Beşiktaş 2012/2013

Şu sıralar Avusturya’da kampta olan Beşiktaş’ın her hangi bir kros çalışmasında çaktırmadan araya kaynasam; “bu kim yahu?” bakışlarıyla yadırganmazdım herhalde. Zira bu soruyu sorabileceğimiz bir dolu oyuncu var. Takımın yarısından fazlasını sima olarak tanımıyor insanlar. Tanıdıklarımız da imaj yapıp gelmiş; Veli Survivor Adasına uğramış gibi mesela… Aslında bu heyecan verici bir şey… Nihayet ciddi bir yenilik var kadroda; o yenilik içersinde 15 adet alt yapıdan gelmiş oyuncunun bulunması, işe ayrı lezzet katıyor.
 Her ne kadar yolu yanlış bulsam da (bir oyuncuyu kadro dışı bırakmak, bağıra bağıra elden çıkaracağını belli etmektir; böyle olunca değersizleşiyorlar) beklenen “zorunlu” yabancı tasfiyesi de yaşandı. Neden zorunlu olduğu da Kerem Akbaş’ın şu yazısında açıkça gözüküyor. Beşiktaş, gelirinin %70’ini maaş olarak oyunculara aktarıyordu. Daha doğrusu aktaramıyor, yağmur gibi ihtarlarla karşılaşıyordu. Avrupa Ligi yalan olunca, gelirler de geçen seneye göre çok düşecek. Ödenmesi gereken kısa vadeli borçlar da var. O nedenle yapılması gereken ilk iş, maaş dengesini düşürmek olurdu, öyle de olacak gibi.

Açıkçası ben de Hilbert ve olağanüstü teklif gelmediği taktirde Fernandes dışında; hiçbir oyuncu için “gidemez” şerhini koymazdım. Bunlara hoca isteğiyle Almeida ve anlaşılması olağan gözüken Sivok da eklenecek gibi… Samet Hoca verdiği röportajla 4-1-3-2 gibi bir sistemle oynayacağını ve oyuncuya göre sistem değil, “sisteme göre oyuncu” yolunu seçeceğini söylemişti. Bu bağlamda, kalanlar-gidenler ekseninde o 4-1-3-2’nin hangi tarz oyuncularla resmedileceği az çok belli olmaya başladı.

4-1-3-2 denince benim aklıma iki türlü sistem geliyor. İlki, bir dönem Werder Bremen’in oynadığı; üçlü orta sahanın ikisi 10 numara (Mesut ve Diego) diğeri kanat özellikli bir orta saha (Frings), arkalarında enerjisiyle dengeyi kuracak Baumann gibi bir defansif orta saha ve önlerinde ise klasik “bir kısa, bir uzunlu çift forvet” (Pizarro – Rosenberg) ile yapbozu tamamlayan bir düzen. Ancak böyle bir sistemde Baumann’ın kritik rolünü üstlenebilecek Ernst’in peşinen yok sayılması, sistemin bu tarzda  4-1-3-2 olmayacağına işaret ediyor.

Ayrıca Samet Hoca’nın Fernandes için “geriden oyun kurmasını istiyorum” demeciyle, durum biraz daha aydınlanıyor. Beşiktaş; merkezde koşan adam yerine top kullanmayı bilen, enerji ihtiyacını ise sağ ve sol orta sahalardan sağlayan, birkaç hafta önce İtalya’dan örneğini gördüğümüz bir 4-1-3-2 yolunda gibi… Açıkçası, kadrodaki mevcut oyuncular da (bilhassa Veli, Necip gibi orta sahalar) bu tarza daha yatkın.
Fernandes, bir nevi Pirlo rolünü üstlenecek gibi gözüküyor. Savunmadan top alan, oyunun hızını, yönünü değiştiren; kısaca hücuma servis yapan değil de, o pozisyonların “mutfağını” kurgulayan, yani asisten ziyade “asist öncesi pasların” hatta bir öncesinin adamı olacak. Örneğin Balotelli’nin Almanya’ya attığı ilk golde asisti yapan Cassano’ydu, asist öncesi pası da Chiellini vermişti. Oysa o pozisyonun oluşmasını sağlayan esas etken, Pirlo’nun uzun ve ters bir topla Chiellini’yi gördüğü andı. Oyun zekası olan oyuncular, ceza sahası yakınında değil de orta sahanın gerisinde top alınca çok daha fazla fark yaratıyorlar. Aksi takdirde, derinlerde o oyunu kurgulayacak biri olmayınca; top zaten rakip ceza sahası çevresine gelemiyor. Genelde bir stoperin şişirmesiyle, pivot santraforun kafasına doğru eriyip gidiyor...

Beşiktaş’ın Montolivo’su olması hususunda da, yani ikili forvetin hemen arkasına en uygun isim şüphesiz ki Oğuzhan Özyakup’tur. Fernandes ve Oğuzhan, her hangi bir baskıyı kısa ve çabuk paslaşmalarla kırıp, durumu lehe çevirebilecek oyuncular. Bu oluşumu görmek için sabırsızlanıyorum. Keza Muhammed de, bu seneden itibaren Oğuzhan’la birlikte o görevi üstlenebilir, ciddi bir alternatif olarak görülebilir. Zaten böyle bir sistemin iyi işlemesi için takımın oldukça yakın ve pasa dayalı oynaması gerekiyor. Bu durumda Muhammed’in tek eksik tarafı olan fizik ve kondisyon, onu daha az zorlar hale getirir.

Ben Uğur Boral’ın da sol bek için alındığını düşünüyorum. O bölgede çok güvenilir bir isim değil; bilhassa ters kademelerde sıkıntı yaratabilir. Lakin yine aynı noktaya geliyoruz; Beşiktaş bu kadar hücumcuya sahip olan bir sistemle zaten önde, topun kaybedildiği bölgeye basmak ve oldukça yakın oynamak; oyuncuların koşu mesafelerini kısaltmak zorundadır. Böyle olunca Boral, pekâlâ bek oynayabilir. Tıpkı prese dayalı bir takımda Jordi Alba’ya “ters kademe yapma görevi” düşmüyorsa, ona da düşmeyebilir. Her ne kadar bu sene için daha erken olduğunu düşünsem de; gelecekte aynı şeyler yine modelde bir bek olan Ümit Karaal için de geçerlidir.
Hocanın Almeida ısrarına soğuk bakıyorum. Zira o işi görecek, kendisinden minimum %50 oranında daha maaş alabilecek oyuncular bulunur. Ayrıca bu dar boğazda, Almeida paraya kolay çevrilecek oyuncular arasındaydı. Gün geçtikçe piyasası da düşecektir yaşından dolayı. Ama tüm bunlar, onun düşünülen yeni sistemde parlama ihtimalini yok saymaz. Zira kendisinden bu kez “ne halin varsa gör” tadında bir tek forvetlikten ziyade, tıpkı Werder Bremen’deki gibi “sen denge boz, defansı dağıt; gerisini Rosenberg halleder” görevi verilebilir. O Rosenberg’in buradaki karşılığı Mustafa Pektemek oluyor. 

Yabancı transferi de, muhtemelen forvet arkasına ve Almeida’nın alternatifi için yapılacak.Belki bir de Fernandes alternatifi... Zaten rota çizilmişti: Brezilya. Doyamadık bir türlü şu tatile gidince 5 kilo alıp gelen, "aç gözlü menajerlerin" kucağındaki sambacılara... Oysa o kadar yol gitmeye gerek yoktu; az biraz yukarı baksak, Doğu Avrupa, Orta Avrupa hatta İskandinavya falan... Yükselme hedefine sahip, herşeyiyle futbolcu olan; Beşiktaş'ın profiline daha uygun düşecek oyuncular bulunurdu oralarda. Üstelik, daha uygun maliyetlerle...

Giden alt yapı oyuncuların hepsi A Takım’da kalmayacak elbet. Ama en azından alternatif bazında düşünülseler bile yeterlidir. Hem kulübün alternatif yaratma bazında para harcamasına gerek kalmaz, hem de bir umudumuz olur. Bugün alternatif, durumuna göre yarın ilk 11… Yeter ki o kapı açılsın, şansı verilsin. Kimin üstünde durulmaya değer, kimin değmez; yavaş yavaş belli olur.
Ama benim tahminim; özellikle Hasan Türk gelecek yıl sesini duyurmaya başlar. Keza Kadir Arı da hem ikinci forvet hem de duruma göre 4-4-2’ye dönüldüğünde sağ kanatta, b planında “kontra” katkıları olabilir. Caner Turp, sol bek alternatifliği için en uygun isim mesela. Bir de Furkan Şeker gibi “saklı” bir potansiyel var. Stoper başladı, Denizli’de sağ bek oynadı. Ama kendisi tam bir Busquets aslında. Savunma önünde, sakin ama aynı zamanda kararlı yapısıyla, pas yeteneğiyle çok katkısı olabilir. Fernandes’in yokluğunda oraya Oğuzhan kaydırılır ya da bir yabancı alternatif alınabilir; ama Furkan’ın bu yeteneği yok sayılmamalı.

Burak Kaplan’ın söz konusu sistemde pek yeri yok; zira üçlü orta sahanın kenarları, pek bireysel özelliklere bakmıyor. Ama duruma göre 4-4-2’ye dönüşlerde, kenardaki seçenek olabilecektir. Tüm bunlar aslında biraz afaki. Neyin ne olduğu; netleşecek gidenler-kalanlar tablosuyla ve hazırlık maçlarıyla ortaya çıkacak zamanla. Bir nevi sezon öncesi ve “Beşiktaş’ı özleme” yazısı oldu bu daha çok... Velhasıl, elde kalan takım düşük profilli olabilir ama “düşük hedefli” olmayacaktır bence. Tabi bunda hocanın da aynı şekilde düşünmesi gerekiyor. Ama biz yine de "ilk 4 iyidir" falan diyelim; az beklenti, güzel başarıyı getirmiştir hep.

41 yorum:

box2boxMC dedi ki...

yeni sezonu açtık bu yazıyla galiba.

Şu adamları elden çıkarma işini bi türlü yapamıyoruz. Bak FB ne güzel gönderdi Dia'yı. Sezon bittiğinden beri hiç açıklama yaptılar mı, Dia kadro dışı seneye düşünmüyoruz filan diye. Ne güzel okuttular 4m € ya.

Bizde salak gibi değerini düşürmek için elimizden geleni yapıyoruz. Sanırım hepsi için amaç alacaklarına karşı bonservisini vermek olacak ama o işte yaş bence. Bu maaşları kimse veremez adamlara. Çok fena elimizde patlayacaklar. Merakla bekliyorum.

Holosko'dan hiç bahseden yok. Bence çift forvet oynayacaksak Holosko orda iş yapar, en azından yedek olarak elde koz olur. Geçen sene playoff son iki maçında 2'li forvette fena değildi bence.

Bu sistemde Hilbert, Necip ve dönünce İsmail'den patlama bekliyorum.

FM de bu 4-1-3-2 yi deneyen var mı?

Cartalete dedi ki...

Holosko bu sistemde biraz sıkışırdı. Burada ikinci forvet; Cassano gibi, Pektemek gibi "al-ver" oynayan tipte bir oyuncu olmalı. Holosko daha çok "at önüme gideyim" oyuncusu. :)

Alternatif olarak tutulabilirdi ama 1.8 milyon Euro'luk alternatifi pek kaldıramayız artık.

Mesela Quaresma Inter'den gönderileceği apaçık belliyken de; adamı evde bırakmadılar ŞL finalinde falan. Gitti kupa mupa kaldırdı, çöpe atmadılar. En nihayetinde para kazandılar elden çıkarırken.

box2boxMC dedi ki...

M.Akyüz'de Holosko gibi sanırsam, çok izleme fırsatım olmadı o saçlardan belli at gibi koşan bi hali var..

Ee bu durumda forvet yedeğimiz yok. Sadece altyapıya da güvenmek olmaz. Umarım alternatif olsun diye Gökhan Ünal hamlesi filan gelmez.

Cartalete dedi ki...

Altta iki tane vardı öyle adam: Ali İhsan ve Furkan Yaman. Furkan 17 yaşında daha ama Ali İhsan'ın zamanı gelmişti. Onu neden yok saydılar pek anlayamadım. Tam bir second striker aslında kendisi.
Oraya genç, yabancı bir alternatif alınabilir. Dediğin gibi Akyüz de tam olarak bir SS değil.

Unknown dedi ki...

ilk dizilişte almeida nın yerine jaja fernandesin bölgesine psg deki sissoko tarzı bi oyuncu shathar dan ılsinho ve sol beke de taiwo olsa mükemmel bi takım olurdu ama yine velinin kaleyi tutturabilme ihtimaline kaldık gibi neyse hayırlısı olur beşiktaş için inşaallah :D

Cartalete dedi ki...

Farketmez, De Rossi de kale alanında auta vuruyor. (Madem örneklemeye İtalya'dan girdik:) )

Veli'nin enerjisi, bu sistem için çok değerli. Geçen seneki yapıda fazlasıyla ofansif katkı, ince pas gerekliliği doğuyordu. Böyle bir sistemde ortaya 12 km'lik mücadele koysun, kazandığı topu en yakınına ya da kaçan bekin önüne bıraksın, yeterli.

julian-kerem dedi ki...

Cartalete,

Altyapida oynayan Mertcan ve Volkan Ekici vardi onlarin akibeti ne oldu biliyor musun?
Senin uzerinde durdugun elemanlardi bunlar ve fizik olarak A takima yakin gorunmuslerdi.
Cem

Cartalete dedi ki...

Mertcan, Demirer'den bahsediyorsun sanırım. Kampta olan oyunculardan biri. Her ne kadar tabloda yazmasam da orta sahada Necip ve Veli alternatifi olabilir, enerjik bir oyuncu. Keza savunma önünde işi "savunma olan" biri istenirse; orada da oynayabilir.

Volkan, Kuçik'le beraber Göztepe'ye verildi bonservisiyle birlikte.

The Big Lewoski dedi ki...

Peki bu sistemde Olcay Şahan'ı nerede kullanacağız? malum sadece sağ ve sol kanat oyuncusu. gerçi BJK'li bir sitede yayınlanan röportajında sağ, sol ve orta alanda oynayabildiğini söylemiş...Bu açıdan Oğuzhan'a alternatif olabilir mi? Yoksa burak gibi 4-4-2 de mi düşünülebilir??

Unknown dedi ki...

haklısın tabi abi ama de rossi nin yaptığı savunmayı yapsa başka birşey istemem hele o ilk a. madrid maçı hoca desteğiyle birlikte fiyaskoydu ama ben rakiplerin ransferleri ve mevcut kadrolarına oranla ancak karşı koyabiliriz manasında söylemiştim şimdi melo zokara ve m.topal la kıyaslandığında çok zayıf kalıyor veli...

Cartalete dedi ki...

The Big Lewoski

İkinci resimde görüldüğü üzere, kendisinin 3'lü orta sahanın kenarlarında iyi bir alternatif, hatta duruma göre as oyuncu olabilir diye düşünüyorum. O da Veli model bir oyuncu, orta saha özellikli kanat.

XabiAlonso14 dedi ki...

Yilik 1 Mio alan Olcay kesinlikle ilk 11'de oynar bence.

Bide ben olsam Hasan Türkü inverse Winger olarak o üclünün sag tarafinda oynatirdim.
Hem pas anlamda iyi verim aliriz hemde Hasanin cok iyi sut tekniginden yararlaniriz.

Ve kendisinin oyun icinde daha cok ortaya kaymasini isterdim Hilberte alan acmak icin.

Sivok gelirse o uzun toplari sever. Bunu Dortmund'a Subotic'de hep yapar.

Klopp bunu avantaj haline getirdi.
Götze normalde bir 10 numara pozisyon oyuncusu ama onu kanatlarda kulaniyor ve kendisi ortaya dogru kayiyor mac icinde ve orta alani kalabalik tutyorlar.

Subotic uzun top atiyor -> karsi stoper kafa topuna cikiyor ->topun düsdügü yerde Götze,Lewandowski,Großkreutz,Kagawa oliyor .

Top kaybi sonra hemen orda "karsi pressing , sok pressing " yapip topu kapiyorlar ücüncü/ikinci bölgenin sonunda.
Bunun avantajlari:

1)hemen tehlikeli pozisyona girebiliyorsun
2)karsi takim pozisyon almakda zorlaniyor
3) topu kaptigin anda yaninda hemen pasi verebilicegin oyuncular oliyor cünkü orta alan kalabalik oliyor

Bende Hasani bu sekilde kulanirdim acikcasi.
Zaten Hilbert oyuna genisligi verir.

planck dedi ki...

Futbolcuları elden çıkarma konusundaki problemi Egemen'de gördük zaten. En az 3,5M€ edicek adamı alacağı 1.4M€ karşılığı serbest bıraktık.
Q7 gitmek istese rusyaya, katara, çine yine 5e 6ya okuturuz ama avrupada kalmak istediği için zor gibi geliyo bana ondan para kazanmamız.
Almedianın kalması da çok manalı değil bence de. O paranın yarısına onun yaptığı karıştırıcılık işlerini yapıcak serie b'den topçu bulunur. 3 haftada bir kafa golünü de atar.
Holosko ile Onur kıvrak takası vardı benim aklımda, 10 numara olurdu bizim için. Artık o da geçti.
Şu anda ortasaha oyuncu profili olarak düşük ama belki de en çeşitli kadro bizde. Bu yüzden buraya trasnfer yapmasınlar artık, bu sene bu çocuklar olduğu kadar götürsünler. Forvet arkası adam alsan Oğuzhan yedek kalıcak, o yedek kalınca mami 2. yedek olucak, e ne anladım ben bu işten.
Bu çeşitliliği bakalım hoca nası kullanıcak görücez. Zorlanılan maçlarda oyuna müdaheleler çok önemli olucak. Bir de bu kadroda ortasaha oyuncuları topsuz oyunu, özellikle defans yaparken pek beceremeyeceklermiş gibi geliyor bana.
Neyse bakalım izleyip görücez.

tannhauser dedi ki...

yönetimin gönderme stratejisi kesinlikle box2boxmc'nin dediği gibi, alacaklarından kurtulalım da, bonservis eksik kalsın şeklinde. oyunculara giderken para kazandıracak şeklinde bakılmıyor. alacaklardan ve ertesi seneki ödemelerden kurtulsak, kardır diyor yönetim. q7'yi alacak ve onun da gideceği bir kulüp olsaydı, şimdiye kadar çıkardı. bence o da kulüpte kalacak. biraz da garip bir karakter, profesyonel filan değil adam. feda'ya katılırsa hiç şaşırmam. ama ekonomisi bir yana, sistemde bir kara delik yaratır. atsan atılmaz, satsan satılmaz bir durumda. hani aybaba, yönetimin isteklerini, teknik olarak tercüme ediyor ve taraftar tepkisini yönetimden kendine kanalize ediyor. orası belli ama şu sistemde q7'yi bir yere koyabilene aşk olsun. sahiden cartelete, koysana bir yere :) adamda ego dört ton filan. melül melül bakan samet hoca'ya her türlü terbiyesizliği yapacak karakter de var. ki hoca buna maruz kalmak istemez kesinlikle. hele de diğer oyuncuların önünde. yine plansız bir şekilde, su akar yatağını bulur diyeceğiz.

Bjk_KnightS dedi ki...

Oyuncu satmayı Carew harici beceremedik ki onu da değerine satmadık. Tüm oyuncuları nolur alın şeklinde piyasaya gösteriyoruz. Onlar da nasıl olsa satmak zorundalar bu parayı versekte olur diyolar ve fiyatlarının çok altına gidiyorlar. Yazık oluyor o giden paralara. Ve bu yeni yönetimle ilgili çok büyük bir sıkıntı var. Herkes basına konuşuyor. Ve farklı farklı şekilde bile olabiliyor. Basına bu kadar konuşunca klübün hiçbir meselesi klübte kalmıyor. Çok yanlış. Böyle giderse en kısa zamanda kavga ederler bunlar ki etmeliler de. Klübte bir basın sözcüsü olur ve sadece o konuşur. Bizde herkes basına demeç veriyor.

Takıma gelirsek çok kötü olmayan bir takım kuruluyor. M.Akyüz bu sene yedek olacak gibi. Yanına bir de hızlı bir forvet alınacak iddaaları dolaşıyor. Genç önü açık birini bulurlarsa iyi olur ama çok ümitsizim. Yönetimin eli kolu bağlı anlıyorum ama olaylara populist yaklaşmak yerine sussalar ve işlerine baksalar sorun çıkmaz zaten. Ama YD'nin populist zamanlarının izleri var hala.

Şu takıma güvenilsin çok iş yapar. Yaa en kötü 4. olur. FB,Gs,TS haric diger takımlarda bizim oyuncuların mevki alternatiflerini düşünsenize. Hiçbiri bizimle boy ölçüşemez. Ama tabii takım olmak önemli. Takım olunduğu zaman Şamp Ligi bile süpriz olmaz...

box2boxMC dedi ki...

@tannhauser bence Q7 ücretinde sembolikte olsa bi indirim yapılıp takımda kalmalıydı. Bu sistemde de Almeida'yla çift forvette ya da forvet arkasında oynayabilirdi. Geçen sene BJK'nin iyi maçlarında Q7 hep serbest ya da forvette oynadı. CC'nin bu oyun düzenini devam ettirmemesi biletini kesti zaten. Ondan sonra gelen çapsızda bunu göremedi herhalde.
Simao ya da Q7 den birinin gitmesi gerekirken ikisinin birden gitmesi saçmalık oldu bence. Ama işin diğer tarafından Fernandes'le aralarının iyi olmadığı aşikar. Bu durumda da Fernandes üzerine takım kurulacaksa tamam hepsi gitsin ama benim tercihim serbest oynayacak bir Q7 etrafına takım kurulmasıydı. Fernandes hızlı oynayacak bir oyun yapısı içinde çok net el freni olacaktır.

Şu hazırlık maçları başlasada görsek kim nerde oynayacak.
@cartalete Pirlo tarzı Fernandes kullanımını bende çok isterim ama bir ara adı geçen Hürriyet, Alper Potuk, Veysel Sarı'dan anladığımız kadarıyla Samet'in kafasında orada çapa kullanmak var. Bence orada Toraman faydalı olur. Zaten Tek faydalı olduğu yerde orası, hem böylece defanstanda uzak durmuş olur :))

Celal Abbas dedi ki...

Fernandes 4132 deki 1 için çok yumuşak kalmazmı. Fernandes geriden oyun kurabilen bir oyuncu ama sanki önde oynamayıda sevdiğinden yerini sıksık kaybedebilir giibme geliyor. Senin söylediklerinden Sanki Hocanın fernandes beklentisi euro 2012 de italya performansından özellikle pirlodan etkilenmiş gibi. italyanlar bu model oyuncuları hep yetiştiriyorlar. Pirlo ,aquillani ,de rossi hatta montolivo bu beceri kazandırılmış oyuncular. fernnades böyle bir oyuncumu çok emin değilim.

Ulas dedi ki...

Kerem Akbas’in yazisini okudum da gecen sene bu zamanlar hukukla ilgilenmeye basladik, simdi ekonomi ogreniyoruz. Bakalim Besiktas sayesinde daha neler ogrenecegiz :)

Hocanin Fernandes demeci yazili kaynakta var mi? Ben bulamadim ama eger gercekten defansin onunde dusunuyorsa, bence ondeki ucluye Necip yerine Olcay girer, Necip ve Hasan da alternatif olurlar.

Bir de Tanju unutuldu mu, yoksa giremedi mi kadroya?

Cartalete dedi ki...

Tanju'yu unuttum :) Çoktandır gözden ıraktı haliyle. Rıdvan'ın yerine yazayım onu.

box2boxMC , tannhauser

Ben aslında artık Simao ve Quaresman'ın ikisinin birden gönderilmesini normal karşılıyorum, ki öyle de istiyorum. O maya bozuldu çünkü. Bence de Quaresma ikinci forvet gibi bir bölgede faydalı olur ama dediğim gibi maya bozuldu... Hocaya küfürler, kafasına göre kırmızı görmeler, bir sakatlıkla 2 ay away olmalar, kapanlık pazubandını aralarında paslaşmalar falan. Gerçek bir değişim olacaksa, değişmesi mümkün olmayanı göndermek elzem.

Celal Abbas,

Ben savunma stilinin XabiAlonso14'ün yazdığı şekilde olacağını umut ediyorum. Zaten artık modern savunma şekli bu. Bu durumda Fernandes'in Aurelio olmasına gerek kalmaz. Şok presle kazanılan topları, dengesiz yakalanan rakip karşısında lehe çevirir.

ozy dedi ki...

Necip konusunda çok iyi haberler gelmiyor gibi kamptan, sanırım Necip ilk 11 içinde olmayacak. Umarım Hasan süpriz yapabilir..

e.t. dedi ki...

bence transfer falan yapmayalım artık. madem darboğazdayız, darboğazdaymış gibi davranalım. bırakalım cenk oynasın kalede, atınç-sezer-berat'la savunmayı, hasan'la erkan'la ortasahayı yedekleyelim. iyidir kötüdür yeterlidir yetersizdir sene içinde görelim. bu sene de böyle olsun arkadaş. varsın 6. olsun takım. ne kaybederiz? 4. bitirirsek uefa'ya gidicez diye yine dünya transfer yapmıycak mıyız sanki seneye? en azından gençleri kazandık deriz.

önümüzdeki yıllar için a takıma 2-3 tane genç kazandırsak şu dönemde, sezon performanslarını, yeterliliklerini görsek; onların yerine transfer edeceğimiz -muhtemelen yabancı- adamların kaç milyon €'luk masraflarından kurtulmuş olmaz mıyız? hem altyapıdan birkaç genç kazandığımız takdirde ileriki yıllarda da altyapıya olan güven artmaz mı?

bunlar, ligi iyi yerde bitirip avrupa'ya gitmekten daha değerli kazançlar benim gözümde şu şartlar altında. hem maddi hem manevi.

BJK4EVER dedi ki...

Italya'da Pirlo onlibero oynamadi, De Rossi oynadi. Pirlo ondeki 3'lunun merkezinde oynadi, Montolivo solda Marchisio sagda oynamisti. Fernandes'in bu sistemde onlibero degil de 3'lunun ortasinda oynayacagini dusunuyorum, tabii Pirlo gibi geriden oyun kuracak, oyun kurucu olacak, o muhakkak. Onlibero icin Necip iyi bir alternatif olur, tabii gonul yine de Ernst'i istiyor.

Bence bu sistem bizim icin pek hayirli olmaz. Montolivo ve Marchisio hucuma destek veren kaliteli oyuncular, Montolivo zaten ozunde AMC, Marchisio Juve'de gerektiginde sahte sol acik oynayacak kadar ofansif bir adam. Bizdeki oyuncular ya bal yapmayan ari (Veli, Necip) ya da ne yapacagi kestirilemeyen (Olcay, Oguzhan, Muhammed) oyuncular, orta saha'dan hucuma destek sifir olur.

Ki forvette de sikinti var. Kanatlar calismadigi ve 4 orta saha oyuncusu oldugu icin forvetler yeterince beslenemiyor, forvetin yaraticiligina kaliyorsun bu sistemde. Balotelli ve Cassano kendi pozisyonunu (aralarinda) yaratabilen adamlar, ozellikle Almanya macinin gollerinde gorulebilir bu. Bizdeki Almeida ve Pektemek klasik ceza alani golcusu, orada topla bulustur tek vurus yapsin, onun disinda ekmegini tastan cikartabilen adamlar degil.

Ben soyle kadroya bakiyorum da, nasil gol atabilecegimiz aklima gelmiyor. Bence cok kisir ve pozisyona girmekte cok cok zorlanan bir takim oluruz bu duzenle. Tabii bir orta saha ve forvet transferi olmadigi surece.

Acikcasi ben klasik Ingiliz 4-4-2'sini tercih ederdim, sag kanatta oynayacak Quaresma merkezli bir hucum ve forvette Almeida-Pektemek ikilisi. 3-4 sene evvelin Sevilla'si, Gerets donemindeki GS tarzinda bir takim gormeyi isterdim. Bizim kadroya bu daha cok uyar gibime geliyor.

tearkan dedi ki...

hoca ilk aciklama yaptiginda da yazmistim; kadroya gore sistem belirlemek, eldeki malzemeyi degerlendirmek yerine direk su sistemle oynamak istiyorum diyen hoca kisitli transfer imkanlarina sahip besiktas'in en son ihtiyac duydugu sey.

holmen + doka'ya karsilik ernst holosko + bi miktar para ve yerli teklifi, bi on numara transferi, bi forvet transferi falan derken simdi de fb'nin ferdi, gs'nin pektemek'i istedigi hatta pektemek'in de maddi nedenlerle ayrilmak istedigi konusuluyor. transfer sezonu bitene kadar daha cok degisir kadrolar. fazla kafa yormadan ara ara mami'nin attigi nefis golu izleyip beklemek lazim.

gökhan dedi ki...

geçen montolivo için döndürdüğümüz muhabbetin aynısını fernandes için de düşünüyorum. ben mevki bulamıyorum fernandes'e. ne forvet arkası için gerekli istatiğe ulaşabilir, ne de savunma önü için güven verir. pirlo 34 yaşında o işi yaptı, fernandes niye yapamasın değil olay. iş sadece fizik kuvvette bitmiyor çünkü, bunun oyun zekası var, nerede duracağını bilmek var, gavurun interception dediği olay var vs. vs. 3'lü orta sahada iç olur en fazla, gerisi faydadan çok zarar getirir bence.

zaten istikrarsız bir adam, bir de üstüne takım kurmak çok ütopik geliyor bana. daha da ileri gideyim, varsa 7.5 milyon euro üzeri bir teklif, hemen satılsın derim.

aybaba'dan tek beklentim de iyi bir yerli iskelet kursun, yeter. fb ve gs, özellikle de bu tranfer dönemiyle birlikte acayip fark attı yerli kalitesinde. yabancı bir şekilde bulunur da yerli de sıkıntı çok. şampiyonluktan öte beklentim budur.

Cartalete dedi ki...

Fener de G.Saray da, tarihlerinin en iyi kadrosunu kurdular neredeyse. O makas ciddi şekilde açıldı.

O yüzden bu sene para harcayıp, hiç boşuna yarışmacı olmaya çalışmamak gerek. Zaten Bursa veya Trabzon'dan birini geçsen, Avrupa'ya gidiyorsun. Bu sene gençlerle vesaire "olduğu kadar" demek lazım.

Denildiği gibi, bu sene Samet Hoca yerli bazında bazı yetenekleri farketmemizi, gelecek yıllarda üstlerine plan kurulacak oyuncuları çıkarttın yeterli. Kaldı ki oynama yaşına gelen Muhammed bile, başlı başına yerli kalitesini yükseltecek cinsten.

Cartalete dedi ki...

tearkan diyince aradım da, yeni gördüm golü: http://www.youtube.com/watch?v=s1rz0x-6x3A

A Plan şablonunda Muhammed'i yazasım geldi. :) Bu sene yapılacak en iyi iş, onu artık formaya ısındırmak olur. Belki de ligin en iyi yerli transferini, içimizden yapmış oluruz.

Ilyas dedi ki...

@BJK4EVER
ben senin yazdiklarina katilamiyacam maalesef.
Ernst'tin zaten son sezon fazla birsey yaptigi yoktu. Birtek adi vardi okadar, o yüzden gitmesine fazla üzülmüyorum acikcasi.

Orta sahadan hucuma destek denildimi, benim aklima ilk gelen isim Oguzhan Özyakup, bunu onu izledigim icin rahatlikla söyleyebilirim. O tipte zaten baska futbolcumuzda yok bence. Oguzhan orta saha ile forvet arasi ideal baglanti. Tabiki uyum sorunu cekermi onu bilemiyecem. Ama su repörtajina bakarsak fazla problem cekmez gibi gözüküyor http://www.youtube.com/watch?v=Hg67fYlz5z4

Bence Mustafa kesinlike sadece ceza sahasi futbolcusu degil. Bunu gecen sezon yeterince göstermisti aslinda. Topu gayet iyi sürebilen bir futbolcu.

Bilmiyorum ben cok umutluyum aslinda. Türkiyenin en iyi yerli Stoperini kaybettik belkide ama bana kalirsa yine Türkiyenin yabanci stoper'i Sivok var takimda. Sonra Türkiyenin en iyi sag bek'lerinden biri Hilbert var. Ismail'de en yetenekli yerli sol bek bana kalirsa. Bu sene simdiye kadar olmayan yerli Stoper yetenekleri var elimizde, Sezer, Berat, Ersan ve Atinc.
Türkiyenin en iyi yabanci CM'i Fernandes var elimizde. Türkiyenin yine en iyi ikinci Forveti Mustafa var. Sonra Hasan ve Muhammed gibi yerli yildizlarimiz var. Arsenal ve AZ Alkmaar altyapisi görmüs, Arsene Wenger'den yeni Fabregas diye lanse edilmis Oguzhan var.

Belki bu sene biraz zorlaniriz ama Yönetim bu Sistemi tutarsa en gec iki seneye cok iyi isler cikaririz.
Dortmunda'da öyle olmustu mesela. Klopp ile ilk seneyi 6'i bitirip sonraki sene 5'inci olup, son iki seneyi sampiyon bitirdiler.
Önemli olan bu yolda devam edip, destek olmak.

Galatasaray ve Fenerbahce tabiiki güclendiriyor kadrolarini ama önemli olan Takim olabilmek, biz bunun acisini son iki sezondur cekiyoruz. Bilmiyorum ama özellikle Galatasaray zorlanir diye düsünüyorum. Cok kaprisli futbolculari var bu sene, bas agritabilirler.
Bu iki takimi yine Almanyadan Bayern Münih'e benzetiyorum. Onlarda bol para harcayip iyi futbolculara sahipler ama iki sezondur bir Kupa yok ellerinde.

Ben cok mu abartiyorum yoksa benim gibi düsünenler varmi?

Cartalete dedi ki...

G.Saray yerli transferleri çok iyi yaptı. Ancak Amrabat'la birlikte, Beşiktaş'ın Tabatalı, Nihatlı sezonun hovardalığına girmiş gözüküyorlar. Hala Elmander'İn Burak'ın üstüne yabancı forvet arayışları falan. Büyü bozulur bu gidişle.
Ama Fener hem kaliteli hem de akıllı transferler yaptı.

Beşiktaş için bence de abartmıyorsun. Ama bence bu sene öncelikli olan; iyi ve genç bir yerli iskeleti oluşturmak, düşük maaş ortalamasıyla yeni bir felsefeye geçiş yapmak. Lig sıralaması ne olsa kabulumdur, zirve olmayacak diye bir şey de söz konusu değil elbet. Bursa şampiyon olduğu sene Beşiktaş 30 milyon Euro harcamıştı. Galatasaray Rijkaard'la yardırıyordu, Fener de ciddi yatırım yapmıştı. Ama belli olmuyor bu işler... Hava yakaladıktan sonra, işin ucu açık.

menderes mete dedi ki...

@Ilyas
söylediklerine katılıyorum.fb ile gs parasal anlamda tarihi kadrolar kurmuş olabilirler ancak öyle teke tek kaldıkları felan hikaye.Aldıkları milli oyuncular o kadar iyi olsaydı ulusal takım turnuvaları tvden izlemezdi.Elimizde potansiyelli bir oyuncu grubu var ve ben yıllar sonra tekrar heyecanla bir sezonu bekliyorum...

planck dedi ki...

Hocadan bağımsız şöyle bir kadro olsa nasıl olur diye düşündüm Oğuzhan ve Olcayın röportajını dinleyince.
-------------Cenk------------------
Hilbert-Sivok--Ersan--İsmail(tanju)
------Necip----------Veli----------
-Mami--------Oğuzhan---------Burak-
------------Mustafa---------------

Çok tecrübesiz, çok sürprizli baya heyecanlı acaip birşey olur herhalde :)

e.t. dedi ki...

benim anlamadığım şuan quaresma-simao-ernst-alves'i saymazsak 24 futbolcu var a takımda. samet hoca 27 oyuncu olacak diyor. bir yandan da kaleye orta sahaya ve forvete transfer istiyor. e bir yandan da altyapıdan şu öne çıktı bu çok çalıştı bu formaya göz kırptı haberleri çıkıyor.

olası transferlerden bazıları yapılırsa, üstteki isimlerden de hepsi gitmezse, yine değişen pek birşey olmayacak gibi (mi) ?

box2boxMC dedi ki...

en son transferlerden sonra GS eski 4 sene üst üste şampiyon dönemini tekrarlayabilir ki bence bu bizim için büyük bir fırsat olabilir. GS nin kadrosu pek genç bi kadro değil. Çoğu futbolcu 30 a yaklaştı. Bu kadroyla eğer istedikleri oyunu tuttururlarsa 2-3 sene lig-kupa domine ederler. Hal böyle oluncada kimse BJK'nin başarırsızlığının üzerine çok gitmez. Dortmund'da olduğu gibi bi sene 5. bi sene 4. derken GS nin düşmeye başladığı dönemde yaş ortalaması 20-25 arası gençlerden oluşan şahane bi yerli iskeletimiz olur.

Ha bu arada FB nin önümüzdeki sene beklentinin çok altında kalacağını düşünüyorum. Günahım kadar sevmesemde Emre'nin eksikliğini çok hissedecekler. Alex'te ki form düşüklüğü devam edecek gibi gözüküyor. Aykut zaten eline geçen ilk fırsatta Alex'i 11 dışına atmaya çalışıyor. Kısace FB büyük hayal kırıklığı olabilir bu sene.

Son olarak bi kadro yapayım da gideyim...

Cenk
hilbert-sivok-ersan-ismail
toraman
oguzhan-fernandes-olcan
almeida-pektemek

Cartalete dedi ki...

Holosko kalmış, güzel. B Planı için forvet almaya gerek kalmadı bence. Gerekirse 2. forvet oynar, gerekirse Almeida'nın yerine dahil olup, düzeni kontratak takımına çevirebilir vesaire.

BJK4EVER dedi ki...

@Ilyas

Ernst ilk geldigindeki yarim sene haric cift yonlu oyun sergilemedi, haklisin. Ancak defansif olarak hala iyi bir goruntu icerisinde. En azindan tecrubeli ve guvenebilecegin, takimi atesleyip toparlayacak bir oyuncu. Zaten 4-1-3-2 sisteminde cift yonlu oynamasina gerek yok, bunun icin onunde 3 oyuncu zaten var, De Rossi ne kadar oynadi ki Italya'da?
O bolgedeki simdilik olan alternatifler aslinda onlibero olmayan Toraman ve bana gore asiri heyecanli oyunu, dinamikligi ve pres gucu yuzunden ic oyuncu olarak cok daha faydali olacak Necip. En azindan eminyet sibobu gorevini yerine getirir Ernst. Ki bahsettigimiz adam Ernst yahu, Huseyin Gocek'i korkmadan yerin dibine sokacak kadar bu takimi sahiplenen Ernst. Antrenman kacirmayan, duzgun bir hayati olan, senede 30 maca cikan, zirt pirt sakatlanmayan Ernst.

M.Pektemek konusunda hala katilamayacagim. Gecen sene gordugum en belirgin oyun ici ozelligi iyi top saklamasi, tek forvet ciktigi maclarda bunu gosterdi, bu konuda Almeida'dan ustun. Ama atiyorum sag kanada deplase olup topa basacak, karsisindaki adami eksiltip mukemmel orta yapacak bir adam degil. Veya topu aldiginda 2 adam eksiltip koseye topu gonderecek adam degil, bunu senede 1 kere (bkz Manisa maci) yapar iste ama o da yetmez. Attigi gollere bakarsan tamamina yakini zaten ceza alaninda tek vurus golleri. Hatirladigim Mersin deplasmani, Stoke maci, Genclerbirligi deplasmani, Eskisehir maci, hepsi bu tarz goller.
Bu acidan Holosko'nun kalmasi olumlu bence, genel kalitesi dusuk olsa da bu isleri yapabilen bir adam Holosko. Cift forvette cok faydali olacaktir. Tabii bize mantikli gelen bu, ama bunlarin olacaginin garantisi var mi? Son 5 sene hep bunlari dusunurken yanildik, mantikli gelen taktiksel olaylarin hicbir olmadi. Kalkip Aybaba Holosko'yi sag ic, Oguzhan'i forvet, Ugur Boral'u sol ic, Fernandes'i on libero oynarsa hangimiz sasiririz? Ben sasirmam.

Cartalete dedi ki...

Bence gücünü kazandıktan sonra (ki bu sene uzun zaman sonra ilk kez sezon öncesi kampını kaçırmıyor, geçen sene de sıkıntısı vardı) Pektemek o tarzdaki ikinci forvet oyununu standart haline getirebilir. Etrafında koşu yapan biri olunca mutkala güzel servis yapıyordu zaten. ( http://www.youtube.com/watch?v=GCCNVqcLNBc ) Gerekli zamanda top da götürüyordu tabi Cassano falan ekstra adamlar, zaten o trequartista patentli bir adam. 10 numaraya koy oynar.

planck dedi ki...

cuma'ya noldu bu arada yaw?

Cartalete dedi ki...

Ohoo Cuma adaya döndü çoktan. Sözleşmesi bitmişti, uzatmadılar.

planck dedi ki...

İlk 18e bile girmese sorun etmeyecek ve şu anda kadroda eşi olmayan bir adamdı aslında keşke kalsaymış..

anilton dedi ki...

Abi bizim Cumali'den bahsediyorsanız 2013'te bitiyor sözleşmesi Rize'ye kiralandı gene

Cartalete dedi ki...

Aurelio'dan bahsediliyor galiba.

ceyhun dedi ki...

cuma bebe değil miydi ya:)