Maç Öncesi: Beşiktaş – Trabzonspor



Beşiktaş gayet kritik bir maça çıkıyor. Sonucunda birçok şeyin değişeceği belli; bunlar ya olumlu ya da olumsuz olacak… Böyle bir maç öncesinde hem Veli’nin, hem de Necip’in kaybı hiç iyi olmadı. Veli zaten yoktu bari Necip sakatlanmasaydı… Necip sakatlanmamış olsaydı yine dirençli bir orta saha çıkarılabilirdi... Ama şimdi gelin görün ki oraya Toraman’ı çekmekten başka çare gözükmüyor. Gerçi, bu durumun tek olumlu tarafı Toraman’ı stoper bölgesinden uzaklaştırmasıdır herhalde…

Samet Hoca, çivi çiviyi söker diyerekten “Allah Allah Allah Saldır Beşiktaş!” formasyonuyla sahaya çıkabilirmiş gelen haberlere göre… Hem Almeida’nın, hem Batuhan’ın, hatta Holosko’nun sahada olacağı bir sistemle. Şayet topu kenardan alıp, içeriye net paslar atabilen kanat oyuncularına sahip olunmuş olsa; tehditkar bir takım olabilirdi bu düzenle Beşiktaş. Ama öyle bir oyuncunun yokluğunda çift uzunlu formasyon, zaten kopuk takımı iyice birbirinden uzaklaştırmak dışında bir vasfa sahip olamayacaktır.

4-2-4’ye çalan 4-4-2 formasyonlarına karşı değilim; aksiyon, gerilim, fantastik tadında bir sistemdir nihayetinde, maçların nispeten daha seyredilir olacağı kesin olur. Lakin –şekilde görüldüğü gibi- ileri uçta çift uzun yerine tek uzun + ikinci forvet; kanatlarda ise sahte 7 görünümlü orta saha oyuncuları kullanılırsa daha makbul olunur.  Geçen sene şampiyon Galatasaray böyle oynuyordu nitekim…

Holosko ve Batuhan resimdeki kadar olmasa da birbirine yakın oynadıkları takdirde, Beşiktaş’ın hücum çeşitliğini yakalayabileceğini düşünüyorum. Çünkü birbirlerinin rolünü çalacak tipte oyuncu değiller… Fernandes’i neden orada oynattığımı daha detaylı şekilde şu yazıda açıklamıştım. Ama Samet Hoca yüksek ihtimal yine Fernandes’i ortada, Almeida’yı sol; Holosko’yu sağ forvette oynatacak; sistemde sadece bazı isimler değişecektir…

Öyle bir formasyon, Trabzonspor gibi en azından kompakt oynamayı beceren bir takıma karşı bile bile lades olabilir. Geçen seneki son maçın, ikinci yarısına dönebilir sahadaki görüntü… Ayrıca Alanzinho’nun yokluğunda, son hazırlık maçlarında oldukça dikkat çeken Emre Güral’ın oynamasını bekliyorum. Şayet yine savunma derinde takılır, orta saha ile arasında bir boşluk oluşturulursa; tam ona göre bir maç olabilir.
Ajanslardan değil, gönülden geçen 11
(Ajanstan değil, gönülden geçen 11)
Benim ilk tanıdığım Beşiktaş; ummadık anda, ummadık performanslar gösterebilen bir takımdı, özellikle de derbi maçlarında… Geçtiğimiz Fenerbahçe derbisinde bu durumun da iyice kaybolduğunu gördüm ve kırıldım... Bu akşam en azından o hissi geri vermeleri dileğiyle… Ayrıca Emre Özkan ve Hasan Türk, insanlardaki algıyı değiştirmeleri adına çok büyük fırsat yakaladılar, umarım değerlendirirler.

13 yorum:

Unknown dedi ki...

Mcgregor
R.Hilbert T.Sivok Escude Emre
İ.Toraman Hasan Türk
Olcay Sahan Fernandes
Batuhan Almeida

Boyle bır 11'de fena olmaz bence ataklarda toraman saga yakın ve hasanın gerısınde durursa hılbertı ataklarda bek degılde acık gıbı kullanırız ve olcay ıle hılbert sık sık 2 kısı olarak ılerı cıkma sansları olurlar boylece sagdan cok fazla orta gelme sansı olur zaten 2 uzun forvet var gol bulmak cok sıkıntı olmaz emre ılerı fazla cıkmadan ferdının adam eksıltmelerı ılede soldanda ıyı ortalar gelecegını dusunuyorum zaten olası kontra ataklara karsı gerıde stoper altyapılı emre ve sıvok escude var toramanda saga yakın duracagından olası tehlıkelı durumlarda sagbek pozısyonunu alır Hasanda donen topları almaya calısır alamasa bıle en kotu ıhtımal arkasında 4 defans oyuncusu olacagından buyuk tehlıke olmaz eger 60-65 dk gol atamazsak dahı rakıp defansı cok yorarız bu durumda batu veya almeıdadan bırını cıkarıp yerıne holoskoyu alarak gol bulma sansımızı devam ettırırız dıye dusunuyorum ben sızce boyle daha ıyı olmazmı

Cartalete dedi ki...

Bu da güzel evet. Zaten Batuhan hamlığı sorun olmasa, hedef santrafor olduğu kadar aynı zamanda "tilki golcü". Yani Almeida'nın çevresinde kendini gol fırsatları yaratabilir.


Lig TV'ye göre Boral arkada, Almeida önde. Maçı iğneyle izlerim.

Ekrem35 dedi ki...

eğer lig tv'nin dediği çıkarsa hevesim kursağımda bırakacak, heyecanımı elimden alacak bir diziliş olacak yine. bunca eleştiriye (buna hocanın da sol kanat hakkındaki eleştirilerini katıyorum) halen orda uğur oynarsa samet hocaya olan güvenimi de iyice kaybetme noktasına ilerleyeceğim. duran toptan sivok kafayla atsın tribüne koşsun yine elini yumruk yapıp. o sevinci özledim ben.

Sefa Özçelik dedi ki...

Almeida sol açık oynarsa maçı izlemeyi düşünmüyorum.

(Artık yönetimle görüşüp planlanan Scout ekibi için gönüllü olman lazım! Bu futbol sevgisinin bu futbol bilgisinin zekatını Beşiktaşa vermelisin artık. Beşiktaşın sana Quaresmadan bile çok ihtiyacı var. Artık mütevazı olma. Futboldan gram anlamayan adamlar yönetimde bu işleri kovalarken senin sadece blog yazmanı içime sindiremiyorum. Böyle bir düşüncen var mı?)

Cartalete dedi ki...

İbrahim Altınsay görev aldığında, fahri scoutluk gibi bir misyon edinmiş hatta görüşmelerimiz olmuş, birkaç liste vermiştim.

Ama onun istifasıyla birlikte o isimler de yalan oldu büyük ihtimalle.

Sefa Özçelik dedi ki...

Umarım yalan olmamıştır.. Eminim o verdiğin liste bile yeter 2-3 senemizi kurtarmaya. Altınsay geri döner ya da başkan olursa o zaman tekrar hayal kurmaya başlarım o halde. Allah yolumuzu hayra çıkarsın.

Cartalete dedi ki...

O senin güzel bakış açın, teşekkür ederim.

Ekrem35 dedi ki...

ya bak ben buna çok üzülüyorum işte mustafa kardeşim. yani uğur, almeida da hevesimi kaçırıyor heyecanımı elimden alıyor ama senin burda yıllardır yazdığın gerek altyapıdan gerekse yabancı liglerden (özellikle italya 2.lig) isimlerin en azından kulubün radarına girme ihtimali bile beni o dönem çok heyecanlandırmıştı. ama yine umutlandığımız gibi hemen oturduk kaldık. tamam altınsay gitmiş olabilir ama o isimlerin "futbol komitesi"nce izlenmesi, takip edilmesi gerekir bence. sinirden üzüntüden ne dediğimi unutuyorum artık. hep diyorum beşiktaşta mutlaka grev alman gerek. scout ekibinde olsan yılın transferi olur abartmıyorum.

Unknown dedi ki...

Aslında sportıf dırektorluge ulkemızde hep eskı futbolcular getırılıyor bense bu duzenı sevmıyorum ve anlayamıyorum cunku bızler real veya barca degılız o takımlarda butce cok yuksek bızım takımlarımızda ıse onların 3 te 1 kadardır bu sebebten futbolu bılen ama daha cok butceyı yonetebılcek olan ınsanların bu gorevı almasını ısterım ben daha cok mesela bugun bı haber sıtesınde okudum Metın Alı Feyyaz uclusu takımın sportıf dırektoru olabılırmıs ben karsıyım sportıf dırektor olmasınlar bırını altyapının basına koy dıgerını scout ekıbı kur ve onun basına koy dıgerınıde bı ızleme ekıbı kur ve Avrupa ve Turkıye'dekı futbol okullarını ızlet yeteneklı cocukları getırsın altyapıya boyle daha faydalı bı yapı olur sportıf dırektor bunların hepsını koordıne edecek bırısı olmalı yanı bu uc ısmı yonetebılecek bırısı olmalı yonetıcı orjınlı bırısı olmalı dıye dusunuyorum yıllardır eskı futbolcuları menejer olarak getırıyoruz menemen olup gıdıyorlar ve sımdıde menejer degılde sportıf dırektor dıye getırıyorlar adını degıstırıyorlar sadece zaten yıllardır bunlar yuzunden zarar gormedıkmı hala aynı hatayı nıye devam ettırıyoruz anlayamıyorum

Batistuta35 dedi ki...

------Mcgregor----------
hilbert-sivok-ersan-uğur
--------toraman-------
oguzhan-------fernandes
holosko----------almeida
----------batuhan-------


İlginç bi 11 çıkıyoruz. hasanın yerine oguzhan var, tüm forvetleri de salmış oyuna samet hoca ama arkada gene ugur var.İnşallah kevgir olmaz orası gene.Onun dışında pek itiraz etmiyorum ilk 11e.Özellikle oguzhan fiziksel oalak ezilmezse ve holosko kenarda değil de içeri sızarsa yeneriz diyorum ben.

Cartalete dedi ki...

Bu 11'in net şekilde oyuna hükmetmesi gerekiyor, "durdur vur" olayını yapamaz. Santraforların Trabzon savunmasını derine çekip, Fernandes ve Oğuzhan'a rahat imkan tanıması gerek.

Unknown dedi ki...

cartalete, geldiğini duyunca guti dönmüş gibi sevindiğim oğuzhan hakkında, hazır trabzonspor maçını da izledikten sonra birşeyler yazmanı isteyecektim...daha doğrusu ibrahim altınsay'ın yeniden yapılanma planı çerçevesinde bize sunduğu bu emsalsiz hediyeyi konuşmamız gerektiğini yazacaktım ki tam da scout'luk mevzusu geçmiş yukarıda..güzel tesadüf :)

Unknown dedi ki...

ayrıca sessiz serenat'ın ve sefa özçelik'in yazdıklarına da imzamı atarım...

cartalete,sadece arı duru futbol bilgisiyle yazdığın enfes yazılar hizmet için yeterli değil...feda senesindeyiz, elini taşın altına koyman gerek :)