Maç Öncesi: Orduspor – Beşiktaş


Orduspor tıpkı Beşiktaş gibi, topu rakibe verdikten sonra oynamayı daha çok seven bir takım. Bununla birlikte direkt hücumlarda oldukça başarılılar ve o hücumlar genellikle Umbides’in olduğu kanattan şekilleniyor. Hani Beşiktaşlı için Elm Sokağı’na dönüşen o sol bek tarafı…

Fernandes’in yokluğunda ise hem Oğuzhan’ın “odak noktası” olduğu bir maçta nasıl performans göstereceği hem de Necip’in, orta saha arkasındayken bile sıklıkla gerçekleştirdiği topla çıkışlarının daha da anlam kazanacağı “merkez orta sahada” neler yapabileceğini gösterebilecek; her anlamda ÖSS gibi bir maç olacak Beşiktaş için…Tıpkı Oğuzhan'ın Fernandes sayesinde rahat topla buluşup, insiyatif alması gibi; bu maçta da Necip, odağın Oğuzhan'da toplanacağı orta sahada fazlasıyla ön plana çıkıp, denge bozabilir.
Sırf duran toplardaki etkisiyle bile Fernandes’in varlığı önemli, eksiklik büyük… Lakin bu aynı zamanda fırsat olarak dönebilir Beşiktaş adına. Zira belki de Fernandes çekincesiyle bir forvet düşürüp; orta sahada bir adam fazla oynatmayı planlayan Cuper, 4-4-2’sinden vazgeçmeyecek… Buna karşılık –büyük ihtimalle- Toraman’ın süpürücü orta saha pozisyonunda olduğu ve öndeki Oğuzhan – Necip ile topsuz oyunda çok daha kompakt kalacak bir yapıya bürünebilir Beşiktaş.

Orduspor ilk golü atan taraf olduğunda kolay kolay aman vermeyen bir ekiptir halihazırda. O nedenle bu maçta evvela savunmada tıpkı Kasımpaşa karşısında olduğu gibi “bütün” kalırsa Beşiktaş; bu aralar alev alev yanan ve bu tip maçları çok seven bir Holosko’yu barındıran hücum hattı, elbet bir boş an yakalayacaktır. O ilk golü atan Beşiktaş olursa, oradan dönüş Orduspor için çok daha zor olacaktır. Zira sene başındaki form grafiğini kaybetmiş durumdalar.
Gerçi Beşiktaş’ın özellikle sol tarafı; “this is Sparta!” tekmesini yiyen talihsiz elçiyi bile geri getirir. O yüzden orada her şeye rağmen Emre Özkan oynamalı tekrar. Belki çok ışık saçmamış olabilir, belki ağır kalıyor da olabilir… Amma velakin Uğur Boral çevikliğini avantaja çevirecek yapıda bir savunmacı değil. Feyk yemesine gerek kalmadan kendi kendini oyundan düşürüyor zaten. Emre ile orada bir bek hissediyorsun en azından; rakibi karşısına aldığı vakit müdahale yapma ve doğru pozisyon alma şansı daha fazla.

Bu maçı kazanırsa Beşiktaş, devreyi yüksek ihtimal lider kapatır. 


19 yorum:

WiLdHoney dedi ki...

Son cümle beni benden aldı...

Bjk_KnightS dedi ki...

maç için diyeceklerim ilk 11'i görünce şekillenecek. eğer senin 11 gibi 11'le çıkarsak kazanırız diyecem ama senin 11'den farklı olarak u.boral ya da özellikle veli'yi ilk 11'de görürsem de kaybedeceğimizi düşünerek izleyecem. İnşallah hoca öyle bir hata yapmaz.
Ama senin 11'le çıkarsak Ordu'ya şans tanımıyorum. Çünkü her ne kadar Ersan a.gücü maçında arkasına çok adam kaçırsa da bu maçta tam konsantre oynayacaktır ve orada bir emre özkan kademeleri ile çok rahat maç izlememizi sağlayabilir. Ve toraman orta sahası ile Necip'in ofansif katkılarını daha çok izleyebiliriz. Çünkü Necip'in ofansif katkıları olmazsa oğuzhan'ı durdurmak için bir tane kasap ön libero yeter. Ayrıca Toraman'ın ofans katkısını hep sevmişimdir orta sahada oynadığı maçlarda. adamakıllı işler yapmaya çalışır. boş hareketlerden kaçınır genelde. ama onu stoper'de veli'yi orta sahada görürsek Allah yardımcımız olsun...

Basar dedi ki...

Yazıyı daha bitirmeden, sahadaki ilk 11'e bakıp yorum yapayım dedim.

Hoca Uğur Boral aşkından vazgeçmez. Solumuz yine delik deşik olacak yarın!

Ekrem35 dedi ki...

kesinlikle maçın kilit noktası @Bjk_KnightS'ın dediği gibi kimin 11de olacağı. toraman'ın muhakkak orta sahada oynaması gerekiyor bu maçta ki süpürücü görevini tam olarak yapabilen biri olsun böylece necip de ileri çıkışlarda daha rahat hareket edebilsin.

ve son cümlende belirttiğin gibi ilk yarının en önemli maçı bizim için. bu maç kazanılırsa rakiplerin yoğun maç trafiği ve derbilerin oyananacak olmasıyla çaktırmadan liderliğe uzanılabilir.

Ulas dedi ki...

Fernandes yokken yaraticilik sorunundan az etkilenmek adina 4-4-2ye mi dönsek acaba dusunuyorum.. Olcay-I.Toraman-Oguzhan-Necip önlerinde Almeida-Holosko..

Celal Abbas dedi ki...

Orduspor göbeği istediğinde çok iyi kapatıyor. galatasarayın kaybetmesini buna bağlamıştım. Kanat akınları çok önemli olacak trabzonsporun kazanmasında da sanki bu kanat etkinliği detayı skoru belirledi gibi geldiydi bana. Ordusporun Hocası Hector Cuper bu maça nasıl baktığıda önemli topu rakibe verip hatasını kollayan iki takımın maçında eğer orduspor kazanırız havasına girerse Beşiktaş kazanır gibime geliyor.

borasahin dedi ki...


Tam benim dusundugum kadroyu yazmissin :)

Acikcasi Toraman'un savunma onunde Necip ve Oguzhan ise daha ilerisinde oldugu orta saha modelinin ne yapacagini cok merak ediyorum. Acaba Necip daha cok baski altinda nasil performans verecek? Schuster doneminde ilk Buca macini hatirliyorum, cok iyi performans vermisti, sanki simdi o guveni gelmis gibi, ama bir farkla cok daha tecrubeli...

oguzk dedi ki...

Son cümleye katılıyorum, ayrıca Batuhan hazır gol atmışken hoca Almeida Batuhan'lı bir sistemle kumar oynar diye düşünüyorum Batuhan'ı tamamen kurtarırım düşüncesiyle

gökhan dedi ki...

fernandes bir süredir sallantıda zaten. yine ara ara sihir yapıyor, duran toplarda çok etkili oluyor ama oyun içerisinde yarardan çok zarar veriyordu. oğuzhan görebildiğim kadarı ile duran toplarda aratmayacak fernandes'i, necip de formunu sürdürürse çok aramayız bu maçlık. tabi maç çok sıkışırsa o sihirleri arayabiliriz ama gol atmakta sıkıntımız yok. açıkçası rahatım maç öncesi.

tabi toraman yerine veli tercih edilirse yandık. fazla üstüne gidildiğini düşünüyorum veli'nin ama şu sıralar harbiden felaket. ama bir sürpriz göreceğimizi de sanmıyorum. denizli ve schuster yanlışlarda diretir, sık sık tavşan çıkararak bizleri deli ederdi ama aybaba'nın böyle bir huyu yok. kadrolar genelde olması gerektiği gibi. bi uğur tercihi tartışılabilir ama o da biraz zorunluluktan.

real madrid(yoksa barcelona mıydı?) yine puan kaybetti. fikstürlere bakarsak, devreyi onların üstüne tamamlayacağız gibi.

Bjk_KnightS dedi ki...

sistem değiştirmek takım iyi giderken kumar olur ve bence hiç gerek yok. benim tek korkum hocanın sivok toraman tandemini denemesi ve o yüzden orta sahaya veli'yi çekebilecek olması. Ama ben orta saha da veli oynayacağına fernandes rolünde olcay'ın oynamasını tercih ederim. Sol kanata uğur boral ya da erkan kaş koyulabilir. Olcay arada akıl dolu paslar yapabiliyor ve kondisyonuyla orta sahayı çok rahat kaldırabilir. Zaten ben olcay'ı başta seyrettiğimde Pektemek ona çok güzel 2 pas verdiydi (hatırlayanlar vardır) ve birini atmıştır hatırladığım kadarıyla. Ve o maç demiştim ki bunu gerektiğinde forvet arkasında gizli forvet denemeliyiz. Eğer toraman'ı tandem de oynatacaksa hoca illa böyle bir sistem denenmeli. Ve ben Olcay geldi geleli zaten orada oynaması gerektiğini düşünüyorum. Barcelona'da Pedro görevini üstlenmeli. Hiçbir şey yapmaz gibi görünür ama çok şey yapar rolü bence ona çok uygun(bir oyuncu örnek verileceği zamanda hep barcelona'dan verilir yani).

Ama hoca uğur boral'a bek çıkınca geri dön laını iyice öğütlemeli çünkü fener maçında nasıl gökhan'ı dani alves'e çevirdiyse bu maçta Garcia falan oynarsa onu çevirebilir.

Ama tabii ilk mesajda dediğim gibi tercihim mustafa'nın kadrosu gibidir. Bu sadece hocanın Toraman'ı tandem de oynatmak istemesinin tek kurtarır yolu olarak görmek. Şu Veli'yi de nasıl zamanında Holosko'yu her oyuncu alırken takas da kullanıyorduk. Onu da kullanalım da iki tarafta daha fazla zarar görmeden yollar ayrılsın.

Unknown dedi ki...

fernandes in olmadığı bi 11 en hafif söylenişi ile ne kadarda 'sade' kalmış bu maçta topu da insiyatifi de orduspor a verdik bence keşke sezon başında parlayan bi burak kaplan olsaydı en azından topla alışverişi olan bi oyuncu yada mevcut kadroda olcay ortaya çekilip erkan kaş denenebilir çünkü toraman necip varken takımı biraz fazla defansif yapıyor kanısındayım belki böylece kanatlardan erkan sayesinde daha fazla orta imkanı da bulunabilir ....

Unknown dedi ki...


Orduspor'un en büyük zaafı bizim de en en avantajlı tarafımız ( dı ) aslında. Yani duran toplar ve yan toplardan gelecek hava topları. Defansları bu konuda gerçekten kötü. Yedikleri gollerin çoğu bu tarz goller. Hele kendi sahalarında yenildikleri Tranzonspor maçında Olcan gibi bir futbolcu bile kafa ile gol atıp takımını galibiyete taşıyorsa bu zaafları yarın mutlaka değerlendirilmelidir.

Şu soru üzerine kafa yoralım öncelikle: Takımımızda isabetli orta yapabilen var mı? Varsa hangi oyuncumuz? Hemen akıllara Ferdi geliyor sonra ise bence Uğur. Sağ ve sol beklerimizin asıl görevlerini bile yapmakta zorlandığı bir durumda onlardan Orduspor savunmasına isabetli ortalar yapmasını beklemek biraz lüks. Ne Hilbert ne de oynatılırsa Emre iyi ortacı bekler değil. Zaten karşımızda orta alan presi - adama değil alana presten bahsediyorum.- konusunda bence Türkiye'nin en iyi ilk 3 takımından biri varken hani basketboldaki gibi "örme paslarla" rakip alana oyunu yıkmak beklenilmesin. Buna fırsat vermeyeceklerdir. Bundan dolayı da takım içinde orta açma becerisi en yuksek olan Erkan Kaş hamlesi daha doğru olabilir kanısındayım. Hem orta isabeti hemde bulunduğu kanattan faul aldırtabilecek adamdır Erkan. Yarınki maça damgasını vuran adam olabilir bu özellikleriyle.

Aslında biz 4-3-3 falan oynamıyoruz. Toraman ön libero olunca direkt 4-1-4-1 oynuyoruz. Bundan dolayı bu ligin standartlarına baktıgımızda Toraman'ın Sivok ve ersan'ın önünde sarkık stoperimsi ya da ön libero olacağı hiçbir maçı kaybetmeyeceğimizi iddia ediyorum.
Topu hızlı çevirebilirlerse de Necip ile Oguzhan Ferdi'nin eksikliğini hissettirmezler. Sivok'un kendi ceza sahasında abuk subuk çekmeleri gibi abuk subuk bir kişisel hata olmadığı sürece de yarın gol yiyeceğimizi düşünmüyorum.


Takımın yarınki oyun felsefesinin topu rakip alanda oynamak mı yoksa gerisinde kalıp rakibin vereceği boşluklara sızmak mı olacağını da maçın ilk 5-10 dakikasında anlayabileceğiz. Hangi seçenek olursa olsun takım hücumcularına ataklarda düşen bir opsiyon sonuca direkt etki edecektir. Belki de maçın anahtarı budur:

Holosko ve Olcay rakibin arkasına sızmak ve hava toplarından inen karambollerde uyanık olmak ve gol vuruşu yapmak.

Almeida'dan bu sefer bir bazuka bekliyorum. Atamadığı tek gol şeklini de görelim artık :D



The Eagle Abroad dedi ki...

Oncelikle herkesin konustugu fernandesin olmayisindna bahsetmek istiyorum. Elbette saglikli bir fernandesi bende takimda isterim fakat son iki-uc mactir, ki buna Antalya maci dahildir, fiziki olarak cok dususte oldugu ve istedigi hareketleri tam anlamiyla yapamadigi asikardi. eger bu mac oynamayip eski sagligina ve formuna kavusacaksa saglik olsun diyelim.

fernandes ile ilgili ikinci bir husus, takimin cok fazla ona bagli olmaya baslamasiyla birlikte takim kimliginden cikmaya yakin olmasi an meselesi gibi. eger ileride fernandesi bir sekilde kaybedersek, -sakatlik, ceza, yada transfer gibi- onsuz oynamayi ogrenen bir takim olmaliyiz. Bu mac hem deplasmanda olusu hemde orduspor gibi alan savunmasini iyi bilen bir takim akarsi olusuyla cok guzel bir hazirlik olacak bizim icin.

Gelelim kurguya. Evet, cogunluk toramanin ortada necip ve oguzhanla olmasini, solbekte emrenin yer almasini ve ugurun ileride kullanilmasindan yana. ve form durumlari bu goruslere hak vermemeyi imkansiz kiliyor. Sanirim kilit nokta, veliyi kullanip kullanamamakta gozukuyor. Bence Veliyi, Hilbertin onunde denemek en azindan pirpir oyuncu olmasiyla ve defansa Hilberte yardimci olmasiyla son donemlerde sallantida olan hilbertin performansinida arttirabilir. Ayrica RapidWien zamanlarinda yanilmiyorsam, bu tip kanatta oynamisligida vardi.

Ben formda gozuken Holoskoyu, almeidanin yerine en ucta oynatmayi, tutmazsa Almeida ilede onemli bir hamle yapabilme imkaninida yeglerim dogrusu. Bu durumda benim dizilis su sekilde olur.

McGregor,
Hilbert, Sivok, Ersan, Emre,
Veli, Necip, Toraman, Oguzhan, Ugur,
Holosko.

oguzk dedi ki...

Ben de öyle düşünüyorum Eralp,Fernandes yanda bekleyip duran top kullansa bile farkedecek bir maçtı bu.Oğuzhan duran toplarda aratmaz gibi hissediyorum zira bir iki köşe vuruşunda tehlikeli noktalara kesebilmişti.

Fernandes'siz neler yapabileceğimiz görmek için en uygun maç hangisi diye düşünsem heralde bu tip bir maç seçerdim.Lider kaybetmiş,zor deplasman,takımın Fernandes'i gelmemiş bakalım genç orta sahamız neler yapabiliyor.Bir de Uğur oynayacaksa sol açık oynasa iyi olur çünkü Mustafa'nın tespitinde olduğu gibi onların solu etkiliyken bizim solumuzun etkisiz oluşu planlarımızı değiştirebilir.Benim tahminim 3 gol atamayacağımız bir maç olur ve en kötü 1 puan alırız,kaybetmeyiz. ha bir de " Bu maçı kazanırsa Beşiktaş, devreyi yüksek ihtimal lider kapatır. " Heyecanla bekliyorum

Unknown dedi ki...

bence de erkan kaç bu akşam kadroya monte edilmeli, çünkü eralp'in de dediği gibi duran toplar orduspor'un en büyük zaaflarından...fernandes'in olmadığı kadroda bu yükü sırtlanacak yegane oyuncu da erkan kaş gibi gözüküyor...

ayrıca, kazanırsak ben de ilk yarıyı lider bitireceğimizi düşünüyorum...ama belki de en zor maçımız olacak...

bir de hector cuper faktörü var ki; böyle büyük bir hoca burnumuzun dibinde orduspor'u çalıştırırken, biz neden samet aybaba yönetimindeki bir takımı izliyoruz, baştan beri anlam veremedim :) iki şampiyonlar ligi bir de uefa finali görmüş bir adam...çok garip...

Cartalete dedi ki...

Türkiye liginde cv'nin pek de para etmediğini fazlasıyla gördük maalesef. Aybaba'yla şuan hemen her oyuncunun zirve yapması bile apayrı başarı.

Artık birkaç transfer dönemini ve orada kadro planlamasında neler yapabileceğini; bu takımın 1 sezon sonra hangi seviyeye ulaşacağını görmemizi sağlayacak kadar zamanı hakediyor.

Unknown dedi ki...


Önyargılardan nefret ederim ancak Samet hocam o sahadaki her cukuru bile ezberine almış bir Emre Özkan varken bek-kanat bindirmelerinde hep pozisyon hatası yapmış, center back derinliğini bozmuş ve oradaki hücumcuları yıldız yapmış bir Ugur Boral tercihi yapıyorsa hocamızın bu maçta Uğur ile alakalı bizlerin bilmediği, akıl edemediği bir şey uygulatarak ben ve varsa benim gibi düşünenlere gereken cevabı sahada verecektir diye ummayı istiyorum.

Bile bile lades olmasın da.

BJK4EVER dedi ki...

Ugur yine solbekte, garip bir tercih olmus acikcasi. Umarim pahaliya patlamaz.

oguzk dedi ki...

Maç yazısını tekrar merakla bekliyorum.Özellikle mancınık çavuşumuz beni çok şaşırttı bugun.Oğuzhan basit hatalar yapsa da özlediğim şeyleri hatırlattı bana Pancu golü izler gibiydim sanki, sonuç olarak 3 puan 3 puandır ve önümüz gitgide aydınlanıyor, umarım her sevincimiz arkasından çıkan o lanet bu sefer çıkmaz