Nasıl Bir Film: Bolgen (2015)


Sizi bilmem ama felaket filmleri benim oldukça ilgimi çekiyor. Keza hayatta kalma filmleri de öyle. Evde sıcak sıcak otururken, oradaki zorlu koşulları, mücadeleyi falan izleyip, "orada atsa kendini denize kurtulurdu aslında..." gibi akıl vermek güzel tabii. Norveç yapımı Bolgen de bir felaket filmi.

Film, her zaman için tsunami riski taşıyan bir kasabayı konu alıyor. Eski bir uzman olan Kristian, dağın hareketlerinden kuşkulanarak, sürekli farkındalık yaratmaya çalışıyor. Çünkü şayet korktuğu şey olursa, 85 metre yükseklikteki bir tsunami kasabayı yutacak ve insanların o dalgadan kaçması için sadece 10 dakikası olacak.

Efektlerle çok boğulmasa da (ki bence bu daha güzel bir şey) filmde bazı sahneler görsel anlamda oldukça etkileyici. Hatta Norveç’in doğası bile başlı başına filmi izleme sebebi. "Ailesini kurtarmaya çalışırken Superman'e bağlayan baba" gibi klişeleşmiş bir olgu içerse de; her dakikası dolu, çok abartıya kaçmayan, gayet izlenebilir bir film olmuş.

Spoiler uyarısı: Alttaki paragrafı filmi izledikten sonra okusanız daha iyi.

Filmde en çok dikkatimi çeken şey, kaçış anında arabaların sol şeridi işgal etmemesi oldu. 10 dakika içinde kasaba yok olacak, abiler hala trafik kuralları derdinde. Kornaya basıyorlar falan. “Felaket anında da olsa trafik kurallarına uyun!” gibi bir kamu spotumuydu, yoksa hakikaten insanlar orada böyle mi bilemedim. Burada olsa bırak sol şeridi, arabaların üstünden üçüncü bir şerit açılır o hengamede. 

Kahramanımız arabanın içindeyken, dalganın arabayı yuttuğu sahne baya iyiydi. Keza salla şehre geri dönüşü ve orada karşılaştığı manzaralar falan, baya gerçekçiydi. İyi filmdi iyi. Ayrıca, finalde babasını kurtarmış gibi olsa da o çocuğa hala uyuz oluyorum. 

Hiç yorum yok: