Maç Öncesi: Beşiktaş – Sivasspor

Mersin maçında yarım saatlik baskı, gol ve sonrasında kontra atak düzeni; güzel işledi… Fenerbahçe maçında genelde kontra atak düzeni, ara-ara ortasaha önünde baskı; Quaresma dışında fena işlemedi… Ancak şimdiki rakip; son deplasmanında 6 gol yemiş, bu maçta öncelikle tekrar kötü bir skor görmek istemeyen, peşinen kendi yarı alanında gömülecek ve sert oynayacak bir takım: Sivasspor. Son iki maçında iyi görüntü veren Beşiktaş’ın, farklı bir şey yapması gerekiyor bu akşam.

Almeida döndü, ama Pektemek de formda… Eğer kâğıda Simao ve Quaresma ismi yine tükenmez kalemle yazılacaksa; bu maçtaki ceza sahası kalabalığına ulaşmak adına hem Almeida’nın, hem de Pektemek’in sahada olması gerekiyor. Biri uç, diğeri ikinci forvet olmak üzere…

Ancak hem orta sahadan bir sayı düşürüp, hem de yine kanatların Quaresma ve Simao’ya teslim edildiği maçlarda, Beşiktaş’ın topsuz oyunda ne hallere düştüğüne de defalarca şahit olduk. Bir noktadan sonra, takım iki bölüme ayrılıyor; hem savunma çok fazla yalnız kalıyor, hem de her atak sıfırdan başladığından hücumdaki oyuncuların da bir değeri kalmıyor… İki taraflı etkisizlik oluyor yani sonuç olarak.

Hem iki forvet, hem de Simao – Quaresma’lı kanatla oynamak istiyorsa; Beşiktaş’ın maç boyunca savunma çizgisini çok önlerde tutması, ve topun kaybedildiği yere anında pres yapması gerekiyor. Ancak bu da “he” diyince olacak bir şey değil tabi… Top kazanıldıktan sonra aktif dinlenme yapacak kadar, biraz top çevirmek şart oluyor. Beşiktaş’ın ortasaha oyuncuları arasında, telaş yapmadan olumlu pas yapabilecek isimler sırayla: Guti, Fernandes, Aurelio. “Schuster’in dediğine” hoş geldik…Soğukkanlı ve yetenekli ortasaha oyuncuları çok temposuz, tempo bakımından sıcakkanlı orta sahalar ise topla oynayamaya gelince telaşlı… Öyle bir dengesizlik var. O yüzden, en makulü “tempo” yapacak, ama topu verdiğinde de eli belinde olmayacak isimlerle oynamak. O yüzden Fernandes ve Guti’nin halen 18’de olmamasını anlıyorum. Ama Quaresma’nın hem bu mantıkla, hem de son maç performansıyla ezbere 11 yazılması çifte standart olur. Zaten taktiksel anlamda da tek çıkış: Simao ve Quaresma’dan birinin oturmasıdır… Gerçi Guti ve Fernandes'in kadro dışı sebepleri "futbol sahasının ötesinde" gibi geliyor bana. O zaman bilemeyiz, boş konuşmuş oluruz.

Hazır hafta arası Kiev maçı varken, Quaresma'ya “dinlendiriyorum” süsü verilir ve böyle bir hücum üçlüsü ile çıkabilir Sivas karşısına Beşiktaş… Kanatlarda hem delici, ters açıdan şutör bir adam var (Simao), hem de Almeida’nın dibine yanaşacak bir ikinci forvet (Pektemek). Ortasaha 3’lüsü zaten, Badi Ekrem’in avatarı… Veli orta sahanın içinde de oynayabileceğini gösterdi, yetenekli de gayet; görmezden gelmemek lazım… İyi de şut becerisi var ve bunu en iyi göstereceği yer orta sahadır aslında.

Hem topsuz oyunda düşmeyecek, hem de gerekli zamanda baskı yapacak, her şekilde golü bulmaya müsait bir takım olurdu bence bu 11’le Beşiktaş. Ama tutmayacak bir 11 aynı zamanda her zamanki gibi. Bakalım, akşam ne ile karşılaşacağız… "Amrabat, Caner;..." sırası Grosicki'ye gelmesin de.

6 yorum:

rivaldo dedi ki...

Mehmet Akyüz 2 maçtır A2 de fena oynamıyor.Bu maç en azından sonrada holosko değil de o girse iyi olur.

Veli sık sık ileri doğru koşu yapıyor.O yüzden quaresma-simao kanadıyla da olsa ilerde daha üretken olabiliriz.İkinci bir forvetin oynamasıyla aynı verimi vermez tabi.

Bir de hem Mustafa hem de Almeida sürekli kanatlara giden forvetler.O yüzden Quaresma bu ikisinin arkasında olursa daha fazla poisyon bulabilir bence.Hem geçen yazıda bahsettiğiniz gibi cepheden daha iyi şutlar çıkarıyor.
-------------Cenk---------
Hilbert--Sivok--Egemen---İsmail
-----------Ernst------------
------Necip------Veli-------
-----------Quaresma--------
-------Pektemek-----Almeida

Tabi bu kadroda Aurelio->Ernst->Veli->Q7->kulübe şeklinde bir değişiklik olsa topsuz oyunda da çok daha iyi bir takım oluşur.

Cartalete dedi ki...

Bak bu 11'e de hiç birşey diyemem, hatta Quaresma tercih edilecekse en ideal 4-3-3.

Topsuz oyunda Pektemek ve Almeida kanat savunması yaparlar. Pres sonrası, Quaresma daha öldürücü bölgede topla buluşur...

maui dedi ki...

Agalar...
Bu takımın birinci ve tek sorunu Q7'dir...
Bence oynarsa mutlaka 9.5 oynamalı atacağı ilk çalımı deyim yerindeyse kaleyi karşıdan gören bir yerde yapmalı. Bu sayede penaltı-kırmızı karta-frikik vs... kazandırabilir.
Bununla birlikte Simao'nun Fenere attığı golden sonra sevincine bir bakın. Hani çıkıp ben atsam o kadar amatörce sevinirdim.
Dolayısıyla bizim ikinci sorunumuz iyi adamlarımızını bilmem kaç beş ikinin sağında ya da solunda mı oynayacakları ya da bizim dört-1-2-üç mü oynayacağımız değil, bizim sorunumuz sahanın neresinde oynarsa oynayan adamın taşın altına elini koymasıdır.
Simao 30 maçtır o kadar verimsizdi ki portekiz'in atletico'nun kaptanı daha önce binlerce attığı golden sonra "Ulan nasıl gol oldu be..." diye seviniyordu.
Deliİbo'nun Galatasaray'a attığı ve bize şampiyonluğu getiren ki biliyorum ilk yarıdaki bir maçtı ama takım GS'yi bin yıl sonra Ali Sami Yen'de yenerek özgüvenini yükseltmişti-gol sonrasındaki sevincini hatırladım.Hatta şampiyonluk sonrasın Yasin gereksiz bir TV programındaki "En güzel gol sevinci" sorusuna; "Kesinlikle İbrahim Abi'nin GS'ye attığı gol sonrasındaki sevinciydi. Golü attı kutlamaya gittik kim attı, kim attı? Diye soruyordu" cevabını vermişti.
Simao'nun ofsayt olarak sayılmayan direkten dönen top sonrasındaki pozisyonu hatırlayın, ofsayttan çıkmak yerine çorabını düzeltiyor o kadar oyundan uzak.
Ha keza Guti ya da Fernandes...
Sıkıntı adamların kafasının sahada olmaması.
O yüzden Pektemek, Veli gibi adamlar kafaları sahada olan adamlar çok önemli...
Dangalak Q7 yüzünden Caner kendisini Roberto Carlos JR falan sanmıştır.
Neyse bu arada aklıma takılan iki konuya da değineyim.
Bir bu Holosko bu takıma niye kurtarıcı olarak girer?
İki, Muhammed başta, akyüz, burak kaplan, Alves!, gibi adamlar nerededir.
Falan filan canım çok sıkkın teknik işine giremeyeceğim. Çünkü bu aralar maçı kafada bir türlü kazanamıyorum:)
Sevgiler ve bol şans hepimize
İnşallah bir pazartesine güzel başlarız.

BJK4EVER dedi ki...

Gecen gun dusunuyordum da (evet bos zamanlarimda BJK taktiklerini dusunecek kadar manyaklastim), bu takim neden son 3-5 senedir cift forvet oynamaz arkadas? Son 3-5 sene cift forvet oynadigimiz tum maclari kazandik diye hatirliyorum. Bir ara Tigana Rico ve Delgado'yu serbest oynatip muthis bir takim kurmustu, 2-3 guzel galibiyetten sonra deplasmanda berabere kalinca vazgecti. Denizli doneminde bir kupa macinda oynamistik, hatta Nobre Nihat falan gol atmisti, bir daha denemedik, Schuster zaten hic denemedi. Ertugrul Saglam doneminde de bir ara oynuyorduk, hatta sagic Holosko falandi, ama cok fazla mac kazanmamiza ragmen sonra vazgecmisti.
Ve Carvalhal doneminde de hic denemedik. Acikcasi 4-3-3'un olmadigini goruyoruz, bu sistemin mumkun varyasyonlarini oyuncu rotasyonlari ile birlikte degistirdik ama olmuyor iste, illa bir carkta eksiklik oluyor. Almeida ve Pektemek gibi 2 forvet varken, hatta Quaresma gibi savunmaktan aciz bir oyuncu varken 4-4-2 veya Quaresma'li 4-4-1-1 nasil denenmez kafam almiyor.
Bugun Sivas ile ic sahada oynuyoruz iste. Basla Q7-Simao-Pektemek-Almeida ile, firtina gibi oyna iste. Skor ustunlugu ele gecerse sonradan 4-3-3'e donersin zaten, Veli Edu Holosko Akyuz ile kulube de genis. Orduspor ve Samsunspor bile korkmadan cift forvet oynayabiliyorsa biz bu dinamik orta saha ve kaliteli ayaklar ile nasil denemiyoruz aklim almiyor.

Cartalete dedi ki...

Aragones dönemi hariç, Fenerbahçe son dönemde sürekli şampiyonluğa oynuyor. En bariz farkları ise bize göre, Kadıköy'de kolay kolay puan vermemeleri. Hatta golü de zor yiyorlar. Bizim İnönü ise, darulacezeden daha bir hayır kurumu...

Fener'in içerde yaptığı iş ise; skoru ilk yarıdan koparmak. Genelde 45 dk boyunca basıyorlar, hem skoru yakalıyorlar hem de rakibin güveni zedeleniyor. Biz ise bir tek Antalya maçında bunu yapabildik.

Simao - Quaresma - Almeida - Pektemek ile oynanacaksa, rakibin kafasını kaldıramaycak kadar baskı kurmak gerekir. Bu hücumcularla baskı kurabilirsen, ilk yarıda skor gelir zaten mutlaka. İkinci yarı başlarken de Pektemek - Aurelio değişikliği yapılır, sakin sakin 3 puan beklenir. Ama çift forvet, çift kanat oynatıp da yine tempoyu düşük tutarsak, kazanma şansımız çok düşük olur bence.

rogerio da silva bobo dedi ki...

4-5-1'le maça çıkıyoruz.Arkada Aurelio yerine Necip ve Ernst'in olması önemli.Oyunu daha önde oynayacağız.Tayfurvari bir kadro olmuş.Umarım kazanırız.