Maç Öncesi: Beşiktaş – Orduspor

Yine yorucu geçen bir Avrupa maçı dönüşü, yine “rotasyon olur mu acaba?” sorularıyla gidilen bir Süper Lig maçı… Öncesinde sevindirici gelişmeler var; 1- Burak Kaplan’ın kadroya dahil edilmesi, 3- Necip'in en azından süre alacak kadar düzelmesi, 3- Maçın, Mardan Stadı’nda oynayacak olması… “Burak - Necip tamam da, Mardan ne alaka otele mi taşındın?” diyeceksiniz. Alakası şu ki; o stadın saha ölçüleri normalin biraz altında sanki (ya da bana öyle geliyor, TFF'de yazmıyor ölçüleri) ve zemini güzeldi son izlediğim kadarıyla... Bu da; hem yorgun olan, hem yakın oynaması seven, hem de kısa paslarla hızlı çıkmayı alışkanlık haline getirmiş Beşiktaş için son derece uygun ortam demektir. Hatta bazı hamlelerle, bu maç Beşiktaş için çok daha uygun hale getirebilir…

Orduspor’un savunmasında, daha seremonideyken sarı kart görmeye namzet bir ikili var; Yalçın Ayhan – Sedat Bayrak… Derken, “yahu bunlar zaten cezalı olmasın?” diyerek ufaktan araştırdım, gerçekten de Sedat cezalıymış. O halde en ideal şu seçenek kalıyor Orduspor’un elinde; Beşiktaş’tan kiralık giden Emre Özkan’ın stopere çekilmesi, tabii arada özel bir anlaşma yoksa… Ki hiç sanmıyorum. Bırakın Orduspor’da olmasını, Emre Özkan diye bir Beşiktaşlı futbolcunun varlığından haberi olmayan yöneticiler mevcuttur eminim. Farkında olanı da istifa ediyor zaten…

Velhasıl, Quaresma’nın olmadığı bu maçta Burak’ın direk 11’de; hatta ve hatta Quaresma’nın son 2 maçtır aldığı rolde oynaması gerekiyor. Burak, Quaresma’dan sonra takımdaki en özel yetenekli oyuncu olabilir; 17 yaş altındakileri saymazsak… Galatasaray’la oynanan A2 maçında fizik olarak da hazır duruyordu. Güç olarak düşük seviye olabilir o maç ama sonuçta sarf edilen bir efor vardı ortada. 90 dakika koşu maçına dönmesine rağmen, son dakikalarda halen Burak’ın ayağından gol arıyordu Beşiktaş.Adam eksiltmek onun için dert değil. Bunun yanında çok iyi şutları ve derin pas kabiliyeti de var; yani tam merkezde, sahte 9 rolünde oynatmalık… Quaresma’nın son 2 maç, Messi’nin Barça’da çok uzun zamandır oynadığı bölge… Geriden top aldığında ya stoperleri çekecek dışarıya, ya da ortasahaların iyice defansa yapışmasını sağlayacak. İki halde de, mutlaka boşluk bırakılan bir yer oluyor. Stoperleri çekerse, çok daha iyi olur tabi; böylelikle ters koşu yapan oyuncuları gol noktasında buluşturabilir, ya da bir çalımla direk kaleyi görebilir. Aksi halde rakip ortasahasını savuna önüne çekerse, bu kez dönen toplar sürekli Beşiktaş’ta kalır…

Ernst, Quaresma’ya asist yapmadan önde attığı deparla; 1-2 haftalık ücretli izni hak etti. Zaten iptal de oldu pozisyon sonrası, biraz dinlendirmek gerek… Sakatlığını iyice atan Veli 11 başlar; yamacında da Fernandes olur. Zaten dinlenmiş Fernandes’le, yorulmuş Fernandes’in yapacağı savunma aynı oluyor. Ancak şu var; Gençlerbirliği maçı hatırlanırsa, zaten yorgun olan takıma bir de erken tazeleştirme yapılmadığı taktirde maç bir anda siyaha doğru gidebiliyor… O yüzden bu maçta, özellikle ortasahaları oldukça erken çıkarmak gerek. Beşiktaş çoğunlukla 50-70 dakikaları arasında golü yiyor; o nedenle 70’e kadar beklemenin bir manası yok… Carvalhal’in bir iki sorunu kaldı, onlardan en büyüğü bu. İyi teknik direktör; maçı çeviren değil, çoğunlukla maçı alan ve 'bırakmayan' teknik direktördür. (Cruyff gibi söz ettim arkadaş…)

O nedenle Toraman’ın önündeki iki ortasaha, henüz 50’li dakikalarda Necip, Ernst, Alves 3’lüsünden 2’siyle değilse güzel olur. Hatta skor iyi gidiyorsa, Ernst hiç girmesin, Alves’i 120 saniyeden biraz daha fazla izleyelim… Son iki maçtır, gönlümden geçeni değil “olası” olan kadroları yazıyor ve Ekrem sürprizleri dışında tutturuyordum. Bu kez, direk olarak Carvalhal olasım geldi; hatta değişiklikleri bile yaptık… Gerçek hayatta bizi neler bekliyor, onu yarın göreceğiz. İyi maçlar…

16 yorum:

Aykut Özman dedi ki...

Ellerine sağlık kadro şahane, özellikle Burak - Filip - Mustafa üçlüsü ne zaman ne yapacağı belli olmayan heyecan uyandıran bir ekip ancak ben gerideki 5'liden en az ikisinin dinlendirilmesinden yanayım, belki oturmuş düzenin bozulmaması daha doğru ama yoruldu çocuklar =) güzel maçlar..

Cartalete dedi ki...

Teşekkürler :) Ben de aslında Fernandes'in yerin başkasını yazmak istedim; ama Alves'in ne yapacağı belli değil, Necip yeni düzeldi. O yüzden belli bir dakikaya kadar oynasa daha iyi. Hem sağda Holosko olunca, sağiçin savunacağı alan daha dar olur.

Bjk_KnightS dedi ki...

keşke böyle bir kadro olsa. ama hic guvenim yok. ama su da olsa bana gore iyi olur. burak yerine alves oynatılıp pektemek biraz daha kaleye yakın olsa o da güzel olur. ama yine hugo olacak. ve kesin bir oduna takılıp bir canımız gidecek. ya da ekrem yine sag kanatta oynayacak ve son yorumumda belirttigim gibi beni yine cıldırtacak. neyse yapacak birsey yok. biz kadrosu ya da aldıgı galibiyetler icin sevmedik ki besiktas'ı. siyah beyaz, en büyük beşiktaş..

Adsız dedi ki...

almeida'ya ilk önce bir psikolog bulup şu korkaklığını atmasını sağlamak lazım zamanında beyin travması falan mı geçirdi nolduysa çözülsün. sonra da karşısına egemen'i koyup hava topuna çıkaracaksın sürekli. topa kafa vurmak, özel bir yetenek değil ki öğrenmek zor olmasa gerek...
burak'ın da ikinci yarı oyuna girmesi daha iyi olur gibi.
ozan

Cartalete dedi ki...

Keşke Almeida'nın tek problemi kafa hakimiyeti olsa... Hatta, ben son vuruşları konusunda da takıntılı değilim. Evet, net (temiz) gol vuruşu yapamıyor çünkü genelde hep "şut" atıyor kaleye. Bilinçli vursa bile, 3 gün önceden belli ediyor köşeyi. Ama bunun artısı da var, mesela kaleden uzakta da golü bulur şutör özelliğiyle. Gönül isterki ikisi de olsun, o zaman da Batistuta oluyorsun işte :)

Benim asıl takıntı noktam çok hareketsiz oynaması ve olması gereken yerde çoğunlukla olmaması... Kaç yıllık forvet, ama hala "ofsayttayken" ofsayta doğru koşu yapmaya devam eden bir adam. Hani bir geri çık yalandan, tekrar git, o bile yok. Odaklanma ve pozisyonu, topun düşeceği yeri süzme olayı sıfır. Attığı gollerde de onun durduğu yer değil, ona atılan paslardaki başarı dikkati çekiyor.

O yüzden sıkıntı büyük, öyle kolay aşılacak gibi de değil. Aşmaktansa bence para ediyorken vermek, bir başka santraforla değiştirmek (özellikle sistem uygunluğu olan, çünkü Almeida bu sistemde lazım olacak en son model oyuncu) iyi olacak sanırım.

forma-aşkı dedi ki...

Almeida konusunda söylediklerine tamamen katılıyorum..Bana kalırsa,bariz bir vurdumduymazlık ve maçı yaşayamama sorunu var.Sağ tarafta Ekrem'i görmek istemiyorum artık,tamam eyvallah adamı joker gibi her yerde oynattık bana mısın demedi ama,adamın yapabilecekleri bu,daha fazlasını beklemek hayalperestlik olur..

Özellikle Quresma'nın da olmadığı bir maçta ileride kesinlikle Mustafa Pektemek ilk tercih olmalı..Burak kaplan solda,Holosko sağda olmalı..Son olarak arka 4'lü bu sene bana güven veriyor..

helldoradotcom dedi ki...

Bu macin sene basindan beri en cok elestirdigimiz iki adamin (quaresma+simao) yoklugunda oynanacak olmasi sali gunu ozelestiri sinirlarimizi zorlayabilir. Ben sahsen bizzat torpilli alves'i 90 dk izlemek isterim.. bu mactan baska da bir beklentim yok maalesef.. play off duzeninde amacsiz maclardan biri daha...

Cartalete dedi ki...

Burak elbette solda da oynayabilir, ancak yeteneklerinin %40'lık kısmını kullanamayız öyle bir durumda. Çünkü en kritik özelliği içe çalımı, Stoch'un Ankaragücü maçında ortaya koyduğu farka benzer birşey çıkarabilir ortaya. Şut ve pas özelliği önemli çünkü.
Bu durumda Holosko solda yani, kendini sağdaki kadar iyi hissetmediği kanatta kalıyor. O yüzden en temizi Burak'ı merkeze çekmek; herkes için en ideali böyle gibi :)

Tabi yine Almeida kesik yemezse ki yemeyecektir, Burak'ın solda oynaması yukarıdaki kadroda olduğu kadar bir handikap olmaz. Adam eksiltip, Almeida'ya top kesip durur; gol biraz daha dolaylı yoldan aranır. Ama ben Burak'ın adamı eksiltip, direk kaleyi ya da boş koşu yapan forvetleri görmesini tercih ederim.

Bu arada ben de Alves'in 11 başlamasına pek itiraz etmem. Zaten kabul etmek gerekirki yeterince anlamsız bir maç, puan kaybı durumunda sığınılacak bahaneler de fazla. Bari yeni oyuncular görelim.

enorton dedi ki...

Cartalete yine harika yazmışsın ama Mardan'ın zemini konusuna katılmıyorum. Antalya Karabük maçında tv den gördüğüm kadarıyla zemin hiç de iyi değildi. bu arada muhtemel 11 ler belli oldu. Son maçlardaki 11 aynen devam, Q7 yerine veli var.

Cartalete dedi ki...

Şimdi baktım ben de son özetlere, hakikaten zemin patlamış.

enorton dedi ki...

vikipedi'de zemin ölçüsü olarak 105 x 68 m2 deniyor tabiki resmi bilgi değil. bu arada Antalyaspor taraftarı olan bir çok tanıdığım var hepsi burdan şikayetçi. Antalya gibi şehre yakışmıyor stadsız olmak.

11 ler doğruysa Carvahal bu sefer işin bokunu çıkarmaya çok yakın gözüküyor. 3 gün sonra tekrar manisa maçımız var bugün çıkacak 11 in 10 u aralıksız sürekli 3 güne bir maç yapan oyuncular. Pektemek, holosko, tanju, burak, Mehmet Akyüz ne bileyim bugüne kadar oynamayan bir çok futbolcuyu deneyebilirdi. Bu adamlar bu sıkışık fikstürde oynamayacak da ne zaman oynayacak merak ediyorum.

enorton dedi ki...

Bu kazanan takım bozulmaz klişesini sanırım Carvahal ayet falan sanıyor. Ordu, Manisa, İBB bu ligin en sağlam takımları. 2 gün arayla bu takımlarla oynayıp sonra Stoke maçına çıkacaz. Oyuncular fişi çekmezse iyidir.

Bize de zaten bir şeyin ortası gelmez. Ya her maça değişik 11 çıkaran Denizli ya da adamlar sakatlanana kadar aynı 11 i süren Carvahal.

tannhauser dedi ki...

abi almeida'nın oynamaması ne kelime, klasik "bu maç benim maçım" açıklamasını bile yapmış. umudumuz avrupa maçlarında bir şeyler yapması sonucu yarıda güzel bir paraya satılarak pektemek'in önünün açılması olacak sanırım. ancak bobo'yu bile kimseye satamamış olduktan sonra...

orada burada çıkan on birler beni de biraz tırsıtıyor işin aslı. son dönemdeki oyun sistemimiz ordu karşısında biraz tereciye tere satmak olacak. belirli bir şablonda oynamaya yatkın orduspor'a karşı toraman'ın zarar getireceğini, geride top yapabilmek için veli'nin ön alanı boş bırakmak zorunda kalacağını düşünüyorum. benim canım ekrem'im de orjinal sağ açık da olsa varoluşsal problemlerle can cekişiyor resmen. bu da hilbert'i öldürecektir. hücumda ekrem ve ibrahim'in yok saysak yeridir. kadro çok karmaşık ve bilinmezlere gebe bu maç için.

burak ihtimali beni de heyecanlandırıyor. hani bugün oynasa pek çok insan "vay anasını beşiktaş bu herifi nereden bulmuş" dedirtecekmiş gibi bir his var. ama carvalhal on bire yazmaz, son iki oyuncu değişikliğini de 87. dakikaya saklamasıyla meşhur zaten. ilk oyuncu tercihi de o olmayacağına göre.

son olarak üzerinde bu kadar düşündüğüm maçlarda genellikle rahat kazanıyoruz. haydi hayırlısı.

Adsız dedi ki...

Bugün Ekrem yerine kim oynarsa oynasın (Burak-Pektemek-Akyüz) daha yararlı olacağı kesin.

Özellikle M.Akyüz diyorum ben inşallah Carlos yanılmaz beni


Serdar

Adsız dedi ki...

ligtvdeki kadro bu

cenk

hilbert sivok egemen ismail

necip ernst fernandes

holosko almeida veli

ozy dedi ki...

İlk yarı itibari ile Hilbert uzun zamandır olduğu gibi çok iyi, Necip sorumluluk almaya da başlamış, mücadele desen zaten var. Egemen özellikle takım çıkarken ayağa paslarıyla dikkat çekici..
İkinci yarı Burak'ı da görmek istiyoruz..