalı daha pekçok yazıyı hem bu buradan hem de PlayersDB.com sitesine döküyor olacağım.

ALMANYA: Dünya Kupası 2018 Kadrosu

Leroy Sane'nin kadro dışında kalmasıyla epey hayal kırıklığına uğradım. Almanya'nın blok halinde rakip alana yığıldığında direkt ezber bozabilecek bir oyuncuydu Sane. Mekanik oyunların bile Sane gibi bireysel olarak çözüm üretebilecek oyunculara ihtiyacı var. Neyse, benim gözüm daha çok Werner'in üzerinde olacak. Avrupa'nın en iyi santrforlarından biri ama hala büyük transferde adı çok geçmiyor. Dünya Kupası'ndan sonra büyük bir patlama bekliyorum. Ve elbette Marcelo'nun sağ ayaklısı Kimmich'e de ayrı parantez.

ARJANTİN: Dünya Kupası 2018 Kadrosu

Aslında Messi'nin son Dünya Kupası değil. Yetenekleri kadar profesyonellik anlamında da tam bir futbolcu. O nedenle önünde bir Dünya Kupası daha var. Ama dünya futbolunun gelmiş geçmiş en iyi oyuncusu Messi'nin son Dünya Kupası olacak. Bence, illa Maradona'dan iyi olduğunu kanıtlaması için bu kupaya ihtiyacı yok. Yine de gelecek nesiller adına iyi bir hikaye olması adına güzel olur. O hikayenin gerçek olmasını sağlayacak oyuncu, Messi dışında Lo Celso. Yıllardır Messi'yi hücum alanında topla buluşturabilecek bir orta saha ihtiyacı vardı, PSG'nin son döneminde o serbest 8 rolünü harika üstlenen Lo Celso, o dev boşluğu doldurabilir. Bu konuyla alakalı ayrı bir yazı çıkacağım.

AVUSTRALYA: Dünya Kupası 2018 Kadrosu


Tim Cahill'in 39 yaşında kadroda olması ve sadece kadroda olmamakla birlikte takımının en kilit oyuncularından biri olma unvanını koruması, Avustralya için en güzel hikaye. Onun dışında çok rahat adam eksilten 1999 doğumlu Daniel Arzani'nin süre almasını umuyorum.

BELÇİKA: Dünya Kupası 2018 Kadrosu



Belçika, milli takım olarak gerçek futbol sahasının değil de konsol oyunlarının ideal takımı oldu. Aslında her mevkide dünyanın en iyileri mevcut ama bir türlü sonuca yansımıyor büyük turnuvalarda. Yine de özellikle orta sahadaki "her şeyi yapan" Dembele, De Bruyne ikilisi, önünde her biri çok formda olan Mertens, Hazard, Lukaku üçlüsüyle o beklenen başarı (yarı final ve üstü) bu kez gelebilir.

BREZİLYA: Dünya Kupası 2018 Kadrosu


1994'le 2002 arasına iki kupa, bir final sığdıran Brezilya o gün bugündür pek ortalarda yok. Ama bence bu kez kupanın en büyük favorisi. Mevcut takımı 2002'den çok 1994 ve 1998'deki Brezilya'ya benzetiyorum. Orta saha ve savunmadaki görüntüsüyle aslında bir Avrupa takımı gibi. Casemiro, Fernandinho, Paulinho orta sahasına fizik olarak bir tek Fransa rakip olabilir. Bununla birlikte hücumda dengede giden maçı bir anda bozacak yeteneklere sahipler. Sadece Neymar'ın çalımları, Firmino'nun gezgin forvet rolüyle değil, Willian'ın öldürücü uzak şutlarıyla da...

DANİMARKA: Dünya Kupası 2018 Kadrosu



Pione Sisto için büyük transferin kapısını açabilir bu turnuva. Onun haricinde, şu an serbest 8 oyununu Modric ve De Bruyne birlikte kusursuz icra eden bir diğer orta saha Eriksen de kariyerine etkileyici bir Dünya Kupası performansı eklemesi hoş olur.

FRANSA: Dünya Kupası 2018 Kadrosu

NZonzi, Matuidi, Nabil Fekir... İlk 11 oynayacak değil, muhtemelen turnuvada yedek olacak orta sahalarını sıraladım. Fransa'nın özellikle bu bölgedeki rotasyonu korkunç seviyede iyi. Mbappe, Griezmann, Dembele gibi futbol topuyla her şeyi yapabilecek üçlüyü de bir arada izlemek büyük keyif olacak. Hatta Mourinho kurbanı olmasaydı onlara Martial da eklenebilirdi.

HIRVATİSTAN: Dünya Kupası 2018 Kadrosu


Belçika gibi oyuncu üretiminde çok başarılı, ama farklı olarak milli takım bazında da gayet organize olabilen Hırvatistan'a gelelim. Aslında 2008'den bu yana oyun formatları, kritik oyuncuları konusunda değişen bir şey yok. Yine işler dünyanın en iyi orta sahası Luka Modric'in etrafında şekillenecek. Benim için güzel olan, U20 Dünya Kupası'nda çok beğendiğim, sonra bir türlü yukarıya adım atamayan ama Frankfurt'taki çıkışıyla yeniden A milliye yükselen Ante Rebic'i kadroda görüyor olmam. Kendisinden hala umutluyum.

İNGİLTERE: Dünya Kupası 2018 Kadrosu


Evet, yukarıda oyuncuların yanında tek bir bayrak görüyoruz. İngiltere, tamamen Premier Lig oyuncularından oluşuyor ve Dünya Kupası'nda aynı ligden oyuncularla bir araya gelmiş tek takım. Onlar da isimlerine nazaran büyük meydan okumalar yapamasa da, taraftarı ve kendilerine has oyunlarıyla her zaman için büyük renk. 

İSPANYA: Dünya Kupası 2018 Kadrosu

Galiba Arjantin'e özel maçta 6 attıkları formatla onları izleyeceğiz. Yani, Diego Costa'nın arasında sürekli değişken oynayan David Silva (Asensio), Isco, Iniesta ve Koke. Ben özellikle Isco'yu hala underrated bulurum. Evet, Real Madrid'de ama underrated. Şu sıralar göze hitap eden orta sahaların başını çekiyor ama onu forvet arkası ve kanatlardan alıp, merkez orta sahaya çekecek bir teknik adama ihtiyacı var. 

KOLOMBİYA: Dünya Kupası 2018 Kadrosu


Falcao'nun yeniden santrfor olduğun hatırlamasıyla birlikte, geçtiğimiz sezon James Rodriguez'in önderliğinde gelen hikayeye bir yenisini daha ekleyebilirler. Ancak Kolombiya, asıl olarak savunmada farkını yaratıyor aslında. Sertlik, çabukluk, topla yetenek konusunda da fark yaratabilen savunmacılar üretebiliyorlar tıpkı Brezilya gibi. Zaten savunmalarındaki Mina ve Davinson Sanchez'in değerlerinin toplamı 100 milyon euro'yu aşıyor.

NİJERYA: Dünya Kupası 2018 Kadrosu

Aslında hücum oyuncuları olarak baya iyiler. Ne var ki 1998'deki başarılı yürüyüşlerini daha çok Uche'li, Babayaro'lu, West'li savunmaya borçluydular daha çok. O jenerasyondan sonra savunma olarak iyi bir takım yakalayamadılar. Bu turnuvada da büyük beklenti içinde değilim.

POLONYA: Dünya Kupası 2018 Kadrosu


Çok iyi takım. Önceki turnuvalarda orta saha konusunda bir tık gerideydiler ancak Zielinski'nin Napoli'de yukarılara koyduğu çıta direkt olarak Polonya'ya da yansıyacaktır. Kusursuz bir santrfor olsun diye üretilmiş makine olan Lewandowski'yi sadece kenarlardan değil artık merkezden de besleyebiliyorlar. 

PORTEKİZ : Dünya Kupası 2018 Kadrosu


Gözler daha çok Gonçalo Guedes'in üstünde olacak. Geçtiğimiz sezon harika bir çıkış yakaladı ve Cristiano'nun artık santrforlaştığı dünyada delicilik rolü onun üstünde. Kadroda Ricardo Quaresma'nın adının yazılıyor olması, en az Şenol Güneş efekt olduğu kadar, Quaresma'nın sporcu gibi yaşaması da saygı duyulası. Beşiktaş'ta sezon boyunca fiziki diriliğini en çok koruyan oyuncuydu. Yaptığı 98 ortadan çok, onun bu farklı hala kendisini yukarıda tutuyor.

SIRBİSTAN: Dünya Kupası 2018 Kadrosu


Kadro kalitesine tezat şekilde bir türlü olduramayan bir başka takım da Sırbistan. Ancak bu kez ellerinde Milinkovic-Savic'leri var. Onun haricinde "keşke süre alsa" dediğin oyuncu da: Nemanja Radonjic. Modern kenar oyuncu normlarına uyan, iki ayağını da kullanan, çok rahat dripling yapan bir oyuncu. Büyük kulüplerin radarına girebilir.

URUGUAY: Dünya Kupası 2018 Kadrosu


Oscar Tabarez'in çift forvetli, kenarlarında merkeze yönelmeyi seven ve çok koşan oyuncuları kullandığı (bu kupada onlardan biri Güney Amerika liglerinden çıkmadığına hala şaşırdığım genç Nandez olacak) formasyonunu seviyorum. Sampdoria'da hafif bir Andrea Pirlo'luk estiren Torreira'yı da orta sahada kullanırsa daha da seveceğim.

Diğerleri:

FAS: Dünya Kupası 2018 Kadrosu


 GÜNEY KORE: Dünya Kupası 2018 Kadrosu

 İRAN: Dünya Kupası 2018 Kadrosu

 İSVEÇ: Dünya Kupası 2018 Kadrosu

 İSVİÇRE: Dünya Kupası 2018 Kadrosu

 İZLANDA: Dünya Kupası 2018 Kadrosu

 JAPONYA: Dünya Kupası 2018 Kadrosu

 KOSTA RİKA: Dünya Kupası 2018 Kadrosu

 MEKSİKA: Dünya Kupası 2018 Kadrosu

 MISIR: Dünya Kupası 2018 Kadrosu

 PANAMA: Dünya Kupası 2018 Kadrosu

 PERU: Dünya Kupası 2018 Kadrosu

 RUSYA: Dünya Kupası 2018 Kadrosu

 SENEGAL: Dünya Kupası 2018 Kadrosu

 SUUDİ ARABİSTAN: Dünya Kupası 2018 Kadrosu

 TUNUS: Dünya Kupası 2018 Kadrosu



Hiç yorum yok: