Tek Gol Dört Hata

Önder Özen’in ulusa seslendiği konuşmada en dikkat çekici anekdot şöyleydi; “Teknik ekibimiz maçı derinlemesine inceledi, çarpıcı detaylar keşfedildi. Mesela ilk golde Serdar dışında üç hata daha varmış!”

Derbi sonrasında yaşananların, Beşiktaş için asla bir son olmayacağını, “atılan adımların tek maçla, olayla kaybolmayacak kadar büyük” olduğunu söylerken, tam da bundan bahsediyorduk aslında. İnsanlar enseyi karartırken, Beşiktaş’ın teknik ekibi “neden böyle oldu?” sorusunu soruyordu kendine. Sadece Serdar Kurtuluş’u kuyuya atıp, kurtulmanın derdinde değildi. Daha iyisi için, öncelikle neyi, neden yapılamadığını irdelemek gerekirdi. Önder Özen der ki; “Bu maçın sonucunda öyle bir çalışma çıkarttılar ki kendimce fark etmediğim birçok detayla karşılaştım.”Bunu söyleyen insan, memlekette sahaya bakıp, üç perde sonrasındaki gerçekleri görebilecek bir futbol adamı.
Bu anekdottan sonra o golü tekrar izlemek icap ederdi. Çünkü söylenene göre, Serdar’ın hatasından geriye kalan üç hatadan biri olmasaydı, o atağın sonu yine de golle sonuçlanmayabilirdi. Birinci hata Serdar, o cepte… Galiba son hata olarak da Tolga’ya yazılmış. Çünkü yakın mesafe olmasına rağmen Drogba çok iyi bir vuruş çıkaramamıştı. Normalde Tolga’nın çıkarması gereken bir şuttu. Geriye kalıyor iki hata…

Pozisyon geçti, dağılın!

Gol dikkatlice izlendiği zaman, Serdar Bruma’ya karşı ikili mücadelede avantaj sağladığı anda geriye kalan Beşiktaşlı oyuncuların pozisyon bitmiş gibi hareketlerini sonlandırdıkları fark ediliyor. Onlardan biri de pozisyona en yakın olan isim Atiba Hutchinson. Eğer Atiba koşuşunu sürdürüp, Serdar’a yakınlaşsaydı; belki de Serdar orada topu korumak yerine Atiba’ya pas atıp, ikili oyuna girebilirdi. Bu durumda Bruma oyundan düşmüş olacaktı. Eğer Serdar yine aynı hatayı yapacak olsaydı bile, Atiba’nın oradaki varlığıyla önü golde olduğu kadar açık olmayacak, Drogba’ya o rahat pası atamayacaktı…

Atiba Hutchinson’dan sonra, pozisyon bitti gözüyle bakıp hareketini sonlandıran bir diğer isim Gökhan Töre. Aslında Serdar ve Bruma arasında mücadele yaşanırken, Drogba’yla aynı hizada. Ancak Drogba pozisyondan umudunu kaybetmeden dikkatini sürdürürken, Gökhan için aynı şey geçerli değil. Böyle olunca, Drogba o umudunu golle taçlandırmış oldu. Eğer Gökhan pozisyonuna olan odağını sürdürüp, Drogba’ya yakın oynamayı sürdürseydi, belki de o vuruşu ya hiç yaptırmayacaktı ya da o kadar rahat vurdurmayacaktı.

Teknik ekipten çıkan rapor da böyle midir bilinmez. Onlara göre çok daha fakir seviyedeki futbol bilgimizce çıkan sonuç bu. Futbolda, hele de söz konusu derbi maçıysa; asla odağını, dikkatini kaybetmemelisin.

8 yorum:

Selim dedi ki...

Mustafa hocam; yazılarını zevkle devam ediyorum; çocukluğumdaki Beşiktaş maçlarındaki hevesi, tadı tekrar görüyorum.(Bu arada 86 doğumluyum :)) Ellerine, düşüncene, Beşiktaş lılığına sağlık. Yola devam usta ...

Cartalete dedi ki...

Her zaman kendi çocukluğunun futbol, Beşiktaş heyecanını sıcak tutmaya çalışan biri olarak, öyle bir his uyandırıyorsam ne mutlu.
Eyvallah :)

beagle dedi ki...

Top bizde olduğu için Gökhan Töre'nin hatası olduğuna katılamıyorum. Geriye koşmayı bir noktada bırakıp, mevkisine doğru geçmesi lazımdı.

4 numaralı korkuluk stoper rakip forvetleri izlemediği için pas açısını kapatmıyor. Sağ ayaklı rakibe sağ ayakla pas açısı da veriyor. Ne dikkat, ne zeka, ne hız...4. hata için Gökhan Töre yerine onu tek geçerim.

Övünç Şentürk dedi ki...

Mevcut pozisyonda ceza sahasında sadece 1 gs'li varken zaten olması gereken adamıyla çok alakasız bir yerde hesapta kademe yapması gereken Sivok bence bu pozisyonda Gökhan'dan daha hatalı.Serdar topu kaybettiği anda Sivok daha yakın pozisyona ve açı kapatmak yerine kollarını arkaya atıp yerinde beklemeyi tercih ederek kötü bir karar veriyor.

Atiba ise pozisyonun direkt içerisindeyken tamamlanmış gibi bıraktığı için aynen belirttiğin gibi hatalı.

Burak'ın çok ufak bir fake ile Escude'yi pazara göndermesi de enteresan.Escude orada Burak'ın önünde kalabilse topa da çok rahat müdahale edebilir.

Ramon tehlikeyi gördüğü için Escude'den daha çabuk seziyor ama geç kalıyor. Bunlar oyun gelişimi ve spontane durumlar.

Taktiksel yani çözümlenebilir olarak ise Atiba ve Sivok sorumlu görünüyor.


Cartalete dedi ki...

Haklısınız, Sivok çok fazla içte pozisyon almış gözüküyor. Ama Drogba'nın en farkında olan oyuncu Gökhan, bence pozisyon bitmeden bitirmiş. Pek hatasız diyemeyiz. Belki Tolga kategori dışırıdır, direkt pozisyon hataları incelenmiştir, ikisi de vardır kim bilir :)

gökhan dedi ki...

bundan 1-2 yıl önce görmüştüm sanırım. mourinho ve villas-boas'ın birlikte çalıştığı döneme ait bir dosya dolanıyordu ortalıkta. galiba newcastle analiziydi, çünkü emre falan da vardı içinde. analizin içinde öyle ilginç ayrıntılar vardı ki şaşırmıştım. rakibin kurulan barajlarda sıçrayıp sıçramadığını falan incelemişti adamlar. çok acayip yani. boşuna başarılı değiller işte. bu kadar titizlikle başarısız olmak zor zaten.

bu yazıyı görünce aklıma direk o dosya geldi işte. muhtemelen bahsedilen hata sayısı 4'ten bile fazladır, abartı olmasın diye söylememiştir önder özen. çünkü çok ilginç çalışıyor adamların kafalar.

yani kimse bu açıklama zorlamadır, ya da yükü serdar'ın üstünden almak için yapılmış bir açıklamadır falan demesin. cidden bizlerin görmediği detayları görüyorlar. tek dileğim de yılmadan bu titizliklerine devam etmeleri. belki oyuncu kalitesi yüzünden bazı rakiplere karşı sıkıntı yaşayabiliriz ama geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi ligin dibindeki takımlara da takılmayız. sonuçta her maç 3 puan. neyse ya, iyi olacak iyi, güzel günler göreceğiz, hissediyorum valla.

turkkant dedi ki...

Arkadaşlar abartmayalım şimdi bu video analizleri gs, fb filan da detaylı yapıyor. Şimdi mustafa ile ben de videoyu ileri geri 3-4 kez oynatsak biz de 2-3 hatayı hemen çıkartır söyleriz. Özen işin biraz pr'ına kaçmış.

Cartalete dedi ki...

Buluruz elbet. Ama bulduktan sonra o hataları gidermek için yol göstermek, eğitim verebilmek zor. Beşiktaş teknik ekibi o havayı veriyor. Güzel olan o zaten.