On Buçuk Numara...

Tamam iyice temcit pilavına döndü mesele… Tabata’nın bonservisi değil konu. El-âlemin 3 milyon euro daha ucuz maliyetle Pastore’yi bulduğundan da bahsetmeyeceğim… Aslında günaşırı “bu nedir yahu?” diye sorulacak rezalette bir transfer ama neyse…

Hiddink’in son kadrosunda Orhan Gülle ismi bir şey hatırlattı mı size? Mehmet Topal, Necip gibi oyuncular dışarıda kalmışken buna “işgüzarlık” diyebilirsiniz. Ya da, 2014’ün milli takımını arıyor da diyebilirsiniz… Ancak şu bir gerçek ki; Orhan Gülle memleket futbolunda artık kendisini kabullendirdi ve geleceğin ortasahası olarak görülüyor... Geçen sezon 10.5 numara diyerek, sadece “buçuğunu” oynayabilen bir adama 8.5 milyon Euro vermek değildi fiyaskonun tamamı. Alt yapıda 10.5 numaranın kralını oynayan bir çocuğa ilgi göstermemek, 16 kişilik kadrolarla deplasmana gidip, O’na “üst yapıya geçiş” umudunu vermemek asıl fiyaskoydu…Sonuç olarak; çakma 10.5 ve üstelik “yabancı”, 30 yaşında bir adamı 8.5 milyon Euro’ya iteleyen Gaziantep; buradan da yerli, 18 yaşında ve geleceğin 10.5’u olarak görüldüğü, son aday kadroda da beyan edilen Orhan Gülle’ye sahip oldu. Üstelik sadece yetiştirme bedeli denen maliyetle…

Yumurta kapıya dayanınca Orhan Gülle’ye profesyonel sözleşme önerildiği söyleniyor, ancak o Gaziantepspor’u tercih etmişti. O dönemde kızmıştım kendisine, “tamam şimdiye kadar ilgi gösterilmemiş olabilir ama Schuster’le şansını denemeliydi…” demiştim. O haklı çıktı… Yeni takımında önceleri sonradan oyuna girerek fırsat buldu, böylelikle ümit milli takımda devam etti. Son Ankaragücü maçında ise 11’de sahadaydı, 90 dakika oynadı. İki kere öldürücü pas denedi, başarılı oldu… Maçın seyrinde bir de etkili şutu ve iyi bir oyunu vardı.

Orhan Gülle’nin hayatı olumlu anlamda değişti. Buralarda ise 10.5 numara da, alt yapıya bakış da halâ aynı… Yine eksik kadrolarla “önemsiz” gözüken maçlara gidiliyor, genç oyuncuların umutları ellerinden alınıyor. Bir A2 oyuncusunun yakınından duyduğum kadarıyla, maddi olarak da “dış kapının mandalı” olarak bakılıyorlar...

Orhan Gülle’lerin çoğalmasından, Beşiktaş’ın hala vasat ve maliyetli oyunculara değer vermeye devam etmesinden korkuyorum maalesef.

6 yorum:

borasahin dedi ki...

Cartalete iste bekledigim yazi :)

Bence konuyu net ve dogru bir sekilde ortaya koymussun, tebrikler...

Acik konusayim, ben futbolcu olsam, once kendimi dusunurum, hayatimi bu isten kazaniyorum cunku, bir kulup bana hak ettigim degeri vermiyorsa, hedefli bir oyuncu isem, kendime guvenim varsa, piyasaya cikarim. Bence Orhan da bunu yapmis olabilir. Ornegin ben Besiktasliyim, altyapidayim, futboldan baska bir iste bilmiyorum, yetenekliyim, kulup bana sans vermiyor, Besiktas'i tutmaya devam eder, hayatima baska yerde devam ederim. Bunun mental sorunlarla iliskilendirmek, taraftarlik iliskisini sorgulamak bence dogru degil.

Necip'in ulusal takima alinmamasinin nasil bir gerekcesi var bilemiyorum ama Orhan'in alinmasi bence sacma degil. Orhan Topal'dan filan iyi oyuncu olur. Ekici'yi bilmiyorum ama Nuri'den sonra gelir. Kolombiya - Turkiye gencler macini seyrettikten sonra, bir Besiktas forumuna sunu yazmistim, sanirim sezonun ikinci yarisi baslayacakti, Orhan Gulle bence bizim takimda direk 11 baslar. Ernst solda, Fink sagda, Orhan defansin hemen onunde diye. Acikcasi o zaman Orhan'i Necip'in onunde goruyordum. Orhan daha ayaklarina hakim bir oyuncu, daha kisa zamanda is yapar cinsten. Necip'in oyununu bir boyut yukari cikarmasi lazim, eksiklikleri var.

Bence Tabata bu takima bilmeden de olsa cok buyuk zarar verdi ve vermeye de devam ediyor, bazen Holosko mu yoksa Tabata mi once gitmeli tartismalarina daldigim oldu, fakat yani Tabata'nin gerisinde bekleyen 3 tane 20 yas ortalamasina sahip yetenekli genc var, Holosko'nun arkasinda su anda oyle bir[i/leri] yok, var[lar] ama antremana bile cikmiyorlar su anda. O yuzden diyorum ki bu takimin orta saha rotasyonu Ernst, Guti, Aurelio, Necip ve Onur'a yani 5 kisiye dusurulmeli, Tabata da ayni Fink gibi 18'e bile alinmamali, nadir olarak oynamali. Bahsettigim 5'li sakat veya cezali degilse surekli 18'de yer almali.

ederlezi12 dedi ki...

Orhan gayet profesyonel olarak davranmıştır ve kendi menfaatlerini , kariyerini düşünmüştür . Belki dyebiliriz ki '' Schusterli Beşiktaş mı G.Antepspor mu'' diye ama dönem kendisi ile ilgilenilmemiş üstüne Orhanla ilgili basına '' Biz herşeyi yaptık kendisi bizi istemiyor '' mesajı verilmeye çalışılmıştı.

Yapılanlar profesyonellik dışıydı ve Beşiktaş adete yaptığı hatanın bir bedelini 30 yaşında bir adama milyon euroları saçarak ödemişti .

--- Ben burada Mustafa Denizli'nin de kabahatli olduğunu düşünüyorum. 10.5 numara hikayesi , son dakika transferi , bu tansferle ilgili plansızlık da baş aktörlerden biridir bence . Peki şu anda kensisi nerde ? Lig Tv de yorumculuk yapıyor. Yanlış anlaşılmasın , katkılarını , kulüp seviyesine level arttırmasına , şamyonluğa katkısını es geçemem. Ama zaten tutarsız , plansız Beşiktaş yönetiminin hatalarının birinde onun da katkısı olduğunu düşünüyorum . --

Netice de Orhan milli takımda . Tabi burda üstüne basıla basıla söylenmesi gereken en başat söylem :
'' NECİP NEDEN SEÇİLMEDİ ? ''

Yeni bir yapılanmada ipin ucunu tutacak oyunculardan biri Neciptir dersek , kaç kişi itiraz edebilir ?

anilton dedi ki...

Aslında Orhan şu anda A milli takımda yer bulacak bir performans sergilemiş değil.Örneğin Furkan Özçal çok daha iyi durumda.Ancak milli takımın alt kademelerinde birkaç tane "belirlenmiş" oyuncu var.Bu oyuncular hocalar tarafından sürekli üst kademelerde görev verilerek A milli takıma hazırlanıyor.Kendi takımlarında oynamasalar dahi oynayıpta kötü olsalar dahi milli takımın vazgeçilmezi konumundalar.İlginçtir bu "belirlenmiş" isimlerin 3 taneside Beşiktaş altyapılı.Batuhan Karadeniz,Necip Uysal ve son olarak Orhan Gülle.Batuhan fiziğininde katkılarıyla sürekli üst kademe milli takımlarında görev yapıyordu.Beşiktaş'ta topa dokunmadığı dönemde kendisinden 3-4 yaş büyük Ümit takımla maça çıkıp şov yapıyordu.Zaten daha sonra F.Terim A milli takıma çağırdı.Bakıyoruz önümüze,Batuhan koskoca sene yatmış,100 bilmem kaç kilo olmuş,"hedeflerim arasında milli takım yok" demiş.Ama milli takıma girebilmesi için Eskişehir'de birkaç maç 11 çıkması yetiyor.Buda onun "belirlenmiş" oyuncu olduğunu gösteriyor.Keza Necip.Ertuğrul Sağlam döneminde A takıma çağrılana kadar genç milli takım yüzü görmemiş bir isim.Bu dönemden sonra U18 takımıyla milli takıma merhaba diyor.Milli takımdaki performansı ve gelişimi gözleniyor.Oda Batuhan gibi "belirlenmiş" oyuncular arasına girip yukarılara doğru monte ediliyor.Çok kısa sürede Ümit milli takım ve en çabuk şekilde A milli takıma kazandırılıyor.Necip Beşiktaş'ta kadroya giremezken A milli takımın aday kadrosunda ismini görüyorduk.Ve son olarak ise Orhan.Orhan'da Batuhan ve Necip gibi alt kademelerde el üstünde tutulmuş bir isim.İlk fırsatta Akdeniz oyunlarında kendisinden 3-4 yaş büyük isimlerle Ümit milli takım tecrübesi yaşatılıyor.Ardından devam eden gelişimi ve A milli takıma alınması için G.Antep'de iki defa 11'de forma giymesi yetiyor.Bunların arasına Sercan'ı da sokabiliriz.Bu üç ismin Beşiktaş alt yapılı olmalarının yanında bir benzer yönleride fiziki açıdan muhteşem durumda olmaları.Üç oyuncuda yaşlarından çok çok üst seviyede bir fizik yapısına sahipler.Bu özellikte onların bu kadar hızlı yükselmelerinin sebepleri arasında ilk sırada.Yukarıda da adını zikrettiğim üzere Furkan Özçal'da "belirlenmiş" isimlerden,keza Emre Çolak,keza Muhammet Demir.Ancak bu isimler fizik olarak yeterli aşamayı kaydedebilmiş değiller.Kısaca Orhan'ın seçilmesi benim için sürpriz olmadı.

Adsız dedi ki...

Üstteki yorumda aniltonun da dediği gibi bizim altyapımızdan çıkan oyuncular gerçektende diğerlerinden farklı.A takım düzeyinde değil belki ama altyapı düzeyinde scout sistemini en iyi yapan takım bence beşiktaş.Belki topla yetenkli çok oyuncu yok ama oyun zekası,fiziği üst düzy oyuncular var altyapımızda.Örneğin bir çok takım bir emre çolak çıkarabilir, mesela muhammed muhtemelen o seviyeye rahatlıkla gelir.Ama mesela Necip gibi bir oyuncuyu bulup yetiştirmek gerçekten profesyonel bir çalışmayı gerektirir.Bir de doğru belki altyapıya yeteri kadar yatırım yapmıyor Beşiktaş.Ama caneri, volkanı almanyada getiren, cumali, kadir arı gibi bir çok oyuncuya tesislerinde yer açan takımda Beşiktaş.Caneri mesela almanyadan getiren, ona bakan bir kulüp için zamanı gelince profesyonel sözleşme yapmak çok zor olmasa gerek.Orhan konusunda kama gitmemesi ve menajeri oldukça etkili olmuştur tahminim.Ama belkide kampa gidecek düzeye gelmemişti daha.Mesela benim izlediğim maçlarda çok fazla gereksiz şut ve pas tercihleri yapmıştı.Nasıl sezer,erkan kiralık giderken teklifler olmasına karşın atınç ve cumali öğrenmeleri gereken şeyler olduğu için a2 takımında kaldılarsa,Orhan içinde böyle bir durum söz konusu olabilirdi.
Bu arada geçen yılki u-16 şampiyon u-16 takımının kilit oyuncuları cankurt,kadir,erkut,burak ve furkan u-17 takımını atlayarak u-18 den devam ediyorlar,seneyede muhtemelen a2 takımında olurlar.Bu durumda seneye a2 takımında fazla sayıda oyuncu bulunacak.Şuanki 20 yaş üstü a2 oyuncularının takımda tutulmasını bu yüzden oldukça gereksiz buluyorum.Ocak ayında itibarende 91 ve 92 doğumlu olanlar yavaş yavaş profesyonel takımlara kiralanacaklardır.BJK tv de yetişirse altyapıyı izlemek çok daha zevkli hale gelecek.
Birde bugün haberlerde " Bedava giden erkam beşiktaşı durdurdu" başlığıyla erkamın bedava belediyeye kaptırıldığı vurgulanmış.Halbuki beşiktaş erkamın sözleşmesini 2015 e kadar uzatmış ve öyle kiralamış.Bu nasıl bir habercilikdir gerçekten anlamıyorum.

Cartalete dedi ki...

Zaten altyapıda sorun yok, üstten ilgide sorun var... Bırakın Muhammed'i, ben Samet'in bile Emre Çolak'tan uzak bir oyuncu olduğunu sanmıyorum.
Ama asıl mesele, tıpkı Arsenal gibi fizik ve mental olarak da doğru çocuklara yatırım yapılmaya başlanması.

Örneğin, bir dönem Bolton'a gitmesi an meselesi olan Hasan Türk'ün de fiziği şahane. Böyle olunca teknik yetenekleri de daha bir değerli oluyor. Keza, Cankurt'u u16 maçında görünce şaşırmıştım. O da müthiş bir ortasaha olacağa benzer, fiziği ve mentaliyle...

borasahin dedi ki...

Umudumuz Muhammet'i Emre Colak ile karsilastirmayin arkadaslar, o kadar olacaksa olmasin, cok daha iyisini bekliyoruz :)

Orhan Gulle icin potansiyel olarak Topal'dan onde demek istedim, su anki halini kast etmedim.

"Zaten altyapıda sorun yok, üstten ilgide sorun var..." -> Evet iste o yuzden Schuster'in bu takimdan helva yapamamasi onemli bir sorun ama cok cok buyuk bir sorun da degil diyorum. 28 kisilik kadronun 12 kisisi zaten iskarta, burada dile getirmistik. Bence yeni bir takim kurulurken cok fazla oyuncu olmamali, daha az oyuncu ve hatta sadece bir plan ile baslanmali, takim o plan cercevesinde gelisirken yenileri yeni oyuncularla birlikte cesitlendirilmeli, bizim kadroda gereksiz ve atil cok oyuncu var, ilk planda bunlardan kurtulunmasi lazim, bugun kadroya bakiyorum, hala Tabata ve Erhan kadroda. 12 kisilik atil kadronun en az 8, 9'u ile bu sezon sonuna kadar vedalasilmasi lazim.