2018'de Görüşürüz!



Normal şartlarda grup maçlarından sonra Dünya Kupası’nın üst turları keyifsiz geçer. Öyle ki Fransa – Almanya maçında bile bir gol, maçı kilitlemeye yetmişti. Bu oyunu belki en iyi değil ama “en lezzetli” oynayanlar, Güney Amerikalılar. Onlara futbol çok daha fazla yakışıyor. Top teknikleri, oyuna olan aşkları, tribünlerdeki tutku… Brezilya ve Kolombiya arasında geçen maç, belgesel tadında bir çeyrek finaldi.

Bazı maçlarda özellikle topun uğramasını istediğiniz ayaklar vardır. Neymar ve James Rodriguez’de olduğu gibi. James’in Neymar’a nazaran farkı, estetik açıdan görsel şov sunmasının yanı sıra her hareketiyle sonucu değiştirecek bir iş yapabiliyor. Hatta şöyle de diyebiliriz, ayağına aldığı her topla bonservisine 100 bin euro daha ekliyor. İşin acıklı tarafı, maç boyunca taşıdığı topları Teofilo Gutierrez’e ulaştırmak zorunda oluşuydu. Falcao’nun varlığı, Kolombiya’ya bu rüyanın çok ötesinde şeyler yaşatabilirmiş.

Artık bu kadar kısa zamanda aksi pek mümkün değil, turnuvanın adamı James Rodriguez’dir. En azından gönüllerde öyle… Çünkü eğer mesele bir takımı taşımaksa, bunu turnuvanın başından beri yaptı. Göz yaşları hayal kırıklığından çok, yarım kalmış gururun eseriydi. Ama üzülmesin, 2018′de o ve takımı çok daha güzel olacak. Hele de etrafına Quintero’yu da ekleyince… Çocukluk arkadaşı Quintero da yetenek olarak pek aşağı kalır gibi değil, bunu zaten U20 şampiyonasında da ispatlamıştı. Dün de oyuna girdikten sonra oldukça hareket getirdi, hücumlara akıl kattı. Attığı yan paslar bile ayrı bir estetik kokuyordu.

Penaltının kahramanı Bacca, topla hareketlenme açısından oldukça değerli bir forvet. Pekerman’ın onu 11′de Teofilo’nun yerine başlatmaması, oldukça büyük bir hataymış. Hatta Serie A’da iyi bir kenar forvet örneği sergilemesine rağmen Kolombiya oyun formatı içinde kendini pek fazla gösteremeyen Ibarbo’nun yerine de Quintero yazılabilirmiş. Ne kadar topla yetenekli adam, o kadar fark… Bunu son dakikalardaki oyun kanıtladı.

Şu ana kadar çeyrek finallerde sadece duran toplardan gol atıldı, ama içlerinden biri fazlasıyla özeldi: David Luiz! Ölü yaprak vuruşu desek değil, kesme desek değil… Ayağının içiyle çizgi filmlerde görülecek bir şut çıkardı. Top bir anda, helikopterden atılan erzak varili gibi kaleye indi. Ve bu adam bir de utanmadan stoper! Mucizevi bir goldü. O mucizevi gollerden, Thiago Silva ve Neymar’sız çıkılacak Almanya maçında daha çok ihtiyaç olacak.

2018 Kolombiya'sında, Yepes'ten doğacak boşluğun varisi de hazır gibi: Pedro Franco

Hiç yorum yok: