Maç Öncesi: Manisaspor – Beşiktaş

Aynı hafta içinde, ikinci Beşiktaş maçı… Şikâyetçi olduğum söylenemez, hele de takım iyi top oynamaya başladıktan sonra; gün aşırı Beşiktaş maçı olabilir. Ernst düşünsün… Aslında niye düşünsün ki? Alternatif var gayet, hatta A2’den bile ortasahayı mücadele anlamında kotaracak adamlar mevcut. Zaten yorgun olduktan sonra, beyin ayağa hükmetmiyor. Mesela son maçın ilk yarısında, bomboş kaçan Hilbert’in önüne topu atamamıştı Ernst… İşin yorgun oynanan maçlık kısmını geçtim, sakatlanma riski var yani. Dün Emre Çolak oynadı, sadece olumlu yönde fark etti. Beşiktaş’ta, Emre Çolak’ın teknik anlamda aynı derecede hatta fizik olarak daha diri düzeydeki oyuncusu var: Hasan Türk. Ama bırak rotasyonda kullanılmasını, çocuk profesyonel bile değil. 100 Numaralı Adam gibi, alıp benzini gideceğim kulüp binasına o olacak. Dökün lan!

Kemal Özdeş, U19 Milli Takımı’nda örneklerini sunduğu Avrupai 4-3-3’nü, direkt olarak Manisaspor’a enjekte etmiş durumda. Gün geçtikçe daha da oturuyor sistemleri, son 7 maçta 1 gol yemişler… Ama bugün İncedemir’den yoksunlar. Beşiktaş’ın zorlandığı her Manisa maçında rolü çok büyüktü. O yokken, savunma önü alanı aynı şekilde doldurulamayacaktır. Yani, son maçlarda olduğu gibi Quaresma’yı merkezde topla buluşturmak için yeterli bir neden… Hele de, Orduspor’a yapılan ilk yarı baskısı gerçekleşir; rakip daha kendi ceza sahası yakınlarındayken topu kaptırırsa, Quaresma sıklıkla dengesiz yakalayacaktır savunmayı… Aksi takdirde Manisaspor set halindeyken fazla pozisyon vermeyen bir takım.

Aynı zamanda Murat Erdoğan ve Mehmet Güven gibi; fizik olarak eksik olsalar da pas yapma yetileri yüksek olan oyuncuları, Beşiktaş kalesinden uzak tutmak için de böyle bir pres başlangıcı şart gözüküyor. Kadro seçimi de buna uygun olmalı, yani Necip’in adı kaleciden bile önce yazılmalı mesela… Keza, kenar forvetlerden birinin yine Veli olması avantaj olacaktır. Maçın başında çok fazla Holosko’luk bir durum yaşanmaz. O da koşar eder ama Veli’deki gibi top kazanma ihtimali yüksek olan bir oyuncu değildir. Veli o bölgede oynayınca etkili uzun şutlarını da daha fazla gösterme şansı buluyor, o da işin ekstrası…Form durumları, futbolun doğrusu, adaleti; ‘artık Almeida yerine Pektemek oynar’ der… Ne kadar kulak asılır bilinmez. Daha hareketli, hızlı, golcü oluşunu da geçtim; fiziğine rağmen sırtı dönük oyunda bile daha iyi yahu Pektemek… Aynı zamanda bu iş Quaresma’ya da yarar. Gerçi, Quaresma için ‘ne kadar az Portekizli, o kadar yüksek performans şansı’ (son maçtaki görüntüsüyle Fernandes hariç) durumu söz konusu aslında… Porto’daki durum da buydu; Quaresma + 10 takım oyuncusu. Hani arkadaş istiyorsa, gidip mahallesinden çocukları toplayalım; takılsınlar bataktı, okeydi… Her türlü masrafı da karşılarız, daha hesaplı olur.

Pres odaklı bir maç yaşanmasını umduğum için, merkeze Toraman adını yazdım. Normali Ernst’tir ama Ernst normal değil. Toraman mücadeleci yapısıyla seken topları alsın, hemen 3 metre ötedeki Fernandes’i görsün, yeterli ofansif katkıyı da yapmış olur sadece bu kadarıyla… Şu unutulmamalıdır ki; kapılan topla kendi takımına yeni bir atak şansı yaratmak, dolaylı yoldan çok önemli bir hücum katkısıdır aslında…

Beşiktaş’ın bu maçı kazanamama lüksü doğmuştur, ama yine de kazanacaktır. İyi maçlar.

12 yorum:

Batistuta35 dedi ki...

Maç öncesi istediğim tek şey almeidanın 11de olmaması.Adam iyice kabak tadı vermeye başladı.Hele o boyla hiç hava toplarını alamıyor ya deli ediyor adamı.Dün Elmanderi izleyince almeida yerine o bizde olsaydı dedim.Adam tam bi forvet.Yazdığın kadro çok güzel ama hoca sanki gene ernst ile almeidayı başlatacak ki öyle olursa ibb maçını şimdiden kayıp oalrak geçebiliriz.O maça diri oyuncular lazım yoksa gene hüsran:)

Batistuta35 dedi ki...

Bir de veliden bahsedecektim unuttum:D
Sene başında kanat yedeği olarak bikaç maç oynar diyordum adam geldi ortasahaya kurdu dükkanı.Helal olsun valla adama,hiç hesapta yokken tr standartları üstü bi mc miz oldu.

Aykut Özman dedi ki...

Arka 5'li kopyala yapıştır olmuş yine =) Allah sağlık sıhhatlerini daim etsin hepsinin, 8 maçlık dolu dolu fikstürün en zor deplasmanı bence, senin de dediğin gibi yenilme lüksü vardır, çok da normaldir ama yinede 1 farkla alırız gibime geliyor =) iyi maçlar..

Cartalete dedi ki...

Batistuta35,

Veli'ye sormuşlardı sezon öncesi kampında; "kanatta çok adam var, fırsat bulabilir misin?" gibisinden. O da, "buradaki tabirle önlibero da oynuyorum, ben fırsat bulurum diye düşünüyorum" demişti. Ben de, dedim herhalde kavramları karıştırmış, önliberoyu forvet arkası falan sanıyor.

Adam bildiğin iki cezasahası arası mekik dokuyan ortasaha çıktı yahu. Hatta bir altta kendisinden bahsettiğimiz Marchisio gibi. Nefis oldu gerçekten.

Aykut Özman,

Hiç sorma, şablonda o kısma dokunmamaya o kadar alışmışım ki; geçen Juventus yazısına bir formasyon ekledim, savunmada Ziegler falan var, değiştirmeyi unutmuşum :)

Adsız dedi ki...

Zaten Veli kendisi ortasahada oynamayi hep istiyordu ama Rapid Wiende kanata oynatilar.
Mesela Alt Yapida baya cok macinda ortada oynamistir.
http://www.youtube.com/watch?v=04ogOp7ZlpA&feature=related
Bu pasi gercekten cok güzel.

Umarim Carlos Hoca Cenki oynatir . Bu macda Rüstüye formayi verirse Cenk icin kötü olur.
Cenke güvendigni göstermesi lazim Carvarhal.

Cartalete dedi ki...

Gençler maçında da Pektemek'e salmıştı böyle, 3-0 olacak pozisyonda.

Herşeyiyle futbolcu, bir de uzun zamandır piyasada ama 88 doğumlu.
Ordu'daki Emre de 88'li ama hala farkedicez de, oynatıcaz da...

WiLdHoney dedi ki...

Bu maçı olurda kayıpsız geçebilirsek, zaten artık olduk demektir, Manisa+IBB 4 puan hesabı bence iyidir, nefistir.
Fakat umarım bu maçta galip geliriz, zira maçı canlı izleyecek olmam buna etken... :)

Adsız dedi ki...

Herhalde uzun zamandır ilk defa burdaki kadro tahmini bu kadar yakın tuttu.Almeidanın kesilmesi bence ciddi bir gelişme.Mustafa bugün umarım iyi oynar.

tolgas dedi ki...

Geri dörtlü ve öndeki üclü tahminleri birebir tutmus, sadece Cenk-Rüstü ve Toraman-Ernst degisiklikleri var. Oldukca umut verici bir kadro var bugün, bu mac icin daha da heveslendim simdi.

Cartalete dedi ki...

Vay arkadaş, kendimi kupon tutturmuş gibi hissettim; bayiiye gidesim geldi :)

Ernst'i de zaten dinlensin diye yazmamıştım. Bu kesik umarım Cenk'te güven kaybı yaratmaz.

ihsan dedi ki...

Sanırım Cartalete'nin kadro tutturmasıyla, Beşiktaş'ın doğru işler yapması arasında doğru orantı var :) Olsana, olsana Cartalete yardımcı antrenör olsana :)

Abi yukarıda şaka yollu kulüp binasına dalayım mı ? dedin ya. Acaba 15-20 arkadaş toplansak elimizde "Erkut'u unutma, Hasan'ı profesyonel yap" yazılı bir pankartla antrenmana mı gitsek ? Ciddiyim.

Cartalete dedi ki...

Valla kırk yılda bir gönülden geçen 11 tuttu, 4 gole bir ayrı sevindim yalan değil :) Kendimi ayırmıyorum, kısaca blog ahalisinin 11'leriyle paralel düşünsün Carvalhal; teknik direktör olmuş gibi hissederim.

Pankart çok iyi olabilir. Antrenman da değil, maçta da açılabilir öyle birşey. Neyse, maç yazısına geçeyim ben.