Muhammed Demir

Bu çocuğun sadece 19 yaşına kadarki hayatını senaryolaştırsak, şahane bir biyografi filmi çıkabilir ortaya. Her ne kadar askerlik sürecine denk geldiği için izleyemesem de; sonradan duyduğum kadarıyla U17 Dünya Şampiyonası’nda varlığını hissettirmiş ilk olarak. Hatta West Ham United’ın kendisine talip olduğu haberleri yayılmış… Ya çıtasını çok yüksek tutmuş, ya aklına birileri girmiş, ya da Bursaspor’da çabuk yükselemeyeceğini hissetmiş olacak ki; sözleşme yenilememişti kulübüyle. Bu sebeple “tez kadro dışı!” buyruğunu almış, aylarca futboldan uzaklaşmıştı…Aslında buraya kadar tuhaf bir şey yok, filmin hareketli zamanları bundan sonra başlıyor… Ülkede adından söz ettiren başka bir genç santrafor olmamasına ve bütün büyük kulüplerin, yerli alternatif sıkıntısı çekmesine rağmen, üstelik bonservis ödemeksizin sözleşme yapma imkanı da doğmuşken; hiç kimse suratına bakmamıştı Muhammed’in. ‘Acaba abartıldı mı?’ diye düşündüm, sonuçta gol görüntüleri dışında pek izleme fırsatım olmamıştı… Derken memleketin Udinese’si Gaziantepspor, bu duruma daha fazla kayıtsız kalamıyor; göstermelik bir bedel ve takasla, Muhammed Demir’i kadrosuna katıyordu. İşin ilginç yanı, o sıra ligin en formda santraforu da aynı bünyedeydi: Cenk Tosun…

Antalya’daki U19 Elit Tur’u, sonrasında Ümit Milli Takım’daki maçları ve Cenk Tosun’u kesmesinden itibaren Gaziantepspor’daki peformansı gösterdi ki, Muhammed hiç de öyle abartılmamış. Hatta kaçan balık büyük olmuş… Golcülük stili açısından tipik İspanyol forveti. Hatta tip olarak da Morientes’in, yanlışlıkla yüksek derecedeki suda yıkanarak birkaç beden çekmiş hali… Ancak asıl güzel tarafı, golcülük vasfı dışındaki özellikleri. Sürekli oyunun içinde, sırtı dönük aldığı topları çok büyük oranda olumlu kullanıyor. Kendisi kadar, başkasını da gol bölgesine itme konusunda başarılı; hem kendisini özel kılan, hem de bana İspanyol forveti örneğini sunduran sebep bu...

Kısa sayılacak bir forvet, ama bu ona avantaj sağlıyor. Kale alanı içersinde bile manevralar yapabiliyor… İtalya’yla oynanan U21 maçında, bunları sık sık gerçekleştirdi. Çok gol kaçırdı, ama her pozisyon hebasında bile ayrı bir estetik vardı. Hani kaçırsa da kızamıyorsun, çünkü en doğruyu yapıyor mutlaka ama olmuyor… Kısa olmasına rağmen sıçrama ve zamanlama olayı mükemmele yakın. Çok iyi sıçrayıp, üzerine bir de gövdesinden güç alarak kafa vuruyor. Ligdeki son ve maç kazandıran golü de kafayla zaten, üstelik duran toptan. Ki, maç boyunca gole sürekli hava toplarıyla yaklaştı… Şutları da şimdiki fizik gücüne rağmen oldukça nettir. İki türlü şut şekli de var; sert ya da plase. Mesela 25 metreden ayağının üstüyle kaleye de vurabilir maç içinde, aynı mesafeden ayak içi kesmeyle frikik de atabilir… Attı da.

Hem komple ve özel bir forvet, kısacası forvet oluşunun kendine yakışması; hem de erken yaşta çıkış yakalamasıyla kendisini Oktay’a benzetiyorum. Oktay da, çocukluğumun özel golcüsüydü. Bana göre çok büyük yetenekleri vardı ama biraz kader, biraz yapılan yanlışlar derken; sonu da çıkışı kadar erken oldu. Feyyaz'a bile yetişmiş, yanyana ikili forvet oynamış adam ama henüz 36 yaşında, yani aslında hala top oynayacak yaşta. Buna rağmen çok uzun zamandır Eto’o bitiren yorumcu konumunda kendisi...

Bana gayet aklı başında, oynadıkça gelişme kaydetmeye devam edecek biriymiş gibi geliyor Muhammed, dilerim öyle olur… Velhasıl, bizim yöneticiler belli ki mazoşist. Bedava yetenek mi olur dimi? 8 milyon Euro yapıştıracaksın ki, tutmayınca olay olsun, küfür kıyamet kopsun… Ki aynı şeyler Okay Yokuşlu için de geçerli, o dertleri de başka başlık altında dökeriz artık…

Dip not: Zamanında Bobo da kadrodayken, “Almeida alınacağına beleş bekleyen Muhammed Demir gelsin” diyen yorumcularımızdan Bora Şahin’e selam ederim.

18 yorum:

alper dedi ki...

Cenk i beğenen biri değilim.Gol vuruş tekniğinide ayrıca tartışırım.Vasat bir Anadolu takımı golcüsünden öte gitmez gidemedi de an itibariyle.

Aynı şeyleri Muhammed içinde yazabilirim.Ama bir başka pencereden.19 yzaşında olmasına rağmen gol sevinçleri,yüz ifadesi ve tv den gördüğüm kadarıyla saha içinde arkadaşlarıyla iletişimi kopuk bir oyuncu.Pek yükseleceğini sanmıyorum.Sercan Yıldırım gibi bir istanbul transferi yapabilir belki ama sonu 22-23 lü yaşlarda yine anadoluya düşer.serdar özkan gibi.neden bilmiyorum ama onu her izlediğimde tipik bir fatih terim öğrencisi görüyorum belkide bu yüzden irrite oluyorum kendisine.umarım yanılırım diyemiyeceğim yanılmayım arkadaş.Beşiktaşımda görmek istediğim bir oyuncu tipi değil kısacası.

Cartalete dedi ki...

Muhammed kendine güvenen bir oyuncu. Kendine güvenen adam aynı zamanda beğenir, yani biraz narşist olur :) O tavırları da bu sebeple. Hem gerçekten kalitel, hem kendine güvenen, hem de mütevazi olan oyuncu az baya.

Shevchenko reyis öyleydi mesela. En yardırdığı dönemde, düdükten yarım saniye sonra topa vurup tribüne attığı için; PSV seyircisinden özür dileyen bir adamdı.

borasahin dedi ki...

Dostum Cartalete,

Hatirladigin icin cok tesekkurler. Her turlu plagiarism'in ayyuka ciktigi bir donemde hicbir onemi olmayan bir konuda gosterdigin ozen takdire sayan. Ne desem bilemiyorum simdi. Insanlarin saygi ve sevgisini kazanman bosuna degil.

Buradan da belli oluyor ki hala siki biri sekilde seni takip ediyorum ama yazmak icin firsat olmuyor. Zaten bu sezon futbolu da pek takip edemiyorum, en uzun sure seyrettigim Besiktas maci son Maccabi macinin 75 dakikasiydi, ama senin sayende surekli takip etme sansimiz oluyor. Sen de olmasan ne yapariz bilemiyorum.

Bir gun gorusmek dilegiyle, irtibati koparmayalim :)

Cartalete dedi ki...

Bilmukabele dostum. Görüldüğü üzere arka direkte kendini unuttursan da, markajdasın. Aslında buraya az biraz uğramış, yorum düşmüş her rumuz, hatta yorum tarzı aklımda. İşime geldiği zaman hafızam kuvvetlidir ve hemen herkes benim için değerlidir.

Arada bir uğra yine de, 75 dk izlediysen 7 buçuk cümle kur mesela. :)

The Eagle Abroad dedi ki...

Hocam, pisti olmusuz zamaninda... Hos bizim yazimiz nacizhane bir yazi.. devaminida getiremedik henuz, ama Okay yokuslu icin bile bilahare yazariz demek bile... demek ki ayni paralelde mi godiyoruz nedir :)))

http://www.turkishlifenews.com/index.php?option=com_content&view=article&id=4974%3Aturk-futbolunun-gelecegi-serisi-vol01&catid=143%3Abaris-izgordu&Itemid=133

Cartalete dedi ki...

Aklın yolu bir piştisi :) Bence benim yazı nacizhane kalmış, eline sağlık. Son cümle kritik: "Yoksa siz hala Almanyadan futbolcu ithal etmekten bıkmadınız mı?"...

Elbette Almanya'da yetişen oyuncuların, taktik ve mental farklılıkları var. Ancak oradakilarle, buradakilerin arasındaki en büyük fark; genç oyunculara verilen değer ve güven. Erkut röportajında bundan bahsetmişti. "Onlar maça kafası rahat çıkıyor, 1 maçla değerlendirilmeyeceğini biliyorlar. Biz ise, en ufak fırsatta göze batmak zorundayız, o yüzden strese giriyoruz."

Adsız dedi ki...

Bu arada Bucadan Kamil Çörekçi ve Ankaragücünden Özgür Çek ödemelerin gecikmesi yüzünden sözleşmelerini fesh etmişler.

Al sana hem genç hemde bonservissiz bir sağ birde solbek.

Özellikle özgür İsmailin alternatifi olarak mutlaka değerlendirilmeli.


Serdar

Cartalete dedi ki...

Özgür Çek'i bu sene izlemedim, solbek konusunda kendisini geliştirdi mi bilmiyorum. Geçen sene İnönü'deki maçta zaruri durumlarla beke geçmişti. O maç sağ forvet oynayan Bobo'nun maçı olmuştu.
Bu sezon banko oynayan ve gerçek bek olan bir Emre Özkan var elde. Tabi, eğer Özgür bek oynamayı kotarırsa ofansif özellikleriyle fark yaratır. Ancak Carvalhal sisteminde, Emre model fizikli ve kademe bilen bekler daha anlamlı.

Keza, bizzat ümit milli maçlarını izlerken "Oğuz varken, şu Kamil neden oynar" demiş biri olarak; Oğuz varken, Kamil gelsin dersem kendimi inkar etmiş olurum. :) Sözün özü, öncelikle eldeki değerler farkedilsin. Aksi halde, bir de yerli şişirmesi olunca kadroda; bizimkiler hiç fırsat bulamıyor.

Şuan Süper Lig'de gelmesini isteyeceğim üç yerli genç: Okay, M. Demir ve Alper.

aquila dedi ki...

ne oğuz ne kamil forza bosingwa:)) ne de olsa mendesin para kazanması gerek onun içinde şu an bjk bulunmaz nimet:) latife bi tarafa da muhammedi izleyipte umutlanmamak elde değil. özellikle antalyadaki u19 maçlarında. her şekilde gol atmayı becerebilmiş bi golcü için söyleyecek fazla laf bulamıyorum şahsen.

kadirşinas bilmez yönetim-teknik heyetler varken ülkemizde bu yetenekli çocukları avrupada izleyen, isteyen takımlar varsa gönlüm istemese de kanımca gitmeliler. yoksa ceteris paribus ikinci ligde oynamaya mahkumlar:(

Unknown dedi ki...

Bana gore Muhammedin en buyuk ozelligi pozisyonlarin icinde bulunup golu muthis koklamasi son antep macinda butun pozisyonlarin icinde o var, sanki Tanju-Oktay karisimi biraz :)

Oktay benzetmesi cok iyi olmus, fizigi de benizyor biraz ama Oktay cok ozel bir golcuydu ve yine bana gore Turkiye'de gelmis gecmis en ozellikli 3 forvetten biriydi.. Calim atar, son vuruslari mukemmel, kafaya cikar, uzaktan vurur, dribling yapar, al ver yapar (ridvan Dilmen gibi oldu biraz )..

Saglikli bir oktay olsaydi Besiktas'in sampiyonluk sayisi en iki tane daha fazla olurdu.. Milli takimlarda Hakan'la mukemmel uyumlari sayesinde belki bir turnuvada supriz bir final bile yapabilirdik..

WiLdHoney dedi ki...

Cartelete,
Aman dikkat dostum, Mendes ve şürekası bir süre sonra seni tehdit etmeye başlayacak, "uyandırıyosun saf gariban futbol seyirisini, senin yüzünden Portekizli kakalamak zorlaşacak" diyerekten.
Şaka bir tarafa, hangi kafası çalışan yönetim (hangi takım olduğu farketmez) senin blogu ve benzerlerini takip ediyodur acaba diyeceğim ama şimdi kendim bile kendime güldüm, adamlar zahmet edip altyapıdaki çocuklarla ilgilenmezken, buralara gelecekler :))) neyse neyse tamam sustum komik oldu...
Sen yazmaya devam et, burada okuduğum çocukları merak ediyorum ve daha bir dikkatli izliyorum, ne diyelim, umarım yönetim bir sabah uyanır ve kendine gelir vs vs...

Fly like an eagle dedi ki...

Muhammed derler ya "kumaşı" olan bir golcü. Daha da genç ve biraz daha güçlenirse mutlaka adından daha fazla söz ettirecektir. Yazılması gerekenleri yazmışsın Mustafa ve eklenecek birşey yok. Ancak sadece şu konuda 1-2 arkadaşıma katılmıyorum: Bence Cenk Tosun'a sallayanlar açıp geçen senenin 2. yarısındaki gollerini tekrar tekrar izlesinler. Çocuğun birbirine benzer golü yok neredeyse! Ne demek ortalama golcü? Polemik yaratmak istemem ama Cenk Tosun'a ortalama diyecek adamın golcü analiz etme konusunda değil 40 fırın ekmek, 40 fırın yemesi lazım diyorum! G.Antep yeni bir yapılanmaya girecek ve Cenk o yapılanmada olmayacaksa mutlaka kadromuza kazandırılmaldır. Çok ama çok isterim onun gibi bir golcüyü. Hatta istemeyi abartıp, Pektemek- Cenk-Muhammet'i bir araya getirebilsek te gereksiz yabancılara gereksiz paraları saçmaktan vazgeçip yabancı hakkımızı başka mevkiilerde daha ekonomik kullanırız diye de düşünüyorum.

Cartalete dedi ki...

aquila,

Cidden Bosingwa haberleri yayılmış. Sene başında "çok üst düzey bek olacaksa iyi olur, yoksa Hilbert kalsın" diyordum; şimdi onu da geçtim. Üst düzey bek var zaten elde, üzerine adam gelirse (hem de yine kimin yararına olduğu belli olmayan bir transferle) yakarım gezegeni :)

asvalttaicenler ,

Herkes Arif-Hakan'a kitlenmiş, ama gerçekten Oktay-Hakan ikilisi bir başkaydı. Oktay'ın da milli maçlar ve Beşiktaş Avrupa maçlarında bir başka oynama özelliği vardı. Mesela Kuzey İrlanda'ya attığı golden örnek sunacak (driping halindeyken aşırtma), bir forvet daha çıkmadı ülkeden.

WiLdHoney,

Hakikaten, ben çoktan geçtim aslında alt yapıya ilgi meselesindeki umuttan :) Ama dikkat ediyorum, profil yazısını yazdığım bizim gençler, hemen facebook sayfalarında paylaşıyorlar, en azından farkedildiklerini hissediyorlar. Bu açıdan faydası olursa ne mutlu...

BenYaptımOldu,

Aslında Almeida'ya söylenen "kafa sorunu" Cenk için geçerli. Çok büyük çıkış, sonrasında iniş ve kendine güvensizlik başladı. Arafa düştü resmen... Yoksa bence de teknik olarak oldukça yetenekli bir oyuncu. Mesela Gökhan Güleç'in de bir çıkışı olmuştu, ancak o tesadüf olabilirdi attığı goller ışığında. Ama Cenk Tosun'un attığı gol modelleri tesadüf olamaz. Yani yeteneği olmayan adam, farketmeden o tarz goller atamaz. Özellikle Bursaspor deplasmanında yaptığı işler... Bu arada polemik olmasını istememişsin, gerçekten de istemediğine inanıyorum ama; o 40 fırınlı cümle geçerse, polemik olabilir. Onu sarfetmeden; hem fikrini savunmuş hem de polemik kapısını açmamış olurdun sanki.

maui dedi ki...

Bahsettiğin italya maçını seyretmiştim. Biraz erken olması bizim de sofraya biraz erken oturmamız nedeniyle çok istatistiklere takılmadan sessiz bir şekilde seyrettim. Ne yalan söyleyim bizim mami sanıp ve sanki o gibi izleyip ilk önce şaşırmıştım. ama negatif anlamda zira bizim mamiye biçilen müthiş yetenekleri göremeyince üzülmüştüm.
Fakat ikinci yarıda daha da dikkatli bakınca bayağı bir golcü vardı sahada.
Gerçekten de bir takımı tek başına sırtlayacak müthiş bir adam değil belki ama her takımın hayatını kurtaracak, çok önemli bir silah bu çocuk.
Tabii birçok da eksiği görünüyor. Fakat şunu söylemek lazım.Ben bu genç çocukların parlamalarına maalesef çekingen yaklaşıyorum.Bizim Necip dahil...
Nedense bir türlü hayalimizdeki patlamayı yapamıyorlar.
Bugün benim açımdan üç adam ki bir tanesi 26 yaşında keşfedildi aradığımız yerli oyuncu sıfatını taşıyor Kaleci Cenk,Gökhan Gönül ve Adem'im Gülüm'üm...
İlki her maç saçmalasa da en önemli özelliği bir yaptığı hatayı bir daha yapmaması...
ikincisi bütün bu yaptığımız eleştirilerin doğruluğunu insanın gözüne sokuyor. Sen 24-25 yaşına kadar tek bir kez bile ay-yıldız giymeden FB'nin ve A Milli'nin sağ kanadını uçur. Seni de o yaşına kadar üç büyüklerden bir tanesi bile görmesin...
üçüncüsü ise inşallah dizi bize kelek atmaz ama çok olmuş bir şekilde girdi kadroya
O yüzden eğer gerçekten de çocuğun içinde birşey yoksa ve üstüne koyamıyorsa bizde tutunması çok zor.
Bu gençlerin hepsinde Delinho'nun hırsı ve azmi olması lazım sapıtmadan, hakikaten sporcu gibi gidebilmeleri için...
19-20 yaşında Beşiktaş'a geldiyseniz insanlar size ancak bir -iki yıl sabrediyor oldunuz oldunuz yoksa maalesef gidiyorsunuz.
Gökhan Güleç gibi İzmir kupa maçındaki golü zirvesiydi sonra eridi gitti...
ama yılmadan izlemek şans vermek de gerekiyor ki o da siyah beyaz camiada olmuyor.
Bu arada bu tüpçü bize Bosingwa'yı genç yetenek diye lanse ederse hiç şaşırmam...

Celal Abbas dedi ki...

Hocam futbolumuzda futbolcunun potansiyelinin ne olduğunu anlayabilen insan çok az. yada kimse kafa yormuyor. ben bile şöyle halısahada oynadığımda beraber oynadığım kişinin potansiyelini anladığıma göre ilk şık doğru olamaz. Öyleyse biz kafa yormuyoruz yada yanlış parametrelere bakıyoruz.

Bizdeki sorun galiba Genç yeteneklerdeki Asıl potansiyellerini ortaya çıkaracak karakter özelliklerine dikkat edip bu karakter özelliklerinin gelişimine odaklanmıyoruz. Sonrada Cenk Tosun gibi bir parlıyorlar. Sonrada Çöküşe geçiyorlar. Taki futbolcunun aklı başına gelene kadar. Gelmezse geçmiş ola. Futbolcu gelişimi bizde tamamen planlanmış değil tesadüflere bağlı şeyler.

Umarım Muhammed Demir bu basit hatalara düşmez.

Adsız dedi ki...

muhammed üzerinden söylemek istediğim genel bir durum var. bu adam ben kendimi bildim bileli alt yaş milli takımlarında oynuyor. ya bu takımların amacı milli takıma oyuncu vermek değil mi? bu adam tek forvetin burak, yedeğinin kazım olduğu milli takımda neden oynamaz? oynamak derken kampa davet edilmesinden bahsediyorum. yani estonya ile hazırlık maçı yaparken 10 dk. şans bulsa heralde kıyamet kopmazdı.

Aynı şeyler necip için de geçerli diycem ama o zaman da beşiktaşlı olduğum için diyolar diye diyemiyorum.

WiLdHoney dedi ki...

Cartalete,
Hani isteklerin sonu gelmez ama; arada şöyle yetenekli olduğunu düşündüğün gençlerden bir ikisi ile röp. yapıp koysan buraya?
Ben o çocukların hayata bakışlarını, misal zevklerini, dünya görüşlerini merak ediyorum aslında futbollarıyla birlikte. Alttan Küçük Batuhan'lar mı gelecek yoksa Feyyaz'lar mı gelecek merak ediyorum.
Bilmiyorum, zamanın varmıdır, büyük birşeymi istiyorum ama faydalı olabilir diye düşünüyorum.

Cartalete dedi ki...

Tam Saha dergisi genelde gençlerle röportaj yapıyor. Benim de aklıma geldi, özellikle bizim A2'deki oyuncularla söyleşi yapmak ama ne bileyim, Küçük Batuhanlar'la karşılaşma ihtimalinden çekinmiş olabilirim belki de. :)