Fransa Akıyor



Bu Dünya Kupası’nda pek çok takım izledik. Beklenti üzerine çıkanlar, hayal kırıklıkları… Almanya dışında çoğu takım bir şekilde şaşırtıcı performans sergiledi. Ancak gazeteye “hem keyif veren futbol oynayacak, aynı zamanda ‘güçlü takım’ izlemini verecek adaylar aranıyor” diye ilan verirseniz, buna bir tek Fransa dönüş yapabilir. Son Dünya Kupalarında “turnuvanın ilk kötü maçı” denince akla gelen Fransa… Nihayet jenerasyon değişti, üstelik ellerindeki yetenekli oyunculardan iyi bir harman çıkararak, komple takım görüntüsü sergileyerek. Deschamps, Nasri’yi kadroyu almadığı zaman bir söz sarf etmişti ve takımı onu haklı çıkardı.
Ben Fransa’nın en iyi 23 oyuncusunu değil, Fransa için en dengeli takım çıkaracağım 23 oyuncuyu seçiyorum!
Fransa’nın bu halini sahiden de “denge” diyerek tek kelimeyle özetleyebiliriz. Orta sahaları çift yönlü, hatta hücumcuları da öyle… Giroud ve Benzema, dünya üzerinde “oyuna katkı veren” en parlak iki santrfor olabilir. Benzema’nın Giroud’a farkı, aynı zamanda harika bir “bitirici golcü” oluşu. Bunun için sadece hakemin düdüğe erken davranıp, yazık ettiği son dakikadaki vuruşuna bakmak yeter. Attığı resmi golde de vuruşun inceliği dışında, savunma arkasına yaptığı koşu zamanlaması derslikti. Dünya Kupası 2014 denince akla ilk gelenlerden biri o olacak, belli!

Hücum oyuncuların, ileriye topsuz koşu atan orta sahaları paslarıyla ödüllendirişi kadar; orta sahaların da o koşuları atması çok değerli. İsviçre gibi her zaman güçlü takım savunması yapan bir rakibi perişan etmelerinin altında yatan sebep en çok da bu. Görünürde Fransa’nın iki santrforu vardı ama kale etrafında 5-6 adam baskı kurabiliyordu.

Futbolun yazılı olmayan kurallarının başını çeken “hezimete uğrayan tek takımın golü jeneriklik olur”  durumu İsviçre’de bu durum iki kez yaşandı. Frikik golünü daha çok baraj hatasına yazabiliriz ama ikinci gol, oluşumuyla ve son vuruşuyla gerçekten çok iyi.
Fransa için bir önceki yazıda “çaktırmadan finale gidebilecek takım” tanımlamasını kullandık ama kendilerini bu kez fazlasıyla ifşa ettiler… Şu sıralar bir içecek reklamanının benzedi halleri: Fransa, akıyor!

Hiç yorum yok: