Almanya’ya Neden Kaybettik?

Hiddink’in bu maça özel stratejisi yanlış değildi bana göre, sürekli dile getirdiği “kontrollü atak” sözcüğünün, hayata geçişini izledik ilk yarının başlarında. Ortasaha süpürücüsü Aurelio dahil, defans 4’lüsü hücuma hiç katılmıyor, geriye kalan 5 oyuncunun hızlı çıkışlarıyla gol aranıyordu… Plan iyi de işliyor gibiydi, top Almanya’da daha fazla kalmasına rağmen; ilk iki gollük pozisyon bizdendi. Gökhan Gönül’ü sıradanlaştırmaktan başka bir sorun yoktu görünürde…

Ancak, en başta görünmese de; ilerleyen zamanda maçı tamamen Almanya egemenliğine bırakacak bir durum vardı ortada. Arkadaki 5’li ile, öndeki oyuncuların arasındaki mesafe… Defansı bu kadar gömülü tutmanın çok manası yoktu, yine savunma düzeni aynı hizada ve disiplinde olmakla birlikte daha önde tutulabilirdi. Çünkü derinde tutulan bir savunmanın anlamlı olması için, takım halinde gömülü oynamak gerekiyor, ama öyle bir şey yoktu… Savunmadaki oyuncular sıklıkla birebir kaldı, ilk gol de böyle geldi. Gomez sadece topu çekerek, Servet'i ekarte etmiş oldu, aslında çalım bile değildi...

Ve bu kopukluk yorgunluğu, milli takımı fiziksel olarak bitirdi yavaş yavaş, bununla beraber yenilen gol de tüm planları sildi… İkinci yarıda Arda’nın Mertesacker’den hava topu almaya çalıştığı bir görüntü var; Hiddink’in geriye düştükten sonra bir planı olmadığına, ya da olsa bile bunun hiç uygulanmadığına belge niteliğinde. 1.93 boy ortalamalı stoperler arasına orta yapıp durduk… Üstelik ileride çoğalma sıkıntısı varken. Zaten bir kez kalabalık göründük cezasahası içinde, orada da gol oldu. Sağbek ortaladı, solbek golü yaptı… İşin ilginç tarafı da, kaleciyi dışarıda bırakıp “bu maçta Türkiye’den kim gol atamaz?” bahisi açılsa, liste başı Hakan Balta olurdu herhalde. Aslında gayet zor bir toptu, ama çok iyi kondurdu ayak içini…

Ama skorun rahatlığı olmasa, oraya kadar gelen Müler kademede uyur muydu yine? O da var tabii… Zaten hemen akabinde yine Hakan Balta’nın arka direkte boş kaldığı ve Kazım’ın topu aktaramadığı pozisyondan sonra, sahadaki Almanya egemenliği tekrar başladı. Sanki 1-2 değil de, 2-1 yapmıştık skoru… Bağıra çağıra üçüncüyü buldular, sonrası malum. Rıdvan “eyvah eyvah” demekten sıkılıp, kulaklığı çıkarttı muhtemelen Hiddink’le alakalı off the record yorumlar yapmak için…

En başta dediğim gibi Hiddink’in planı bazı oyuncu tercihleri dışında hatalı sayılmazdı. Mesela en başta Hamit, Sabri’nin yerinde ortasaha olsa da; Gökhan Töre maç 0-0’ken, “kontrollü ataklar” sırasında sahada olmuş olsa durum farklı olabilirdi. Kişisel görüşüm, maçın seyri farklı olsa da sonuç aynı kalırdı aslında…Almanya ise bildiğini oynadı, yarın İspanya ile oynasalar yine aynı planla sahada olacaklar… Garantileyerek geldikleri ve 9’da 9 yapmaktan başka bir amaç gütmedikleri maçta da böyleler, Dünya Şampiyonu gelse yine böyle olacaklar, tabi sadece daha ciddiye alacaklar o kadar… Hani hep “Almanya’yla aramızdaki fark?” gibi tartışmalar döner ya, farkı buradan görebiliriz. Herhangi bir kulüp takımının sistem devamı değiller, tamamen milli takım olarak bir ekol oluşturmuş durumdalar. O yüzden çok saygı duyulası bir takım Almanya… Bana öyle geliyor ki, saha kenarına annelerini getirip “oğlum terleme sakın!” baskısını da yaptırsalar, bu takım Belçika’ya kaybetmez. Öyle alışmışlar çünkü…

Kendi seviyemizi ölçmek için de, şu kritik soruyu sorabiliriz: “Almanya’ya neden kaybettik?”… Buna maalesef somut bir cevap bulamıyoruz, işin vahim tarafı burada yatıyor... Çünkü direk yenildik, her şeyiyle. Bir gol yediğimizde, tüm disiplinden & planlardan koptuğumuz için, maçın her anında aynı ölçüde oynayacak güce sahip olmadığımız için, hücumda çabuk çoğalamadığımız, kaleye hızlı gidemediğimiz için, şut yemeden herhangi bir atağı kolay kolay savuşturamadığımız için, kısaca Almanya olamadığımız için yenildik.

Play-off’lara kalırız, o ayrı… Ama Hiddink buraya gelirken, beklentimiz Almanya kadar olmasa da; “Türkiye!” denince aklımıza düşecek bir oyun planı, ekol, ‘takım’ oluşturmasıydı. Ancak halen bir emare göremiyoruz… Bir 11 açıklanıyor, sahada nasıl şekil alacaklarını ancak maç başlayınca görebiliyoruz vesaire... Eğer bu karmaşıklık, düzensizlik, Kazakistan maçını bile 97’de alacak kadarki bilinmezlik bir ekol sayılıyorsa, o zaman başarmışız demektir tabi. Yahu Copa America'da izlediğim Costa Rica bile, hemen fark edilecek bir oyun tarzına sahipti; üstelik çoluk çocukla. "Almanya'ya 3 atmamız lazım" demiyorum, ama ortada bir Türkiye sistemi olsun, yine 3 yenilsin... Aksi halde, madem yine doğaçlama futbol oynayacaksak, Tuncay'dan falan vazgeçmemek lazım... Sonuç olarak işi doğaçlamaya bırakıyoruz çünkü, en baştan ona göre isimlerle çıkalım bari, hiç kasmadan....

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Oyuncu tercihleri açısından:

Ortasahanın ortasında Sabri yerine Hamit, sağ açıkta Kazım veya G.Töre'den biri tercih edilmeliydi en baştan. Savunmanın ortasında da Servet yerine Egemen'i tanıyan Giray ile başlanabilirdi mesela. Bizim adımıza maçın adamı Hamit Altıntop'tu bence.

Sistem olarak:

Savunma ile hücum blokları arasında kopukluk vardı. Hatta Burak da ilerde çok yalnız kaldı. Resmen 5---4---1 oynadık. Bu şekilde gol atmamız çok zordu zaten.

Sonuç olarak:

Bence Almanya Belçika'yı yener ve Play-off’lara kalırız fakat Guus Hiddink & Oğuz Çetin ile hiç bir başarı beklemeyelim. Adaletsiz ve kendini vermeden yapılan milli takım yönetiminden bu kadar olur. Almanya'nın da hakkını verelim. Harika bir takım, EURO 2012'nin en büyük favorilerinden.

balticman

Ilyas dedi ki...

kendim almanyada yasadigim icin farkli duygular icindegim su anda, acikcasi maci izleyesim bile yoktu, ama arkadaslar baski uyguladi, Kazakistan ve Avusturya maclarindan sonra ben umudumu kestim Milli Takimdan, Oguz Cetin kadroyu kurup, o kadar ümitlendigim ama cok yanildigim Guus Hiddink bey sesini cikarmadikca, Milli Takim denilen kurgudan bir hat olmaz, resmen rezalet. Bana kalirsa Play-off'lara kalsalar bile (kalsak diyemiyorum artik, cünkü kendime yakistiramiyorum) rezil olurlar, ondan dolayi Belcika kazanip gitsin bakalim, Azerbaycana karsi galibiyet alabileceklermi baska bir soru.
2008'de Takim ruhu vardi, istek vardi, artik o'da kalmamis, takim resmen Tamamen 2:0'dan sonra birakti. O ruh ve istekk demekki Fatih Terimden kaynaklaniyormus.
Ben anlamis degilim bu Hiddink'i mactan önce maci kazanirsak mucize olur diyor, böyle bir düsünce ile maca cikilir mi? Tabiki 100% kazaniriz demesin, ama istek göstersin, adam resmen Türkiyeyi kücük düsürüyor. Ondan önceki maclardada ayni görüntüyü cizdi, neyi amacliyor anlamadim. Aydinlar ligi temizliyecene biraz da Milli Takimi temizlese hic kötü olmiyacak.
Adam o kadar para kazaniyor, ama kadroyu belirlemeyi kendisine görev almiyor, cok tuhaf.

Problem oyuncu seciminde basliyor.
Hamitin kalitesine lafim yok, ama sakatliktan yeni cikti, topa dokunusunda formsuz oldugu belli, ilk 11'de oynatmak, hele hele 90 dakika oynatmak cok büyük hata.
Servet allah askina Milli takimda ne isi var? Ilk golde cocuk gibi oynatildi, ikinci golde gec müdahele etti Götzeye. Madem Ömer Topraki aday kadroya aliyorsun, ozaman cikip oynatacaksin Egemen'in yaninda.
Hakan'in gol attigina bakma ofansif yani sifir, ilk golden önce bir ileri cikisi vardi, ortasi rezalet, sonrasinda zaten yavas kalip Mülleri kacirdi, o da Gomeze ortaladi.
Sabriyi zaten hic sevmem, koca Türkiyede sag ortsaha mi kalmadi, o kadar sevinmistim, Gökhan Gönül geri geldi, Sabriyi görmiyecez bir daha diye, tuttu oynattirdi, ama yinede bir kac berbat pas disinda orta seker oynadi, Selcuk Inan formu hic iyi gözükmüyor, Gökhan Töreyi kesinlike ilk 11'de oynatmasi gerekiyordu, cünkü Burak, Arda ve Gökhan Töre haric delici özelligi olan futbolcu yok.

Sana kesinlikle katiliyorum, Türkiye artik rakibe göre degil, kendi futbolunu oynamasi lazim, Almanya zaten o yüzden bana kalirsa Dünyanin en iyi Milli takimi.
Bir fark daha söyliyeyim sana, Almanyanin son 4-5 ,macin aday kadrosuna bakarsak hep yeni futbolcularin geldigini görüyoruz, hepside gelip iyi oynuyor, adamlar Badstuber-Mertesacker ikilisini oynatiyor, Hummels gibi oyuncu kulubede oturuyor, kimde var böyle lüks.
Almanyada futbolcu bollugu var, ama iyi kullaniyorlar, bizde futbolcu yok degil ama bizimkiler ezberci, perfomansa göre degil, isime göre oyuncu seciyorlar, hep tanidik isimler.

BJK4EVER dedi ki...

Almanya Belcika'yi yener de biz Azerbaycan'i yenebilecekmiyiz bakalim?

Cartalete dedi ki...

Almanya yenerse, Azerbaycan karşısında berabere kalsak da çıkıyoruz ikili averajla. Tam komedi olur öyle olursa :)